Alltså för oss lite mer kunniga och pålästa (nej, ingen kan väl redan känna sig kränkt?!?!) inom domänen SHOEOHOLICISM, är det ju så att ett par ”snygga” jag skor kan ju rädda vilken outfit som helst.

De skönaste skor jag någonsin ägt – Adidas Stan Smith bold. Som en dröm. Så var tvungen att köpa i fler färger än denna- SÅKLART!!!

Det är en störning, jag vet, eller nej jag vet faktiskt inte. Jag skulle snarare säga att detta fanns i mitt DNA. Vi är ju ändå fyra syskon som har nån slags osund relation till just skor. Vi tycker liksom om skor liiiiiite mer än alla andra. Vi har en väldigt bestämd bild av hur de ska se ut, vad som går hem och även om vi har helt olika smak gällande vilket typ av skor, så finns ju ändå denna sjuka relation till denna garderobsräddare. Vi får väl skylla på vår mormor som gillade fina skor, väl förpackade i sina fina boxar inne i klädkammaren på Fiskebäcksgatan. Nåt måste ju ha väckts där och då- äran att få strosa runt i dessa italienska pumps som hade som en läderigelkotte längst fram eller mina favoriter- de röda tygskorna med kilklack. Espadriller som man bara hade i Spanien, när man var på semester (sen att mina fötter växte ur dem redan vid 8 års ålder är ju en helt annan historia…).

Swedish Hasbeens. Ska vi verkligen behöva förklara för alla som inte vet att de är sköna. Sköna, snygga, hållbara. Ja en garderobsräddare av RANG ! Har modellen super high och sky high i ca 8 färger.

Men vad är då en garderobsräddare egentligen? Ett plagg som man tar ut när inget annat känns bra? Eller ett plagg som i stort sett räddar varje outfit? Jag skulle ju säga att det är både och. Vem blir liksom inte glad eller tänker ändå en härlig tanke när man ser en kvinna med färgglada cowboyboots, snygga sneakers eller ett par skitcoola pumps som kvinnan rockar (det var alltså inte mig det handlar om- pumps skapar en gång som accentuerar både min kobenthet och synen av att jag behöver gå och göra nåt annat, ja ni fattar…).

Så nära jag kommer pumps. Ett par rosalila ormmönstrade par spetsiga boots från Mango. Psssst- har även matchande väska. Så innördad har jag nu blivit alltså.

Men helt ärligt. Vem är inte snygg i en vit t-shirt, jeans och snygga skor? ALLA. Då måste vi ju ändå dra slutsatsen att skor är liksom ett ”go to” plagg eller en garderobsräddare. När just ALLA kan lyckas att både känna sig fina, stolta, snygga eller mäktiga. Mitt problem är ju bara det här med att det är ju trevligt och det är ett intresse- men man kan ju inte köpa hur många par skor som helst. Det blev liksom inte bättre av att jobba i skoaffär heller. Det är ju ändå bra om man får ut lite i lön i slutet av månaden. Men om man är som jag, eller mina syskon som ändå är lite mer lightversion av mig själv, då vill jag passa på att tipsa om just skoförvaring för den skostörde med lite för många par. IKEAs fack som man spänner upp på en stång. Eller en IKEAkasse såklart… Men kanske inte låter skorna hålla sin snygga form lika bra.

Ormmönstrade pumps med blockklack från Mango. Generellt spana in Mango- många snygga skor, även i läder!

Så för er som har frågor om vilka typer av skor till vilka plagg är mitt svar- gå på KÄNSLA. Skor är liksom en förlängning av ens personlighet. Inser att ni som inte alls känner såhär undrar vad jag tagit för illegalt preparat innan jag skrev denna texten. Men ni som fattar, fattar. Finns dessvärre inget AS (Anonyma Shoeoholic menade jag…).

Vans – retrokänsla eller bara me being pathetic och tror att jag är lika ung och cool som min tolvåring…

Men basen i en skogarderob för att anses vara en räddare måste nog ändå innehålla dessa skor:

  • ett par sköna och schyssta sneakers, gärna lite färgglada för att värma upp resten av outfiten
  • ett par boots men skapligt låg klack så man kan ha både till byxa, kjol, klänning och shorts. Lite cowboy inspirerat eller typ mer ACNE Pistols.
  • ett par flip-flops eller badtofflor. Havainas anser jag fortfarande är mest hållbar, alla mina par har hållit i ca 10 år! Men Adidas Adilette är absolut tidlösa också.
  • ett par lite platta, enkla skor typ loafer/ballerina/snyggsneakers. Bra att ha på jobbet till mer crazy outfits.
Badtofflorna. Are. Here. To. Stay. För oss med breda fötter är de 👌🏻🙏🏻👍🏻. Mina alternativ kommer från Rodebjer med lite Montazamiinspiration. Adidas Adilette är annars något att haffa på rean. Tänk på att de är små i storlekarna!

Bröllopsskorna är ju också ett kapitel för sig. Ingen garderobsräddare kanske men om man vänder på det kan ett par fula bröllopsskorna sabba en hel brudoutfit. Tärnoutfit med för den delen… Tänk på vad du vill förmedla med dina skor. Inte vad som är rätt i nån regelbok eller vad som är kutym. Tänk på bröllopsbilderna. Skorna kan lysa upp hela outfiten och bidra till det där personliga. Älskar sådana detaljer.

Mina bröllopsskor. Röda pumps med en detalj på hälen som formar ett hjärta. Så nöjd med detta valet än idag.

Undrar ni mer om skor, hör av er, har rätt bra koll på den fronten…

Sov gott mina små anonyma shoeoholics.

Kramar från Klara

10
  • Just wanna view more of
  • Style

Jag älskar mode, olika stilar, inspirationer och folk som vågar. Jag skulle väl egentligen inte kunna påstå att jag har haft en stil från början och hållit fast vid den- för jag är en människa som styrs av just känslor. Vissa dagar passar färgglatt, andra jeans och sweatshirt. Men något jag lärt mig med åren är ju ändå att man inspireras av andra men behöver sätta sin egen prägel på sin stil.

Foto: @mrjohan

Förebilder inom modevärlden är ju en sak, men de har alltid känts så långt ifrån min egen verklighet. Storlek 32 och 34 har jag nog inte haft sedan jag var 10! Älskar att inspireras av ”verkliga” kvinnor som lever en livsstil närmre min egen med familj, barn (för ja, det påverkar ändå valet att inte köpa en Ganniklänning i siden för 4000 kr eftersom man är livrädd att den skall förstöras!), jobb och en vanlig vardag där det flängs mellan handbollsträningar och turneringar, nån inklämd middag med vänner och läkartider.

Foto: @mischamascha

Jag ser upp till många i min närhet- både för att de andas mod i sättet de klär sig på, styrkan de utstrålar och energin jag får av att omringa mig av kvinnor som gör mig glad. Så detta inlägget får nog bli en hyllning till mina vänner och de i min närhet och vardag som inspirerar mig varje dag!

Ett färgglatt gäng- både i personlighet och i stil. Här är 3 kvinnor i mitt liv som står för många färgstarka och coola outfits! Arkitekter är de hela högen men väldigt lite svart och vitt i dessa garderober. Energin de förmedlar är inspirerande i sig!

Foto: @midiss

Christin– en sann förebild rent stilmässigt. Genom henne som jag upptäckte JWHF. Älskar både stil, styrka och sättet hon förmedlar genom sina bilder och texter. Ni ser ju själva- hur många blir liksom inte glada och inspirerade av denna outfit på en busshållplats i Malmö en kall januaridag?!?! Mer sådant!

Foto: @mischamascha

Här har vi Madame Von Gegerfelt igen. En kvinna som är ungefär (nästan i alla fall) lika betuttad i leopardmönster som jag. Hon gör inget halvdant- stilen sitter liksom i henne. Snyggt hela vägen. Stilförebild både som i outfits men även med den lekfullhet som hon har. Dessutom har hon ett hjärta av guld!

Kort och gott. Omge dig med människor som inspirerar och är förebilder. Stilförebilder kan vara så mycket mer än kläder. Sättet att bära upp ett plagg, självförtroendet, lekfullheten, energin personen förmedlar – ja, det är rätt fantastiskt att ha förebilder i sin närmre krets.

Lyllos MIG!

Kramar

/Klara

7

GLITTER aka BASIC GLAMOUR

Min extramamma Marie-Louise myntade en gång uttrycket BASIC GLAMOUR. Det innebär helt enkelt det här lilla extra på en outfit- en detalj eller ett plagg som förmedlar glitter och glamour. Gärna i kombination med något väldigt BASIC. Jeans och paljetter, glittersweatshirten med kjolen, de glittriga strumporna som sticker upp under de korta jeansen, glittertråden i byxorna, kimonon eller klänningen – ja allt detta gör mig helt enkelt glad.

Dessa byxor från Mango är en solklar favorit- stickade med metalltråd som gör att de skiner!

Kimono i sig är ju nåt man blir glad av. När den dessutom innehåller en tunn tunn metallisk tråd som glittrar till- då blir man ju bara glad liksom. Sist denna satt på denna kropp kom en kvinna fram och bara ville säga att hon ÄLSKADE den. Mitt svar ”jag med”. Och nu är det bara att använda på i vardagen, med jeans, vida brallor, långärmat under- ja den ska användas mer helt klart.

Kimono från H&M Studio 2015. En solklar favorit med guldiga kaktusar. Finns även i byxor- spana in Tradera!!!

Glitterplagg- kjolar, toppar, byxor osv. De är alltid otroligt fina i teorin. Sen att de rivs, kliar, eller fastnar i allt och alla det är ju bara något man får ta ibland. Men som Basic glamour expert undviker jag denna typ av just glitter i plaggen. En nyår blev det dessvärre så ändå, den är bara använd just den gången. Ingen bra PPA (pris per användning) på den inte. Så tips- köp inte (även om det gör dig glad!).

Paljettkjolen från H&M trend- tjusig och bärs enklast med nedtonad t-shirt.

Ibland blir man liksom fullkomligt kär i ett par skor. När de dessutom bidrar till ens lycka (ja, jag vet- är både shoeoholic OCH ytlig och älskar skor! Skyll på min mormor som lät oss leka med hennes fina italienska skor i klädkammaren på Fiskebäcksgatan!) Dessa cowboyboots från Ganni slog ner som från bar himmel rakt ner i mitt hjärta i våras. Guld, silver, brons och boots i ett. Om inte det gör en glad så vet jag inte!

Alltså dessa boots från GANNI. Love them. Passar med vad som helst!

Mjukisbralls med glittertråd- en typiskt uniform på ett arkitektkontor!?!? Njae, inte riktigt. Men alltid glädjer det nån!

Mjuka glitterbyxor från Zara- några favoriter som dottern nu har ärvt.

Guldkofta och bronsskor från Rodebjer som gång på gång uppmärksammas. Den bästa medicinen de dagar det är molnigt, kallt, pms-igt eller bara för jävligt. Prova vettja!

Glitterkoftan från H&M Trend som jag fyndade för 150 kronor. Älskar den!

När mamman springer runt i paljettröja på arkitektkontoret, har glitterkoftan med jeansen, stickade glittriga byxor med sneakers- då är det inte konstigt att man blir inspirerad när man är fem år. MiniRipan har fullständigt anammat stilen och verkar bli lika glad hon över den festliga tendensen på sitt klädurval i vardagen. Det i sig gör hennes mamma gla’…

Ja, Selmas mest använda kjol! Den i glittrigt guldtyg. Det ligger alltså i generna- basic glamour gör även henne glad!

Ja, glitter, paljetter, festkläder i vardagen- detta är något som gör mig glad. Men tricket är ofta också att det gör även de runtomkring en glad. Och är det något som jag ändå gillar är det ju att sprida lite leenden i vardagen- så om jag kan bidra med det tack vare min BASIC GLAMOUR då känns det riktigt bra.

Happy basic glamour day på er. Kanske en dag vi kan introducera i JWHF challenge nästa gång???

Sov sött!

Klara

10
  • Just wanna view more of
  • Style

kjol : kjol, plagg som fästs runt midjan och täcker kroppens nedre del, av växlande utseende, längd och vidd men vanligen åtsittande om livet, ofta med en linning, ibland fastsydd vid en livdel.

kjol från Rodebjer, skor från Swedish Hasbeens

Kjolen, The skirt eller La jupe. Kärt plagg har många namn. Speciellt mitt kära plagg- kjolen eller klänningen buren som kjol under en sweatshirt, topp eller skinnjacka. Ett plagg som enligt mig är ypperligt att klä upp och klä ner. Min mans absoluta favoritplagg likaså- det hjälper ju ändå lite med smicker de pissdagar jag känner mig ful, fel eller bara har uppsvullen mage pga mina underbara utflippade hormoner eller tarmar. Favoriten är nog kjol, tshirt och sneakers, sandaler eller boots.

kjol från Gestuz, skor från Vans
kjol från Stine Goya, sandaler från Stine Goya

Kjol är ju ändå förbannat praktiskt. Man kan dölja kraftiga vader, alltså har gäller det ju verkligen att välja rätt längd så den inte slutar mitt på min starka muskel… Man kan ha den i alla väder, barbent, strumpbyxor, med sandaler, sneakers, stövlar, med jeans under – ja, möjligheterna är typ oändliga.

klänning från La Redoute, sandaler från Stine Goya
klänning från H&M trend, sandaler från Rodebjer

På sommaren är detta mitt favoritplagg pga älskar tshirt. Kombon i sig är liksom given och tack vare både leoprints (lugn, gillar även andra mönster) och andra färgglada tyger kan man liksom gå från strand till fest med ett par klackar i väskan. Älskar sådant! Sen inte att förglömma är just ombytesmöjligheterna under kjolen på stranden. Win win!

Jag jobbar inte särskilt med outfitbilder. Har aldrig känt mig bekväm i att be någon fota mig eller ens tycka att det känns normalt. Har flest bilder uppifrån som ni får nöja er med…

kjol från Mango, boots från Acne studios
klänning från Ganni, tröja från H&M trend
kjol från Ganni, sandaler från H&M premium quality
klänning från H&M trend, boots från Zara

Ja, kjolen är liksom mitt plagg. Hoppas att det är ett plagg som du också gillar!

Hörs har snart igen!

KLARA

15

Nämen hej!

När jag upptäckte JWHF tilltalades jag av en oas av färg som plötsligt florerade i mitt flöde. Äntligen bloggare som pratade till mig med inlägg som innehöll just vad jag önskade att detta världsvida spindelnät skulle erbjuda: färg, livet, känslor, personlighet, mod och framförallt HÖGT och LÅGT. För hur kan man skriva om det fina (och hur blir det fina ens fint?!?!) om man inte nämner det fula, som egentligen inte är fult alla gånger- kanske snarare det verkliga livet?

Jag heter Klara, lever bonusfamiljsliv i Malmö med mina tre avkommor (åldrarna 12, 10 och 5) och man. Jag jobbar som projektledare inom marknad på ett arkitektkontor och älskar den kreativa sfär jag omringar mig med.

Jag älskar kläder. Jag älskar skor. Det har jag alltid gjort. Jag har alltid brytt mig, trixat, fixat, sytt själv och haft svårt att hålla mig till det avskalade och klassiska. Jag älskar leopard (finns en del under #leopardjavisst) och övriga animalprints, glitter, mönster och… ja, ni hör ju själva- jag jobbar inte som arkitekt och jag urskiljer mig rätt starkt från den svartvita klädkoden på min arbetsplats.

Kläder gör mig glad. Det kan tyckas ytligt att bry sig så mycket (och det kanske det är) men för mig speglar sig hur jag mår rätt tydligt i vad jag har på mig. Jag har försökt hålla mig till det strama och klassiska för att ”passa in” men det lyser liksom genom. Jag behöver och vill ha färg och mönster. So, so be it.

Men en outfit som är Jag är nog allt som innehåller leopard. Hela mitt möhippegäng dök upp i leopard, mina kollegor kommenterar titt som tätt och enligt mig borde leopard vara en färg. Dock är det viktigt att det är RÄTT LEOPARD. Sjukt att man nästan har en akademisk examen i Leopardkunskap (30 p). Men det är liksom ändå viktigt. Rätt storlek på fläckarna, rätt balans på de beigea tonerna och man skulle kunna säga att Ganni ändå är experter på den fronten. Där finns liksom leobalansen! Här är ett urplock av det som finns i min garderob.

Som sagt, det här med lagom kanske inte riktigt skulle definiera mig. Men här är i alla fall den enda svartvita outfit jag äger! Jag finns på @klararipa om ni vill få en mer av mig. På @klarasseconhand finns delar av garderoben när intresset svalnat eller när jag får ångest över allt som bara hänger och som borde bli älskat av någon annan ägare. Reflektioner kring högt och lågt finns vidare på kaos is on när sådant hinns med…

Vi hörs här de närmsta två veckorna. Har ni frågor om hur man kan överdosera med färg och mönster är det bara att ställa dem. Eller annat ni undrar såklart! Be my guest!

Kram // Klara 

@klararipa

13

Ler inte på bilden men jag lovar att jag är alldeles överlycklig inombords över att jag bär denna outfit. En look som prickar in alla element som en älskar måste ju vara den ultimata nyckel till outfit-glädje! Att jag älskar denna kavaj har jag ju pratat om en del (läs om den i mitt förra inlägg om du snoozat). Sen har vi mitt gröna lurexset… hur lång tid har jag?

Låt oss sätta den först i en kontext. Vi modenördar älskar sånt. Ni vet hur det är med märkeskopior ibland så älskar man att de hände och ibland så önskar man att Copy Paste funktionen aldrig hade existerat. Tror att Gucci kanske önskat det senare. Men å andra sidan när de kopierade Dapper Dan var ju inte heller så schysst och vice versa när han inspirerades av Gucci back in the days (allt verkar nu iaf löst och de är nu BFF’s).

I mitt gröna lurexsets fall så var det givet att det var under det Italienska lyxvarumärkets retro-sport influenser från AW17 kollektion som inspirerade någon på H&M Trend. Och ja visst pratade vi ändå om kopior? Då ska jag nämna att  Gucci både i sin styling och kampanj till kollektionen använde 1960-talets Northern Soul rörelse som inspiration (väldigt fin kampanj och peppig video). Så ingen är unik men alla är genier!

Köpte mitt genialiska lurex ”original” från H&M Trend hösten 2017. Sen har detta set hängt med på spelningar,  vänners födelsedagskalas, på jobbet, under första halva på min graviditet (byxan är superhög så den passade på min preggokula perfekt) osv. Känner mig alltid supersnygg i setet. Jag har givetvis delat upp den och burit delarna separat – det är ju det ett set är till för att bäras i sin helhet och brytas upp och matchas med annat. Men den här kombinationen är en klar favorit. Jag älskar hur kavajens strikta approach men med retro-känsla matchas med retro-sportiga lurexdressen. Man vet inte riktigt om jag ska på disco, gymma eller på husvagnssemester – kan tänka mig göra alla tre i denna outfit.

Accessoarerna får mer än gärna understryka det kitchiga i denna look. Stora sammetsrosetter på mina mules och pärlhalsbanden med det stora guld-hänget gör jobbet tycker jag.

 

Med denna outfit gör jag mitt sista inlägg som gästbloggare här. Har haft sjukt kul under dessa två veckor och megatack till alla ni som läst och peppat! Vi ses på min insta, kanske på klubben, på TV och definitivt på nästa #jwhfstylechallange

Njuuut av sommaren. Det ska jag göra! XoXo, @monikakichau

PS. Är du peppad på att blogga här på Style Challange bloggen? Maila till JWHFstylechallenge@justwannahavefun.se Och läs mer om JWHF Style Challange bloggen här DS.

12

Garderobsräddare är många ggr de kläder som räddat mig ur klädkris och funkat vid många olika tillfällen. För mig är sådana plagg även något jag tänker att jag räddar om t.ex. en brand skulle inträffa hemma och efter att hela min familj är i säkerhet och det finns tid att rädda några saker så skulle garderobsräddarna få följa med. En slags payback, typ ni har räddat mig från klädkris och jag ska rädda er från att brinna upp. Tänker ej redovisa alla mina garderobsräddare i inlägget men mitt senaste i denna kategori. Det är ett plagg som jag älskar och som boostar mig varje gång jag har på mig det. För för mig är just den där boost-känslan så viktig att känna särskilt när vi snackar garderobsräddare.

Välkomnade denna rutiga kavaj in i min garderob efter jag hade fyndat den på PMU-loppis. Det är en herrkavaj och på mig blir den oversize – en siluett som jag gillar starkt. Sen det absolut främsta till att jag blev helt förälskad i den är det blårutiga mönstret. Som ni ser gör den magi med färgstark T-shirt och mina stentvättade momjeans (se nedan). Kavajen är både en kontrast mot min tishy och matchar snyggt med favoritjeansen. Gillar även att det också lyser upp något färgstarkt i den annars från topp till tå ton-i-ton looken. Bar detta i torsdags och kände mig riktigt snygg!

(Kavaj köpt second hand, t-shirt Weekday, jeans Gina Tricot, skor Zara, M-hänge Céline, pärlhalsband loppisfynd)

Hade även med mig kavajen på semesterresan vi gjorde i våras. OMG vad jag kände mig fin i den under hela veckan.

(Klänning H&M, skor Zara, skärp Asos, halsband hemmabygge av trasiga smycken)

Mixa mönster är ett vågat och stökigt vägval – me like! Här harmoniserar färgerna, det är det som gör att mönsterkrockarna funkar. Drakfrukts halsbandet och smala ormskärpet runt midjan vad gör de här då? Svaret är att jag kan inte leva utan accessoarer – det är högst personligt – och det kan inte den här looken göra heller.

Men låt oss komma tillbaka till ämnet garderobsräddaren (för jag behöver väl knappast nämna att babyblått och pastellrosa mår finfint ihop och om ni någonsin tvekat ser ni bildbevis nedan)…

(klänning &Other Stories, örhänge H&M, sjalen i håret som sticker fram är vintage, armband i plexi skapat av min vän och konstnär Linnea Therese Dimitrou )

Säg att man t.ex. hamnar på en resortbuffé och man måste smaka på exakt allt. Vilket leder till att man behöver kanske knäppa upp den här rosa klänningen en aning mitt i middagen pga börjar strama över midjan (ja ni som vet ni vet). Kavajen i fråga är definitivt en garderobsräddare och kanske även värdighetsräddare när den täckt över en uppknäppt midja i ryggen. Tack du älskade blårutiga kavaj! /@monikakichau

12

Det är onsdag som så fint sammanfaller med WCW (Woman Crush Wednesday) och jag kan ju då inte låta bli att blogga på temat En Stilförebild och hylla Kvinnor. Stilförebilderna är så många, jag kan tyvärr inte välja en – jag skulle känna mig halv!  Finns så många grymma, snygga, coola kvinnor därute och alla de är som pusselbitar för min inre stilbild. Hade jag bloggat varje onsdag här hade jag gjort en följetong av detta. Men det får bli flera onsdagar i ett inlägg och här kommer några förebilder (utan inbördes ordning) som på ett eller annat sätt beundrat eller inspirerat mig, vissa driver mig t.o.m. till tårar när jag hör deras livshistoria.

Woman Crush nr.1 Anjelica Huston

Alltså denna bild. Visst vi kan tacka fotografen Annie Leibowitz för bilden. Men det är faktiskt Anjelica som äger Power-posen med stort P. Jag vet inte hur många gånger jag återvänt till denna bild i mitt huvud och via google. Och så byxor instoppade i stövlar, finns inget som jag tycker är så snyggt som denna kombo. This. girl. can. pose. Så är de bara.

Varsågoda! Lite fler av Anjelica bilder som lever i mitt huvve.

 

Woman Crush nr 2 Grace Jones

Upptäckte henne i filmen Boomerang (1992) där hon spelade Strange. Älskade henne i filmen för hon var fullkomligt galen på ett härligt sätt i den. Sen upptäckte jag hennes musik. Ja, ibland blir det bakvänt. Vill du nörda ner dig i Grace Jones fenomenala liv som still going strong kolla in dokumentären ”Bloodlight and Bami” från 2017. Så sjukt bra! Börjar ni märka en röd tråd här? Nu tänker ni att alla mina hittills redovisade crushes röker på bild. Det stämmer. Partade på Studio 54? Absolut. Är Amazonkvinnor? OMG YES!

 

Woman Crush nr 3 Neneh Cherry

Alltså Neneh <3 Alltså jag har spelat Buffalo Stance så många ggr när jag spelat på klubb att jag nu har förbjudit mig själv att spela den. Alltså typ i några månader. Sen ska jag fortsätta. Älskar cykelbyxor och det var bilderna på Neneh som fick mig att älska detta plagg. Denna kvinna har gjort allt och förtjänar större modeikon status än hon har idag. Bildgoogla henne och du kommer upptäcka att hennes ikoniska looks som fortfarande känns aktuella kan spåras way back till 80-talet och framåt. Och sen tänker du på en kvinnlig artist som har en cool stil och du kommer ba: Nej men vänta nu, äre Neneh eller är det Rihanna? Känns som att rätt många tagit inspo från Neneh och hon var först med många looks.

 

Woman Crush nr 4 Nina Simone

Varje gång jag hör eller läser om Nina så gråter jag. Sist jag grät var när jag hörde P3 Historia. Men vad har det med stil att göra? Jo ska jag berätta. Ninas sätt att ta sig an livet, musiken, våga och aldrig stå med mössan i handen genomsyrade även hennes stil – hon var en rebell och fighter rakt igenom. Hon körde sitt eget race! Hennes accessoar och hair game var stark och alltid så välmatchade med hennes outfits. Kolla t.ex. pärlorna hon hade i ansiktet. Här gör jag *hjärtögon emoji* fast IRL.

Alla bilder i detta inlägg är från Pintrest! Vi hörs snart igen. /@monikakichau

PS. Aldrig hört talas om Women Crush Wednesday? Kolla in t.ex. #womancrushwednesday på Instagram

7

En outfit jag minns är från början faktiskt inte min egen, den är min mammas och har i princip format all min förkärlek för set. Så pass mycket att jag tänkte redan som barn ”när jag blir stor ska jag bära set för det är så snyggt”. Så låt oss ta det från början och välkommen till min nostalgitripp.

Jag har alltid mints att min mormor och mamma stickade detta set tillsammans (mormor bodde med oss). Jag har en tydlig bild av hur det fanns en ljusare förlaga i sömnadstidningen Burda, den var på omslaget och det pratades en hel del hemma om hur snyggt detta set var. Jag har även ett minne av hur min mormor förbereder det petroleumfärgade garnet, förtvättar det m.m. Sen det här med minne från när man är 6-7 år alltså. Jag var helt övertygad om att min mormor stickade hela setet på sin stickmaskin (hon satt väldigt mycket vid maskinen) men när jag tittade närmare på det petroliumfärrgade setet så märkte jag att mitt minne inte riktigt stämde med verkligheten, det såg ju faktiskt ut att vara stickat på stickor. Så jag ringde min mamma innan jag skrev inlägget för att höra om hur det egentligen låg till. Creddade tydligen helt fel person under en massa år i mitt huvud. Min mamma har stickat hela setet själv, ingen stickmaskin var inblandad i varken kjol eller överdel. Mamma sydde även ihop alla färdiga delarna och broderade de vita pärlorna på blommorna. 

Jag minns hur min mamma stolt bar detta set och hur hennes vänninor häpnade över hur snygg hon var i sitt set från Burda.  Till kontexten hör att allt detta utspelar sig i Sovjet där jag är född 1982 och bodde till 1991 (med undantag när mina föräldrar och jag bodde i Tanzania i 1,5 när jag var toddler). Burda fanns i limiterad upplaga och var eftertraktad bland mode- och sömnadsintresserade i Sovjet för innehållet var västproducerat. Och så klart så innebar det att detta set även bar på ett slags statusstoff från väst som var himla habägerligt i det från övriga världen stängda Sovjet. 

Så blev jag vuxen och jag minns det så väl när jag köpte mitt första set. Det kom från Rodebjer och bestod av en svart tröja och tillhörande tight kjol. Och jag kände mig som min mor. Så där cool, ståtlig och snygg som hon var i sitt set.  

Jag var under en lång tid övertygad om att setet min mamma en gång bar inte fanns längre. Vi hade flyttat 1991 till Sverige och mestadels av grejerna vi ägde i mitt barndomshem hade antingen hittat nya ägare eller blivit slängda.  En dag satt jag och min mamma och pratade och jag sa något om det där setet som jag mindes så väl och mamma sa: Jag har faktiskt kvar det, vill du ha det?  Ja, svarade jag och blev väldigt glad. För trots att det hör hemma i min barndoms 80-tals minne så känner jag mig lika snygg som jag minns mamma var när hon bar det back in the days.

Som vuxen så upptäckte jag fördelarna med set. De är otroligt variationsrika och varje set jag har köpt har varit välinvesterade pengar. Sen i mitt jobb som stylist brukar jag ofta prata och rekommendera set som en bra bas att utgå ifrån pga de variationsrika fördelarna oavsett om det är ett kjol- eller byxset (men icke att förväxla med kostym det är lite av en annan historia även om det finns många likheter i användandet). Finns så många fina set där ute just nu. Och jag vet att t.ex. Stilkontot-Marie också skrivit ett inlägg om hur mycket hon gillar sitt set  som är så himla fint.

Tycker att det är viktigt att hitta det setet som funkar i ens egna vardag och hitta egna variationer och kanske oväntade kombinationer. Så för att visa att jag lever som jag lär har jag med utgångspunkt från setet Made by my Mama satt ihop några looks. Skorna, örhängena och setet är återkommande men allt annat varierar. Blir sommaren kall här uppe i Umeå har jag definitivt ingen rätt att säga den gamla gnälliga klyschan ”Jag har inget att ha på mig” (det har jag alltid men ibland är man trött och oinspirerad) för här nedan har jag dokumenterat riktigt fina looks som jag känner mig riktigt snygg i. Älskar 80-tals feelingen i mitt set. Cause this gurl just wanna have fun! 

Tröjan från setet med höga shorts från Carin Wester/Åhléns. Min gamla shopper-väska från H&M knyter ihop tröjan, shortsen och skorna så himla fint tycker jag.

Skinnjackan från Weekday och jeansen är den svarta basen i looken. Tröjan, skorna och de vita örhängena blir färgaccenterna i denna outfit. Perfekt outfit om man ska ta en drink i sommar på en uteservering som den värmande solen glömde.

Go big or go home! Står faktiskt vid häcken utanför vårt hus så det är väldigt nära hem här om jag har misslyckats.  Tycker om stora iögonfallande accessoarer och här tycker jag att de kompletterar setet så fint. De stora rosetterna i sammet på mina älskade pastellfärgade mules från Zara, tillsammans med de stora stickade blommorna, örhängen och den silverfärgade Back-shopper vikt som kuvertväska gör att det stickade ull-setet levlar till trés chic med accessoarer från nutiden.

En favoritkombination – stickad överdel + skinnkjol! Älskar kontrasterna mellan materialen men också den neutrala färgen med de klarare kulörerna och pastell. Kjolen är från H&M Premium Quality.

Har ni något plagg från barndomen ni bär med er som ett fint minne i vuxenlivet eller likt mig bär med er en relation till plaggen från förr? Berätta gärna! Ser fram emot att höra era stories / @monikakichau

18

Hej! Kanske känner ni igen mig från Instagram @monikakichau, ibland syns jag på TV, vi kanske även setts på klubb, eller under hashtaggen #jwhfstylechallenge på Insta som jag deltagit i två ggr under våren.  Jag är stylist och DJ bosatt i Umeå, är nyblivenisch mama som är föräldrarledig men klämmer in frilansjobb emellanåt. Är ingen erfaren bloggerska som min två fantastiska föregångare här på JWHF Style Challenge bloggen. En gång i tiden led jag t.o.m. av något jag kallar för Internet-skräck typ att skriva så andra kan läsa på t.ex. blogg och bli hittad via Google, och guuud vet av vem, var typ det värsta jag visste. Någon slags prestationsångest inför andra och känslan av att det man gör inte duger och är ointressant härjade under en lång tid i mitt huvud. Så till slut tog jag ett riktigt djupt andetag och en massa mod och klev ut i www skaffade Facebook, Instagram, tumblr osv. Sedan dess har det hänt massa fantastiska saker.

År 2019 känns den där skräcken ett minne blott även om en generell självtvivel ibland kan härja lite då och då… Men sen blir jag påmind om att inget ger mig så mycket pepp som att hitta forum där intresse kring kläder och mode kan diskuteras och erfarenheter kan delas med andra. Har hittat så många fina och mäktiga likasinnade modenördar via sociala medier!

Just därför blev jag så himla glad när jag upptäckte Just Wanna Have Fun Style Challenge och ännu gladare när jag blev tillfrågad att gästblogga här! Så låt oss börja med mitt första inlägg på temat ”En outfit som är Jag”. 

Älskar kavajer som har ett ”maskulint” snitt eller som andas Power Look á la 80- och tidigt 90-tal. Har sådana kavajer i både vintage och nya som denna från Carin Wester/Åhlens. Är ej bangen på att matcha en sådan look med och kjol eller klänning, den här kjolen är från Zara och den här mintgröna kavajen och breigea (brun + beige) lirar så fint fint ihop. Och så har vi accessoarerna. De ska synas, gärna var stora och får absolut kännas ”för mycket” – då är det helt rätt. Mina stora vita loppade örhängen går absolut under den kategorin, de känns Las Vegas. Midjeväskan är från Zara och scarfen är från Lindex – älskar att bära scarf hängandes på bälte eller midjeväska som i bilden, det skapar en intressant dynamik i en outfit tycker jag.

Något jag sällan tar av mig är min mormors ring (rektangulär form med blå sten och silver). ”Den där är inte direkt diskret” sa någon en gång till mig. Typiskt icke-komplimang men jag tog det som något som är till min fördel! Den där ringen bars av den modigaste kvinnan jag känner och diskreta smycken var inte hennes kopp té heller. När jag bär den ger den mig mormors superkrafter. Har den jämt när jag jobbar i direktsändning på Gokväll. Skor skulle jag kunna skriva en helt egen modeblogg om. Hade jag börjat 2007 och skitit i den där Internet-skräcken redan då hade jag nu varit världskänd med min skoblogg. LOL. Nej det vet jag egentligen ingenting om men det finns en gedigen samling här hemma och intresset är enormt det är en sak som är säker. Och dessa i brun mocka kommer från Rizzo.

Ja så här älskar jag att se ut, detta är så Monika Kichau även om jag älskar att leka stil-skizzo och kan också ibland falla in i en minimalistisk anda men maximalisten i mig sipprar alltid ut ändå. Hahaha * skrattar barockt Monika Kichau skratt™ *

Välkommen till min gästvecka! Vi kommer ha kul ihop det är jag alldeles övertygad om. CU! / Monika Kichau

PS. För er som bor söder över och undrar WTF syrenerna har slutat blomma för typ 3 veckor sedan ju…  I Umeå är det prime time syrén-moment i detta nu. Välkommen till Norrland Växtzon 5 som nosar på zon 6. DS.

 

16
  • Just wanna view more of
  • Style