Sponsrat av Qvesarum

2020-02-05

Fönsterresan del 3 – Bra att tänka på vid ett fönsterbyte

 

Våra fönster är klara! De är helt fantastiskt vackra. Jag klev in i Qvesarums verkstad häromdagen och gick rakt förbi dem för jag misstog dem för att vara gigantiska altandörrar. Fast det vara bara våra fönster lite lätt lutade i väntan på ett lager färg mer och några öglor till handtag. Så fina så fina, precis allt jag hoppades på. Innan jag åkte hem igen fick jag lov att sätta mig ner och ställa alla frågor jag hade kring fönster. Qvesarums experter svarade snällt på allt och jag tänkte punkta ner vårt samtal här för er. Lite tips helt enkelt inför ett fönsterbyte i vår tredje del av fönsterresan.

  • Behöver man verkligen byta? 

Gamla fönster som kanske suttit där sedan huset byggdes och ser ut att vara utom räddning, är sällan utom räddning. Det allra bästa är ju om det går att renovera dem man redan har.

  • Att välja.

Vad är viktigt för dig inför fönsterbytet och vad vill du uppnå med att byta? Här behöver man väga in det praktiska, estetiska och det ekonomiska. Jag valde själv mellan att få spröjs invändigt eller isolerglas som håller värmen bättre. Isolerglas är bra men kan inte göra hela jobbet om det är så att huset i övrigt är väldigt dåligt isolerat. Allt detta får man väga in och klura ut vad som passar oss och vårt hus bäst. I dessa fall är personalen på Qvesarum superhjälpsamma och bra på att lyssna in till behoven man kan tänkas ha.

  • Låt fasaden bestämma.

Har man ett gammalt hus är det med största sannolikhet någon som har tänkt till i utformandet. Hur öppningarna ska vara, vilka linjer som ska få styra, inramningar som är vackra att behålla. Därför fick jag rådet att inte ändra i fasaden. Gör det så likt ursprunget det bara går. Om du exempelvis vill bygga köksbänk i ett rum som tidigare fungerat som något annat kan du råka ut för att fönstret är lägre än bänken. Ett tips är då att bygga dig runt detta invändigt, alltså inte störa symmetrin utvändigt. Likaså om fönster eller altandörrar har spröjs, jobba för att dessa ska gå i linje med varandra.

  • Tänk långsiktigt.

Pris och kvalitet går lite hand i hand när det kommer till fönster. Vi var i vårt samtal här ganska överens om att man behöver se långsiktigt när man väljer fönster. Vi vill också hävda att det är mer ekonomisk i det långa loppet att investera i ordentliga träfönster som man kan renovera när den tiden kommer. Ett plastfönster är förbrukat när det börjar gå sönder.

  • Vad kan gå fel?

För fel kan det väl bli ibland? Ja svarade experterna. Det kan gå fel när det inte är samma person som mäter som ska installera. Därför är detta ett hett tips; det ska vara en och samma person som gör båda delar. Man bör till och med göra fritt (lyfta lite på befintlig karm eller liknande) för att kunna mäta helt exakt. Vi har varit runt hos många leverantörer i denna fönsterresa och inte alla erbjuder mätning även om de erbjuder montering. Qvesarum mäter alltid när de också installerar. Qvesarum är med på hela resan, från offert till färdigt resultat. Något vi har känt varit väldigt tryggt.

  • Bra fråga att ställa.

Det kan vara en bra ide att fråga vad som ingår när man köper fönster och montering. Ingår fönsterfoder, lister, plåtarbetet, återställande av smygar som kan få sig en törn osv. Så att allt är tydligt och klart från början.

 

Nästa gång vi hörs har vi nått till den 4e och sista delen i vår fönsterresa. Då är fönsterna på plats och jag utlovar bildkavalkad på det färdiga resultatet. Under tiden kan ni kika in på fönsterresans alla avsnitt här.

22

Kommentera

Carl W

Ska bli väldigt spännande att se det färdiga resultatet

E

Tack för de fina tipsen! Vi går i tankar att byta ut våra fönster här hemma också!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.