2020-11-25

att platsbygga en bokhylla

Här kommer ett önskeinlägg! I wish I had a dime every time someone asks hur vi har byggt vår bokhylla. Skämt åsido, men intresset för hyllan har verkligen varit stort vilket är så himla kul. Jag är så glad och stolt över den. Jag tänkte att jag skulle försöka beskriva processen kring hur vi gjorde så noga som möjligt i detta inlägg. Hoppas att det kan inspirera någon till att våga bygga själv!

Såhär såg bokhylleväggen ut innan vi satte igång. Min gamla billysbokhylla stod och tryckte i ett hörn. Vi la ut den som bortskänkes på marketplace. Efter 30 min var den borta. Hoppas att den har det bra var den än är. 

Det första vi gjorde var att måtta upp hela väggen. Höjd, bredd, längd o.s.v. på alla olika delar. Sen ritade jag upp denna skiss på hur vi ville ha hyllan. Mindre pockethyllor högst upp, normalstora hyllor på varje sida och även ett större hyllplan med plats för e.g. tavlor, konst m.m. Vi ville också att hyllan skulle vara symmetrisk, i.e. likadana hyllor på varje sida. 

Sedan var det dags att välja färg på väggen bakom. Vi visste tidigt att vi inte ville ha någon rygg på bokhyllan, utan istället måla väggen i en ordentlig  och karismatisk grön färg. 

Efter många vändor till olika färgbutiker landade vi tillslut i färgen längst ned till vänster. Det blev verkligen ett ”aha!”-moment när jag målade upp den. Den hittade hem.

Färgen heter Verdigris Green, från Farrow & Ball. Den är en del av en kollektion som tagits fram i samarbete med London’s Natural History Museum, där originalfärgerna finns. Känns fint på något sätt.

Bildkälla: Farrow & Ball.

Såhär ser färgen ut på plats i museet. Mmmm. Fullkomligt ryser av välbehag av tanken på att den sitter där.

Sen var det bara att börja måla.

Nymålat! Här ser färgen nästan turkos ut, men det är bara för att den är fuktig. Redan nu tyckte jag att rummet kändes så mycket större i jämförelse med när väggen var vit.

Torkat! Och färgen har blivit djupt koppargrön. Älskar den. Sorry, nu ska jag sluta tjata om färgen. Åter till själva hyllan.

Någon helg efter att vi målat färdigt kom Patricks otroligt gulliga föräldrar över från Gotland för att hjälpa oss med bygget. Patricks pappa hade köpt virke och sågat till det så gott som möjligt i butiken.

Det första som gjordes var att montera själva ramen på hyllan. Den borrades fast med vinkeljärn i väggen, dessa ser ni till höger på bilden. Den sitter också fast med ett par skruvar in i väggarna på sidorna.

Såhär långt kom vi första dagen. Själva konsolerna/delarna är också fastsatta i varandra m.h.a. möbelvinklar och skruv. Även om brädorna sågats till lite i butik använde vi kap- och gersåg (ibland även handsåg) till att passa in dem perfekt, ibland behövdes också hammare för att knacka in hyllplanen.

Dag två sattes hyllorna till höger in, fötterna på bokhyllan gjordes och topphyllan monterades. Som ni ser här hade vi problemet att det var lite för trångt mellan dörrkarmen och ryggen på hyllan. Dels fanns det inte brädor smalare än 22 cm, och dessutom ville vi inte ha hyllan grundare än så. Kompromissen blev att såga till just den brädan som sitter där, samt att överdelen och hyllplanen fick sticka ut lite över dörrkarmen. Jag tänker faktiskt inte ens på det nu när hyllan är målad vit. Här ser man också att dörrkarmen är riktigt sned haha, se att plankan går kant i kant högst upp men glipar längre ned. Innan vi målade hyllorna använde vi målarfog för att täcka glipan.

Men nu var den i alla fall klar! Pre målning i alla fall. Var så så nöjd och glad vid detta lag. De flesta av hyllorna är monterade på träplugg, i.e. på samma sätt som i hederliga Billys-bokhyllor. Vi kan med andra ord byta höjd på dem om vi skulle vilja i framtiden.

Efter bygget lät vi furut torka i två veckor. Sedan tejpade vi väggen och målade hyllan vit. Först två lager med panelgrund (bra för att täcka kvistar), och sen ett lager med vanlig vit färg. Vi använde rollers för det mesta, penslar till detaljarbetet. Detta var ett jäkla jobb om jag ska vara ärlig. Patrick ska ha en eloge som orkade med mitt mindre breakdown när vi tog bort tejpen och upptäckte att färgen hade torkat ganska osnyggt och ojämnt på insidan av hyllorna. Men det löste sig. Jag skrapade bort det med kniv samt snyggade till det på vissa ställen med lite extra lager av vit och grön färg.

SÅ, efter diverse finputs blev det hur som helst äntligen klart! Så himla glad över denna hylla.

Tack till:
Patricks tålamod
Mig själv för idé och design
Patricks mamma för extra-turer till Bauhaus
Patricks händiga pappa för all hjälp
Min pappa för lån av kap- och gersåg <3

Här kommer en sammanfattning av allt material vi använde: 

Material:
Furu (köpt på ByggMax)
Träplugg
Vinkeljärn
Möbelvinklar
Skruv
Målarfog

Verktyg:
Kap- och gersåg
Handsåg
Borrmaskin (för gipsvägg)
Slagborr (för betongvägg)
Vattenpass
Hammare
Tumstock

Färg till hyllplanen:
Vit panelgrund för trä
Vit målarfärg

Färg till väggen:
Verdigris Green fr. Farrow & Ball

Total prislapp: ca 5000 kr

Priset inkluderar även material till målningen (rollers, penslar, tråg m.m.), men inte verktygen till själva bygget – dem lånade vi av våra familjer.

Saker vi lärde oss on the way:

  • Gamla hus är. så. sneda! I cannot stress this enough. Vår stuckatur skiljer sig nästan 2 cm i lutning från vägg till vägg, och även dörrkarmen mellan hall och vardagsrum lutar åt vänster. Vi fick alltså välja mellan att bygga ett sned ”topp” på vår bokhylla, eller en vattenpassad topp – men med en glipa till vänster under stuckaturen. Vi valde en rak bokhylla. Det är alltså en liten glipa till vänster uppe på bokhyllan där man skymtar en strimma Verdigris Green. Den ser man dock bara om man är typ 2,30 m lång och står ute på balkongen och tittar in.

  • Det hade varit mer idealt att måla alla hyllplan innan vi monterade dem. Men p.g.a. plats- och tidsbrist, och det faktum att nyköpt furu ska med fördel torka 2-3 veckor från att man köpt det till att man målar – så vi tog beslutet att måla plankorna in situ. Detta innebar en himla massa jobb med att tejpa och täcka emellan varje hylla, och när vi tog bort tejpen (vilket f.ö. var ett helvete i sig) var resultatet inte helt 100. Vi var som sagt tvungna att skrapa bort torkad färg som bildat kanter in mot väggen och göra lite final touch ups. Men! Det blev bra tillslut.

  • Även om man måttat upp noga och sågat plankorna i butik så är behövs oftast lite finjustering med några cm/mm hit och dit när man väl bygger. Att vi fick låna min pappas kap- och gersåg förkortade definitivt arbetstiden med flera timmar jämfört med om vi hade sågat för hand

Slutsats: Kul att bygga! Alla kan! Och vad är det värsta som kan hända? Ja, det kanske blir lite fel någon gång. Då fixar man till det, inte värre än så.

Hoppas att jag har beskrivit processen någorlunda förståeligt, annars får ni bara fråga om ni undrar något. Hörs i kommentarsfältet!

 Follow my blog on Bloglovin.

54

Kommentera

Amanda

den är SÅ fin!! önskar önskar önskar att jag hade plats för en rejäl bokhylla, det är drömmen! men känner igen sneda lägenheter, vi gjorde om vårt kök och sockeln som löper längs golvet är sin fulla höjd på ena kanten, 8 cm, och 3(!!!) cm på andra kanten haha

Felicia

OTROLIG!!! Tack så jättemycket för inspiration och instruktioner! Helt sjukt hur den där bokhyllan + färgen kunde piffa upp en redan magisk lägenhet ÄNNU mer. Kommer hänga på låset den dagen ni ska flytta *obehagliga jag*.

Gabriella Skog

hahaha åh vad glad jag blir!! du e så välkommen!

Anna

Tack för att du delade tillvägagångssättet så grundligt 🙏 älskar hyllan och har gett sambon detta som vårt nästa husprojekt! Överst på min önskelista i jul 💚

Gabriella Skog

Nej vad kul! En ära!

Wilma

Oerhört fint!!! Tack för att du delar. Jag och min sambo flyttar nästa vecka, och jag ville bara säga att jag inspireras av ert hem! Längtar så tills själva flytten är över och vi får börja inreda!!! Kram

Gabriella Skog

Åh vad roligt att höra, blir så glad! Lycka till med flytten! KRAM

alltså FÄRGEN 🙁 blir sugen på att måla varenda vägg i något *piggt* hemma. ps läste rubriken med Att angöra en brygga–melodin i huvudet. tyckte det va liiite kul

Gabriella Skog

ÄLSKAR att du förstod min referens! <3

Emmy

Alltså bokhyllan! Helt otroligt grymt jobbat. En dag ska jag våga mig på något liknande. Är på mattjakt och det är ju så himlans svårt att hitta nån bra, får en fråga var ni hittade er fina?

Gabriella Skog

Tack snälla ☺️ Vi köpte den second hand men den är från ELLOS ursprungligen!

Amanda

HEJ! Din bokhylla är otrolig LIKSOM DIN BLÅA KLÄNNING I BILD. Har letat efter en sådan i år och dagar. Var är den ifrån?

Gabriella Skog

Åh tack! ❤️ Den är från Baum und Pferdgarten, heter ”Aria”!

Fredrika

Hej! Var kommer din vinhyllor/ställ ifrån ? 🙂

Gabriella Skog

Från IKEA! Heter Omar.

Fredrika

Tack!! och tack för inspon! 🙂

Tyra

Härlig grön färg! Ska genast måla om i sovrummet. Också väldigt fin blå klänning på sista bilden, var är den ifrån? Kram 🙂

Gabriella Skog

Kul! Den heter Aria, från Baum und Pferdgarten ☺️

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.