2019-06-09

Random bilder ur mitt bildarkiv som jag vill hitta

Har ni era bilder i ordning? D.v.s kan ni gå från att plötsligt minnas en bild till att hitta den i ert digitala arkiv?

Innan 2020 är slut ska jag också ha det så. Det är ett delmål i min jakt på struktur.
Under ett års tid har jag testat olika strategier.
Jag har t.o.m tagit hjälp av en konsult, tillsammans satte vi upp ett system och eftersom jag betalde för konsultens tid så tog jag det på allvar. Men efter några månader insåg jag att det systemet inte heller fungerade.

De stora problemen med mitt bildarkiv är följande:

1. Den suddiga gränsen mellan jobb och privat
Bilder på oss i familjen, kalas och utflykter går såklart under ”Privata Bilder” och fotouppdrag av kunder går under ”Jobb” men alla de bilder jag plåtar med samma allvar som ett betalande jobb fast de bara är för min egen skull. Var ska de ligga?

2. Olika bildformat 
RAW, TIFF, PSD och JPG. Sökorden som jag skrev in i RAW-filen följde inte med när bilden omvandlades i olika format. Och visst, bäst är kanske att hitta RAW-filen men det kändes onödigt rörigt.
Sen testade jag Google Photos, det fina med det är att det är smart, Google känner igen platser, ansikten och t.o.m händelser, men eftersom jag haft Dropbox i flera år så känner jag mig inte hemma i Google Photos.

Sen tar jag dessutom screenshots av allt möjligt jag vill minnas. Var ska de vara?

2. Olika källor
”Stora kameran”, ”lilla kameran”, min telefon, Jens och barnens och nu även plattorna från skolan.
Ska detta separeras? Eller ska det sorteras i datumordning oavsett format?
När ska de tömmas och hur ska de döpas?

 

Å gud alla dessa val. Lägger mig på golvet och stirrar upp i taket som jag alltid gör när jag känner mig överväldigad.
Efter ett tag börjar tankarna landa och jag börjar resonera med mig själv:

”Jenny du ska ta små små steg” Detta tjatar jag om i min kurs ”Kreativ Struktur” Det är omöjligt att få ordning på en dag. Tänk långsiktigt.
”Jenny! Börja med det du känner dig säker på.” 
”Har faktiskt rätt bra ordning på de mappar som rör rena fotouppdrag.” mumlar jag.

”Bra! Då börjar du där. Gå igenom de mapparna och se att allt stämmer, förfina. Genom att göra det kommer du plocka upp bra rutiner som du sen kan applicera på den övriga röran.”

Tvivel hämmar energin. Jag måste definiera mina bilder, bestämma mig och hålla mig till det.

Alltså jag vet att de allra flesta av er nu tänker ”vad pratar denna virrpanna om och pratar hon med sig själv?!”  Ni vet kanske precis hur ni ska spara bilder för att lätt kunna plocka fram dem vid ett senare tillfälle.
Ni har ett naturligt sorteringssystem, det har inte jag. Tyvärr är det så här min hjärna funkar. Jag får göra det bästa av det jag har och då ingår ”att prata med mig själv, när jag ligger på golvet” i den prosessen.

Nedan följer en samling bilder som jag vill kunna hitta.


Bild på min hand med skolfoto av mig.

  1. Min bild på en busstation i Finland 2. Anna Suvanna Davidsson i badet 3. Mamma och jag 4. Kollijox och jag

 

En bild av mig när jag plåtar inredning.

Viola hemma hos oss.

Screenshots på sånt jag gillar. 1. När Frank spelar PC. 2. Divine. 3. Blocketannons 4. Min studio.

Här har ni henne – den dåliga kvinnan.

Viola på fältet.

Bild av Max Jennys skrivbord hemma hos henne i Köpenhamn.

Allra överst: en bild på mig i vårt fönster. 2008

11

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.