2019-09-28

Kapselgarderoben, Marie Kondo och från målbild till realitet

Hej! Det här blir mitt sista inlägg på JWHF och jag gör sorti med ett inlägg om kapselgarderoben, ett begrepp jag kom i kontakt med för ett par år sedan och föll för omedelbart. Men att anamma det var bra mycket svårare än tänkt – jag gjorde ett försök och sållade hårt men fick aldrig riktigt till det. Men nu tänkte jag ge mig på det igen eftersom jag är rätt på klädhögen som konsekvent rafsas ur garderoben och hamnar på golvet. Det tar för mycket tid och jag känner mig allt som oftast mest ihophafsad och osammanhängande. Mindre viktigt för andra, kanske, men mer viktigt för mig. Så här kommer några punkter och funderingar ur planen för hur jag gjort/gör (man kan såklart skriva hur mycket som helst men har försökt hålla det någorlunda lagom).

Kort beskrivet; en garderob med ett begränsat antal plagg (ca 30-50) som alla går att matcha med varandra. Här är ett exempel på hur det kan se ut. Jag har till själv struntat i att räkna smycken

Det första jag gjorde var att en målbild på Pinterest som jag sen sållade hårt i. Resultatet är inte färdigt men ser just nu ut så här med bl a lösa sköna klänningar, svarta jeans och rätt så mycket jordtoner. Snygga t-shirtar,  sneakers, stickat och lager på lager. Med utgångspunkterna bekvämt, snyggt och funktionellt.

Samt att det M Å S T E gå att ha i en vardag med barn, annars blir livet svårt och jag gillar inte svårt. Jag gillar enkelt. Men visst, jag ska erkänna att jag också tagit med en och en annan outfit som kanske inte är helt lekplatsvänlig och som istället får komma fram när det vankas kaffe eller lunch på stan och inte yogapositioner i sandlådan.

Jag har som tidigare sagt inte helt koll på vad som är min stil i dagsläget så jag provar mig fram och pinnar och sparar allt jag tycker om och sen rensar jag bort och jobbar jag mig mot resultatet. Saker och ting kan ju förändras på vägen men så är det ju med det mest som kräver tid. När jag klurat ut vad som är min bas så försöker jag med små steg närma mig målbilden jag byggt upp.

Jag tror på Marie Kondos sätt när det kommer till just utrensning av kläder; släng ut allting i en hög framför dig. Sen kanske jag drar min gräns där – jag håller med andra ord inte upp plagg efter plagg och känner efter om något sparks joy. Men jag tror det är viktigt att se allting framför sig, inte för just mängdens skull (som i KonMari-metoden), utan för att lättare se vad man har och inte.

Så – i veckan när jag påbörjade det här så hälldes allting ut i en hög på sängen och sorterades sen i kategorier; byxor, kjolar, klänningar och så vidare. Därefter gick jag igenom varenda kategori och la dem i tre högar – behåll, lägg undan, ge bort. Målbilderna jag gjort är inte skrivna i sten utan mer en tanke på vad jag tycker om men jag höll den utanför när jag gav mig på utrensningen. I det här läget gick jag alltså bara på själva känslan för plaggen som jag sorterade i tre högar; behåll, lägg undan och ge bort. Allt i behåll-högen hamnade det som jag trivs i, som sitter bra och som används frekvent. I lägg undan-högen hamnade kläder som antingen är fel för säsongen, som inte används lika ofta men som ändå har något sorts värde för mig. Och faktiskt, lite kläder som jag hade innan jag blev gravid med Signe. Jag hoppas fortfarande på dem. Kläder som ges bort är allt som jag känner något sorts motstånd inför, som är i fel material, som hör till en annan stil som jag lämnat bakom mig för många, många år sedan eller som jag bara inte tyckt om att ha på mig.

Det finns nog flera olika kriterier som andra använder sig av men jag gör så här. Det är alldeles lagom för mig.

       

 Har man tio vita t-shirtar kvar i behåll-högen som man använder sig av frekvent, ja då skulle jag väl ändå säga att dessa hör till en stil man tycker om och kanske börja utgå ifrån dem som basplagg. Eller om man har fyra kjolar som används kontinuerligt men ett par byxor som dammar längst inne i garderoben – då skulle jag våga påstå att man har en ganska tydlig riktning i sin stil. För jag tänker att det är behåll-högen som man bör bygga sin stil runt.  Bra frågor att ställa sig är; vilka sorters plagg har jag mest av, vilka färger eller mönster dominerar, vilket snitt, vilket material?

När jag var klar med utrensningen var det kjolar som jag hade kvar mest av. Så jag bygger helt enkelt min garderob kring dem. Samt kring mina svarta favoritjeans och här nedan är ett gäng grejer jag köpt som kretsar runt just jeansen och även i en färgskala jag känner är en bra bas för mig…

…och så här blev det i verkligheten.

Inte helt färdigt men ändå en bra början, tänker jag.

Och det var alles, hörni, så tack för mig och tusen tack till bästa Christin som lät mig husera här inne ett tag!

/ Sandra, som även finns på instagram och vardagskonst.se

 

10

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.