Äntligen ses vi igen! Under tiden som gått har jag kommit över ett litet men naggande gott parti klänningar, installerat en kamin i kapprummet för maximalt mys och levt livet i ett väldigt långsamt tempo. Nu ser jag fram emot att allt öppnar upp och blommar ut. Jag vill fira födelsedag nr 35 stort med alla mina vänner på en vacker plats, bada på Tosselilla med barnens kompisar där vi enbart tar badpaus för att äta pannkakor med våra russinfingrar, känna vårsol i ansiktet och gå på krogen.

70

Min utbildning i bokföring med Charlotte på Folkuniversitetet har nu nått sitt slut och jag kliver ut på andra sidan något lite klokare, redo att bokföra.

Ännu en gång imponeras jag av Folkuniversitetets förmåga att möta ett behov eller efterfrågan. Första gången var för tio år sedan när jag skulle bli modedesigner och gick en kurs i klädsömnad. Under kursens gång uppstod ett behov att kunna teckna mina kreationer, att Folkuniversitetet kunde möta mina önskningar med en då befintlig kurs i sitt utbud imponerade. Tio år senare tar jag en ny riktning i karriären och inser att jag behöver kunna bokföra mina transaktioner. Folkuniversitetets svar den här gången blev deras baskurs i bokföring följt av individuella undervisningstimmar.

Jag vågar lova att de kan skräddarsy på det här viset för er också. Står ni också inför en ny karriär? Hade något av detta kanske passat dig? Vill ni börja med en kurs får ni 10% med koden JWHFkajsamagdalena när ni bokar.

Med bokföringskurserna avslutade börjar jag nu direkt bläddra i det digitala kursutbudet som om det vore det glossigaste modemagasin. Kanske skulle jag lära mig mer om detta:

 • Att klä om möbler, jag har ett gäng på vinden som hade behövt lite kärlek.
 • Ekonomi har jag förstått nu inte behöver vara så farligt, cirkulär ekonomi hade jag velat veta mer om.
 • Man skulle kanske bli deckarförfattare någon gång?
 • Eller måla mer och hänga upp tavlor i skolsalen under påskveckan.
 • Jag har ju redan gått några sömnadskurser på Folkuniversitetet men den här verkar extra kul.

Tillsist, ett stort tack till folkuniversitetet för det här samarbetet och för att ni varit mitt startskott vid varje nytt val i karriären.

 

40

 • De mjuka pastellerna i marshmallowformat från Xiao Li.
 • Att Tuvessonskan var snygg i klänning från min kläduthyrning på Nyhetsmorgon i morse.
 • Kostymerna (och säkert historierna) i Drottningarna som har premiär på tv 4 imorgon.
35

Man skulle kunna tro att när man flyttar ut på landet så byter man ut festerna mot skogspromenader och så har det ju varit till stor del men inte igår. Igår bjöd Ulrika och Fredrik in till cocktails i sitt nya hus en liten grusväg upp ifrån Löderups huvudgata. Det var det vackraste hus ni kan tänka er med tinnar, torn och pampiga salar i perfekt planlösning. Huset har bara varit deras i en vecka och möblerats för cocktailparty för att sedan påbörja en renovering. Så där stod vi bland slottsfolk, tv-profiler, chefsredaktörer, amerikanare, barndomsvänner, matkreatörer och minglade istället för att gå skogspromenad.

36

Sponsrat av Folkuniversitetet

2020-09-27

Tips inför att starta eget.

Här kommer jag med hela min bokföringslåda. Det hade blivit dags att bokföra igen tillsammans med Charlotte och Folkuniversitetet. Den här gången bjöd jag som lovat med Charlotte ut på kaffe efter vår undervisningstimme för att vi ska få hennes tips på vad man ska tänka på om man går i tankar kring att starta eget. Jag ska även dela med mig av hur mina tankar gick innan jag drog igång mitt aktiebolag. För någon sa till mig en gång att det stora arbetet görs ju i huvudet innan det blir verklighet av idéerna.

3 tankar jag hade inför att starta eget:

 1. Det har dagdrömts massor. Eller jag har alltid dagdrömt, i hela mitt liv. Framförallt har jag drömt om hur mitt liv ska se ut där yrkesrollen varit en framträdande del. När möjligheten då presenterar sig är den på inget vis främmande utan snarare ganska bekant och beslutet att ”hoppa på” blir lättare. Jag tänker att det är bra att drömma och drömma stort, att helt enkelt formulera sina önskningar för sig själv.
 2. I mitt fall var det inte en bra idé som blev till ett företag utan en strävan efter det typ av liv jag vill leva som förutsatte en egen verksamhet. Efter att jag fick barn var det väldigt viktigt för mig att helt bestämma över min egna tid. Som en del i detta fick jag även ta några små beslut ekonomisk. Värdera vilket som är viktigast, vilket jag inte vill vara utan och vad händer om allt går åt skogen.
 3. Jag ville gärna lära mig allt innan jag drog igång. Det kan ju vara en enorm bromskloss men jag hade tiden och gick på lite olika seminarium, läste på lite när lusten fanns och gick bokföringskurs hos Folkuniversitetet. Det kändes som en trygghet att ha lite kött på benen och jag tänker att de något läskiga överraskningarna på det här viset blev färre.

Går du också i tankar kring att förverkliga en dröm, starta eget eller byta karriär vill jag tipsa om Folkuniversitetets karriärkurser och utbildningar. Med rabattkoden ”JWHFkajsamagdalena” får du 10% på en kurs.

Vi lämnar över ordet till Charlotte. Läraren på Folkuniversitetet som har fått bokföring att gå från läskigt till kul och som med en så omhändertagande utlärningsmetod fått mig att gå från slarver till noggrann.

3 tips från Charlotte inför att starta eget:

 1. Det första tipset jag skulle villa ge er; Våga lev din dröm, om du vill starta företag, Gör det! Det är inte alls krångligt eller svårt. När du vågar leva din dröm blir du rik på lycka.
 2.  Det andra tipset; Ta reda på vilka skyldigheter du har när du startar eller tänker starta företaget. Det finns en bokföringslag som man måste följa. Att vara en god organisatör är också en fördel. Allt detta lär du dig på bokföringskursen. 
 3. Det tredje tipset; Även om du tänker köpa in tjänsten att någon bokför till dig så är det du som ägare som har ansvar för att lagen efterlevs. Du bör därför ändå lära dig hur bokföringen ska utföras för att kunna se att det är korrekt utfört. Det blir då också mycket lättare för dig att läsa din resultat- och balansräkning för att se hur ditt företag mår och för att kunna utveckla det framåt.

Så med andra ord; För att bli rik på lycka behöver du bli rik på kunskap! 

På Folkuniversitetet ges löpande kursstarter inom ekonomi under året. Vi har även online kurser. Hör av dig till oss så hjälper vi dig att hitta kurser som passar dig och dina framtidsplaner.

Nästa gång är min sista gång att få bokföra med Charlotte på axeln, sedan ska jag klara mig själv. Vill ni lära er att bokföra så börjar det en nybörjarkurs i Malmö den 1 december, med Charlotte. Använd gärna koden längre upp i inlägget för lite rabatt.

41

Bara titta på detta lilla strålande snus. Min lilla Bea som har fått lov att prova en kläduthyrning för barn som lanserar i oktober. A Second Love Affair.

Vi hälsade på i Sofie och Caroline i deras lokal i centrala Malmö där de sedan tidigare driver Lokal 54 och fick se allt de fina de köpt in för uthyrning. De hade ett så fint urval och perfekt mix av varumärken. Vi plockade ihop en härlig höstgarderob med ett par oerhört moderiktiga kängor på toppen. Om det lilla paketet knöt vi ett bomullsband med texten ”A SECOND LOVE AFFAIR”. Snyggt in i minsta detalj.

Efter en mysig stund åkte vi hem och provade. Vi började med detta gosiga set.

För att sedan hoppa i leoparden.

Leoparden blev en klar favorit som Bea inte alls ville ta av sig. Så slut på provning för den gången. Dagen efter skulle vi vara fina och jag satte på mig min gamla mockakjol och volymig blus med knyt i halsen. Bea fick hyrda byxor som vi matchade med en tröja hon redan hade hemma.

Vi gillar kläduthyrning för barn och är från och med oktober stammisar hos A Second Love Affair.

39

Till alla er som kände er snuvade på konstrundan i år kommer här en ny chans. Septemberutställningen började igår med festliga vernissager runt om i ateljéer och gallerier på Österlen. Jag firade hos Maria som målar de vackraste tavlor jag vet.

Hon strålade som alltid men i år var jag lite extra förtjust för hon bar kläder från min kläduthyrning. Två ombyten, en rosa kombinerad dröm och en paljettblåsa.

Visst gjorde de sig så fina i hennes miljö.

Efter en tur på Byvägen kom familjen också för att se på konst, vackra klänningar och dricka den goda sugrörsjuicen som Maria hade fyllt kylen med. Bredvid bubblet. Förra gången vi var här bar jag Gottfrid i famnen och Bea i magen.

Ville var också med.

En liten kortis skulle vi stanna bara men stämningen var så härlig och människorna så roliga att umgås med. Det är fint att samlas i Marias ateljé, konstälskare, österlenare, kompisar och de som bara nyfiket passerar förbi. Det var inte bara enkelt för mig att flytta till landet men för varje gång jag hamnar i denna typ av sammanhang inser jag hur gott livet på landet är att leva.

Men efter lite härligt häng och spännande träffar skulle vi ändå hem och hålla lördag. Septemberutställningen pågår i tio dagar och är min varmaste rekommendation som utflyktsmål nästa helg.

35

Såhär såg det ut i vår skolsal idag. Hampus och Maria sitter och pratar över köpt pizza serverad ur sin kartong, Juni längst ut till höger hoppas på något gott, Bea leker Mowgli under bordet och Gottfrid och Marias son Edward är ute och leker på trädäcket. Men innan allt detta hade jag hängt fram klänningar från min uthyrning för Maria att prova till sin stora grej på lördag. Jag kommer berätta mer om den stora grejen. Tack för en fin måndag.

36

Det var som om varje steg vi tog i hög klack ackompanjerades av signaturmelodin i Sex and The City. Vi gjorde Köpenhamn i klänningar från min kläduthyrning. Klänningar som allihop på ett eller annat sätt kommer från den cirkulära modevärlden men känns som krispigt nya. Kom så kikar vi närmare på vad vi hade på oss.

Vi börjar på Beau Marché under snygga parasoll med allt det underbara framför oss. Malin bytte om på plats till en rosa sprakande kaftan med en silvertråd som bildar mönster över hela tyget. Denna är på inget vis någon dyrgrip och kostar enbart 300 kr att hyra per vecka men som Malin så fint sa att ordinarie inköpspris eller varumärke inte spelar någon roll, det fina är att allt är handplockat över så många år. Jag tycker om att se det så, att det finns en bredd i min kläduthyrning, högt och lågt, gammal och äldre men de har alla det gemensamma att de är speciellt utvalda och bildar en fin helhet.

Malin och Lina passade också på att fira sitt smyckesmärke Lite Kalabalik som fyller tio år i år. Lina var helt bedårande i en grön klänning med mycket volym i ärm och snyggt knyt i midja. Den kan bli din i en vecka för 550 kr.

Efter en stund på den soliga uteserveringen strosade vi prinsessgatorna upp och tittade i second hand butiker. Vi tyckte om Rosy vintage och Jerome Vintage.

Anne, som blivit en kompis efter att vi första gången sågs på en provning i mitt showroom, strosade runt i en blå mönstrad klänning. Den ligger mig varmt om hjärtat och har burits många många gånger. En av gångerna här med caption ”på väg till jobbet”. Det var modevecka i Köpenhamn och jag hade tagit med mig cykeln över för att bo hos min kompis Emma på Nørrebro hela veckan. På väg till jobbet just här betydde Baum und Pferfgartens SS15 visning. Klänningen som upplevt så mycket men fortfarande är i nyskick kostar 300 kr att hyra per vecka.

Vi hade så mycket planer och önskningar om vad vi ville hinna se i Köpenhamn, vilka butiker vi ville besöka och uteserveringar att hänga på men i den oerhört varma sensommaren lockade poolen och det coola hotell vi bokat. Så vi styrde de långsamt strosande stegen mot Villa Copenhagen.

På hotellet bara njöt av pool och det faktum att vi hade fått till den här helgen.

Sen blev det kväll i Köpenhamn.

Vi klädde upp oss. Jag fuskade lite och hade en ganska nyinköpt klänning i silke. Den tillhör inte riktigt kläduthyrningen men kan kanske komma att göra det, ge det en säsong bara. Skulle man vilja köpa den finns den här. Till silkesdrömmen hade jag en skir kjol med lite glitter i. Det var en klänning från början med rosa överdel som såg ut såhär. Men under årens gång har jag sytt om och använt den på lite olika sätt. Älskar när plagg kan leva i olika skepnader under sin livstid.

Det köpenhamnska kvällsljuset.

Vi tittar på vad Lina hade valt ur kläduthyrningen. Lina som alltid är så lekfull i sina kombinationer och inspirerar väldigt på Instagram. Vi tog en rödrosa gammal goding och satte en ännu äldre glittrande goding ovanpå. Det blev en sprakande kombination, hon strålade! Klänning och paljettopp kostar 400 kr per vecka att hyra var för sig.

Det sprakade minst sagt om Malin också. Hon bar helpaljett, hög silvrig klack och lyste upp hela Kødbyen. Klänningen kostar 700 kr att hyra per vecka och skorna som egentligen inte varit tänkta att hyras ut har ändå varit ute ett par rundor, de kostar 500 kr att hyra per vecka.

Snygga Anne var lila i en silkespolyester som glänser och nästan skiftar färg i steget. Vi matchade den med en kofta som våren 2009 gjorde sig storslagen på New Yorks modevecka. Koftan kommer med ett glittrande bälte och kostar 500 kr att hyra per vecka. Klänningen ligger på 550 kr att hyra per vecka.

Vi tackar The City för den här gången och ett ännu större tack till Johanna som såg allt det snygga och förevigade hela känslan i bilderna.

44
 • Just wanna view more of
 • Style

Jag var så redo! Som första dagen tillbaka i skolan efter ett långt lov. Det känns som om jag varit föräldraledig i tre år fast samtidigt – inte alls. Jag skulle i alla fall börja jobba på heltid igen, jag hade skolat in barn på förskolan, lagt fram kläder, plockat blommor till showroomet. Första dagen på den nya veckan fick jag vabba.

Vad ska jag då jobba med? Med min kläduthyrning mest tänker jag. Eller kläduthyrningen och showroomet blir min bas, den har visat sig var mer än bara en uthyrning. Hon kommer få agera kontor, ett ställe att hålla spännande möten på. Fotostudio ska hon också få vara och kanske en ny form av ”personal shopping”. Mest längtar jag efter att kunna få göra detta på heltid utan att bolla bebis och kladdiga fingrar på sidenklänningar samtidigt. Jag längtar efter att kunna utföra alla de idéer jag har och kanske se någon av dem bli verklighet och inte bara stanna vid dröm.

Jag vabbade inte bara, jag lunchade också, med Florista Sophie och Farfar. Vi åt supergod kantarellravioli på Kärleksgatan 3 och pratade om den nya gröna vågen där så många i vår närhet köper eller letar små gårdar på Österlen. Luncha tänker jag att jag ska göra mycket i det nya livet.

Sen gjorde jag något jag inte gjort på länge, jag spenderade en hel eftermiddag hos N.VY, för bättre start på hösten kan man inte få. Precis innan jag blev gravid igen påbörjade jag en LPG-behandling. Jag kände mig tung och vätskefylld och upplevde att mina vader och anklar konstant var svullna, fyllda med vatten. Världens bästa Marie på N.VY rekommenderade detta, hon kallade det en cleansing för kroppen, det gillade jag. Det är typ en form av bindvävnadsmassage, kika här om ni vill veta mer. Efter bara en behandling kände jag mig smidigare men sen blev jag gravid. Jag hade redan köpt en hel kur och fick lov att pausa den, till nu.

Ni som känner mig vet att jag inte är någon beauty expert direkt, minns ni detta enda inlägg jag gjort på ämnet? Så efter en hel sommar med barnens miniderm som enda ansiktskräm fick jag även gjort en ansiktsbehandling. Jag skämdes bort med en enzympeel, aha syra som skulle verka antiinflammatoriskt och en underbart skön gummimask som både kylde och återfuktade.

Reklam: produkterna var en gåva från N.VY

Alla produkter som användes under ansiktsbehandlingen var från Nimue. Jag fick med mig ett prova-på-kit hem och skulle nog vilja påstå att jag tack vare dem har fått mitt GLOW tillbaka.

Renovering då, tänker ni. För det frågar många, har vi helt slutat med det? Ja vi har haft en lång renoveringspaus nu även om vi gör något hela tiden.  Jag vet bara inte riktigt hur man ska få ihop allt. Hur ska lister målade med linoljefärg kunna torka när man har två nyfikna barn? Eller hur ska man prioritera sin tid när man hellre gör roliga familjeutflykter istället för att snickra? Vi har nog landat i att pausen kan få vara ett tag till. Sålänge sover vi i hallen.

Snart är det måndag igen och ny vecka, då plockar jag nya blommor och beger mig till showroomet för två bokade provningar. Jag håller alla tummar för att detta ska kunna vara mitt yrke.

Puss.

45