Det har varit så soligt och fint i Skåne denna påskhelg. Idag packade vi in familjen och åkte till barnens farmor och träffade släkten på påskmiddag. Är så glad för att jag tog med mig ”stora” kameran för det erbjöds många soliga och fina fototillfällen. Bloggvänligt, helt enkelt.

Farmor bor i en skånelänge ute på en åker i Tomelilla. Skåne visade sig verkligen från sin bästa sida. Vi satt ute i solen och jag tror jag fått lite färg.

Jag höll mig nära kameran medan de andra lagade mat och målade ägg. Ja, kameran är bra på det viset. En har ”fullt upp” med den.

Ganska maffig tårta va? Kusin Vera fick hålla för foto.

Viola har nu vuxit om sin faster Lotta. Det skrockar vi alla förtjust över.

Viola med sina kusiner Vera och Astrid.

Det blev lamm, ägg, sill och massa gott.

 

Hacka, hacka, skära, skära

Ägg färgade på naturligt vis.

Viola med en mandolin

Alltså utsikten! Skåne du e för snygg.

Jag är så nöjd med att ha börjat blogga igen. Plötsligt tar jag med mig kameran ut igen.

20

Idag höll jag i min ”Kreativ Struktur” kurs. Vi pratade om prokrastinering och jag hade bjudit in min vän Camilla som är överläkare inom vuxenpsykiatrin för att hjälpa oss förstå vårt uppskjutarbeteende. Detta tema öppnade upp för en intressant och stöttande dialog. Det var så spännande. Ett dilemma som nästan alla deltagare har gemensamt är det osorterade bildarkivet. Det går en suck av ångest runt bordet när detta kommer på tal.
Det enorma digitala arkivet av bilder och arbete och texter huller om buller på hårddiskar. Utan keywords och i vissa fall inte ens uppbackat.
Phew.
Vi pratade även om problemet med att våga ta betalt. Och hur det kan leda till att faktureringen skjuts upp i månader. En av deltagarna inspirerade oss till att testa ”fakturera på fredag”. Då hon alltid gör det.
Därav uppmaningen ovan!

11

Tema ”Böcker” fortsätter här idag inspirerat av Litteraturveckan i P1.
Ni hittar hela deras tablå här. Deras vecka är vigd åt litteratur och det har smittat av sig på min blogg i form av bilder på böcker, film om vår bokhylla och även boktips.

I filmen som Viola gjorde till mig sorterar vi vår bokhylla som jag är så väldigt förtjust i. I detta inlägg vill jag ta med er hem till min kompis som bor i grannbyn. De har dubbelt så många böcker som vi men ingen bokhylla. Och se så härligt det ser ut. Överallt växer böckerna upp ur inredningen som kantiga myrstackar.

“It wasn’t until I started reading and found books they wouldn’t let us read in school that I discovered you could be insane and happy and have a good life without being like everybody else.”

-John Waters.
(Jag önskar alla outiders kommer till denna insikt. Så frigörande)

Tidningen Marie Claire Maison använde fotografiet ovan som ett exempel på inredningsbild som sällan ses i inredningssammanhang. Och uppmanade sina läsare att tipsa om konton som visar hem på detta vis. Kul.

 

Ja det var allt jag ville visa för denna gång.
Hej så länge.

 

 

19

 

Mars överraskade vår familj med ett sorgebesked. En nära släkting insjuknade och gick bort väldigt hastigt. Allt hamnar upp och ner och ut och in. Detta har återspeglat sig i mina bokval som ni kommer märka.

Från Skam till Självrespekt” av Marta Cullberg Westons
Denna fina och förlåtande bok hittar ni under samlingsnamnet “självhjälpsböcker”. Den berättar om den nedriga känslan skam, och om hur den kan sätta sig som en liten, liten tagg i vårt inre och sakta med säkert rispa ner vår självkänsla. Jag kom fram till många insikter av denna bok. Händelser som jag avfärdat som “trams som jag borde komma över” är nog just skam och efter att jag rotat i det så kände jag mig lättad. Ledde till att jag och Jens stod och kved, skrattade och grät av pinsamheter tillsammans.
Som vanligt: ALLT SVÅRT BLIR LÄTTARE ATT BÄRA AV ATT PRATA OM DET! Förlåt, menade inte att skrika, men vill poängtera att detta är viktigt. Ni som inte har en trygg person i er närhet kan kontakta någon av dessa organisationer.  Provläs boken här.

 

 

“Tillsammans” av Anna Kåver och Åsa Nilsonne
Bok om relationer och vikten av att se saker ur andra människors perspektiv. Detta tåls ju verkligen att upprepas, eller hur? Det är så svårt med människor tycker jag. Så komplicerade typer vi är. Jag lyssnade på denna, vilket jag rekommenderar, författarna läser själva in boken och deras röster är så trygga och behagliga. De berättar bl.a om vikten av att bekräfta sina egna känslor och hur det gör oss smartare i relationer med andra.
En snäll bok som uppmuntrar till personlig acceptans i en problematisk värld. 

 

“En annan Alice” av Liane Moriarty
Alice vaknar upp efter en olycka och har tappat tio år av sitt liv. Hon har glömt sina barn, att hon har pengar, ett färdigrenoverat hus och att hon inte är förälskad i sin man längre.
Rolig idé som får en att fundera på hur en utvecklas under tio års tid. Och det påminde mig om hur jobbigt det kan vara med småbarn som inte sover. Usch och fy.
Som andra böcker av Liane Moriarty var detta en bladvändare jag uppskattade.

 

 

“Grief is the thing with feathers” av Max Porter
Denna besynnerliga bok om sorg har jag läst flera gånger. Inte bara för att jag tycker om den men också för att den är svår att förstå och varje gång jag läser den hittar jag nya finesser i språket som jag tidigare missat. I boken har en familj mist en förälder. “Pojkarna” och “Pappan” turas om att berätta historien och i vart tredje kapitel berättar “Kråkan” som har flyttat in hos dem efter dödsfallet. Den har fötts ur sorg och förtvivlan och bor nu med dem i lägenheten, lämnar fjädrar på deras kuddar och plockar mat från deras tänder när de sover med öppen mun.
Spelas nu som pjäs på Barbican Center i London. Se så spännande den verkar. Peaky Blinders fans kommer känna igen vackra Cillian Murphy som Kråkan och pappan.

Böcker jag läst i januari
Böcker jag läst i februari

Böcker jag läst i mars

9

 

Jag rensar och sorterar ut mitt liv och hem detta år. Inte bara fysiska saker som böcker och pryttlar och förrådslådor utan även det digitala arkivet. Jag har varit en maximalist hela livet men nu står jag inte ut med det längre.

Sakerna jag gillar har jag klart kvar, men 50% av lösöret är ”bra att ha saker” som ska bort. I mitt rensande hittar jag reservdelar till maskiner vi inte ens har kvar. Flera rostiga verktyg, medlemskort, pennor som bara funkar ibland, tomma förpackningar, sladdar och omaka strumpor och vantar och extraknappar till skjortor vi glömt att vi haft.

Dessa saker gör mig deppig. Däremot tycker jag om att bläddra i böcker, ha på mig kläder jag trivs i och att botanisera bland mina loppisfynd. Förhoppningsvis blir dessa kära föremål lättare att hitta i och med denna utrensning. Hur som helst…

Jag rensade ut bokhyllan i söndags och tack och lov hjälpte viola mig att avsluta projektet när jag ville ge upp. Dessutom gjorde Viola en film om det som ni kan se ovan.

Och till er som inte pallar kolla videos har jag tagit några screenshots. Varsågod latmaskar!

Vi pratar om böcker och ni får följa mitt berg och dalbana-humör.
Tyvärr är ljudet också berg och dalbana men HEY! vi faktiskt nybörjare på det här med film.

Vi tuggar tuggummi och svär. Inte kul. Det ska vi sluta med tills nästa gång. Däremot är jag väldigt nöjd med det långsamma tempot och att även om det finns en röd tråd i videon (bokhyllan) så snubblar vi in på olika saker och mitt favoritord ”random” dyker upp när jag ser filmen. Livet e ju så.

Blir så nervös när jag pratar om att jag rensar ut. Denna ”bra att ha” mentalitet sitter djupt rotat i mig. Går ut i förrådet för att andas ut.

Här beskriver jag ”Brott och Straff” med orden ”Den har ändå nått”

Jens dyker upp och visar några favoriter ur bokhyllan. Såklart är det bilder i hans favoriter.

 

Som ni vet samlar Viola ihop till en ny telefon. Istället för att göra sysslor här hemma i utbyte mot pengar så har vi dealen: ”50 videos för en mobil” Vissa av dem hamnar här på bloggen.
Som när vi åkte till Malmö tex. Den kan ni se här!

12

Tycker så mycket om denna bilden på mig. Så liten och gullig, kanske 8 år. I min morfars kök. Min mamma har tagit fotot. Som jag snott ur familjealbumet.

Synen av mig själv måste fört tankarna till Hemlige Arne eftersom jag skrivit  “God Mårgon på er era Månsterdigare” på baksidan

Som vuxen återskapade jag bilden i mitt eget kök. Våfflat hår och allt.

Idag ska jag beställa ett gäng pappersbilder på mina barn som de ska få skriva meddelanden på på baksidan.

14

Längtar till på lördag, då ska jag gå på kursen ”Skapa storyn om dig själv som varumärke” med Christin och Sanna som jag haft turen att lära känna via JWHF.

Inför kursen har jag skrivit ner min företagsresa. Inventerat helt enkelt. Det brukar jag göra när jag anmält mig till en föreläsning eller liknande. För att liksom stämma av med mig själv om var jag är.

Jag har haft företag i massa år och var med och startade blogg i början av 2000 talet när det var så nytt och härligt. Fram tills nu nyligen har jag bara kört på utan plan. Tagit en dag i taget, inte haft någon framförhållning eller företagsplan. Bokföring har varit lika med ångest och jag har inte ens tänkt på hur mkt jag måste dra in för att kunna ta ut en (ordentlig) lön.

Tillslut höll det på att bränna ut mig totalt. Familjeliv, renovering och företagande utan plan visade sig vara ”too much on my plate” och jag var nära att ge upp företaget och ta en anställning. Inte bara för att jag vill ha pengar i pension utan också för att jag inte pallade med att vara företagare. Allt kändes så rörigt. Mitt bildarkiv, min fakturering, alla domäner, kommunikation med kunder, en miljon nystartade projekt utan slut och frågan ”vad håller jag på med?” ställdes dagligen i spegeln.

Men så hittade jag en online-coach som heter Mei Pak, som hjälpte mig bena ut mina problem. Bl.a hjälpte Mei mig hitta min motivation och min värdegrund och att tänka långsiktigt. Jag kanske ändå kommer vilja vara anställd i framtiden. Men innan jag tar ett sådant beslut vill jag ge företaget en riktig chans. Så jag skrev en treårsplan.

Jag är nu inne på andra året av den så om ett år ska mitt företag vara så välplanerat att det i princip kan skötas av någon annan.

Visst, fotograferande i sig måste jag göra men allt det där andra ska/kan någon annan sköta. Jag har ju , som många andra, flera ben i mitt företag: fotograferandet, vår konst, blogg och nu även workshops.

För att detta ska vara möjligt måste jag dels dra in tillräckligt med pengar för att kunna anlita någon att sköta det. Men viktigast av allt: jag måste kunna visa den personen HUR man ska segla min skuta, det tjatar jag om i min egen workshop ”Kreativ Struktur” där vi bygger vår egen bruksanvisning..

På lördag hoppas jag få bättre ordning på mitt varumärke. Det är så lätt att avfärda det som trams. (iallafall om du är en cyniker, som jag) Blir lätt så med nutida fenomen som influencers tex. Men det är ju ändå så att jag har ett varumärke. Jag bloggar, kör instagram och det är tack vare det som jag faktiskt har en inkomst. Så det ska jag ta på allvar.
Ser mycket fram emot detta.

 

 

 

9

Det har varit vår i vår by.
Jag och Frank gick och köpte en skottkärra på lokalföreningen. Rena rama bullerbykänslan. Eller hur?
Det blev en rejäl rullebör i metall och trä från Hörby Bruk. Fint ska det va.

Sen samlade jag och Viola husets böcker i matrummet för att gallra.
Det tog lång tid eftersom jag ville bläddra i de flesta.
Nästa vecka är det Litteraturvecka i P1, inspirerad av det kör jag tema BÖCKER här på bloggen. Varje dag 8-14 April. Det blir bl.a en film om denna sortering, som viola klippt till mig. Kolla vår förra film så länge!

Här sitter Jens och Frank efter ett besök hos doktorn. Och se så fint de matchar trälasyren på andra sidan.
Vårt trädäck som är torrt och slitet ska få sig en omgång. Tror det blir den övre till vänster.

Saba fortsätter att lägga sig i mitt pusslande och jag fortsätter hålla kurs i Kreativ Struktur. Min pärm till höger.

 

9

Missa inte reportaget från Christins lägenhet på JWHFs startsida.
Jag har plåtat =)

8

Det fina med att Jens jobbar i Malmö nu är att vi är där oftare. Vi bodde vid Nobeltorget i en lägenhet bakom Skivesset innan vi köpte vårt hus på landet. Då var vi väldigt trötta på Malmö och åkte bara in för att gå på Ikea, typ. Men nu 14 år senare har vi börjat bekanta oss med staden igen. Jens jobbar vid skeppsbron och det området är som en helt ny stad. Hur som helst. I veckan som gått har jag varit bokad på jobb i Malmö och jag och Jens har samåkt. Mysigt.
Jo, ni har rätt: jag sitter i bilen på bilden och Jens på tåget. Men vi åkte tillsamman med tog bilderna vid olika tillfällen. Tyvärr är det så att vi måste ta bilen till tågstationen.

Jag fotograferade en lägenhet vid Gustav Adolfs torg. I trapphuset hänger en bild av huset.

Vackra golv som ni ser.

Givetvis gick jag in och hälsade på Sanna och Christin medan de fixade inför Blaou på Hotel Noble House. Jag missade själva eventet men det blev ju en succe som ni vet.

Det var på tok för länge sedan jag tapetserade så jag stack in till Tapetorama, hittade tapeten Johan från Boråstapeter som de dessutom hade hemma. Vilket flyt.

Jag är ingen vidare på att shoppa kläder och det är tråkigt, speciellt om man ibland vill känna sig fin. Så numer tar jag till hjälp för detta och planerar hela outfits istället för att panik-handla nått random plagg.

För det första har jag köpt hela min jobb-garderob på FGL. Inte bara har de fina kläder, Krickelin är en väldigt bra personal shopper. Hon hjälper mig med mina våndor och (tramsiga) komplex. Så nu har jag allt jag behöver för fotograferingar, mina worshops och för filminspelningar. Det är så skönt att slippa tänka på det när jag ska ut på jobb. Jag vet att jag alltid tar samma. Har dessutom köpt dubbletter ifall nått är i tvättet. Ni vet som Batman och Kalle Anka.
På bilden ovan ser ni blusen och eftersom det fortfarande är kallt snodde jag en tröja ur Jens garderob att ha över.

Och så följer jag @modefynda på Instagram. Michelin Rosman, som ni ser ovan, är min digitala personal shopper. Där får jag inspiration om mode, och smarta tips. Denna dagen tipsades det om ett par brallor i ull från COS (på rea). Tyvärr fanns dem inte i min storlek.

H&M blommade också denna dag.

 

Sen åkte jag hem igen.

12