2020-11-10

stockholms topp 5

En vänlig påminnelse: Det finns en tid bortom detta!! Då vi kommer att få träffa kompisar på trång lokal igen, hoppa vingliga mellan barer, skåla, vara spontana, äta på våra favoritrestauranger utan dåligt samvete, KRMAS. I väntan tänkte jag dela med mig av några av mina guldkorn i Stockholm.

Nedan följer mina topp 5 ställen..


.. för peppig middag med kompisgänget:

    • Tranan – Odenplan. En 80-årigt brasseri med en minst lika gammal meny som fortfarande håller. Alltid stimmig och go stämning.
    • Misshumasshu – Stureplan. Adam & Albins kärleksbarn med japansk mash up i den tidigare bortglömda Birjer Jarlspassagen. Gott! Bra drinkar. Hur det uttalas? Missyoumassyou.
    • Coco Carmen – Östermalm. Ett litet finger till fine dining, men ändå fine dining. Setmeny för 800 kr. Om man får feeling och är lite mer vågad ska man gå till deras blöta och ostädade kärleksbarn Punk Royale. Gourmetanarkism när den är som bäst.
    • Surfers – Stureplan. En sichuanfusionklassiker. Har ätit här så många gånger, både på originalkrogen i Visby och på denna systerkrog i Stockholm. Nästan så att jag förätit mig på deras krispiga tofu? Men så god mat, anyway. Ta också räkbollarna. Och en drink!
    • Bird – Norrmalm. Likt namnet förtäljer: Fågel. Närmare bestämt, kyckling. Friterad kyckling. Ni måste ta deras buttermilk fried chicken. Finger licking good. Update: Finns nu även på Söder.
      .. att ta med din trendkänslige kompis som precis kommit hem från ett år i NYC:
  • Bleck – Södermalm. Ett go-to ställe för många södermalmsbor under de varmare sommarmånaderna. Är det på grund av den enorma och uppvärmda uteserveringen, eller de goda smårätterna? I’d say both.
  • Racamaca – Södermalm. Smårätter i tapasstuk. Mycket gott!
  • Garba – Vasastan. Älskar!!! Ett restaurangkoncept som drivs av otroliga Marion Ringborg och Linn Söderström.  De har precis öppnat igen efter coronadvala. Ingen är gladare än jag! Setmeny + Vinpaket för ca 1000 kr/person ink. dricks. FYND.
  • PA&Co – Östermalm. Stockholms sexigaste restu enligt Tone Schunnesson, jag håller med.
  • Schmaltz – Östermalm. Som ett litet NYC deli mitt på Nybrogatan. Här kommer din numera svengelsktalande vän som är ”sååå trött på Stockholm” att trivas. Appropriering på judisk matkultur? Mja. Om maten är kosher? Nej.

.. för dejten du inte kunnat sluta tänka på sen sist ni sågs:

  • Café Nizza – Södermalm. Fransk/Italiensk känsla. När man längtar till kontinenten. Glöm ej att beställa in deras berömda fermented cacio e pepe, som jag f.ö. hävdade att jag gjorde bättre själv en gång (oops!).
  • Café Facile – Vasastan. Otroligt mysig fransk bistro. Nästan alltid fullsatt. Skramligt på det bra sättet.
  • The Burgundy – Gamla stan. För otrolig mat, och en vinkällare med hela 3000 etiketter. Håll koll på deras insta för veckans prix-fix. Detta ställe funkar f.ö. utmärkt för peppig middag med kompisgänget också.
  • Voisine – Södermalm. Systerkrog till vinbaren Folii, som ligger vägg i vägg. P.S. Strunta i menyn, låt ägarinnan Béatrice Becher bestämma vad ni ska äta.
  • Prospero – Vasastan. Serverar en prisvärd setmeny för 545 kr. Otroligt gott! Intim och mysig lokal.

.. när något ska firas och spenderarbyxorna är på:

  • Sushi Sho – Odenplan. Nog min absoluta favoritrestaurang i hela hufvudstaden. Och mitt dyraste restaurangbesök hittills, heh. Låt oss lämna det vid att saker och ting spårade ur när de tog fram toron, i.e. den långlagrade tonfisken.
  • Hantverket – Östermalm. Svenskt mathantverk i fine-dine förpackning, inte svårare än så. Drömmer ofta om deras slarvsylta med tuttull. Tur att Stefan Ekengren lovat att aldrig ta ned det från menyn.
  • Frantzén – Norrmalm. Sveriges enda trestjärniga krog. Jag och Patrick har äntligen blivit klara med vårt sparande inför ett besök. Nu ska vi bara få ett bord nån himla gång. Mmm, längtar efter att vara mätt i tre dagar.
  • Agrikultur – Vasastan. Också en stjärnprisad setmeny för strax över 800 kr. Otrolig service här! Mmm. Lyxig och romantisk stämning.
  • ICHI – Södermalm. Japansksvensk fine dining. Ljuvlig avsmakningsmeny. Ägaren Saori Ichihara är så otroligt cool.

.. när man är sugen på en odödlig klassiker:

  • Wedholms fisk – Nybrokajen. Åt en otrolig piggvar där en gång som jag tänker på ofta. Vet att Leif Mannerström brukar hänga här också, haha.
  • Pelikan – Södermalm. Kroppkakorna!!
  • Sturehof – Stureplan. Bäst på skaldjur. Och om man hejar på DIF är det kul att gå hit när de har vunnit, hälsar min kille.
  • Prinsen – Stureplan. En odödlig bohem mitt i stan. Man kan riktigt känna historierna som utspelat sig bland borden här.
  • Operakällaren – Norrmalm. Kanske Sveriges vackraste restaurangmiljö? Beställ in rårakor på Operabaren och låtsas att du är Nina Löwander. Update: Vid närmare eftertanke, ang. detta och detta, så kanske man ska avvakta med ett besök hit.

.. när det är AW o’clock:

  • Folkbaren – Södermalm. Go och stimmig stämning. Nästan tradition att dricka cava här.
  • Konstnärsbaren (KB) – Stureplan. Mmm, atmosfären här. Svart och svår. Glöm ej att kändisspana.
  • Bar Hommage – Södermalm. Snygg Paris-esque bar i en gammal brandstation. Otroliga drinkar.
  • Tweed – Gamla Stan. Stans överlägset vackraste bar! Vägg i vägg med The Burgundy. Ät middag där och rulla sedan vidare in på Tweed. En perfekt kväll, var så god.
  • Balthazar – Södermalm. Har inte ens en hemsida, vilket väl säger det mesta som behövs veta om detta ställe. Det är verkligen inget speciellt med det, förutom att det är nice att gå dit. Ditt perfekta lokala sunkhak. Billig öl, go stämning, torr och överprisad burgare (men ok pommes)!


.. när du är sugen på ett (eller två eller tre) glas riktigt gott vin:

  • Tyge & Sessil – Östermalm. Mitt go to AW-ställe (bortsett från KB). Eftersom att jag jobbar så nära. Men också för att det är så trevligt.
  • Grus Grus – Odenplan. Älskar Grus! Vägg i vägg med Tranan. Ibland lite bitig service, if you’re into that.
  • Bar Oas – Norrmalm.
  • Vina – Södermalm.
  • Savant Bar – Vasastan.

.. för lunchställen som inte sviker:

  • Kavalleriet – Östermalm. Deras sallad nicoise är godast i stan, mark my words.
  • EatNam – Finns på Stureplan, Odenplan och Södermalm. Goda banh mis!
  • Brillo – Stureplan. Trevligt italienskt brasseri, med god lunchrätt varje dag (åt det dyrare hållet).
  • Falloumi – Södermalm. Fin-falafel. Svingott. Fun fact: Det första stället Patrick tog mig till i Stockholm!
  • Reggev Hummus – Södermalm. För dig som alltid velat äta sammetslen hummus som en enda måltid. Med diverse goda tillbehör.

.. för fikapaus:

  • Tössebageriet – Östermalm. Ett underbart litet old-school bageri. Tror att de har vunnit pris för godast bullar flera år i rad? Är inte förvånad.
  • Lillebrors Bageri – Birkastan. Under helgförmiddagarna ringlar kön lång ut på trottoaren. På sommaren finns det några sittplatser intill trottoaren, men de allra flesta tar med sig de vita påsarna med stora smörfläckar på hem. Goda hipstersemlor på våren.
  • Konditori Ritorno – Odenplan. Ett klassiskt konditori dit människor vallfärdat för att fika sen tidigt 30-tal.
  • Vete-Katten – Norrmalm. Ett snart 100-år gammal Stockholmsinstitution. Goda bullar, gratis påtår! Som det ska va.
  • Bröd & Salt – Finns på flera orter. Ett smultron- nej jag menar bullställe att lita på.

.. för pizza:

  • Bistro Bananas – Södermalm. Besatt av deras bimipizza. Och deras vinlista.
  • 800 Grader – Vasastan. Finns nu även som slicedeli på Söder!
  • Meno Male – Finns på flera orter. Gott! Älskar att de serverar ljummet rödvin i duralex-glas.
  • Omnipollos Hatt – Södermalm. Extremt goda pizzor, men glöm inte att beställa deras smoothie sours. Semifrusen suröl. Som slushies för vuxna.
  • Bitza – Hornstull. Åt här första gången i somras och my god! Vad goda pizzor. Mellanöstern möter Italien.

.. för ramen:

  • Totemo – St. Eriksplan. Min absoluta favoritramen i Stockholm. Kön ringlar lång på helger från ca. 15 minuter innan öppning.
  • Take Ramen – Vasastan. En relativt nyöppnad favorit på Stockholms ramenhimmel. En gång tog jag och Patrick oss in till stan bakfulla enkom för att äta här. Ett mycket bra beslut.
  • Ai Ramen – Norrmalm & Södermalm. Spicy Mison är bäst, ingen protest.
  • Café Stiernan – Gamla Stan.
  • Ramen Ki Mama – Vasastan.

.. för burgare:

  • Bastard Burgers – Finns på flera orter. Mycket vego!
  • Östermalmsgrillen – En relativt ny stjärna bland Stockholms alla smashburgers. Men en välkommen sådan!
  • Barrels – Finns på flera orter. Min favorit är nog den på Bysistorget, eller den i Gamla Stan.
  • Funky Chicken Foodtruck – Nacka. En otroligt hypead foodtruck, burgare m.m. Åk hit när du är bakis. Bra med utflykt, bra med mat. Varning för kö dock, ta med något att snacksa på. Benjamin Ingrossos favoritburgarställe, f.ö. Säger väl NÅTT.
  • Bun Meat Bun – Nog det närmsta jag kommit Shake Shack i Sverige. Mmm. Måste tillbaka hit.


.. när man är sugen på att prova ett guldkorn utanför tullarna:

  • Punjabi Masala – Tensta. Indisk restaurang, faktiskt den godaste jag ätit i Sverige. Åt massor från deras foodtruck i Kista när jag jobbade där. Åk hit på söndagar, då har de långkok!
  • Kolbeh – Solna. För persiskt ris, underbar ghorme sabzi och (lo and behold!) persisk pizza. Fusionmat när den är som bäst.
  • Matateljen – Enskede. Gullig, innovativ och trendkänslig kvarterskrog. Lyllos de som bor i närheten. För oss andra: En perfekt helgutflykt.
  • Emmer – Ulriksdal. Säsongsnära koncept i anrika lokalen Ulrikdals Värdshus. De stängde tyvärr för säsongen 1:a november, bokningen för nästa säsong öppnar i februari! Häng på låset.
  • Princesskonditoriet – Sundbyberg. Mitt lokala bageri!! Svingoda bullar. Vi går hit varje helg.

Det var allt från mig! Vad har jag glömt?

 

Follow my blog on Bloglovin.

50

Kommentera

Rebecka

Wow! Vilket inlägg!

Hanna

Wow otroligt inlägg, kommer definitivt spara ner! Måste tagit en evighet att skriva men det är jag oerhört tacksam för att du orkade!

J.B.

Tack för inlägget! Vill hemskt gärna tipsa Wasahof på Dalagatan – enligt mig den mest trevliga skaldjursrestaurangen 🙂

Mkt bra lista, vart på över 60% av ställena ändå? Sjukt. Guldkorn utanför tullarna: kniv och kavel i Aspudden! Och Gunnel och Ruth i Midsommarkransen. Otroliga båda två!

https://www.instagram.com/gunnelochruth/
https://www.instagram.com/knivochkavel/

Anna

Vilket inlägg! Tack!

Tipsar om underbara Kniv & Kavel i aspudden: https://instagram.com/knivochkavel?igshid=14rkkwl4auhna

Otrolig lista! Blev så extremt sugen på att gå ut och äta nu, klättrar på väggarna här hemma och längtar ut till stim och stök, slamrande kastruller och oändliga vinflaskor. Snart, snart, snart! Det känns som om du tagit med prick alla ställen jag gillar, är mycket imponerad av detta inlägg.

Saga

Vilket fantastiskt inlägg !!

OMG alltså! Vilken akuuuut sug av att få äta på lokal, trängas med folk och njuta av livet pre-corona! Så många bra ställen som du har prickat in. Drömlista. Täcker ju upp allt!

Emma

Å vilket bra inlägg! Restaurangerna fick mig dock att fundera på hur man ska göra med dricks i Sverige. Jag har just flyttat tillbaka hit efter en längre period utomlands och inser att jag inte har koll vad som är drickskutym här. Hur brukar du göra?

Gabriella Skog

Rimlig fråga! Jag dricksar alltid minst 10% på restaurang (skulle säga att det är allmän svensk kutym), ibland 15-20% om jag verkligen är nöjd och har möjlighet. De flesta brukar också runda upp till ett jämt 50- eller 100-tal. ☺️

Johanna

Dricks ingår ju alltid i priset i Sverige, precis som det gör på alla köp i Sverige. Du dricksar väl inte personen som sitter på ica för mjölken du köper?

Gabriella Skog

Nu handlade ju frågan om vad kutymen är. Restaurangkulturen i Sverige är att dricksa runt 10% om man är nöjd. Om man inte gör det undrar personalen och servicen garanterat vad de gjort för fel. Jag skulle aldrig inte dricksa såvida inte något gått ordentligt snett och skötts på ett dåligt sätt.

Johanna

Den kutymen är gammal. Förr fick inte restaurangpersonal en skälig lön. Det får dom nu. I deras lön är dricksen pålagd. Varför ska restaurangpersonal få oskattad dricks (det är sant, de allra flesta restauranger fuskar med skatt på dricks) på en redan skälig lön? Dricksar du 10% på bullarna du köper på bageriet? Ingångslönen, ob-tillägget och arbetstiderna är sämre än vad de är för en kock.

Gabriella Skog

Alltså man får ju tycka vad man vill om den, men kutymen är fortfarande att dricksa. Vilket frågan rörde. Känner inte en enda person som inte gör det.

Johanna

Då svarar jag Emma att kutymen inte är att dricksa. Känner ingen som dricksar :——)

Gabriella Skog

Fast… norm och kutym bland restauranggäster i Sverige är att dricksa. Ser inte riktigt var diskussionen är. Att du personligen gör/tycker något annat hör liksom inte dit. Om man vill göra som majoriteten gör… 🙂 Läs gärna även Josefines svar nedan.

Linnea

Ifrågasätter inte, men tyckte det här ämnet var så intressant haha. Tror också att det är kutym men kanske beroende på vilken restaurang en uppfattar är en restaurang där en ”ska” ge dricks? Dricksar du på alla ovanstående restauranger? Både lunch och middag?

Förresten älskar sammanställningen, tack för den!

Gabriella Skog

Beror absolut på vilken typ av restaurang, men skulle säga att det generellt förväntas när det är bordsservering. Tack själv, kul att du gillade den!

Johanna

Konstigt att HRFs fackförbund säger ”dricksa inte”.
Jag har jobbat i servicebranschen i nästan 10 år och aldrig fått dricks. På bageri börjar man jobba någongång mellan 22 och 05 och jobbar minst 8 timmar per dag. Ingångslönen för en bagare är lägre än för en kock. Och arbetstiderna är minst lika dåliga om inte sämre. Efter ett års ”dricks” hade mitt bageri råd att köpa 2 flaskor prosecco som all personal ca 20 pers glatt delade på.

https://www.di.se/artiklar/2007/9/21/betala-eller-inte-betala/

Gabriella Skog

Frågan var som sagt vad normen är, vad gör de flesta, inte ”Vad tycker du om dricks” eller ”Vad är problematiskt med dricks”. I den artikeln du länkar till står bl.a. ”De allra flesta stockholmare dricksar”, samt Magdalena Ribbings ord om att vanligast är att dricksa mer eller mindre 10% beroende på hur nöjd man är. Alltså, att du eller HRF tycker negativt om dricks och vill avskaffa det är en sak – men sakfrågan här handlade om vad kutym och norm är: Den är att dricksa.

Johanna

Ribbing säger också att man inte ska ha på sig shorts i städer :——)

Gabriella Skog

Vad bra det går för dig att hålla dig till sakfrågan? Hur gör de allra flesta på restaurang? Svar: Ger dricks. Ha d fint!

Johanna

Tycker jag håller mig till sakfrågan. Frågan är bara hur bra Ribbing är som referens.
Ha det gött

Gabriella Skog

Ribbing var en otrolig person, på tal om vett & etikett är det så otroligt onödigt att ha den tonen mot en person som gått bort? Jag varken har eller behöver använda henne som referens, eftersom att hon i detta fall bara påpekade ett allmänt känt fakta: De allra flesta dricksar. Det är liksom ingen diskussionsfråga. Du kan läsa om det i din egen länkade artikel, även i denna: https://www.gp.se/livsstil/d%C3%A4rf%C3%B6r-v%C3%A4cker-dricksen-s%C3%A5-mycket-k%C3%A4nslor-1.35944895 – där det bl.a. står:

”De allra flesta gäster lämnar dricks (..) Men ingen av dem räknar med det, och det rör sig inte om så stora summor att det är helt avgörande för ekonomin. Men det är klart att det är ett trevligt tillskott. Skulle drickskulturen raderas ut helt skulle nog många restauranger få höja priserna för det gör ju skillnad på lönen. Men betydligt viktigare än själva pengarna är ändå känslan det ger, att någon uppskattar att man ansträngt sig för att de ska få en fin kväll”

Hej på dig!!!!!

Johanna

Om fler börjar engagera sig fackligt, inse att det finns kollektivavtal etc behöver inte dricksen finnas kvar längre. Förr dricksades i många yrken. Men av någon anledning är dricksen kvar på restauranger…

Jag ifrågasatte Ribbing som referens innan hon var död. Känns lite konstigt att man inte får ifrågasätta döda människor. Finns en hel del människor som gjort mycket dåliga saker som är döda nu, de får alltså inte ifrågasättas…

Vi kommer inte längre i den här diskussionen. Du är för dricks, jag är emot.
Jag kommer däremot ifråga referenser även ifall de är döda och det hoppas jag att du också gör.
Tack och hej!

Gabriella Skog

Återigen handlade sakfrågan inte om att vara för- eller mot dricks. Frågan som ställdes (och ursäkta Emma för denna urdragna icke-debatt) var vad drickskutym i Sverige är. Svaret på den är: Att dricksa.

Emelie

Du skriver så mysigt och bra! Blir glad varje gång jag läser. Tack för det!

Martina

Hej!
Prova bageri passion i Sundbyberg centrum för världens bästa kardemummabullar.
Mvh!!!

Cecilia

Otroligt matigt (:)) inlägg! Som jag längtar ut på lokal. Ett plus med denna period: Även de mer invanda ställena kommer att kännas som nya! Det blir härligt.

Julia

Otroligt inlägg!! Tack tack tack <3

en-lang-blondin

Fantastiskt inlägg. Vill äta på lokal NU.

Lisa

Kan verkligen rekommendera Bak i Hökarängen för fika eller helglunch, +Stockholms enda goda falafel. Och Dirty Dough i närheten för mkt bra Napolitanska pizzor!

Hanna

Men herregud, det här är nog första gången jag blir sugen på att flytta från Göteborg till Stockholm (efter pandemin såklart).

Elin

Underbart!! Jag fyller år i helgen o ska äta ute med min familj som älskar kött samt pojkvän som är vegan. Vad ska vi välja haha? Mvh någon som alltid ute på samma ställe o vill testa något nytt

Gabriella Skog

Åh kul! Har tyvärr ingen erfarenhet av hur bra krogarna är på veganskt 🙁 Men vet att Misshumasshu och Surfers har veganskt på menyn, och är säker på The Burguny och Prospero lär kunna fixa något också!

Josefine

Då kan väl jag också ge mig in i frågan huruvida det ska dricksas eller inte. När jag jobbade på restaurang (Södermalm i Stockholm), så var det absolut förväntat av gäster att ge dricks. Att skippa dricks var lika med att gästen antingen var mycket missnöjd, eller mycket oförskämd. Det går kanske att överleva på enbart timlön, det har Johanna rätt i. Men det är knappast motsvarande insatsen. OB-tillägget är vansinnigt lågt och det blir ofta sena kvällar eller även nätter. Det är ofta pass med ett tempo som är betydligt högre än i andra branscher. Det är dessutom avsevärt mycket mer service bakom att servera ett sällskap på restaurang en hel kväll, snarare än att sälja en förpackning mjölk bakom kassa? Jag känner rätt starkt att många i samhället skulle må bra av att testa jobba restaurang någon gång i sina liv, så de vet hur det verkligen ligger till, innan de uttalar sig i såna här frågor.

Josefine

Får såklart inte glömma att nämna att detta var ett jäkla toppeninlägg, Gabriella! <3

Gabriella Skog

<3 <3 <3 TACK!

Sofia

WOW! Tack bästa du!

Emma Hintze

Tack för ett bra inlägg!

Ellen

Åhh vilket matigt inlägg, i dubbel benämning! 😍 Nu längtar man ju ännu mer till mer restaurangvänliga tider!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.