Min vår har precis som alla andras varit en förändringarnas tid. Det gör att även min sommar kommer att skilja sig från andra somrar på många sätt. På grund av coronapandemin har jag fått prioritera om i mitt företag. Fokus framöver kommer att ligga på att digitalisera min kurs Kreativ struktur och ta fram ny fotokonst tillsammans med Jens i företaget Jenny och Jens. Samtidigt fortsätter jag att arbeta vidare med mina nuvarande kunder lokalt i Ystad och via mitt nätverk här på  JWHF där jag bloggar och har mina kollegor. Detta innebär att mitt sommarerbjudande om fotografering för kvinnliga företagare som jag haft sen 2017 uteblir denna sommar. Jag kommer överhuvudtaget inte att ta på mig några nya fotouppdrag eller nya kunder förrän tidigast till hösten. Kontakta mig gärna om du hade spetsat in dig på mitt sommarerbjudande eller har önskemål, tankar, idéer om fotograferingar längre fram i tiden. Det här är en osäker tid för alla, så låt oss hålla kontakten och hjälpa varandra genom förändringarna. Och så hoppas jag att vi trots allt får en riktigt härlig sommar!

9

För ungefär ett år sedan fotograferade jag vårt hem för tidningen Plaza tillsammans med Christin.  Kör en lite repris av jobbet här. Först ut är vardagsrummet.

Det är så härligt med städat hem. Tyvärr varar det inte så länge, inför denna fotografering hade jag skurat och putsat, hängt om tavlor och fluffat. Christin kom med blommor och fixade det hela picture perfect.

Soffan har jag köpt via Blocket. Det är en vintage Ikea soffa med ullklädsel. Älskar den och lyllo mig för jag har nämligen två. Tavlan har min pappa köpt på loppis, han tycker att porträttet liknar mig och jag sitter faktiskt ofta just så med armen över stolsryggen. 

Det blå skåpet är också från Ikea, dock nytt.
Skulpturen ovanpå är från Agnes Vi på Ön. Lampor från the Sofa Store, matta från Ilva. Resten loppis/blocket.

5

Så här har det sett ut på mitt bord idag. Jag har assisterat en fotografering på distans för inredare Karin och Linda på Hallqvist & Hauksdottir.   i Falkenberg.

Det var roligt och jag hoppas att de fick till några bra bilder. De använder en Sony A7s på stativ med fast glugg på 50mm. Det jag tjatade mest om idag är att det tar tid att ta en bra bild. Hasta inte, när ni väl bestämt er för en snygg vinkel ta den i flera olika exponeringar och flytta kameran fram och tillbaka för att få mer och mindre luft runt. När ni sen ska använda bilderna i en layout är det bra att ha alternativ, speciellt om ni ska lägga text på bilden.

Har ser ni dem båda.

Vi var på plats i en etta med pentry som de inrett.

Läxa!

Saba va med en stund.

5

Grattis alla morsor.
Jens har blivit helt vild med att göra tårtor. Han plockar fram elvispen så fort en högtid närmar sig. Se bara så fin denna är som jag ska sätta i mig till lunch.

Kollade ni uppskjutningen igår?
Det gjorde vi. Så spännande och roligt att det gick vägen denna gång.
När Jens var liten, gick det att ringa in till NASAs ”Launch audio” för att lyssna live på uppskjutningarna.
Han drog ut telefonen till hallen där han låg på golvet och lyssnade i timmar. Det visade sig dock att det var ganska dyrt att göra det och en enorm telefonräkning kom några veckor senare som ett brev på posten.

Idag kan man såklart följa med helt gratis på t.ex SpaceX youtubekanal.

6

Äntligen Fredag!
Jag avslutade arbetsveckan med att fotografera på Åbergs trädgård i Ystad med Kajsa och Christin.

Kajsa, Christin och jag har blivit arbetskollegor.
Sen Coronan bröt ut har vi stannat inne i denna lilla grupp och gjort jobb tillsammans. Ibland byter vi tjänster och tar fram bilder till våra olika projekt men oftast är det kunduppdrag som vi engagera varandra i, som idag när Kajsa behöver bilder till en ny kund. Jag har jobbat som fotograf hela livet men med JWHF kan jag även erbjuda mina kunder ett större perspektiv som styling och varumärkesutveckling via Christins kunskap och vassa blick.

Det finns många duktiga fotografer i Skåne, min styrka är personerna jag har som underleverantörer. ”Att synas” är viktigare än någonsin och sen coronan bröt ut har alla mina uppdrag handlat om just det: att synas, mina uppdragsgivare har ett annat behov nu än ”bara” nya foton, de behöve hjälp med kampanjer för att nå ut till fler. Att kunna planera och hantera en bildbank för dina sociala medier är inte enkelt och nu kan vi ta betalt för det som många kallar trams.

 

JWHF där vi alla bloggar (Christin driver) funkar nästan som en agentur. Ibland kommer jobben via bloggen, ibland från våra gamla kunder. Eftersom vi alla tre gör olika saker så konkurerar vi inte om jobben vi kompletterar varandra.

TIPS: Ni som driver eget: det är svårt att göra allt själv. Sätt upp ett system för att ha råd att anlita varandra. Jag har hittat en skribent som behöver foto. Vi fakturerar varandra varje månad, samma summa, som vi kommit överens om. Jag för mina foton och skribenten för sina texter. När vi närmar oss månadens gräns så hojtar vi till. ”Nu går jag snart över 6000kr på min faktura, vill du att jag avbryter här och fortsätter nästa månad?” Det har förändrar mina arbetsrutiner drastiskt till det bättre.

Hur som helst…

igår var vi iallafall tillsammans bland blommor och blad på Åbergs trädgård i Ystad. Kajsa höll i trådarna och vi plåtade för finska Marimekko.

Kajsa kom med en bil fylld av ängsblommor. (Jag jag vet det är ju ganska knas att ha med blommor till en plantskola, men trots Åbergs stora utbud så har de ju inte just ängsblommor, som var en del av Kajsas vision för fotouppdraget.

mmmm mörk himmel och dramatiskt ljus är min melodi

Det var plantor, katter och klänningar.

Mjau

Lilla idun hängde med på Christins mage.

9

Snart är sommaren här och de ljusa sommarkvällarna.

Jag och Jens gillar promenader på kvällen dels för att vi är medelålders och då gillar man sånt men också pga av det fina ljuset. Mjukt och stämningsfullt.

Jag städade datorn och hittade dessa fotografier som alla har kvällen gemensam. De är tagna på olika platser här i Ystads kommun av mig.

 

 

6

Att bli fotograferad är ju svårt. I mitt instagramflöde ser jag många influencers sträcka sig efter saker på bild. Det är ju en rätt smart idé- att ”göra något” på bild. Men när var varannan person står på tå och försöker att nå något så blir det lustigt. Precis som när nya ord dyker upp i vardagen som man aldrig förr hört och de används på ett sätt som får dem att låta invanda och inte alls nya. ”PT” är ett sånt exempel, från att aldrig hört det till att höra det dagligen och samma med ”poke bowl”, som jag trodde var en pokémon medan andra ”har ätit det tusen gånger”

Kollektivt har vi bestämt att detta ser genuint ut, som att en paparazzi bara slängt sig in i din vardag och tagit bilden. Istället för att skriva ”du kanske borde köpa styltor för allt du verkar vilja ha står alltid två meter upp” så skriver vi. ”Magisk bild

Ordet ”mjukt” är det nya ”magiskt”.
Båda ger mig utslag. Men vet ni, det är bara en fluga, ”this too shall pass” som det heter och en annan sak bara för att det ger mig utslag behöver det inte vara fel, det är ju mitt problem. Alla har vi olika triggers och konstiga idéer. Vi är bara människor. Jag t.ex kan inte se skillnad på en lavendel och en rosmarin. Det är faktiskt fine. Jag är inte bättre än så här och det är bra nog.

 

13

Senaste veckan har jag sålt, slängt och skänkt grejer från vår studio.
Vårt mål är att den ska vara tom innan skolan slutar om ett par veckor.

Ju äldre jag blir destu mer stress känner jag av saker. Ofärdiga och färdiga projekt ligger och dräller i studion som vi egentligen ska ha till att fotografera och filma. Bäst är det när den är tom och man kan sätta igång med en bild direkt utan att först försöka städa och drabbas av håglöshet inför allt skräp som inte har en plats.

Hur som helst… denna sommaren kommer både jag och Jens jobba och ha semester här hemma och det brukar leda till roliga idéer och foton så jag passar på att göra studion redo för det.

 

 

9

Äntligen har jag hittat något jag vill se på TV.
Bostons lokala TVstation WGBH kör ”Julia Child vecka”. Ett avsnitt av TVkockens ”The French Chef” går att ses gratis en gång om dagen på deras kanaler. Jag kommer kolla på Youtube 

”Boston’s public television station, the original home of Julia Child, knows how to celebrate their homegrown hero. WGBH originally aired The French Chef when it began in 1963, and now they’re declaring next week “Julia Child Week” and airing original episodes and much more on their website, as well as their YouTubeFacebook and Twitch channels.”

När jag var liten hade jag ingen aning om att Julia fanns på riktigt. Jag trodde att hon var en karaktär skapad av Dan Aykroyd i Saturday Night Live. Pga sketchen ovan.

4

 

Jag har för vana att hålla min kamera nära mig nu för tiden vilket leder till fler blogginlägg än vanligt. Här ser ni Viola på vår köksbänk där random things brukar hamna, just idag: ägg, kaffe, disk, emballage och ett förkläde

På väg in till stan i en rondell växer dessa syrèner längs ett bullerskydd av plexiglas.

Det ser ut som att de växer i ett akvarium.

Min”Vinyl Guy”.

Snygga färger på gågatan i Ystad fastnade ockås i min kamera.

Ännu ett akvarium.
Det var allt från min bilddagbok för denna gång.

/Jenny

10