2019-12-30

Mitt 2010

Jag som älskar nostalgiska tillbakablickar, milstolpar, årssummeringar, osv. har helt bommat på att vi avslutar ett helt decennium. Har liksom inte reflekterat över att vi lämnar tiotalet bakom oss nu? Minns mycket väl när 00-talet rundades av: det var listor på bästa filmer, skivor, låtar – allt möjligt, överallt. Nu har jag knappt sett något? Är det bara jag eller verkar de flesta rätt nöjda med att lämna tiotalet and never look back? Det skulle ta alldeles för lång tid att sammanfatta de tio år som gått, men tänkte att vi skulle ta en titt på mitt år 2010. För att det ändå fanns där ute i en gammal blogg och skvalpade (det är det bästa med att ha bloggat länge!)

I början av detta decennium…

… bodde jag och Per i vår första egna lägenhet, på Snerikes nation i Uppsala. Vi hade två rum med två kakelugnar och delade toalett med lägenheten bredvid. Kanske det mysigaste boendet vi haft, ändå? På många sätt. Även om jag inte hade velat bo där idag, haha.

… åkte jag till Paris med mamma och Justus. Det var viktigt med ett besök på Ladurée.

Men viktigast att fota dagens outfit i Tuileries där alla streetstylebilder från Paris modeveckor togs!

… gick jag på bal med mina föräldrar för att fira Värmlands nations 350-årsjubileum. Mina föräldrar träffades på Värmlands nation i Uppsala. Lite var det därför jag bestämde mig för att plugga just där. För att de hade så fina minnen från Uppsala-tiden. Jag läste till lärare i Engelska för högstadiet/gymnasiet.

… gick också på vårbal på Stockholms nation eller ”Stocken” som det hette. I samma klänning. Mammas gamla, som hon haft i Uppsala!

… tog mina småsyskon Anna och Justus studenten!

… var det massor av fest och festival hela sommaren! Jag var på Peace & Love och såg bl.a. Jay-Z som var fantastisk.

… och på tal om konserter var vi och såg Talib Kweli två gånger under året. Första gången hängde jag och mina kompisar med hans crew backstage + i turnébussen efter att vi träffat dom på en efterfest i Uppsala. Haha. Anekdoter finns. Han skrev ett DM till mig på Twitter där det stod ”your blog is fresh” och det är nog min absoluta blogg-peak ändå?

… bloggade gjorde jag på Modette.se som köpts upp av Nyheter24 och hade en stor bloggtävling där de skulle välja ut en bloggare som skulle bli Moderedaktör för sajten. Allt sändes i en webb-TV-serie med olika deltävlingar och moment. Jag blev en av finalisterna, i första avsnittet skulle jag styla Anna Kubel i en outfit ”från dag till kväll” hehe. Vi fick springa runt på Urban Outfitters i Stockholm på tid med nån maxbudget. Resultatet ^^

En annan av deltävlingarna var att styla en egen ”editorial”. Här är lite ur min, tagen med självutlösare på random platser i Uppsala, med temat Seven trends a week (som synes!) – en ny trend för varje dag. Exakt som en Style Challenge, nu när jag tänker efter? Tur att man utvecklats på tio år ?

Jag gick till final och sista momentet var att bli intervjuad av Emilia de Poret och svara på modefrågor. Har skrivit lite om det här. Kul var det! Vann inte, men blev Aidas (som jobbade på Nyheter24 då) och Emilias favorit så det räckte gott och väl.

… kunde ändå inte riktigt släppa idén om att kanske ”jobba med mode”? Så jag började Helene Falks Stylistutbildning och pendlade till Stockholm från Uppsala på onsdagkvällarna. Såhär såg jag ut en kväll när jag skulle till Stockholm på kurs + butiksevent på kvällen! Hatt var verkligen min grej 2010.

Ett av våra slutprov var en ”editorial” där med. Denna gång släpade jag runt Per för att fota mig i olika asiatiska resturanger och butiker i Uppsala, haha. Minns att jag fick kritiken att det var för utklätt/inte tillräckligt ”bärbart”. Men jag tycker om teatrala modereportage – hellre för mycket fantasi än för mycket verklighet! Alla kläder var ur min egen garderob, dessutom. Bra jobbat 21-åriga jag, ändå? Någon kanske känner igen jackan jag hade förra nyår på sista bilden?

Diplom blev det och sen blev jag erbjuden jobb! Hösten 2011 flyttade jag till Stockholm. Uppsala var fint, men inte för mig till slut ändå…

Fun fact: ”min” stylistutbildning blev faktiskt ett TV-program i Kanal 5 precis efter jag gått den. Ni kanske känner igen några influencers som startade där? Systrarna Fahrman och min lärare/senare chef Helene var programledare. Kul ändå! Den där McQueen-inspirerade kavajen från H&M som tjejen längst till vänster har på sig var verkligen årets must have. (Jag hade den med som ni kan se om ni scrollar upp lite i inlägget!) McQueen dog ju 2010, rest in peace fantastiska geni. Såg McQueen-utställningen i London några år senare och rördes till tårar på plats, det var så starkt.

… apropå London var jag såklart där 2010 också! Det blev en del turer dit för att hälsa på min älskade Vicky.

Vi var på husfest med massor av öl i badkaret och fest på taket!

… och på Ladurée, såklart.

… skrev i bloggen om Robyn som blivit utsedd till förra decenniets stilikon av ELLE. Såhär: ”Robyn utnämndes till Decenniets stilikon på ELLE-galan igår. Så jävla värd det. Hon är ungefär snyggast i världen. Dessutom var hon lätt förra decenniets stilikon också. Robyn-page och silverjacka någon? Ja, jag trodde väl det!” (Haha. Varför märks det att det är en 21-åring som skrivit? Eller är det kanske bara jag som känner så själv?) Då hade jag iaf ingen aning om att jag skulle få jobba mycket med henne de kommande åren <333 Drömmen!

… sist men icke minst firade jag nyår i klänning från H&M <3 Lanvin som var 2010s designsamarbete och kanske min favorit to date (efter samarbetet med Marni!) Denna klänning är helt fantastisk i kvalitet och detaljer. Synd att den ab-so-lut inte passar längre. Sånt är livet!

Så här var mitt 2010. Filtrerat genom en modeblogg där inga superdjupa tankar ventilerades, förvisso. Men tror att jag mådde bra. Hade roligt. Var på väg att hitta min egen lilla krokiga väg. Jag ångrar inget i livet – för jag tror att det som hände hände för att det skulle hända. Eller ja, oavsett om det skulle hända eller inte så hände det. Och det finns ju inte mycket att göra åt den saken. Men när jag tvingar mig själv att välja något som jag kanske hade gjort annorlunda med facit i hand så tänker jag oftast på dessa konstiga år i Uppsala när jag trodde att jag behövde ”ta tag i mitt liv” (dvs plugga) och gjorde en massa saker som kanske inte riktigt var min grej. Men jag är samtidigt övertygad om att jag inte hade kommit till Stockholm om jag inte börjat i Uppsala. Jag hade inte flyttat dit om det inte redan varit på pendlingsavstånd. Jag hade inget intresse av Stockholm alls förrän mina vägar plötsligt ledde dit. Jag hade inte fått självförtroendet och knuffen att satsa på det jag tyckte var roligt om jag inte tvingat mig själv att ta itu med det som till slut ändå kändes tråkigt. Lite så som livet fungerar, antar jag. Med det: tack till tiotalet! Det var knasigt och kul och konstigt och underbart på många sätt – men jag är också väldigt väldigt redo för 2020.

18

Kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.