2021-04-16

TV-tips!

Hej kompisar! Jag har saknat er. Här var det sjukstuga (igen) och jag har sett en massa bra TV sen sist, så jag tänkte tipsa er om lite godbitar i streamingdjungeln:

Snabba Cash (Netflix)
Säsong 1
Vi börjar med serien alla pratar om just nu! Som jag längtat och peppat denna omarbetning av Snabba Cash till Netflix-serie med Evin Ahmad och Alexander Abdallah i huvudrollerna. Vi klämde absolut hela serien på typ ett dygn dagen efter premiären, för det var omöjligt att INTE göra det. En på insta sammanfattade det hela: de har tagit världens snyggaste människor och skapat världens snyggaste serie. Typ så. Så jävla snyggt, skyhög suspens, puls konstant, ångest som vi inte känt den sen sista avsnittet av Kalifat. Är heeeeeelt blown away av allt. Fantastiska skådespelarinsatser (okej, Olle Sarri kanske är lite pajig i sin roll som startup-mogul, men det funkar ändå!) dialog, kostym, look osv. Alla (som mot förmodan inte sett) måste genast se!!! Det är en order.

10/10 kaniner.

Jag skiner inte utan er mina bröder (SVT Play)
Kortfilm
Som en extra bonus finns den här fan-tas-tiska kortfilmen som Alexander Abdallah (snart världskänd från Snabba Cash) regisserat på SVT Play. Alexander har pluggat Teaterhögskolan i Malmö och vann i början på förra året Nöjesguidens Malmöpris för denna lilla pärla. Den är bara fyra och en halv minut kort men ett eget litet universum. Så jävla stark, fin, vacker, allt. Tårar, gåshud, kärlek. Se den med.

Festen (SVT Play)
Säsong 1-3
Här kommer något helt annat. Fast ändå inte. Festen är en ungdomsserie som utspelar sig i Malmö och har gått under radarn trots att tredje säsongen nyligen avslutades. Eller är jag bara inte målgruppen? Side note men visste ni att jag är ett hardcore SKAM-fan? Alltså vi pratar orimlig nivå av nörderi, var med som admin för svenska Kosegruppa på Facebook som hade över 20.000 medlemmar när det begav sig (här hittade jag en länk till när jag var med i Aftonbladets morgonprogram och pratade efter sista avsnittet! HAHA. Hade helt glömt detta!) Anyhow, det jag ville säga var att Festen förmodligen är den av alla otaliga försök att göra ”svenska SKAM” som lyckats bäst, för att den såklart är något helt annat. Ett Snabba Cash för barn? Obs skämt, men likheter finns.

Njöt av att streckkolla alla säsonger och få lite ungdomsserie i mitt liv igen. Och Malmö såklart. Vill man se Malmö på TV kan man gott se denna och skippa ”Tunna blå linjen” (don’t get me started on allt som är fel med den serien…)

Alla utom vi (Discovery+)
Säsong 1
Här går vi raskt vidare till vuxenhumor på ”nya” kanalen Discovery+ som satsat ordentligt på serier vad det verkar. När ska någon för övrigt uppfinna appen/abbonnemanget som ger en tillgång till alla streamingtjänster – för det håller verkligen inte det här med att pynta för Netflix, HBO, Discovery+, Disney+, Amazon Prime, osv. osv. varje månad? Discovery+ vann iaf över mig med denna fina serie där Björn Gustafsson och Alba August spelar ett ungt par med fertilitetsproblem. Något så unikt som en svensk humorserie som faktiskt är KUL och har en dialog som känns naturlig och välskriven. Regisserad av Jerka Johansson vilket man kan förstå, han verkar ju toppen? Och har massor av erfarenhet från det bästa Sverige producerat i denna genre tidigare: Bonusfamiljen.

Älskar f.ö. Edvin Törnblom i rollen som sjuksköterska på IVF-kliniken! Längtar redan efter säsong 2.

Trevlig helg! (SVT Play)
Säsong 1
För att fortsätta på humor-spåret så har Johanna Nordström och Hampus Nessvold gjort en kul serie med småsketcher för SVT Play! ”Trevlig helg!” är absolut lite ojämn men generellt väldigt skoj. Superimponerad av dem – för är det något man sett är det serier i denna genren som misslyckats totalt med att vara kul. Fy vad humor är svårt, you guys… *Stating the obvious* Lanserar härmed min petition om att SVT ska visa Högklackat igen som var en BRILJANT serie i samma format som absolut inte fick den uppskattning den förtjänade! Någon som såg den? Well, tillbaka till ämnet: älskar Johanna, som ju även har en podd tillsammans med nyss nämnda Edvin Törnblom som även den är high-larious. Har dessutom för första gången suttit bänkad framför familjeunderhållningen ”Bäst i test” på SVT, för att Johanna är med där också. Man skäms ju lite över att tycka det men måste sägas ändå att det ÄR otrrrroligt kul!

En favvo-karaktär <3

Small Axe (SVT Play)
Fem fristående filmer
Vem hade kunnat tro att jag skulle sitta och författa ett TV-serie-tips-inlägg med bara svenska TV-serier? Inte jag iaf. Så här kommer en internationell juvel för att avsluta inlägget. Small Axe är inte så mycket en serie, snarare fem fristående filmer i avsnitts-längd av regissören Steve McQueen (kanske mest känd för fantastiska 12 Years a Slave). Alla fem filmer berättar historier som tar avstamp i Englands Västindiska/Karibiska population, mellan 1960 till 1980-talet – men är helt skilda i teman och form. En helt fantastisk serie filmer som förtjänar alla lovord den fått. Ni måste se den.

Kan inte bestämma mig för vilken som är min favorit, men Lovers Rock (film nummer två) gör något med en, speciellt i dessa tider då man längtar som aldrig förr efter ett riktigt bra house party… Gah, får gåshud bara jag tänker på det!!! Här får ni en kort och sweet förhandstitt, lova att ni ser sen:

13

Kommentera

Saga

snälla get started om allt som är fel med tunna blå linjen! är nyfiken!!!

Haha, OKEJ då! För det första förstår jag verkligen inte att folk gillar den så mycket? Tycker karaktärerna är tråkiga och är helt oengagerad i vad som händer dem. T.om. Gizems karaktär (Leia?) som kunde blivit så intressant blir bara ganska platt och förutsägbar imho. Utöver det har jag väldigt svårt för porträtteringen av polisen där rasism (Mange) och övervåld (Sara) bara blir en bisak – behandlas med överseende eller firas med tårta(!!!) Nu har jag ”bara” sett typ 8 avsnitt av 10, så med reservation för att det behandlas på annat sätt i de två sista avsnitten (jag tror inte det?) Självklart vore det orimligt att inte porträttera rasism och polisernas hålla-varandra-om-ryggen-kultur, den är ju real tyvärr… Och jag är all for att skildra saker som de är utan att moralisera och låta tittarna döma själva. Men det vänder sig i magen på mig när det känns som att the main takeaway från serien hos tittarna är typ: ”Mange är så snygg!!!” – inte att han är en rasistisk idiot? Och att de bygger upp scenen där Sara misshandlar en demonstrant med att hon typ haft *en riktigt dålig dag* som om man ska tycka synd om henne/ha någon slags förståelse för det hon gör? Det blir rätt orimligt ändå, tror många kan ha riktigt jävliga piss-dagar utan att göra det hon gör. Det blir någon märklig ”det kan hända den bästa”-logik som jag inte riktigt köper/tycker är försvarbar. Jag har faktiskt funderat mycket på vad det egentligen är serien missar, jag har som sagt verkligen inget emot att se nyanserade karaktärer porträtteras på sätt där det finns utrymme för både goda och vidriga handlingar. Ta bara The Wire som är världens bästa polisserie f.ö. Där är ingen guds bästa barn och serien moraliserar inte, den bara gestaltar. Jag tror (hoppas!) det är det serieskaparna har försökt uppnå här med, men jag tycker helt enkelt inte att de lyckats. Karaktärerna blir endimensionella till slut ändå. Det blev bara otroligt… tråkigt. Och konstigt? Tyckte storylinen med mannen som misshandlade sin fru till döds var riktigt riktigt bra, dock. Det kan jag ge serien! Men kommer ej sitta bänkad inför säsong 2, om man säger så. Varsågod för rant <3 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.