Sponsrat av Qvesarum

2019-12-31

Fönsterresan del 2 – Att välja fönster

Låt oss fortsätta vår resa. Vi har i historien kommit dit där vi bestämt oss för att det nu är tid för ett fönsterbyte. Vi ska välja fönster. Allt jag bryr mig om är att de är snygga var min tes. Jag skulle även under denna lilla resas gång bli aningen klokare.

Vi hade turen (i oturen) att ett fönster behövde bytas direkt, det höll på att ramla ur sin fula karm. Bilderna ovan visar fönstret som skulle få bli vårt test. Det är ett fönster som inte är likt något av de andra, är mycket mindre och öppnades upp nån gång på 80-talet när man gjorde flera sovrum i skolsalen. Här skulle vi provsätta in ett fönster från den leverantör vi trodde mest på. Sen skulle vi leva med detta och känna efter om vi var nöjda. Därefter ta beslut om vilken typ av fönster vi önskade oss i resten av huset.

Vi började googla, prata med med arkitektvänner och åkte runt och hälsade på snickerier. Vi övervägde att köpa gamla och renovera. Vi tittade på nya fina, nya fula och nya fina med alla moderna funktioner. Här fick jag tänka om. Jag som hittills i processen mest bara fokuserat på snyggheten började inse att för att få fönster med spröjs både invändigt och utvändigt skulle jag behöva välja enkelglas. Vilket i vår stora skola på 400 kvadratmeter skulle bli för kallt. Våra uppvärmningskostnader är redan hutlösa. Isolerglas med spröjs utvändigt rekommenderades varmt. Vi fick fundera ett varv men var rörande överens om att vi inte ville frysa. Isolerglas fick det bli. I handtillverkade senvuxna fururamar så vackert snidade att det var en fröjd för ögat.

Det var så skönt att få det lilla (om man jämför med de andra giganterna i skolan) vackra fönstret på plats. Hela skolsalen fick ett lyft. Anders plockade bort och ramade in fönstret med stor omsorg. Han jobbade sig runt den lite besvärliga balken i ovankant och fick nästan till det så perfekt att man skulle kunna tro att det suttit där nästan alltid. Vi levde med det i några månader och kände på hur ljuset föll in, hur tätt det var och hur härligt det kändes att öppna och stänga med de små öglorna till handtag. Vi kände att vi hade valt rätt, vi var så glada för vårt qvesarumsfönster. Med nöjda steg har vi nu åkt tillbaka till den gamla skolan i Slogstorp, där Qvesarum har showroom och butik, och beställt fönster till resten av huset. Snart får vi dem levererade. Som vi längtar.

38

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.