2020-12-27

juletid, julefrid

Och sen kom den, julen. Ett par dagar före dopparedan började vi det traditionsenliga HP-maratonet.

Köpte vårt livs första egna julgran och pyntade den med kulor köpta på Myrornas. En person på Instagram skrev att den lilla lådan längst ned kommer från en gammal nedlagd julpyntsfabrik i Polen, som en gång var en av världens bästa. Handblåsta och handmålade. Så otroligt mysigt att veta sånt!!!

Några dagar innan julafton tog jag ledigt, och sen började julstöket. Brynt smörkola, ICAs recept. Goda!

Ett par eggnog martinis där emellan.

Åkte en sväng förbi till farmor och farfar för att lämna en julkorg med piontulpaner (som min farmor älskar), brynt smörkolor, en flaska bubbel, skvallerblaskor, oliver, marconamandlar, och sånt där som är kul.

De blev glada. Och farmor ville kramas men farfar sa ”Nej nej, nu är vi snart över mållinjen” <3


Och sen kom julafton. På morgonen var jag tidigt i stallet. Red ut i ett frostigt landskap innan solen gått upp. En obestridlig glädje.

Och sedan åkte vi en snabbis till min familj i Täby, bytte julklappar på avstånd, och sedan hem igen. Bara jag och Patrick. Tog en långpromenad i det underbara vädret. Skrattade gott åt Edvin Törnbloms story: ”Är det någon som vet om det är sol och frost ute?!”. Människoflocken ändå, vi är för gulliga.

Och sen gick vi hem. Såg på Kalles, Karl-Bertil Jonsson, åt julbord, öppnade julklappar, ja allt det där, facetimade hit och dit, såg på Harry Potter. Någonstans där började snön falla. Och sen var julafton slut. Annorlunda i år, men mysig.

Juldagen spenderades oavbrutet i soffan, bortsett från en långpromenad i snön.

”Jag blir så ledsen av att snön snart är borta”
”Älskling, försök leva lite mer i nuet”

Gissa vem som sa vad


Den 26:e, alltså Annandag jul, alltså Boxing Day, åkte vi in till stan. Tog pendeln till Odenplan och gick sedan till Södermalm, via gamla stan.


Helt tomt på turister. I podden Tombola’s senaste avsnitt pratar Marcus och Carl lite om hur känslor saknar minne. Att det t.ex. är så svårt att föreställa sig att ha ångest när man är glad, eller att vara bekymmersfri när man är deprimerad, osv. Känner ni också det? Det fick mig att tänka på, att det är så svårt att föreställa sig hur man kommer må när allt detta är över. Hur man mådde innan det blev.


Kanske kommer vi direkt glömma bort vårt år av isolering och armbågshälsningar. Kanske kommer det att ha förändrat oss i grunden, men jag undrar hur. Kanske kommer det att kännas som att uppleva massa saker på nytt igen. Resa, dansa på trånga klubblokaler, stå i svettiga publikhav, krama om sina kära.


Jag tänker osökt på filmen Sunshine från 2007, i vilken solen håller på att slockna och astronauter skickas upp i rymden i ett försök återantända den. I ett meddelande till en anhörig hälsar en av dem, ”If you wake up one morning and it’s a particularly beautiful day, you’ll know we made it”.

En sådan soluppgång hade varit fint att uppleva.

Jag ska nog stanna mig själv där. Det här är nog inte stunden då jag blir alldeles förnuftig och moralisk och knyter ihop påsen och drar en massa kloka slutsatser om en av de kanske största historiska perioderna i våra liv, som snart (fingers crossed) är avslutad. Jag ska bara sitta här en stund. Fortsätta sippa på min drink, äta lite julbordsrester, läsa ett par till kapitel ur min bok, och faktiskt inte säga någonting över huvudtaget.

 

P.S. Jag har läst varenda en av era kommentarer på föregående inlägg. Absolut rörd till tårar, ni är så fina!!! Snart tillbaka i gamet igen. Snart snart snart. Kram!

75

Kommentera

Sofia

Mysiga juldagar! Har också reflekterat en del kring hur jag kommer känna kring pandemin i efterhand, kommer man ens komma ihåg tiden? Just när dagarna var så lika och inget *speciellt* hände i vardagen? Svårt att veta, men jag längtar till att få uppleva Stockholm på nytt igen när allt är över!!

Sarah

Harry Potter innan jul är en given klassiker hos oss också! Vi kör den numera som en julkalender och kollar lite varje dag för att hinna igenom alla…

Amanda

så fint inlägg! och farmor, farfar så gulliga! <3

”Nej nej, nu är vi snart över mållinjen” <3

Kristina

Hej, har du fler boktips? Alltid lika härlig läsning!

Gabriella Skog

Jo absolut! Ska skriva lite om min julläsnlng. Finns annars ett inlägg under kategorin ”böcker” med massa tips!

Molly

Kan inte du göra en årsresume? Vore så kul att läsa! 🙂

Gabriella Skog

Absolut! Bra idé 🥰

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.