2021-01-11

Böckerna 2020

En liten hybridlista från Julia och Flora om böckerna jag läste 2020.

Antal lästa böcker under 2020:
Helt ärligt, jag vet inte exakt? Jag är lite ringrostig på läsdokumentation, och har precis börjat använda goodreads lite halvt (tycker appen är så tråkig). Jag tror att jag ska köpa en analog läsdagbok istället. Men det rör sig om ett drygt 20-tal böcker. Det är mindre än vad jag vanligtvis brukar snitta, men det är ok.

Jag hade svårt att hitta läsron i år, speciellt under första halvan av året. Bokstäverna hoppade runt i böckerna. Jag kunde läsa sidor, kapitel, för att efter ett tag komma på mig själv med att faktiskt inte ha läst någonting alls – bara scannat. På grund av ångest, såklart. Inte hela tiden, men så pass mycket att jag inte hade tid till att läsa. Eller, tid hade jag ju, men det kändes inte så. Hjärnan var upptagen med att grubbla över annat.

Men det gick över, som det alltid gör. Sakta men säkert kom den tillbaka, läsron. Att vi slängde ut mobilerna ur sovrummet i september gjorde också en stor skillnad. Då började jag läsa åtminstone varje kväll, även om det bara var ett par sidor.

Vilken typ av böcker läste du?
Mestadels romaner. Utöver det, någon enstaka poesisamling, en essä, två biografier och en novellsamling.

Vilken månad läste du flest böcker?
December.

Vilken månad läste du minst?
Troligtvis juli. Då låg jag bara och slingrade mig som en ål på strandhandduken och tittade på (läs störde) Patrick som försökte läsa. Tillslut gav jag upp det skönlitterära och köpte en Kalle Pocket. Mycket bra beslut.

En ny genre för året?
O av Judith Kiros som är en slags hybrid av poesi och essä. Den tar sin utgångspunkt i Shakespeares pjäs Othello. En upplevelse!

Några omläsningar?
Novellsamlingen Blind Willow, Sleeping Women av Haruki Murakami. Ett kärt återssende. Har den på mitt nattduksbord och läser en novell då och då, som en liten karamell att suga på länge. Little Women av Louisa May Alcott läste jag också om med bokklubben.

En bok som fick dig att gråta?
The Hungover Games av Sophie Heawood. Så fint, roligt och ärligt skriven om singelmödraskapet. The good, the bad and the ugly. Och många minnesvärda hundöron som ni ser.

En bok som fick dig att skratta?
My Year Of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh. Så dråpligt att ha en person på sitt kylskåp så att man ska komma ihåg att man inte vill träffa dem. Skrattade rakt ut.

Bästa läsplatsen 2020?
Soffan under mellandagarna. Tryggare kan ingen vara.

Några böcker som fick dig att vilja skriva?
Antiken av Hanna Johansson.
Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Löparna av Olga Tokarczuk

Tre fina bokminnen från 2020:


3. I maj när vi hade coronaanpassad bokklubb utomhus, och Sigge (Johannas borzoihund) var bara en liten valpspoling.


2. Nästan varje dag efter jobbet i juni cyklade jag ned själv till Kottlasjön och badade, läste och solade på en varm klippa.

1. När vi byggde vår bokhylla. Känns som att ha ett eget bibliotek hemma <3

I vilken form läste du böcker 2020?
Bara i vanlig fysisk bokform, bortsett från Jag ser allt du gör av Annika Norlin som jag lyssnade på inläst av Olof Wretling på bred norrländska. Så otroligt mysigt.

Vilken var den första boken du läste 2020?
Kan det ha varit Little Women av Louisa May Alcott? Jag tror det. Så fin. Läste den första gången som ung tonåring. Gillade den om möjligt ännu mer nu. Och filmen! Otrolig.

Och vilken var den sista?
Samlade Verk av Lydia Sandgren, men jag har halva kvar.

En bok du köpte men aldrig läste?
Sista delen av Smirnoff-triologin. Kommer slutföra den under 2021.

Vilka var de bästa böckerna du läste 2020?
Little Women av Louisa May Alcott
My Year Of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh
War and Peace av Leo Tolstoy
Antiken av Hanna Johansson
Jag for ned till bror av Karin Smirnoff
A Certain Hunger
 av Chelsea G. Summers
The Hungover Games av Sophie Heawood
A Promised Land av Barack Obama

Och om du måste välja en?
A Certain Hunger av Chelsea G. Summers. Som nekades av hela 25 bokförlag innan den tillslut gavs ut av Unnamed Press – och sålde slut direkt på Amazon. Inte för att den var det mest kompletta jag någonsin läst, vackrast språk eller så, men för att den var något alldeles alldeles extra, och olikt något annat jag tidigare läst. Så smart, rolig, sexig, äcklig, barock… otrolig!

bildkälla

Vad har du för förväntningar på bokåret 2021?
Jag hoppas nog bara på läsro, läslust, och många bra och roliga böcker.

Vore också mysigt att kunna ligga på en gräsmatta i sommar
under en stor björk
utan restless legs
utan ångest
dricka litervis med saft
sluka bok
efter bok
efter bok

 

 

~

Follow my blog on Bloglovin.

47

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.