2020-11-15

Det ostylade inlägget om mat

Vi älskar god mat och att testa ny mat. Jag älskar inte att handla lika mycket som Ramón älskar det men tycker det är fantastiskt när skafferiet, kylen och frysen är fyllda. Men även om det faktiskt kan vara svårare att hitta på mat då för när det inte finns så mycket tycker jag det är enklare att trolla ihop något. Knäppt. Trollar med rester istället, det kan också va kul + känns bra att inte slänga mat.

Bra på rester men sämst på att planera maten och köper mest det som vi är sugna på vilket tyvärr gör att vi måste stödhandla hela tiden. Men försöker bli bättre på det. En annan sak vi lovade skulle bli bättre i och med flytten till Malmö var att alltid ha massa frukt hemma och det har vi verkligen lyckats med. Frukt är så mycket billigare här.

Maten också! Eftersom Ramón älskar matbutiker så har vi besökt väldigt många på kort tid i Malmö. Favoriten hittills är Lucu Food. En gigantisk butik med varor från hela världen. Som att gå i matbutik utomlands vilket jag faktiskt gillar.

Och vad handlar vi då? Bara vegetarisk. Ramón är dock köttätare men äter vegetariskt hemma. Vi kör mycket vegan men inte allt. Vill inte lämna osten och så är det lite för dyrt med till exempel veganska yoghurtprodukter.

Och så kommer vi fram till själva ätandet. Vid middagen är det är kaos, precis som en kan tänka sig i en stor familj. Alla är hungriga och pratsugna. Liana vill äta allt vi andra har på tallriken och slänger gärna 90% på golvet. Hinner sällan med att fota maten så ni får nöja er med att läsa vad vi ätit på senaste tiden:

🍚 Pokébowls! Massor. I olika kombos. Alla älskar och det är enkelt att plocka ihop. Vi har haft mango, avocado, puckar rödlök, picklad gurka, ris, marinerad portabello, friterad tofu, rostad lök, chillimajo, halloumi osv i olika kombinationer.

🥘 Grytor! Indiska som Tikka Masala, älskar det här receptet. Eller röd curry efter det här receptet men tar bort kycklingen, lägger till olika grönsaker beroende på vad vi har hemma och byter ut fisksåsen mot en vegetarisk variant du bland annat hittar här.

🍝 Pasta Bolognese med Anammas formbara färs (blir mer tuggmotstånd), äppelcidervinäger, scharlottenlöksfond och massa annat gott. Alltid med både ketshup och parmesan till mig och barnen. Ramón äter den med… sötsur chilisås.

🥓 pasta carbonara med soltorkade tomater istället för bacon. Fräser tomaterna med massa svartpeppar och lite salt, häller på havregrädde, liquid smoke och b-jäst. Sen i med lite pastavattnet så såsen tjocknar lite och gifter sig perfekt med spagetti.

Vad äter ni i veckorna? Vill ha inspiration!

22

Kommentera

Johanna

Hej! Vi äter all sorts mat, har matmöte varannan fredag när mina stora barn kommer från sin pappa då alla får önska. Senast blev det vegetariskt tre av sju dagar utifrån deras önskemål 🙂 veckorna då stora barnen är hos sin pappa blir ofta lite som du beskrev. Trolla ihop roliga saker med rester från veckan innan eller matlåda ur frysen 😛 Försöker alltid göra MASSOR med mat när jag lagar för då finns det alltid nåt i frysen om man inte skulle hinna eller orka en annan dag. Kan du inte länka till de indiska grytorna? Har varit så sugen på det!

jessicahallback

Glömde att länka, fixat nu! Angående frysen så är min plan att fylla den med färdig mat att värma till bebisen är född. Vet ju att det var svårt att få till maten förra gången och den här gången kommer antagligen bli snäppet värre pga småbarn + bebis 😁

Jess

Hej! Älskar att läsa om er resa ni gör nu. Tack för att du delar med dig. Vet inte om du läst på varför man inte ska köpa produkter från Oatly…?! Lämnar en länk där du kan läsa vidare.

https://www.amazonwatch.se/nyheter/2020/7/16/oatly-ar-inte-langre-ett-gront-alternativ

jessicahallback

Åh jag vet ang. Oatly. Tyvärr. Bojkottar Hälsans kök sen länge men har inte orkat hitta ersättare till oatly.

Freja

Vi äter det där också. Några tips: Linssoppa. Serveras oftast med hembakat bröd jag gör på 2 dl överbliven havregrynsgröt + 1/4 jäst + 2 dl mjölk + mjöl lagom. Wraps (tacobröd har ju superbra hållbarhet) med vad som helst i. Gör halloumi/tofu-stroganoff beroende på preferens. Också ”pasta i tusen skålar” dvs tacofiera en pastasallad. Ställ fram vad som helst. Rostade kikärtor är gott till det mesta. Falafel på gula ärtor, behöver svällas innan men inte kokas. Quorn i currysås. Raggmunkar. Pannkakor med vita bönor i smeten. OCH: tycker veckoplanering är sjukt värt. Tar ju inte ens lång tid. Lugnet i själen mmmm. Har du ”mera vego”-appen? Och följ portionenundertian. Allt detta kanske du redan gör haha men jejeje

jessicahallback

Tack för tips! Superbra ju, ska genast kolla appen ☺️

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.