2018-12-19

Renovera mera

Det blev en lång renoveringspaus. Livet kom emellan som det väl heter. Huset krävde så mycket och fick allt. Alla våra lediga timmar, våra nätter och det bästa ur våra ryggar. Vi var rätt trötta till och med lite uppgivna emellanåt. Det är ju så väldigt mycket kvar, blir vi någonsin klara? Det är jobbigt att erkänna att vi har haft stunder när vi satt oss ner och ställt den förbjudna frågan; ska vi  ge upp? Men den förbjudna frågan har varit nödvändig för vi har varenda gång kommit fram till att nej, vi vill. Vi vill fortsätta och nu när lusten är tillbaka tar vi nästa steg i vår renovering.

Qvesarum i Slogstorp

Igår var vi hos Qvesarum i Slogstorp, den gamla skolan som kanske skulle kunna beskrivas som en renoverares dröm. Vi strosade runt bland de vackra snickerierna, platsbyggda köken och kopparbadkar som får en att vilja inreda badrum igen. Men det vi skulle köpa var dörrar. Måttbeställda dörrar till vår gigantiska skola. Vi har länge finkammat Skånes alla återbyggdepåer för att hitta dörrar som skulle passa det stora gap till dörrhål vi har att arbeta med men inget är så högt och brett att det fungerar. Nu får vi en ståtlig men enkel ytterdörr med ljusinsläpp ovan och snickerier som följer den välvda överdelen. Och tre fina dörrar mot husets baksida med spröjs och munblåst glas. Kommer bli så fruktansvärt fint.

Qvesarum i Slogstorp

Vår plan med renoveringen den här vändan, alltså nästa steg i processen är att göra skolan mysig. Att göra nedanvåningen mysig. Det är jättesvårt i något som är såhär stort. Vi imponerades av rymden och takhöjden när vi var på visning men förstod inte alls utmaningen i det. Jag såg framför mig alla fester vi skulle kunna ha i den stora skolsalen men tänkte inte på att det är vardagslivet som är det viktiga och det som måste vara mysigt. Skolan är inte mysig idag men med ganska få medel är det just precis det den ska bli nu. Jag insåg precis när jag skriver ”med ganska få medel” att det kan betyda piffa en kudde eller måla om en vägg. Det är kanske inte små medel att resa väggar, lägga golv, isolera där det behövs, dra om rör för att kunna göra en öppning i fasad för dörr, sätta in kamin. Men med tanke på allt vi gjort i Ramsåsaskola är det med våra mått mätt ”ganska få medel”. Och huset behöver det, vi behöver det.

Qvesarum i Slogstorp

För att uppnå mysighet ska vi bygga rum. Och rum innan rummen. Man kan inte bara kliva in i ett hus och vara inne. Man behöver komma in i ett välkomnande förrum. Idag kliver man rakt in i vår 60 kvadrat meter stora hall, omysigt. Denna 60 kvadrat meter stora hall ska få sig en tambur, ett kopplingsrum och ett sovrum med vacker qvesarumsdörr ut till trädäcket på baksidan. Kommer bli så himla bra. De två rum som vi har byggt i den mindre skolsalen kommer man idag bara in i genom en gång. De ska få bli riktiga rum nu med vägg till gången och dörr som du kan stänga.

Qvesarum i Slogstorp

Ja ni hör öppen planlösning är inte det vi strävar efter. Jo i den större skolsalen där vi har placerat köket. Där är vi nöjda med att allt sker på en och samma gång tillsammans med allt. Men i den andra delen av huset ska det vara rum innan rummen, allt för mysighetens skull.

Qvesarum i Slogstorp

Sen har jag en viktig sak jag behöver hjälp med. Vi ska välja färg på ytterdörren. Jag tänkte att nån ljusare och mjukare variant av guldockra kunde vara fint till vårt röda tegel. Fast nu är jag mer inne på en kallare blågrön med ganska mycket grått i. Vad tycker ni, kan ni inte hjälpa mig? Här är dörren vi har valt fast med utdragna mått och tänk på att det ska vara fint till fasadens röda tegel. Fönster i framtiden kommer nog bara vara vita. Vilken färg tänker ni? Supertacksam för er hjälp!

33

Kommentera

Hampus

Bara inte bubbelgumsrosa!

kajsamagdalena

Det som är så fint 🙂

Josefin

Jag tycker att Köpenhamnsgrön eller Engelskt röd är fina kulörer till rött tegel.

kajsamagdalena

Många säger köpenhamnsgrön, jag har varit inne på det också men börjar kanske tycka att det är lite väl klassiskt. Fast ja kanske att den får ha sig en funderare mer. Tack för hjälpen 🙂

Emmy

Heja guldockravarianten, den tror jag på!

kajsamagdalena

Jag hejar nog också lite på den, tack för input 🙂

Linn

Jag tycker mörkt senapsgul eller någon mörk grå/blå/grön som du säger. Mer åt det gröna hållet än det grå då.

kajsamagdalena

Ja visst är gul fint, nästa mer inne på det nu, eller ja, det är svårt. Men stort tack för hjälpen!

Ulrika

Vilka tjusiga dörrar! Jag tror på gula nyanser till teglet.De varma färgerna tänker jag blir ett fint komplement till de stora ytorna ni har i övrigt.

Peter

Vad kul med nya dörrar. Tycker att blått är fint. Som i notting hill. Hihihi

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.