2018-08-22

Köpstopp

Foto: Fatime Nedzipovska

Har redan outat det på @malmomammor och hintat om det i bloggen, men jag har bestämt mig: nu är det köpstopp som gäller. Klimatångesten har ju inte blivit mindre efter denna rekordvarma sommar – och speciellt inte efter att ha satt två nya människor till världen. Snart är det dessutom val och alla pratar om jobb och flyktingmottagande och feminism och integration och det är väl all well and good (även om jag är så ofantligt trött på politik och populism och pajkastning att jag knappt orkat ta del av valrörelsen…) men ingenstans hör jag riktiga röster för krafttag kring klimatet? Experter och forskare har ju larmat om detta _så länge_ och redan nu finns det ingen återvändo för temperaturhöjningarna. Det enda vi styr över är i vilken utsträckning katastrofen blir ett faktum. Vi måste vara med och minimera skadan, allihopa. I synnerhet vi som lever över våra tillgångar och förpestar jorden allra mest. Frida Ramstedt på Trendenser la passande nog ut detta blogginlägg i förrgår där hon visar på vad t.ex. våra flygresor ”kostar” klimatet. Orimligt ju.

Jag fattade beslutet i samband med Earth Overshoot Day. Känner ni till den? Dagen då jordens resurser egentligen tog slut. I år inträffade det den 1 augusti – resten av året lever vi alltså på lånade medel. Jorden klarar bara av att producera så mycket på ett år som vi redan använt upp. I Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot, så vår overshoot day har egentligen passerat för längesen. Vi lever upp jordens tillgångar i förtid!!! Ändå har det politiska samtalet hakat upp sig på hur och om vi kan/bör/vill ta emot människor som flyr eller på andra sätt rör sig från sina hemländer – men var ska vi fly (vi som i hela jordens befolkning) och vem ska ta emot oss när skogar brinner, isarna smälter och haven består av mer plast än fisk? Det är akut, och jag vet att man inte orkar tänka på det, men de som kan – i synnerhet priviligerade människor som jag – har inga som helst giltiga orsaker att INTE göra något. Jag tror verkligen inte att detta går att lösa på individnivå, men jag måste ändå göra något… Så nu blir det totalt köpstopp på kläder, skor, osv. för min del. Fram till nyår, till att börja med. Jag inspireras av Sophia på Recovering Shopaholics, som jag länkat till förut. Hennes köpstopp är över men hon tänker fortfarande varsamt och klokt kring konsumtion och skrev ett bra inlägg om hur de stora förändringarna måste ske på ett politiskt plan. Läs det här.

Vad mer kan vi göra då? WWF har samlat några områden att se över här: bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken. Bil har jag ingen och biff blir det inte i detta hushåll (Per är vegan och jag äter kött _extremt_ sällan.) Butiken stänger jag nu. Börsen och bostaden får jag titta närmre på framöver. Men att bara mjäka runt och äta mindre kött eller sluta spontanshoppa kommer som sagt inte lösa något – vi måste höja våra röster och protestera. Kräva stora systemförändringar av de som styr. Som min nya idol Greta som skolstrejkar utanför Riksdagen just nu. Vilken hjälte! Heja Greta.

Nu kör vi.

3

Kommentera

Vix

DU ÄR BÄST! Will join the movement bäst jag kan!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.