Jag tänkte att jag skulle vilja visa er en sak till från förra veckan i Stockholm. På en bakgård i Pom & Floras lokaler hittade jag mitt drömkök. Kanske det mest fotograferade köket under hela mässveckan. Cupboard and Goods kök i shakerstil som de skapat tillsammans med Carl Larsson gården. Ni har säkert sett Johanna Bradfords vackra kök från Cupboard and Goods som även ledde henne till en spännande riktning i karriären. Titta bara här så fint det var:

När jag tackat för mig och var på väg ut ur showroomet sprang jag på inspiration. Jag får ofta den frågan, ”vad inspireras du av”. Jag vet aldrig riktigt vad jag ska svara. Miljöer tror jag. Här hade jag nu matats med inspiration i en skön halvtimme för att sedan bli helt förtjust i det lilla lilla gamla gamla vaktmästeriet precis innan man kom ut på bakgården igen. Eller jag inbillade mig att det var ett gammalt vaktmästeri i alla fall. Som idag användes som kontor och lager tror jag. Detta lilla utrymme inspirerade hur som helst till hur vi ska bygga här i vår hall. med den rundade väggen, glaspartierna och snygga dörren. Som det är just nu kliver man rakt in i vår skola och en 60 kvm stor hall. Vi har bestämt oss för att du först ska komma in i en mindre hall för att sedan lockas in i resten av huset. Allt i samråd med min favorit Gert Wingård. En liten hall inspirerad av vaktmästeriet utanför Cupboard and Goods showroom.

 

 

 

 

22

Kommer ni ihåg att jag en gång berättat att jag inte bor så som jag skulle beskriva att min inredningssmak är? Jag bor ganska vitt, undanplockat, rostfritt som möter ull, såpade golv som möter släta väggar, enkel möblering, rena linjer, rent trä, avskalat med få pinaler, skåp som gömmer allt som skulle kunna uppfattas som rörigt. Min inredningssmak och inredningsdröm är mer eklektisk, brokig, spännande, stökiga tapeter i mönstemix som möter mörka tyger i form av gardiner och bordsdukar, spretigare. Men det fungerar inte för mig, jag lyckas inte riktigt bo så. Jag vilar inte i den miljön. Jag är för rörig som person och behöver enkelheten som kontrast. Men så kommer jag till ett hem som på ett magiskt vis lyckats kombinera de två. Vi pratar om ett hem med spektakulära tapeter i varenda vrå. Tapet som möter tapet. Med sådan fingetopskänsla att det är direkt vilsamt och spännande på samma gång. Vi pratar om Boråstapeterhuset. Emmas (@whatdecoratesmyday) hem i Stockholm.

I torsdags hade jag lyxen att gå på tillställning i Boråstapeterhuset. Hela vackra huset, varenda rum har fått en egen tapet. Stämningen var på topp, skratten höga och maten helt underbart god. Jag tänkte att jag skulle bjuda med er på en tur genom huset. Vill ni det? Och kika på alla vackra tapeter? Vi börjar i hallen. (Jo just det, alla bilder är tagna av Alice J, ni måste nästan kika in i hennes värld här).

Lite nervös klev jag in i hallen och möttes av Emmas stora leende och denna vackra tapet ovan som heter Nora. Jag fortsatte sen in i själva hjärtat av huset. Kök kombinerat med allt umgänge. Här har vi en superfin småblommig tapet på gulgudig bakgrund. Den fina knopplisten med en torkad blomma på gjorde sig så fin. Precis lika bra som kuddarna i Thonetsoffan som också var i samma mönster som tapeten. Mönster som matchar mönster. Tapeten i detta rum heter Hip Rose och kommer från kollektionen Everyday Moments.

Härifrån kommer man ut på verandan med fönster åt alla håll. Där det var findukat och nytapetserat med tapeten Shades Terra från kollektionen Graceful Stories. Den påminner så fint om att alla tapeter inte måste ta så mycket plats i form av stora mönster utan bara kan få finnas till och låta spröjs och stuckaturer kliva fram.

Låt oss gå upp för trappan till ovanvåningen. Här fångar Alice mig när jag fotograferar den art déco inspirerade tapeten Ulricehamn som pryder det första rummet på övre plan. Men vänta ni bara. För att komma in i barnrummet är som en saga.

Barnrummet är minst sagt förtrollande. Emmas båda pojkar har vars ett litet kryp in med tapeten Forest Friends  från samarbetet med Newbie. Och ett gemensamt lekrum där Whales pryder väggarna, också från newbiekollektionen.

Innan vi avslutar husturen skulle jag vilja ta med er tillbaka till det jag kallade hjärtat av huset. För där händer det något spännande. Man såg det inte riktigt på bilderna där innan men i det här rummet har vi tre tjusigt mönstrade tapeter som på ett så snyggt sätt helt harmonierar med varandra. Den gula har vi kikat på, Hip Rose. Den andra är en av mina favoriter Dahlia Garden från kollektionen Falsterbo. Den tredje tror jag heter Carnation Garden och är lika vacker som en slottsträdgård. Titta här, visst fungerar de fantastiskt fint ihop?

Tack för att ni följde med mig hela vägen runt i Boråstapeterhuset. Tack Emma och Boråstapeter för världens trevligaste kväll. Hoppas vi ses snart igen!

 

 

30
  • Just wanna view more of
  • Home

 

Våra fönster är klara! De är helt fantastiskt vackra. Jag klev in i Qvesarums verkstad häromdagen och gick rakt förbi dem för jag misstog dem för att vara gigantiska altandörrar. Fast det vara bara våra fönster lite lätt lutade i väntan på ett lager färg mer och några öglor till handtag. Så fina så fina, precis allt jag hoppades på. Innan jag åkte hem igen fick jag lov att sätta mig ner och ställa alla frågor jag hade kring fönster. Qvesarums experter svarade snällt på allt och jag tänkte punkta ner vårt samtal här för er. Lite tips helt enkelt inför ett fönsterbyte i vår tredje del av fönsterresan.

  • Behöver man verkligen byta? 

Gamla fönster som kanske suttit där sedan huset byggdes och ser ut att vara utom räddning, är sällan utom räddning. Det allra bästa är ju om det går att renovera dem man redan har.

  • Att välja.

Vad är viktigt för dig inför fönsterbytet och vad vill du uppnå med att byta? Här behöver man väga in det praktiska, estetiska och det ekonomiska. Jag valde själv mellan att få spröjs invändigt eller isolerglas som håller värmen bättre. Isolerglas är bra men kan inte göra hela jobbet om det är så att huset i övrigt är väldigt dåligt isolerat. Allt detta får man väga in och klura ut vad som passar oss och vårt hus bäst. I dessa fall är personalen på Qvesarum superhjälpsamma och bra på att lyssna in till behoven man kan tänkas ha.

  • Låt fasaden bestämma.

Har man ett gammalt hus är det med största sannolikhet någon som har tänkt till i utformandet. Hur öppningarna ska vara, vilka linjer som ska få styra, inramningar som är vackra att behålla. Därför fick jag rådet att inte ändra i fasaden. Gör det så likt ursprunget det bara går. Om du exempelvis vill bygga köksbänk i ett rum som tidigare fungerat som något annat kan du råka ut för att fönstret är lägre än bänken. Ett tips är då att bygga dig runt detta invändigt, alltså inte störa symmetrin utvändigt. Likaså om fönster eller altandörrar har spröjs, jobba för att dessa ska gå i linje med varandra.

  • Tänk långsiktigt.

Pris och kvalitet går lite hand i hand när det kommer till fönster. Vi var i vårt samtal här ganska överens om att man behöver se långsiktigt när man väljer fönster. Vi vill också hävda att det är mer ekonomisk i det långa loppet att investera i ordentliga träfönster som man kan renovera när den tiden kommer. Ett plastfönster är förbrukat när det börjar gå sönder.

  • Vad kan gå fel?

För fel kan det väl bli ibland? Ja svarade experterna. Det kan gå fel när det inte är samma person som mäter som ska installera. Därför är detta ett hett tips; det ska vara en och samma person som gör båda delar. Man bör till och med göra fritt (lyfta lite på befintlig karm eller liknande) för att kunna mäta helt exakt. Vi har varit runt hos många leverantörer i denna fönsterresa och inte alla erbjuder mätning även om de erbjuder montering. Qvesarum mäter alltid när de också installerar. Qvesarum är med på hela resan, från offert till färdigt resultat. Något vi har känt varit väldigt tryggt.

  • Bra fråga att ställa.

Det kan vara en bra ide att fråga vad som ingår när man köper fönster och montering. Ingår fönsterfoder, lister, plåtarbetet, återställande av smygar som kan få sig en törn osv. Så att allt är tydligt och klart från början.

 

Nästa gång vi hörs har vi nått till den 4e och sista delen i vår fönsterresa. Då är fönsterna på plats och jag utlovar bildkavalkad på det färdiga resultatet. Under tiden kan ni kika in på fönsterresans alla avsnitt här.

18

Att få gå på en visning är en sann upplevelse. För bara några säsonger sedan fick jag i min roll som inköpare gå på massvis med visningar. Platserna var alltid oerhört begränsade och vi var då precis i skiftet där varumärkena hellre hade influencers front row snarare än inköparna. Men vilka visningar jag har fått vara med om. Den här säsongen var jag bjuden på en. En endaste. Och när jag står på denna makalösa visning i denna grova, danska coola lokal inser jag vad det egentligen är jag har fått vara med om under alla år. Det är en upplevelse utan dess like. Varumärket har tolv minuter på sig att ställa till med den galnaste mest spektakulära show branschen sett. Och de gör de så bra. De förmedlar känslor som överväldigar och imponerar. Jag sattdansade igår och skrek-viskade i min gamla kollegas öra att jag känner mig som tjugo igen. Javisst jag hör ju att jag låter som en trött småbarnsmamma som aldrig kommer ut längre. För precis så är det ju. Men det är roligt att imponeras och hänföras igen. Min gamla kollega ryckte lite på sina axlar åt min tjugoårskommentar. Precis så som jag hade gjort för de där säsongerna sedan när detta var vardag.

35

Jag var en sväng inne hos Florera igår i mina gamla malmökvarter och fick köpa ett gäng vallmo för en en billig peng. De hade nästan blommat färdigt men jag kunde inte motstå dem. Vi pratade om den sköna blomsäsongen vi har framför oss nu. Hur den ger hopp om våren. Idag hade jag finbesök av min kompis Moa. Hon kom med en bukett egenodlad kål (minns ni första gången hon var här). Vackert och gott. Sen fikade vi hela förmiddagen med den sibiriska vallmon på bordet. Mot eftermiddagen föll det första bladet. Det är precis då hon är som vackrast. Vallmon alltså. 

37

Det var här allt började. Den här dagen med denna bild. Jag var gravid, trött och lite less på att Hampus spenderade all sin tid ute i det gigantiska hus vi snart skulle kalla husdröm. Vi hade bestämt träff med en tv-producent som tyckte att vi och vår skola skulle passa bra i ett tv-program. Jag hade pratat med honom i telefon redan och tackat nej till medverkan. Jag var rädd att vi kanske skulle komma på oss själva med att ta beslut i vårt husbygge baserat på tvinspelningen och inte efter vad som passade oss, den nya familjen, bäst. Producenten var envis och ville titta in ändå. Så jag köpte med mig blommor och fika och körde ut. Efter fem minuter med producenten hade vi bestämt oss. Detta får vi inte missa!

Gissa om jag är glad för det idag. Så mycket bra har kommit ur den här resan. Jag har fått vänner jag aldrig ens hade träffat om det inte varit för att vi var med på tv. Frågan är om jag hade bloggat. Hade vi ens bott kvar. Och hade jag inte träffat alla dessa inspirerande människor, hade jag då vågat satsa på egen verksamhet. Ett liv där man kan få vara kreativ de flesta dagar istället för att jobba för någon annan. Den här dagen, med den spretiga buketten i en renoveringsrörig skolsal skulle man kunna kalla början på det hela.

Vill ni se avsnittet om oss och vår husdröm så ligger det ute igen. Här kan ni klicka då. Och vill ni se återblicken då de kom och besökte oss två år senare, då kan ni klicka här.

47

Sponsrat av Clarion Hotel Malmö Live

2020-01-20

På Besök – Home away from home

Vill ni se hur vi har det när vi övernattar i Malmö? Jag tycker ju att vi bor så fint och skönt att vi skulle kunna göra det som en del av På-besök-serien. Här är vårt Home away from home i Malmö. Får jag presentera ClumskasvitenClarion Hotel Malmö Live.

Man kliver först in i en liten hall där alla väskor och ytterkläder får plats men skyndar vidare in i det stora rummet som kombinerar vardagsrum, matplats och ett litet kök. Hela sviten är på 75 kvadrat och ligger högt uppe i det himmelsblå på 23e våningen. Grannen heter Zlatan.

Jag ska skynda mig att säga att vi inte alltid får bo i Chlumskasviten men den här gången strax innan jul hade vi tur. Den hade precis invigts av Renata Chlumska själv som besteg fasaden. Hon har även skänkt hotellet attiraljer från sina äventyr. Dessa pryder nu sviten på olika ställen, som konstverk. Ska vi titta in i vårt sovrum?

Här sov vi gott och även barnen framåt småtimmarna även om de börjar natten i sina egna sängar så slutar den alltid hos oss.

På väg in i det lite större badrummet av de två passerar vi en riktig malmödörr. Den visar kullerstensgatan upp från möllan till Johannesskolan.

En fin sak med att hyra den här sviten är att för varje natt som någon sover i den skänker Clarion Hotel Malmö Live 500 kr som via Unicef som arbetar för att barn i Kambodja ska få sova gott i trygga sängar.

Snygga skinnstolar. Med bra snurr hälsar Gottfrid.

Fina detaljer och en utsikt man aldrig tröttnar på.

En Gottfrid som känner sig som hemma.

Och ännu en vacker malmödörr. Denna föreställer Möllevångstorget och gömmer det lilla köket bakom.

Tack för besöket säger vi och tack Clarion Hotel Malmö Live för att vi får bo så skönt!

 

 

 

27

Jag brukade fråga min mamma vem hennes bästis var. ”Du är min bästis svarade hon då”. ”Näää” sa jag, ”vem är din bästis på riktigt?” Då berättade hon om Mia som hon inte träffade längre men som varit hennes bästa kompis hela barndomen.
Idag, nu precis fick jag ett mail från Mia med bilder på min Mamma, samma dag som de slutade nian. Efter skolavslutningen. Därefter gled de ifrån varandra, pojkvänner och sånt kom emellan. Men Mia skrev att det var såhär hon alltid skulle minnas min Mamma.

93

Minns ni detta? Jag tänkte att vi kunde ta en snabb uppdatering.

Fråga 1: Är ni klara nu då?

Ja nä inte alls. Vi har nog mer att göra nu än när vi började. Eller så är det ju inte såklart men vi har insett hur stort det är och hur lång tid allt tar. Och hur mycket vi vill göra. Nu mer än någonsin drömmer jag om hur fint Ramsåsaskola kan bli. Vi försöker att inte stressa utan renoverar i perioder. Just nu har vi lite paus. Till sommaren har vi stora planer.

Fråga 2: Blev det en lägenhet i Malmö?

En malmlägenhet blev det inte. Vi fick något annat mysigt. Vi har en övernattning där lakanen alltid är rena och krispiga. Där utsikten är makalös och frukosten står uppdukad varje morgon från kl 07:30. Vi bor högt upp i det himmelsblå på Clarion Malmö live. Jag sitter just nu i min sköna säng bredvid min krukväxt som alltid finns på plats och blickar ut över ett vackert Malmö och skriver detta. Det blir nog en fin dag. Vi kallar det vårt Home away from home. Vill ni läsa mer om stunderna i vårt malmöhem kan ni göra det här, här och här.

Fråga 3: Är svärfar singel?

Njä det tror jag inte hehe.
35

Så övergick våra sköna lediga jullovsdagar till lite mer vardag. Jag fick åka in till Malmö och jobba. I mitt showroom, min kläduthyrning. Det har varit så fint att nu i helgerna se mina klänningar ute hos så många av er. Ni har alla varit så himla fina, gjort plaggen så personliga. Idag fick jag härliga Victoria in i provrummen som behöver en klänning till en fest i vår. Hon var så tjusig i allt och ställde snällt upp på bild.

46
  • Just wanna view more of
  • Style