2018-11-13

Skurgolv

Ganska ofta får jag frågor om våra skurgolv. Rätt ofta behöver jag fråga Hampus om svar eftersom det är han som är proffset på detta. Så jag tänkte här, med hans hjälp, lista lite frågor jag har fått och svara på dem så gott jag kan. Men först, innan vi kommer dit, skulle jag vilja berätta om Anders och Hampus enorma arbete för att över huvudtaget ha ett golv att behandla.

När vi köpte skolan var den förstörd. Golvet bestod av blandade golv, det ena fulare än det andra. Men gemensamt var att de var av dålig klinker med en faslig massa betong under. Att dra upp en mjuk matta i ett hörn och finna guld, alltså trägolv under var uteslutet. Men så en dag, när vår byggare Dragan slitit upp de fula, beiga, stora, tunga plattorna ur skolsalen kunde vi se att det visst fanns lite vackert golv därunder. Men bara lite här och där och i varierande skick. På ovanvåningen hade vi också hittat lite guld i några av husets sexton sovrum. Hampus och Anders börjar nu att pussla. De bestämmer sig för att göra skolsalen fin och plockar de vackra gangolven där de hittar i huset och pusslar ihop ett vackert golv att njuta av i den stora skolsalen. I kapprummet har vi nästan lyckats rädda orginalplattan och i den lite mindre skolsalen har vi försökt lägga furugolv med lite större springor. Allt för att det ska se äldre ut.

Vad är skurgolv egentligen?

Obehandlat trägolv kallade jag det länge, fast det stämmer ju inte helt. För med åren och skurningarna ger såpan golven en yta som stöter bort smuts och bevarar. Men ett trägolv enbart behandlat med såpa, skurgolv.

Hur gör man?

Först slipar man. Så fint man bara kan. Mycket finare än vad vi hade tålamod till. Gert Wingårdh varnade oss i programmet husdrömmar att det fortfarande var för grovt. Äh tänkte vi och körde på ändå. Men ett gott råd är att ha ytan bebislen. Sen börjar själva behandlingen. Man behöver två hinkar, en med såpblandning och en med kallt vatten. Man behöver även en skurborste och en mopp/trasa. Först blötlägger man golvet lite eller som i vårt fall då ytorna är så stora en bit i taget. Det är viktigt att inte bara köra på såpa direkt på ett torrt golv, kan ge fula fläckar. Sen kommer såpblandningen och skurborsten in i bilden, skura för glatta livet. Därefter torkar man upp detta med sin mopp/trasa. Att vattnet är kallt är viktigt och att man inte låter såpan torka in i golvet är också viktigt. Tror det var det hela.

Vad är det bästa med skurgolv?

Doften. Jag kan inte få nog av den. Nyskurade trägolv och nytvättade lakan kan ju vara nåt av det bästa som finns.

Blir det inte väldigt mycket fläckar?

Jo. Det blir det. Men ser ni den där blommsprutan jag så tjusigt har lagt på en marmorplatta för mitt stilleben? Det är såpvatten. Den står alltid framme och används varje gång Gottfrid tappar mat på golvet och eller Junis tassar är för dåligt avtorkade. Det handlar egentligen bara om att ta fläcken snabbt. Skulle man missa att ta en fläck direkt när den uppstår finns det en magisk blandning man kan ta till för att få bort envisa fläckar, men VARNING, hundar och barn ska hållas långt borta från denna. Man tar en del koncentrerad väteperoxid (30%), en del koncentrerad ammoniak (30%) och två delar vatten. Detta penslar man på de envisa fläckarna, efter en stund ser man att det nästan bubblar på ytan (ni hör ju hur starkt det är). När det bubblat klart sköljer man med vatten och en skvätt ättikssprit. Vips är fläcken borta.

Kan man ha skurgolv med barn och hund?

Bästa kombinationen skulle jag säga. Barn tappar/slänger mat på golvet och hunden är direkt där och äter upp.

Vilken såpa använder ni?

Vi är supernöjda med Ottossons linoljesåpa som vi köper på oss varje gång vi är på Byggfabriken. Hitta den här.

Varför valde ni att ha skurgolv?

Vi har provat lite olika i tidigare hem. I vår S:t Knutslägenhet lutade vi och oljade. Precis när golvet var nybehandlat var vi så nöjda. Men alldeles för fort blev det rispigt och vi upplevde det som att för varje gång vi rengjorde golvet försvann behandlingen mer och mer på ett fult och ojämnt sätt. Det fina med skurgolv är att för varje skurning blir golvet bara vackrare och vackrare. Med tiden kommer det bli perfekt med sin lena yta och kära skavanker. Sen ska vi väl erkänna att det ju var när Gert Wingårdh dyrt och heligt lovade att skurgolv var det bästa ett gammalt hus kunde få lov att ha. Vi litade på honom och har inte ångrat oss en sekund.

Det var nog det hela. Om ni har fler frågor, synpunkter eller erfarenheter så skriv gärna i kommentarsfältet så svarar jag så gott jag kan.

39
  • Just wanna view more of
  • Home

Kommentera

Anna

Hej! Magiska golv! Vi ska renovera vårt kök och väljer in i det sista mellan golv (som ska läggas på måndag, hjälp!)

2 frågor:
1. ”De bestämmer sig för att göra skolsalen fin och plockar de vackra gangolven där de hittar i huset och pusslar ihop ett vackert golv att njuta av i den stora skolsalen”
Menar du GRANgolv?

2. Ni kanske hade en golvslipning, men om mitt minikök endast är 6kvm, tror du man kan köra med handslip om man ej har tid att få in en golvslipare?

Var nog allt. Tack och hej för mysigaste bloggen. <3

kajsamagdalena

Oj ja jag menade grangolv, tack ska ändra. Men ooo så spännande med nya golv. Om jag förstår det rätt så lägger ni in nytt golv, då är det redan slipat gissar jag och ni behöver inte göra något alls. Bara sätta igång att såpskura! Och tusen tack för så fina ord!

Kajsa

Hej!
Jag har 3 frågor! 🙂
Vi håller på att renovera och vi har tänkt att lägga in nytt furugolv. Hur gick ni tillväga för att få fram springorna?
Är det flytande eller har ni hellimmat det?
Vilken storlek på brädorna?

Tycker era golv är så himla fina! Och hela huset för den delen. Har fått så mycket inspriation från dig. Bästa bästa avsnittet i hela husdrömmar!
Kram

Peter

Tack för informativ och bra beskrivning. Hur tycker du att det funkar med hundtassar/klor och golvet? Blir det lätt repor?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.