2019-04-06

Min barndom i en gammal Volvo Duett

Det är nog några somrar sedan jag hörde Lisa Ekdahls sommarprat där hon berättade om sin Mamma. Sin Mamma feministen och hippiesjälen som brann för det kollektiva livet. Lisa Ekdahl berättade om hur hon ofta körde kollektivets folkabuss och hur alla barn satt där bak och for runt i svängarna. När en polis körde förbi var en del av barnskaran instruerade att lägga sig ner så att det inte såg ut som att de var så många. Vidare berättar hon kärleksfullt om sin Mamma som i denna folkabuss sjunger högt med knuten näve i luften och kämpaglöd i rösten.

När jag var liten körde min unga, spröda Mamma en gigantisk Volvo duett från 1964 där det bara fanns två blodröda galonsäten fram och liksom enbart brädpanel till golv där bak. Inga säten och absolut inga bälten. Där åkte jag och höll i mig i svängarna. Min bästis Hanne och jag tyckte att det var som att åka karusell och tyckte att det var så coolt att man inte behövde ha bälte. Min Mamma sjöng inga kampvisor men hon var så mycket karaktär i den här bilen som man kan bli. Hon var så cool.

Lisa Ekdahls berättelse om barndomen i folkabussen stannade hos mig. Kanske för att jag själv känner igen mig i hennes historia och ser på den med romantiska ögon. Eller för att jag tycker att det låter som en skön tid. Jag tänker på hur jag när vi var på Mallorca inte ens vågade hyra hyrbil för att jag tyckte att bilbarnstolen till Gottfrid inte höll måttet. Jag minns inte att min mamma någonsin var nervös för något. Var man inte så noga förr? Eller var det bara våra mammor, min och Lisas?

Idag gick jag förbi denhär mjukgula Volvon. Precis den färgen hade min Mammas Duett. Detta är en Volvo Amazon (min Pappa har precis en sån här fast röd) men den påminde mig ändå om min barndom bak i en gammal Volvo Duett.

 

37

Kommentera

Tanja

Jag har också minnen från den bilen. En gång blev kattarina faktiskt stannad av polisen. Du och jag fejkade lite gråt så att polisen skulle tycka synd om oss. Och så vitt jag jag vet så fungerade strategin. Var det inte även i den bilen hon körde dig till skolan i slipade cyklop när hon i
nte hittade sina glasögon en morgon? Alla dessa kattarina histotier ❤

Kajsamagdalena

Så nostalgisk jag blir nu! Så mycket minnen! Jo absolut, cyklophistorien är ju en historia i världsklass, den glömmer vi aldrig!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.