Sponsrat av Folkuniversitetet

2020-09-27

Tips inför att starta eget.

Här kommer jag med hela min bokföringslåda. Det hade blivit dags att bokföra igen tillsammans med Charlotte och Folkuniversitetet. Den här gången bjöd jag som lovat med Charlotte ut på kaffe efter vår undervisningstimme för att vi ska få hennes tips på vad man ska tänka på om man går i tankar kring att starta eget. Jag ska även dela med mig av hur mina tankar gick innan jag drog igång mitt aktiebolag. För någon sa till mig en gång att det stora arbetet görs ju i huvudet innan det blir verklighet av idéerna.

3 tankar jag hade inför att starta eget:

  1. Det har dagdrömts massor. Eller jag har alltid dagdrömt, i hela mitt liv. Framförallt har jag drömt om hur mitt liv ska se ut där yrkesrollen varit en framträdande del. När möjligheten då presenterar sig är den på inget vis främmande utan snarare ganska bekant och beslutet att ”hoppa på” blir lättare. Jag tänker att det är bra att drömma och drömma stort, att helt enkelt formulera sina önskningar för sig själv.
  2. I mitt fall var det inte en bra idé som blev till ett företag utan en strävan efter det typ av liv jag vill leva som förutsatte en egen verksamhet. Efter att jag fick barn var det väldigt viktigt för mig att helt bestämma över min egna tid. Som en del i detta fick jag även ta några små beslut ekonomisk. Värdera vilket som är viktigast, vilket jag inte vill vara utan och vad händer om allt går åt skogen.
  3. Jag ville gärna lära mig allt innan jag drog igång. Det kan ju vara en enorm bromskloss men jag hade tiden och gick på lite olika seminarium, läste på lite när lusten fanns och gick bokföringskurs hos Folkuniversitetet. Det kändes som en trygghet att ha lite kött på benen och jag tänker att de något läskiga överraskningarna på det här viset blev färre.

Går du också i tankar kring att förverkliga en dröm, starta eget eller byta karriär vill jag tipsa om Folkuniversitetets karriärkurser och utbildningar. Med rabattkoden ”JWHFkajsamagdalena” får du 10% på en kurs.

Vi lämnar över ordet till Charlotte. Läraren på Folkuniversitetet som har fått bokföring att gå från läskigt till kul och som med en så omhändertagande utlärningsmetod fått mig att gå från slarver till noggrann.

3 tips från Charlotte inför att starta eget:

  1. Det första tipset jag skulle villa ge er; Våga lev din dröm, om du vill starta företag, Gör det! Det är inte alls krångligt eller svårt. När du vågar leva din dröm blir du rik på lycka.
  2.  Det andra tipset; Ta reda på vilka skyldigheter du har när du startar eller tänker starta företaget. Det finns en bokföringslag som man måste följa. Att vara en god organisatör är också en fördel. Allt detta lär du dig på bokföringskursen. 
  3. Det tredje tipset; Även om du tänker köpa in tjänsten att någon bokför till dig så är det du som ägare som har ansvar för att lagen efterlevs. Du bör därför ändå lära dig hur bokföringen ska utföras för att kunna se att det är korrekt utfört. Det blir då också mycket lättare för dig att läsa din resultat- och balansräkning för att se hur ditt företag mår och för att kunna utveckla det framåt.

Så med andra ord; För att bli rik på lycka behöver du bli rik på kunskap! 

På Folkuniversitetet ges löpande kursstarter inom ekonomi under året. Vi har även online kurser. Hör av dig till oss så hjälper vi dig att hitta kurser som passar dig och dina framtidsplaner.

Nästa gång är min sista gång att få bokföra med Charlotte på axeln, sedan ska jag klara mig själv. Vill ni lära er att bokföra så börjar det en nybörjarkurs i Malmö den 1 december, med Charlotte. Använd gärna koden längre upp i inlägget för lite rabatt.

39

Kommentera

Bror Oppigård

Hej! Vad är fördelen med enskild firma kontra aktiebolag? Varför valde du att starta just AB ?

Mvh
Bror

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.