2019-02-08

Malmgården 1935 (vårt hus!)

Vi bor ju i ett lite speciellt hus här i Malmö. Inte bara för att min bästa kompis Amina bodde här när vi var små, precis som Pers kompis Victor. Jag bodde i huset bredvid och Per fem minuter bort. (Vi träffades faktiskt en gång när vi gick i fyran eller femman! Men det är en annan historia…) Här i vårt hus brukade jag, Amina och Nora leka på gården och gömma oss på ett hemligt loft på vinden, där vi också hittade porrtidningar en gång… (Stark minnesbild: en massa nakna tjejer på en gigantisk tallrik med överdimensionerade köttbullar och spagetti? En tjej sticker med en enorm gaffel på en annan tjejs rumpa? But why?)

En gång klättrade vi upp på taket från en av piskbalkongerna på vinden. Det var en helt fantastisk utsikt över hela stan! Berättade detta för min mamma först när vi var på visning av lägenheten vi bor i nu, alltså ca 20 år senare. Hon tyckte det var skönt att hon sluppit få reda på det tidigare…

Där ser ni ju utsikten! Över Rörsjöparken och kanalen. Fast med massor av fina hus som inte finns längre… Men det var ju inte det jag skulle berätta om.

Åter till topic: anledningen att Malmgården, som vårt hus heter, är ett välkänt hus här i Malmö är att det byggdes av byggherren Eric Sigfrid Persson och är en riktig funkis-pärla! När huset stod klart 1935 så var det det största hyreshuset i Norden och något av ett skrytbygge. Alla lägenheter hade självspolande toaletter(!) och på den stora innergården fanns det tennisbanor(!!!) Här fanns även Malmös första underjordiska garage. Ja ni fattar ju! När jag klickade runt på Byggfabrikens blogg och hittade kategorin ”Malmöpärlor” tänkte jag att det kanske skulle stå något om vårt hus? Och det gjorde det! På bloggen fanns dessa fantastiska bilder från en broschyr som skulle locka hyresgäster till framtidens boende. Var ju tvungen att dela!

Kolla så fint! Den ståtliga gården, indeed. Förutom badminton- och tennisplaner ville de alltså ha en bowlingbana i huset? Det blev inget med det (men vi bor ju granne med Big Bowl så det får väl vara ok, hehe). Högst upp i huset skulle det också finnas gymnastiksalar och festvåning, men de blev tyvärr inte heller verklighet… Tyckte bilden på solens gång runt huset var så söt!

Önskevåningen! Ja, såhär ser ju vår lägenhet ut fortfarande, i princip. Ni kanske minns både funkisköket och vårt älskade badkar från mäklarbilderna? Här ska minsann inte ändras eller renoveras nåt.

Detta är nästan exakt vår lägenhet! Helt galen skala dock? Spännande med matrum i det som är bebisarnas rum hos oss – vardagsrummet blir ju helt enormt. TRE olika små sittmöblemang + arbetshörna längst in. Måste vara helt orimligt pyttiga möbler, haha. Blev väldigt sugen på att ställa soffan på liknande sätt, ut i rummet mot fönstret, men har redan försökt med den soffa vi har nu och det funkar inte alls. Den är för stor. Nästa soffa kanske får bli en storlek: pyttig?

Också väldigt kul att se skisserna på andra lägenheter i huset. Perfekta små ettor ändå va? Med plats att sitta i hallen och ett KAPPRUM på den till vänster! Hade varit nåt det. Väldigt glad att bo här är jag iaf <3

24
  • Just wanna view more of
  • Home

Kommentera

kajsamagdalena

Men va? Jag har också lekt med Bintu och Amina på deras gård. Jag bodde i huset mitt emot, det rödteglade 20-talshuset. Har vi lite gemensam barndom?

Haha! Ja det har vi 😀 Jag tänkte att jag nog kände igen dig från den tiden, men sen har vi så många gemensamma vänner från både mitt högstadium (gick på Linné) och gymnasiet (Borgar), så jag blev osäker på var jag sett dig. Så kul!! Får nysta i det mer nästa söndag 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.