2019-11-03

Mini-guide till Madrid (i repris)

I förra inlägget nämnde jag att Madrid är min favoritstad. Fick en kommentar som frågade om jag hade några Madrid-tips – och det har jag ju såklart! För exakt ett år sedan skrev jag det här inlägget, som nu kommer i repris (nu är det alltså fyra år sen jag var i Madrid, men de flesta tipsen står sig nog…) Here it goes:

Såg på Timehop att vi var i Madrid exakt just nu för två år sen. Madrid är kanske min favoritstad i hela Europa? Jag har bott i Barcelona, men jag är ju Team Madrid (fast man knappt får säga det. Eller det kanske man får nu? Folk har kanske kommit över den stora Barca-vurmen..?) Jag fick iaf akut Madrid-längtan. Ett gäng av mina kompisar ska dessutom dit nästa helg, så det passar ju bra att se tillbaka på resan genom Instagram och tipsa om några favoritställen:

First things first: så fort du touchar spansk mark bör du ju slå dig ner och beställa ¡una cerveza por favor! I Madrid gör du det med fördel i världens bästa park: El Retiro. Egentligen heter parken El Parque del Buen Retiro – vilket betyder (mycket fritt översatt) “parken för skönt häng och avkoppling”. Don’t mind if I do, liksom. Denna park är stooor och här finns mycket att se när du druckit upp ölen. TILL EXEMPEL:

Palacio de Cristal! Den mest Instagramvänliga plats you’ll ever see. Har varit i Madrid tre gånger utan att faktiskt vara inne i detta glaspalats – men lyckades fånga det på bild ändå. Allra mest hade jag ju dock velat vara där när de hade en konstinstallation med spegelglas på golvet inuti. Kolla själva:

Finaste bilderna på hela Pinterest? På tal om vackra saker att se: när du är i Retiron kan du lika gärna hälsa på min favorittavla! Triptyken ”El jardin de las delicias” av Hieronymus Bosch har vi redan pratat om (eftersom vi har den på väggen…) Den står inne på vackra Museo del Prado. Är du sugen på att fortsätta vara kulturell finns det fler fantastiska museum i Madrid – bara ett stenkast bort ligger Reina Sofia där du kan se bl.a. Picassos Guernica. Tavlan som Picasso målade mitt under andra världskriget efter nazisternas bombning av staden Guernica. Den visades på världsutställningen i Paris 1937 och Picasso skrev i sitt testamente att han inte ville att den skulle ställas ut i Spanien förrän fascismen fallit och demokratin återinstiftats. Mäktig är den.

El jardín de las delicias

I kvarteren runt Retiron och Pradomuséet ligger världens mysigaste tapasställe. Vi måste ju ha tapas? Litet, rustikt och gott: Cervezas La Fábrica heter det. Beställ bläckfisk med vitlök och massa olja på ett träfat.

Du kanske tycker att Retiron var nice men vill ha ÄNNU mer natur? Say no more! Madrid har även ett gigantiskt naturområde som heter Casa de campo – vilket betyder ”huset på landet”. Men det är alltså inget hus. Utan en underbar plats dit du tar dig bäst och roligast genom att åka linbana! Teleférico de Madrid heter den. Look it up! Det är mitt allra bästa tips.

Kolla bara så glad man blir av linbana!!!

Jag menar… Wow.


När du är färdigbländad av naturens skönhet kanske du vill gå på mysiga små gator och spana i fantastiska affärer istället? Det finns i kvarteren La Latina! Där har dom också marknaden El Rastro på söndagar. Perfekt om du vill fynda jättepapegojor t.ex.

Kolla, jag hade samma outfit på mig som förra veckan!

Glöm inte stanna och äta churros. Ofta.

Åker ni exakt precis nu så kan ni fira dia de los muertes! Men jag rekommenderar inte det om ni inte tvunget vill, för det är höstlov och ungefär dubbelt så dyrt att resa. Det tänkte vi inte alls på när vi tog ledigt för att åka nånstans, hehe.

En annan riktigt fin sak att spana in är den här bron: Pasarela de la Arguanzela. Ca en halvtimmes promenix från La Latina. Madrid är fantastiskt att promenera i. Är du lite sugen på lite natur igen sen? Pip förbi Madrids centralstation: Atocha! Var ska du åka? Ingenstans, för stationen ser ut såhär inuti:

Som tågstationer borde se ut, med andra ord. Där finns även sköldpaddor i en damm… Tveksamt hur bra dom mår där. Men utöver det: vilken fröjd att vänta på tåget här inne. Eller kliva av och mötas av denna syn. Kanske måste jag ta tåget till Madrid nästa gång. Klimatet och det där ni vet. Det får nog bli så. Åh, vad jag längtar!

12

Kommentera

Caroline

Tack <33 verkar vara en underbar stad

Så lite så 🙂 Det är det!

Eleonor

Älskar också Madrid. <3 <3

Yay, vad härligt! Fyll gärna på med tips om du har <3 😀 Så sugen på Madrid igen snart!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.