2019-08-28

Fem tips på hur du får en mer hållbar garderob

De mest hållbara plaggen är de plagg som används. Här i polyesterskjorta och sidenklänning.

Hitta de modeller och material som DU trivs i och gå inte bara på den hetaste trenden. Oavsett om du gillar plagg i bomull för att de är mjuka och andas bra eller om du föredrar polyester för att de är lättskött och håller färgen så är hållbara plagg de plagg som används. Det spelar ingen roll om vi köper lokalproducerade plagg i ekologisk bomull med alla dess tänkbara gröna märkningar om de bara hänger och tar plats i garderoben. Det är så klart bättre än om du köper ett dåligt plagg och aldrig använder det, men det största problemet vi har idag är vår överkonsumtion.

Bli en hejare på att köpa och sälja. På Facebook finns flera trevliga köp- och säljgrupper. 

Älskar du att förnya din garderob? Bli en hejare på att köpa och sälja. Inte bara kommer du få en levande garderob som är snällare mot miljön*, du gör även din ekonomi en tjänst. Mina finare plagg och accessoarer kommer inte från några paradgator utan är fyndade på ställen som Tradera, Vestiaire Collectives eller i någon Facebookgrupp. När jag tröttnat säljer jag dem ofta till samma pris som jag köpte dem för – ibland för mer om jag har riktigt flyt.

Plagg och prylar vi värderar högre tar vi hand om bättre = längre livslängd.

Köp mindre slit och släng. Är du verkligen i behov av en ny skjorta eller vill du bara ha något nytt och fräscht till AW:n på fredag som sedan blir liggandes i månader utan att få se dagens ljus? Kläder är för billiga idag och vi inkasserar galna mängder. Oavsett om det är på bekostnad av kvalitet, arbetsförhållanden eller marginaler bidrar detta till att våra materiella ting får ett lägre värde – oavsett vilken summa som stod på kvittot från första början. Lägg stålarna på bra grejer som du verkligen gillar. Plagg och prylar vi värderar högre tar vi hand om bättre = längre livslängd. Win/Win.

Redan 1993 var jag mer intresserad av skorna än sporten. Våra dina pjucks. 

Vårda dina plagg och skor. En tvättpåse, noppmaskin och skokräm kan göra underverk för din garderob. Dina garderobsfavoriter förtjänar extra kärlek. En personlig favorit för hemska fläckar är galltvål.

Lämna bilen hemma och gör planeten en tjänst.

Ta cykeln eller en promenad till butiken/utlämningsstället. Förutom att avstå från köp eller vända dig till andrahandsmarknaden är det troligen här du som konsument kan påverka klimatavtrycket mest. Tittar en på ett plaggs miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv står kundens transport till och från butiken för hela 22 % (att jämföra med företagets distribution från fjärran öster som ligger på cirka 4 %). För många är detta en ganska lätt siffra att påverka.

Vilka är dina bästa tips? Let’s meet in the kommentarsfält! ♥

*Att köpa ett plagg second hand i förhållande till ett nyproducerat sparar drygt 95 % energi.

// @mariellekrus

16
  • Just wanna view more of
  • Style

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.