2019-08-15

Din ultimata guide till Malmös bästa glass!

Beyoncé med en glass från ett gammalt Dazed-omslag (som jag för övrigt har ramat in hemma because Beyoncé. Och glass.)

Det må kännas att hösten är runt hörnet, men desto större anledning att köra en repris på min glass-guide till Malmö! För er som missat den eller behöver friska upp minnet. Nu är jag ju av åsikten att glass är för ALLA årstider, så denna guide kan absolut vara behövlig året runt. Glass är ett ämne jag tar på högsta allvar (som ni snart kommer märka…) När jag var liten var mitt #careergoal att åka jorden runt och testa banana splits, för att sen göra en guidebok till Världens Bästa Banana Split. Drömmer fortfarande om detta egentligen? Men tills vidare får ni hålla till godo med en mer lokal take på glass-guiden.

Jag anser att Malmö borde branda sig som Sveriges (och kanske världens) bästa glass-stad. Eventuellt är detta ett kontroversiellt uttalande? Står fast vid det, hur som. När jag bodde i Stockholm hittade jag inte ett enda decent glasställe (nu finns ju som tur är King Scoopa). I Malmö däremot är det svårt att veta var man ska börja. SÅ mycket god glass. Denna sommar har även två nykomlingar dykt upp på Malmös glass-scen: Limhamns glassmejeri på Ön och S:t Jakobs glass på Regementsgatan! Jag har inte hunnit testa dem ordentligt än, men åt en kula Kinderegg(!) på Limhamns som är värd att nämnas. Kanske kvalar de in på topplistan när jag hunnit göra en ordentlig provning. (Man blir ju aldrig klar med glassprovningen, det är ett livstidsprojekt!)

Nu kör vi:

Lilla Glassfabriken

Holmgatan 6, vid Davidshall

På plats fyra (räknar ner till förstaplatsen såklart, annars blir det inget spännande) hittar vi alltså: Lilla Glassfabriken. Självklar på listan av ett antal anledningar. För det första: lång och trogen tjänst. Lilla Glassfabriken har legat på samma ställe hela mitt liv, vi gick ofta förbi på väg hem från förskolan (men då hette det Lejonet & Björnen). Om vi inte lyckades övertala den som hämtat oss för dagen om att stanna och köpa glass brukade min lillebror dramatiskt förklara att nu MÅSTE han blunda när vi går förbi ”annars blir jag för frestad”. Relaterar <3

För det andra: SÅ MÅNGA SMAKER. För oss som älskar valmöjligheter och att testa nytt. För det tredje: nostalgi, igen, men när jag var liten var jag allergisk mot mjölk. Jag fick alltså hålla till godo med isglass och TofuLine, för det mesta. Men på Lilla Glassfabriken/Lejonet & Björnen fanns mjölkfria sorbeter så mjuka och krämiga att ingen skulle tro att de inte var gräddglass. De finns kvar och är lika goda idag. Tack för det! (Nu har de dock slutat med palmolja i sina sorbeter: BRA, men de har också flaggat för att konsistensen kan kännas annorlunda, har inte varit där och provat sen dess men tänker att det säkert är toppen oavsett.)

Beställ: De många smakerna i all ära – men en bägare med två kulor: hallonsorbet och Nutello är en såpass perfekt smakkombo att du oftast inte vill ha något annat. Variera med hallonsorbet och vit choklad, för all del. Men finns saffransglassen ska du såklart testa den. Om du gillar saffran. Och älskar du banan lika mycket som jag gör måste du äta bananglassen. Den smakar verkligen banan. Inser hur dumt det låter, men du kommer förstå vad jag menar när du smakar. Det är banan på det allra bästa sättet, så långt du kan komma från andra artificiella banansmaker på glass och godis. Och apropå godis: Rocky Road-glassen (choklad med marshmallows i) är ju aldrig fel den heller. Eller om du vill kalasa till det ordentligt, på med strössel och grädde och sås och kex. Du behöver inte vara blyg. Det är inte den typen av ställe. Sex kulor glass finns absolut på menyn. Barndomsdrömmen lever (lova att ta foto och tagga mig om du beställer in sex kulor?)

Favvo glass

Malmö Saluhall, Gibraltargatan 6, vid Malmö Live

Detta är inte ett sexkulorsglass-med-strössel-ställe direkt. Kanske raka motsatsen? Om Lilla Glassfabriken är den favorit som hängt med längst så är Favvo min nyaste upptäckt. Om Lilla Glassfabriken är barndom så är Favvo vuxenlivet. Ligger i Malmö Saluhall och ackompanjeras gärna av en AW med vin och lyxpizza eller en näve räkor från Malmstens fisk. Smaker som Kaffe och Bailey’s. Vuxet, helt enkelt. Men med det sagt: om Lilla Glassfabrikens glass är krämig så är Favvo’s helt magiskt silkeslent fluffig. ”Som mjukglass” sa min kompis, och det är helt sant – så när som på att vissa mjukglassar skulle framstå som stabbiga i jämförelse.

Beställ: Eftersom jag bara hängt på Saluhallen sen eftermiddag/kväll (klassiska AW-tider) brukar det tyvärr vara slut på de mest populära smakerna. Favvo har onekligen blivit mångas favvo, hehe. Men allt jag smakat har varit gott. På bilden var det rabarbersorbet och nån saltkolakaffe-grej tror jag. Vill minnas att blodapelsin-sorbeten var toppen också. En gång lyckades jag pricka in deras pistage och den var såklart underbar! Favvo har ett eget stånd på Malmöfestivalen så innan den tar slut imorgon tänkte jag ha hunnit dit och smakat blåbär och vit choklad-glassen! Är lite smått besatt av vit choklad just nu.

Dolce Sicilia

Drottningtorget 6

Und-er-bar italiensk gelato var det här! Ligger närmast mitt hem, så på Dolce Sicilia har jag blivit något av en stammis. Har väldigt många goda mjölk- och äggfria alternativ, vilket är fantastiskt eftersom min pojkvän är vegan och jag försöker så gott det går (glassen, fisken, skaldjuren och osten är svårast…)

Beställ: På klassiskt gelato-vis beställer man efter storlek och kan sedan kombinera ett antal smaker eller köra samma smak på rubbet. Det är smart, tycker jag. Eftersom jag är en ”nötter och choklad”-typ när det kommer till glass så toppar Dolce Sicilia min lista mycket tack vare den supermörka (veganska!) chokladglassen och den underbara pistageglassen (min absoluta favoritsmak på glass). Ibland har de även smaken rostad mandel som är en riktig DRÖM. Alla sorbeterna är goda. Allt är jättegott.

Bar Italia

Scaniaplatsen 3, i Västra Hamnen

Nummer ett. Världens godaste glass. Tycker jag. Bar Italia levererar på alla mina kriterier: tillräckligt många smaker för att det ska bli spännande variation, mycket (nästan bara?) nötter och choklad, underbar len fin mjuk perfekt konsistens. Om vi snackar association och minnen så är glass från Bar Italia förknippat med långa sommardagar och uppfriskande bad i Västra Hamnen. Solnedgångar, en trubadur som sitter och plinkar och folk som hänger runt i svärmar och bara… mår bra. Spontandans på en brygga. Semester utomlands-känsla. En glass om dagen, hela sommaren. HAR VI TACKAT Bar Italia nog?

Beställ: Pistage, alltid. För att den är bäst. Senast jag var där hade dom pistage med mörk chokladtopping och hela pistagenötter. Jag behöver väl inte utveckla det närmre. Annars: Italiensk choklad, som är ljus choklad med lite hasselnöt i. Olika biscotti/kexchoklad-varianter med nougat och lite krisp i går alltid hem. Smakade även Limoncello-glassen senast jag var där och i riktig sommarvärme är frågan om den inte var den mest perfekta läskande syrliga smaken och därmed det enda man vill ha. Mmmm, vattnas i munnen när jag skriver detta. Det enda negativa jag kan komma på är att kön kan vara helt galen på sommaren! Men personalen jobbar på snabbt som attan och ger generösa kulor, trots populariteten, så jag kan ju inte riktigt klaga på att många älskar glass?

Ny favvokombo för i år: pistage och blodapelsin! Men de ska nog vara i den ordningen, alltså pistage högst upp – för att göra den milda fina smaken mest rättvisa. Viktigt ju.
Det var min topp-4 lista! Den kan komma att förändras och uppdateras, som sagt, men här kommer några andra honorable mentions:

Experimentell glass: KÖLD

Mitt Möllan, Claesgatan 8

Många Malmöiter saknar säkert KÖLD på min topplista, faktum är att en stor anledning att denna guiden tagit så lång tid att komponera ihop var att jag egentligen ville ge KÖLD en ordentlig chans. Men nu har nästan hela sommaren gått och det har liksom inte blivit av än? Jag har ätit där förr, men tycker att de veganska glassarna är väldigt ojämna i konsistensen (om ni inte förstått det än så är jag väldigt petig med konsistens: konsistens är ALLT! Det får inte bli för isigt/smuligt/mjöligt!) Smakerna är väldigt unika och det finns ett riktigt brinnande glass-intresse hos glassmakarna. Det är bara här man kan hitta gorgonzola-glass med tillhörande fikonmarmelad. Inte den godaste glassen jag ätit kanske, men absolut god och jag applåderar idérikedomen!

Mjukglass: McDonalds

Var finns McDonalds ens nuförtiden? Triangeln och Hyllie?

Nu kanske någon sätter eftermiddagskaffet i halsen, men jag vill faktiskt bestämt hävda att McDonalds har den allra godaste (eventuellt den enda riktigt goda) mjukglassen. Den varma chokladsåsen på en sundae är perfekt och en McFlurry med Daim och kolasås never killed nobody (gissar jag, men har ingen källa på det…)

Milkshakes: Sliders & Shakes + Surf Shack

Centralstationen + Västergatan 9/Ribban

Det borde inte komma som en överraskning för någon att jag äääääälskar milkshakes. ÄLSKAR. Milkshakes. Glass i drickform. Mjukare än så blir det inte. Mums. Hade lite tid att döda på Centralen och råkade snubbla över en milkshake på mini-burgarstället Sliders & Shakes. Den hade rostade mandelbitar och kola i sig och jag har inte kunnat sluta tänka på den sen dess. Det finns även en riktig mördar-shake på Surf Shack, med jordnötssmör och choklad och gud vet vad. Den behöver man nästan vara två-tre stycken om att klara av (tro mig, jag är inte den som är den, men nånstans går även min gräns.) Ta med dig någon som inte hatar allt som är gott och dela en shake med den personen. En ren kärlekshandling.

Puss och kram, ät (och drick) massa glass nu!

14

Kommentera

Carmen

Jag har alltid varit mer en sorbet människa, så min rankning på glass ser lite annorlunda ut, då ligger min fokus på konsistens också men också smak och min man som älskar ”gräddiga” glassar har typ din tankning på glass, haha.

Men värt att prova:
Mjukglass på Saltimporten, perfekt konsistens och smak

St. Jakobs har för det mesta riktigt bra glass och gör riktigt goda sorbet. De har också haft en chokladsorbet som var mjuk och frisk samtidigt, inte min grej då jag gillar mest citrus, men säkert bra för dem som inte kan äta gräddglass.

Geijersgatan café brukade ha mjukglass som var riktigt god, men de gångerna jag har varit där i sommar har de inte haft maskinen öppen 🙁

Och sen angående Bar Italia, får nog ge det en chans till, har ätit sorbet där 2-3 gånger sen de öppnade men har alltid varit besviken

Och den i Limhamn måste jag prova!!

Tack för denna listan 🙂

Jaa jag älskar sorbet också, men tycker inte om när de är för isiga! Ska definitivt testa mjukglassarna du tipsar om. Tack själv för tips 😍 Kram!!

Anna

Vill protestera mot att Stockholm inte decent glass! Vi har ju SNÖ. Den bästa glass jag ätit, inkluderat i Italien och Malmö 🙂

Tips!

https://www.instagram.com/snogelateria/?hl=sv

Tack Anna!! Ska definitivt dit och testa nästa gång jag är i stan 😉 <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.