2018-06-07

Österlenska pärlor

Igår var det nationaldag och vi åkte runt lite i våra ”nya kvarter” dvs Österlen. Här är mina bästa österlenska pärlor.

 

Bo bra

Talldungen – Mitt bästa tips alla kategorier. Jag älskar att både bo och äta här. När vi gifte oss för två somrar sedan bodde vi både nätterna innan och efter. Missa inte.

Mellby klockaregård – Också en favorit. Söta rum, fint växthus att sitta och fika i och nära till allt som man vill uppleva på Österlen.

Drakamöllan – När jag var liten spenderade jag somrarna på Blåherremölla i Maglehem. En pyttebit därifrån låg Drakamöllan. Naturen där är makalös och vid några tillfällen bodde vi på Drakamöllan gårdshotell. Jag tror att det är lika fantastiskt nu som då, operakoncerter tror jag visst att de anordnar också.

Vitemölla Badhotell – Jag har aldrig bott här men tänker mig det som ett sånt där danskt romantiskt badhotell. Är det det, någon som vet?

 

Äta och hänga

Örum 119 – Om vi förr i tiden åkte till Friden för goda pizzor (det gör jag inte längre efter allt för många besvikelser) så är detta våra nya favoritpizzor. Missa inte heller deras långfrukost eller för allt i världen deras frusna glädje. Köpa med sig en pelargon kan man också göra här, på fina Blå spaden.

Creperiet – Hela Rörum är ett bra utflyktsmål. I en och samma by kan man titta in hos Mandelmanns, shoppa Retro, köpa smycken och möbler på Silvergården, bada i vattenfallet Forsemölla och såklart äta på Creperiet.

Pastafabriken – Sjukt god spagetti. Här är lite bilder från vår lyxlunch.

Residence – En vegansk restaurang jag blev tipsad om som verkar vara så väldigt mycket mer än en restaurang. Här kan man gå på konserter eller anmäla sig till hotellfrukost utan att bo. Och på fredagar håller de öppet för alla hemma jobbare som kan komma med sin laptop och träffa andra hemmajobbare. Känns lite härligt.

Byvägen 35 – Frukost, lunch eller fika i Sankt Olof.

Daniel Berlin – När du ska fira bröllopsdag eller fyller jämnt. Daniel Berlin krog ligger i Skånes Transås vilket också är en väldigt mysig by med massa arrangemang. Fika kan man göra här på Madame blå, eller köra en chokladprovning på Österlenchoklad, en liten söt glasskiosk med uteservering har precis öppnat i Skånes Tranås också.

Apotekarns – Underbart att sitta i den här trädgården och äta pizzor. En varm sommardag kan man låtsas att man sitter på en bakgård i Italien. Jag tror att man kan bo här också.

Jord & Bord – Vegetariskt, kärleksfullt och väldigt österlenskt.

Kiviks musteri – Vi är ofta i Kivik, stannar och köper lite must då och då. Men jag ska ärligt säga att jag inte riktigt har ett bra kivikstips, vilket är lite konstigt för är inte Kivik hjärtat av Österlen? Buhres fisk är klart gott, har inte ni några bra ställen här?

 

Spendera kvällen

Garageprojektet – I en röd vintage sammetssoffa på en kullerstensbakgård, med härliga människor sitter du här och äter din medhavda picnic och favorit flaska vin. I garaget är det konsert och sommarkvällen har aldrig varit så skön. Kolla in vilka artister de har bokat för sommaren och köp din biljett, detta vill man inte missa.

Folkets Bio – Om ni vill se en söndagsfilm i den coolaste av de coolaste miljöer så åk hit. Denna pärla hittade jag när jag kört fel en gång och var lite vilse. Plötsligt till höger om mig låg denna plats som ser ut som ett nerlagt gammalt tivoli men icke, bion är i allra högsta grad levande och drivs av eldsjälar.

 

Shoppa gammalt

Samlarmarknad – En gång om året i mitten av juli är det samlarmarknad i Degeberga, så himla bra grejer!

Salto Mortale – Ligger i Brösarp och har massa bra lampor.

Spiken i kistan – Hade en inbiten österlenare nu hört att jag kallar Lövestad för Österlen hade denne protesterat högljutt men Spiken i kistan i Lövestad är mitt byggnadsvårdsmecka på jorden. Åk hit och har ni tur är det Emil som möter er i dörren. Efter en tur i hans butik får ni gå över gatan och botanisera bland alla vackra spegeldörrar han har snyggt uppradat i nåt som jag tror är en gammal lada eller stall eller nåt sånt.

Precis en sån – Ligger i det blå huset i Borrby, mycket fint porslin.

Antikt i Tommarp – är också väl värt ett besök,

På de stora fotbollsplaneloppisarna kan man göra fina fynd, de är många så klicka här och välj de bästa. Ett annat tips är att stanna på loppisskyltar. Snygg skylt brukar vara bra loppis.

 

Det var det hele, njut av Österlen!

58

Kommentera

Anna

Härlig guide men många små pärlor jag förmodligen missat de senaste gng jag varit där.
Ska pröva några denna sommaren helt klart!
Om man har barn som vill bada någon gng under vistelsen, vilken strand rekommenderar du?
Varma Hälsningar Anna

kajsamagdalena

Hej Anna, Vi tycker mycket om knäbäckshusen men har de senaste gångerna badat i Ystad.

Hej Kajsa!

Först och främst; jag tyckte jättemycket om ert avsnitt i Husdrömmar-serien och jag älskar er gamla skola och vad ni har gjort med den. Jag har följt dig ett tag på Instagram och blev så glad över denna portals födelse och att du numera bloggar. Det är jätteroligt och inspirerande att följa dig! Jag tycker att du gör ett fantastiskt jobb och jag ser framemot att fortsätta ta del av det du gör på Instagram och här.

Varma hälsningar från Linnea i Umeå

kajsamagdalena

Tusen tack Linnea för så fina ord!

PS. Jag var lite för snabb på tangenterna och råkade länka till en annan blogg i min förra kommentar. Ursäkta!

Åhhh vilken bra guide! Jag bor i Åhus o du tipsade om många nya ställen som jag måste besöka.

Jag gillar Olof Victors om man vill fika. Blev i år valt till årets fika ställe i White Guide för cafer.

Tips till Anna ovan om vackra stränder så gillar jag Knäbäckshusen i Rörum o Sandhammaren.

kajsamagdalena

Mycket bra tips, tack 🙂

Så många fina tips! Ska verkligen komma ihåg dom till nästa gång jag ska på Österlen-roadtrip.

kajsamagdalena

Tack Linn <3

Lina

Jag har aldrig varit på Österlen men blev extremt sugen efter alla dina tips! Så mysig blogg att kika in på för inspiration 🙂

kajsamagdalena

Tusen tack, vad snällt! Österlen på sommaren är bra magiskt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.