2021-04-22

Malmö vs Stockholm

”Vet du hur man får kompisar här i Malmö?” frågade jag Ramón häromdagen. Han kunde inte lista ut. Kan du? Fundera på det så ska jag berätta lite roliga Malmö vs Stockholm grejer under tiden.

3500 personer flyttade till Skåne under 2020 och blev det populäraste länet att slå ner sig i förra året. Flest var Stockholmare och Stockholm minskade med 5900 personer (du kan läsa artikeln om hur svenskar flyttat här). Vi var alltså extremt trendiga som tog vårt pick och pack och drog hit förra året 😅

Men som Tobias Barenthin Lindblad från Graffitifrämjandet sa idag på Vänsterpartiets panelsamtal om Gatukonst: ”Jättekul Jessica men alla kan inte flytta till Malmö” och fortsatte prata om att göra Stockholm minst lika gatukonstvänligt som Malmö så några Stockholmar stannar.

För Malmö är faktiskt mer likt Berlin än Stockholm, trots sin storlek. Jag hade bara bott här i några månader när jag fick betalt för att sätta konst på elskåp. I Stockholm var jag inte ens i närheten av ett betalt gatukonstjobb. Hoppas Sveriges huvudstad blir lite mer konst på gatan vänlig, det är staden och dess invånare värda. Älskar så många fina människor i Stockholm och önskar dem mer härlig kultur!

Förlåt Stockholm för att jag dissar dig nu, jag älskar dig också men just nu lutar jag åt att vara en skåning med talfel. Efter ett halvår här känns det faktiskt bättre än jag trodde och då hade jag höga förväntningar. Jag är som en PR-byrå för Malmö, I know. Kom hit och hälsa på när det är okej att resa igen! Ni vet vilka ni är – saknar er!

Har haft turen att träffa fina människor här i Malmö som gör att jag inte saknar ihjäl mig efter kompisarna i Stockholm. Och det leder mig osökt till min fråga i början av inlägget: hur får man kompisar här i Malmö? – Man pratar skit om Stockholm 😅 näää det är inte helt sant men det är ett väldigt kul samtalsämne – Malmö vs Stockholm. Som fotografen från Sydsvenskan sa till mig: ”Mina kompisar som flyttade till Stockholm frågade varför inte jag också ville flytta dit. Jag svarade att det går fortare för mig att åka från Malmö till centrala Köpenhamn än för dem att åka från förorten in till centrala Stockholm”.

Hoppas på att kunna åka till Köpenhamn i sommar. Hoppas också på att få hänga med mina nyfunna vänner här. Tycker det är kul att få nya vänner som vuxen och inte alls så knepigt som många säger att det är. Men har tyvärr inget supertips att ge till er som söker nya kompisar förutom att vara nyfiken och orädd. Våga höra av dig, ta en kaffe och se om ni klickar.

55

Kommentera

Malin

Jag flyttade hit samtidigt som du. Tycker det är superkul att följa dig och upptäcka staden samtidigt. Jättebra blogg! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.