Ingen påsk utan konstrunda på Österlen. Vi hade storslagna planer för vår tur idag Frida, Gottfrid och jag. Ändå hann vi bara till en. Men den viktigaste.

För solen värmde så gott, fikasuget var större och vi ville bara njuta på bänken bredvid sandlådan fylld med leksaker och lekkamrater på Byvägen 35. Så där satt vi i flera timmar medan Gottfrid lekte och vi solade. Vi har fler dagar i påsk då vi kan kika på konst tänkte vi. Dessa har jag tänkt mig hinna med:

Helena Bergenrud i gamla alunbruket. Som barn lekte jag med hennes barn i deras konstnärliga idyll.

Sara Klein i Ravlunda. Bara att komma till Ravlunda där vi gifte oss är ju en fröjd och idag träffade jag en kompis som hade köpt vacker fotokonst av Sara.

Fabriken stannar vi nog också till.

Mellby skola och Kaos missar vi aldrig. Här ställer min Faster och hennes man ut tillsammans med ett gäng andra.

Jag vill väldigt gärna hinna förbi Silvergården i Rörum också.

Har ni några tips på vad man inte får missa för fint? Mitt allra bästa tips är precis som förra året vårt stopp idag hos Maria Leinonen i Sankt Olof. Hennes konst är exakt och precis det som jag tycker är snyggt. Precis det som jag önskar mig här hemma på väggarna.

Sen är hon helt makalöst duktig på att skapa hela miljön. Allt från skylten ute vid vägen som leder oss till den stora industribyggnaden där ösig musik pumpar ur högtalarna. Vidare upp för en vinglig spiraltrappa där det mitt i gången står en vacker möbelklassiker och ett litet bubbelstopp på väg in i ateljén som bara är så snygg. Allt med fingertoppskänlsa. ”Så vill jag bo” sa Frida när vi gick därifrån.

Alla bilder i inlägget är från Marias Ateljé och vernissage eller precis utanför. Där ser ni henne i den tjusiga klänningen bli förevigad framför sin konst. Gör ni en konstrunda i år måste ni åka hit och köpa konst och njuta miljö.

Ett annat tips för bra konstrunda är att bara ge sig ut på vägarna och se på skyltarna. Ofta säger skylten rätt mycket. Sen kan man googla namnet på skylten för att se om det verkar vara något man skulle kunna tycka om. För en perfekt dag kan man blanda upp konststoppen med lite loppis och massa fika.

Puss.

 

 

1

Emporia är ingen favorit. Men igår både lunchade jag där och gjorde några snabba inköp. Gottfrid fick två böcker och jag fick en rottingkorg att ha något fint i. Så himla många lokaler som står tomma. Sorgligt på sitt sätt, rätt självklart på ett annat. Jag läste precis Sanna-Mys tankar kring den fysiska butikens framtid eller inte framtid. Väldigt spännande att ta del av, läs mer om det och det fina porträttet av By Women Store här. I varje gapande emporiahål hade de pyntat med en fin pastellig färg. Skönt med lite fina färger i alla fall.

10

 

Vecka – 35.

Craving – Äta passionsfrukt, dofta på tvättmedel.

Äter inte – Saknar mitt kaffe och håller mig långt borta från tryffel.

Krämpor – Halsbränna och svullna fötter annars rätt prima ändå.

Flicknamn – Har bara fina pojknamn, inte ett enda flicknamn. Kanske Britta efter min farmor men jag tror nog ändå inte det.

Favorit outfit – Nu kommer jag knappt i mina gravidjeans längre utan önskar mig bara ett par plusgrader till så att jag kan ströva runt i stora kaftaner och sköna Birkenstock. Idag kände jag mig ganska fin i orange silkeskjol, bara ben och stor stickad tröja (bilderna).

Humör – Gråter en del.

Nervös över – Inte för själva födseln direkt utan kanske mer för livet efter, hur Gottfrid ska ta att få ett syskon.

Sover – Ganska gott, är för trött för att vara vaken tror jag.

Vill hinna innan – Vi har en pytte bit av en åker där jag hade tänkt skapa en liten snittblomsodling. Fast det är inte helt lätt att gräva med gigantisk mage.

Sagt hos barnmorskan – Hon ligger inte med huvudet neråt, gör hon inte det på torsdag i nästa vecka börjar de prata vändningsförsök. Det ska jag erkänna att jag är livrädd för.

 

29

Genom Slottsstaden åkte jag buss tio hela min ungdom för att komma in till stan. Vi åkte dit på mopeder från Limhamn och gick på fest. Jag hade en pojkvän som bodde där i ett rosa hus tror jag att det var. Och när vi alla skulle flytta hemifrån hamnade de flesta i en charmig liten etta i Slottsstaden. Men sedan den här tiden har jag knappt rört mig i dessa kvarter alls. Fram till igår kväll.

Kanske med ett undantag, frukostarna på Atrium. Ikväll skulle vi till Atrium efter stängning. Men först skulle Christin och jag mötas upp på en snabb middag i kvarteret. Vi hamnade i ett fluffigt rosa moln. Nils heter restaurangen och bjöd på väldigt instagramvänlig miljö och sådärgod mat. Men att Slottsstaden har massa trevliga restauranger blev jag snabbt klok på. Via Napoli, Charlie´s Burgers, Spoonery, Osteria Qui är några tips.

Efter maten fick vi oss en snabb promenad genom Slottsstaden och hennes vackra hus från olika tidsepoker. Ett par bilder framför tjusiga husväggar klämde vi också in.

Framme på Atrium möts vi av glada Nathalie i vacker klänning, tjusiga skor och stort leende. Nathalie driver Her Way som verkar för att peppa och inspirera tjejer. Helt fantastisk!

Vi bjöds på fika, soldryck och mingel med härliga tjejer. Strax skulle vi få slå oss ner för workshop med Riya Naturals som gör hudvårdsprodukter utan konstiga tillsatser. Her Way har gjort ett personporträtt på grundaren Pervin, det hittar ni här.

Efter diskussioner om hur mycket skit det vi använder på vår hud kan innehålla fick vi göra vårt egna serum. Så lyxigt. Har ni läst detta så känner ni ju till min okunskap kring ämnet hudvård, men att jag inte vill ha citronsyror framställda av mögel på mina kinder vet jag och blev därför ganska imponerad av Riyas produkter där jag slipper sånt.

När det tillslut efter en ljus kväll i Slottsstaden började skymma var det tid att säga hejdå. Christin tog sin cykel och följde mig till bilen, sen kramades vi hejdå efter en väldigt trevlig kväll.

 

 

23

Det här är vackra röda tegelbyggnader med imponerade fönsterpartier och lite dramatisk himmel. Men framför allt är det Frida, min brors fru. Hon förtjänar en hyllning. Idag följde hon med på påskmys på Gottfrids dagis för att kunna hämta när vi är och föder. Hemma hos Joel och Frida får man äta lösgodis med gelatin och på lördag ska han få sova över. Som vi ska njuta av sovmorgon. Tack Joel och Frida för att ni är bäst!

30

Det är nog några somrar sedan jag hörde Lisa Ekdahls sommarprat där hon berättade om sin Mamma. Sin Mamma feministen och hippiesjälen som brann för det kollektiva livet. Lisa Ekdahl berättade om hur hon ofta körde kollektivets folkabuss och hur alla barn satt där bak och for runt i svängarna. När en polis körde förbi var en del av barnskaran instruerade att lägga sig ner så att det inte såg ut som att de var så många. Vidare berättar hon kärleksfullt om sin Mamma som i denna folkabuss sjunger högt med knuten näve i luften och kämpaglöd i rösten.

När jag var liten körde min unga, spröda Mamma en gigantisk Volvo duett från 1964 där det bara fanns två blodröda galonsäten fram och liksom enbart brädpanel till golv där bak. Inga säten och absolut inga bälten. Där åkte jag och höll i mig i svängarna. Min bästis Hanne och jag tyckte att det var som att åka karusell och tyckte att det var så coolt att man inte behövde ha bälte. Min Mamma sjöng inga kampvisor men hon var så mycket karaktär i den här bilen som man kan bli. Hon var så cool.

Lisa Ekdahls berättelse om barndomen i folkabussen stannade hos mig. Kanske för att jag själv känner igen mig i hennes historia och ser på den med romantiska ögon. Eller för att jag tycker att det låter som en skön tid. Jag tänker på hur jag när vi var på Mallorca inte ens vågade hyra hyrbil för att jag tyckte att bilbarnstolen till Gottfrid inte höll måttet. Jag minns inte att min mamma någonsin var nervös för något. Var man inte så noga förr? Eller var det bara våra mammor, min och Lisas?

Idag gick jag förbi denhär mjukgula Volvon. Precis den färgen hade min Mammas Duett. Detta är en Volvo Amazon (min Pappa har precis en sån här fast röd) men den påminde mig ändå om min barndom bak i en gammal Volvo Duett.

 

33

På tal om igår. När vi gjorde ett hastigt stopp hos Florista. Ett magiskt blomsterrike, nästan lite sagovärld över det. Titta så vackert hon har det. Det får bli dagens tips för fredagsbuketten.

23
Kärleksord på Ab Småland

Dagar som idag undrar jag hur jag kunnat flytta ifrån mitt älskade Malmö. Den här bilden med kärleksförklaringen hängde på Ab Småland som var ett av våra stopp idag. Jag mötte upp Christin för lunch på Smak men solen och malmövädret frestade oss så väldigt att vi efter vår tupp och spetskål tog en liten tur i kvarteret. Vilket kvarter sen, vilka pärlor det finns just där. Vi tittade in hos Florista, antikaffären bredvid, fotade nån husvägg och köpte ett litet bebisplagg på Ab Småland. En underbar malmöeftermiddag i underbart sällskap.

Fina Christin på bänk på Kärleksgatan

Därefter åkte jag och hämtade en Gottfrid som var på strålande humör. Och vet ni, solen sken i Ystad också. Hela vägen hem till Ramsåsa var hela jag enormt tacksam över att jag så ofta får det bästa av två världar. Jag behöver inte ens välja.

Jag och min stora mage på Davidshallstorg
29

En helt vanlig dag mitt i veckan i ett stressigt schema blev av en slump och inställda möten både Hampus och jag lediga, samtidigt. Vi fick två och en halv timme som var helt oplanerade mitt på dagen då vårsolen sken som varmast. Jaha vad ska vi göra då tänkte vi. Ut och såga brädor till trädäcket, vika all ren tvätt som bara stirrar på oss när vi kommer in i tvättstugan eller kanske måla listen som varit bar nu i över ett år. Nä tänkte vi, vi beger oss ut och njuter. Efter en promenad i skog med Juni åkte vi till Kåseberga för att äta lunch. Kanske världens bästa lunch, på världens vackraste plats med man och hund som sällskap.

43

Vilka vänner jag har! Vilken överraskning jag fick igår! Jag fick mig en babyshower. Alltså inte en sån där man ska gipsa mage och leka konstiga lekar utan en härlig lunch med mina härliga vänner, där det bjöds på både bubbel och paket. Hela kalaset var hos min vän Ewylina som hade ordnat så fint. Hon är så piffig, allt var så piffigt. Jag fick med mig ett gäng bilder hem från allt hennes fina piff:

 

 

 

32