2020-12-11

9 drinkar att sippa på i december

Jag älskar juldrinkar! Och att smaksätta drinkar efter säsong i överlag. Att första sippen för med sig smak- såväl som doftminnen och associationer som hör till dem. Förra helgen kokade jag en cranberry cordial som jag redan använt i allt från GT’s, Sours, adderat några droppar i vermouth över is m.m. Nedan kommer receptet på den samt 8 andra drinkar som ni kanske vill sippa på i vinter. Alla recept ger en drink om inget annat anges.

 

bildkälla.

9. Newton’s Law

En drink skapad av Zach Lynch, barchef på Ice Plant i St. Augustine, Florida. Äpple möter bourbon möter citron möter mörkt socker. Och det blir magiskt.

1 tsk mörkt socker (e.g. muskovado eller farin)
1 tsk varmt vatten
4 cl bourbon
1 msk citronjuice
2 tsk apple butter eller äppelmos
Citrus och färskmalen kanel (till garnering)
Is

1. Blanda socker och varmt vatten i en shaker tills det lösts upp. Låt svalna.

2. Tillsätt bourbon, citronjuice och apple butter. Fyll med is. Skaka tills väl kyld, ca 10-15 sekunder. Sila av i isfyllda glas. Garnera med citrusskivor och kanel.

 

 

bildkälla.

8. One for Paul F.

En drink som är ifrån boken The Little Library Christmas av Kate Young, så himla god! Har man inte cognac hemma kan man ta en annan brandy, men går säkert också fint även med mörk rom eller bourbon.

En sockerbit (eller ca 2 tsk socker)
6 droppar angostura bitters
1 msk cognac eller annan brandy
Mousserande vin

Lägg sockerbiten i botten av ett glas, droppa angosturan över den, följt av cognac. Krossa sönder sockerbiten. Toppa med mousserande vin.

 

 

bildkälla.

7. The Americano

En klassisk cocktail som serverades första gången på 1860-talet på Gaspare Campari’s bar i Milan, Italien. Den kallades först ”Milano-Torino” på grund av dess huvudingrediensers ursprung, Campari (Milan) och söt vermouth (Torino). Men döptes sedan om till Americano på grund av dess populäritet bland törstiga amerikanska turister kring 1900-talets början och under Prohibition-eran. Och, för er 007-fans out there, det är den första drinken som James Bond någonsin beställer i Casino Royale, Ian Fleming’s första bok i serien. Så, en historielektion! Nu: Drinkrecept.

4 cl Campari
4 cl röd söt vermouth
(1 cl St Germain – valfritt)
Sodavatten
Citrustvist
Is

Ta ett högt glas, e.g. highball eller collins, fyll med is. Häll i campari och vermouth. Toppa med sodavatten eller ännu bättre: Seltzer. Garnera med citrusskal.

 

bildkälla.

6. Vin Chaud Rouge

Glögg, Mulled wine, Glühwein, m.m. Kärt barn har många namn men kontentan är detsamma: Kryddat, sötat och uppvärmt vin med avsikt att värma upp våra stackars kroppar under de kalla vintermånaderna. Jag gillar fransmännens Vin Chaud Rouge för att det ofta innehåller ganska mycket citrus, och har lite mindre sötma än glögg. Vill också välkomna att experimentera själv. Både med kryddningen, men också med vinet. Varför inte ta vitt vin istället för rött? Eller göra en alkoholfri variant på äppelmust? Hur som helst, recept enligt nedan. Jag tycker att torra fruktiga rödviner passar bäst, e.g. Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese m.m., brukar ta något under 100-lappen, det är liksom inte så noga! Receptet är för en flaska och räcker till ett par Chaud Rouge-stunder för två personer. Den efterkloke hälsar att dubbelsats är en bra grej när man ändå håller på. Ge bort en flaska om inte annat! Otroligt trevligt.

750 ml (en flaska) torrt fruktigt rödvin
1/2 dl rinnig honung
5 stk svartpepparkorn
5 stk kardemummakärnor
1 stk stjärnanis
6 stk nejlikor
1 kanelstång
1 stump färsk ingefära
Citron- eller limeskal
1/2 dl citron- eller limesaft

I en kastrull på medelvärme: Kombinera rödvin och all övriga ingredienser förutom citrussaften. Rör om tills honungen lösts upp, låt sedan gå på låg värme i ca 30 min under lock. Se till att det aldrig kokar. Rör till sist i citronljuicen, tillsätt mer efter preferens. Sila av och spara på flaska, eller låt stå kyld tillsammas med kryddorna i ett par dagar (för att få ut extra smaker), eller servera direkt i koppar och mys!

 

bildkälla.

5. Cranberry cordial

Okej, detta är kanske inte en direkt drink, men en drinkingrediens! En sirap på tranbär som smakar vinter. Servera alkoholfritt med bubbelvatten/ginger beer och is, eller i drinkar som t.ex. French 75 (byt ut sockerlagen mot denna), sours, GT, m.m. Världen är ditt ostron!

225 g frysta tranbär
0,5 l vatten
500 g florsocker
2 stk kanelstänger
3 stk kryddnejlikor
3 citroner

1. Koka upp tranbären i vattnet. När de kokat i någon minut kan man mixa upp dem med en stavmixer, eller mosa med en potatisstomp. Detta är för att få ut saften.

2. Tillsätt sedan sockret, kanelen och kryddnejlikorna och låt puttra i ca 15 min. Tillsätt sedan zest (skala av stora remsor med e.g. en potatisskalare) och juice från citronerna, koka ca 5 min till.

3. Stäng av värmen och låt cordialen svalna i ca 10 min. Sila sedan av i en silduk eller en finmaskig sil. Tappa upp i rena glasflaskor.

 

 

4. Cranberry Sours

En perfekt drink att utnyttja cranberry cordialen från tidigare receptet. Syrlig, julig, snygg!

4 cl gin (eller din sprit of choice)
2 1/2 cl citronsaft
2 cl cranberry cordial
1 msk äggvita
Sodavatten
Is

Skaka samtliga ingredienser (utom sodavattnet) med is i en shaker, ca 10-15 sek, tills drinken är väl kyld. Sila av och häll upp i glas. Toppa med sodavatten. Det har man inte vanligtvis i sours, men jag personligen älskar bubblor. Man kan skippa det om man vill!

 

3. Bitter French

En take på den klassiska drinken French 75, men med lite mer bittra noter. Receptet är från boken The Negroni av Gary Regan. Rekommenderar drinken. Och boken! För ännu mer bitterhet kan man byta ut citronljuicen mot grapefruit. Kanske även sockerlagen mot er hemgjorda cranberry cordial?

3 cl gin⁣
1 cl Campari⁣
1 1/2 cl citronljuice
1 1/2 cl sockerlag⁣
Champagne ⁣

I en shaker: Kombinera gin, campari, citronljuice och sockerlag. Skaka med isbitar tills drinken kylts ned ordentligt. Sila av och häll över i ett champagneglas. Toppa med mousserande vin of choice.

 

 

bildkälla.

2. Eggnog

Äggtoddy! Har ni provat det? En högst hatälskad drink. Jag personligen tycker att den delikat. MEN, och detta är viktigt: Den måste serveras i ett glas på fot. Och i en liten portion. Annars blir det för mycket. Eller, måste och måste. Nu ska vi inte vara såna. Men enligt mina preferenser alltså! Har exakt samma åsikt om Irish Coffee. Jättegott, men vill absolut inte dricka den ur en gigantisk mason jar. Nej, det ska vara i ett mindre vinglas, ett martiniglas eller i champagnekupa. Det är också fint att dekorera med en torkad citrusskiva. Nog om mig! Receptet på eggnogg nedan.

4 portioner:

225 ml mjölk
75 ml grädde
1/4 tsk malen muskotblomma
1/2 tsk malen muskot
1/2 tsk malen kanel
2 ägg (separera gulor från vitor)
1 msk florsocker
100 ml bourbon (valfritt)
1 muskotnöt (till servering)

1. Värm mjölk, grädde och malda kryddor till ett försiktigt puttrande på spisen. Vispa samtidigt upp äggulor och socker i en skål i ett par minuter. Det ska ha blandats helt, bleknat något, samt bilda strängar när man lyfter upp vispen ur skålen.

2. Häll mjölkblandningen över äggen under konstant vispande (för att förhindra att äggen koagulerar). Tillsätt sedan bourbon (om man vill ha alkohol i). Täck och ställ in i kylen. Gärna i 1-3 dygn om du använder bourbon, då hinner smakerna utvecklas ordentligt. Oavsett: Spara äggvitorna. Vi behöver dem också.

3. Vid servering: Vispa upp äggvitorna till mjuka toppar. Vänd försiktigt ned dem i eggnogblandningen, och häll sedan ned i glas. Toppa med färskriven muskot och servera direkt.

Sidenote: En variant på denna är att byta ut bourbon mot gin. Vid steg 3 skakar man istället lite av mjölkbladningen med äggvita och is i en shaker, och silar sedan av i glas. Et voilà! Eggnog Martini.

 

 

bildkälla.

1. GT

Eftersom att det alltid är GT-säsong. En fulländad drink. Så enkel, så versatil. Varför inte garnera den med en sotad citronskiva, eller tillsätta en kanelstång och stjärnanis för extra julkänsla?

3-6 cl gin (min favorit just nu är Hellströms)
Tonic
Citrus
Is

Fyll ett glas med is. Häll över gin (mängd efter preferens). Toppa med tonic. Garnera med e.g. sotad citrus (jag gillar att även pressa i några droppar saft), kanelstång, stjärnanis, svartpeppar, timjan- eller rosmarinkvist, m.m.

 

Och det var det hela! En liten disclaimer: Saknar man en shaker funkar vilken typ av behållare med lock som helst, e.g. en burk, eller en träningsshaker. Vill man inspireras mer inom ämnet drink kan jag varmt rekommendera gruppen Drinkfolk på facebook, där just juldrinkar diskuteras just nu. Hej och skål så länge!

 

 

Follow my blog on Bloglovin. 

37

Kommentera

T

Hej Gabriella, kan inte du skriva ett inlägg om årets mattrender? 😃

Gabriella Skog

Bra idé T!

Maria

Efter senaste inlägget om din helg tänkte jag mer än en gång: hoppas det kommer ett inlägg om juldrinkar! Sen blev jag avbruten av skrikklängig tvååring. Men se! You read my mind osv.

Ska testa åtminstone två av dessa i jul. Tack!

Gabriella Skog

Kul!! Hoppas att du ska gilla dem!

Annie

Hej! Har gått och hoppats sedan första advent att du ska lägga ut ett inlägg om dina juldrinkar! TACK! Vill fråga på annat tema: den storyn som du la ut för kanske en vecka sedan om att vi inte borde diskutera vaccinering på instagram osv. Minns inte källan! Vill läsa igen! Så klokt skrivet! Kan du länka? Stort tack!

Gabriella Skog

Åh kul! 🙂 Det var elhamania som skrev det på sina stories, men det ligger inte kvar. Du kan DM:a mig om du vill ha print screens!

Filippa Widén

Hej! Om jag vill göra nummer 4 alkoholfri. Tänker du att den funkar bara utan spriten eller skulle du göra andra ändringar?

Tack för att du förgyller julfixet!

Gabriella Skog

Jag skulle bara skippa spriten och köra 3 cl cordial, 3 cl citronsaft! Sen kan du ju ha ett smaksatt bubbelvatten/läsk istället för naturellt, t.ex. tonic? KRAM

Rebecca

Åh, vilken tjusig lista! Blev genast sugen på att up:a mitt drinkgame, bokmärktes direkt. Tack för fin inspo, som vanligt. Gott nytt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.