2020-11-03

mina 15 köksfavoriter

Först och främst, tack gulliga ni för alla fina ord på under mitt senaste inlägg. Har varit helt varm i kroppen sen dess. Nu: Önskeinlägg! Mina favoritsaker i köket. Men let’s make one thing clear: Jag är ingen materialist, speciellt inte i köket. I en värld full av alla tänkbara köksredskap, prylar och verktyg så kommer jag på mig själv med att sträcka mig efter samma saker i mitt kök, om och om om igen. Jag gillar att arbeta med få men väl utvalda saker.

Jag tror också i grunden att om man bara rekflekterar över hur man använder sitt kök, vad för typ av mat man lagar, och därefter investerar i utrustning som man verkligen behöver – så behövs egentligen inte så mycket. Och notera att investeringen jag pratar om absolut inte behöver vara dyr, tvärt om – det finns så mycket bra köksutrustning att köpa i andrahand. Jag syftar istället på att investera i verktyg av bra kvalitét, som kommer att användas och hålla länge.

Nedan är 15 saker i mitt kök som jag helt enkelt cannot and shall not live without.

15. Verktygsväggen. Som knappast kan kvala in som ett enda föremål, men jag menar helt enkelt verktyg som jag använder ofta, och som finns på en plats där jag enkelt når dem. Jag gillar material som stål och trä som håller länge. Det mesta är second hand, men soppsleven är från Muji, stekspaden i trä har jag köpt i Taiwan, rivjärnet är från GastroMax, och pastatången är från Global. Knivlisten och kroklisterna är från IKEAs serie Kungsfors.

 

14. Vassa knivar. Såvida du inte jobbar i ett kök så tycker jag inte att man behöver lägga allt för stor vikt kring prislappen på ens knivar, det är snarare underhållet som är det viktiga. Vi brukar slipa våra knivar två gånger per år, vilket jag tycker är lagom för den vanliga hemmakocken. Googla knivslipning + din stad så bör alternativ komma upp dit du kan gå, det finns också prenumenrationstjänster där man kan skicka iväg sina knivar för slipning. Våra knivar är från Viktorinox, samt Globals SAI-serie. Jag drömmer om att göra samlingen fullständig med en riktigt vass japansk kockkniv, eller en taiwanesisk Kinmen Knife från Maestro Wu.

 

13. The #1 Stove Top Essentials. Dessa står alltid brevid spisen, nära till hands. Salt- & Pepparkvarnarna har jag köpt second hand, saltströaren är från Exxent (finns i de flesta köksbutiker). Plastflaskan med pip är fylld med olivolja, och i krukan står verktyg jag ofta använder kring spisen.

 

12. Plastflaskor med pip. Jag använder dessa så mycket att de förtjänar en egen punkt. Fyller dem med olja, dressingar, smaksatta majonäser, drinkingredienser, m.m. Föreklar så mycket. Även dessa går att hitta i vanliga köksbutiker, men även i vissa välsorterade mataffärer vid kösutrustningen.

 


11. Köksvåg. Nej, man behöver inte en köksvåg. Men om man har någon slags intention att leva ett liv fyllt av bak- och matlagningstriumfer kan jag verkligen rekommendera att investera i en. Felmarginalen för torra decilitermått är helt enkelt för stor, särskilt inom bakning. Denna lilla våg har uppat mitt matlagningsgame så mycket, särskilt mitt surdegsbak. Det är också något väldigt tillfredsställande att väga upp perfekt rullade köttbullar, eller kakdegsbollar. Jag är besatt av min solcellsdrivna våg från Muji, tyvärr verkar den inte tillverkas längre. Men jag rekommenderar att köpa en våg med lång stand-by tid (så att den inte stängs av när du är mitt uppe i ett recept), samt med en hög maxvikt (>3 kg), min har bara 2 kg vilket är på gränsen för surdegsbak.

 

10. Morteln. Jag älskar denna bjässe i marmor. Den väger 2,5 kg! Jag använder den till att göra pesto (om jag känner mig ambitiös), örtoljor, mortla kryddor, stöta saffran, öppna kardemummakapslar, m.m.

 

9. En vinöppnare man kan lita på. Denna klassiker från prisbelönta PullTex fick jag från min gulliga vinklubb när jag var värd för vår första träff. Med läderetui and all! Grin. Vi har blivit så bra kompisar sen dess. Den sviker aldrig.

 

8. Ett stavmixerset. Faktiskt den enda köksmaskinen jag äger, den klarar allt (nåja, nästan). Sammetslen hummus, mördeg, krossad is, riva, blanda, vispa, puréa m.m. You name it! Jag gillar att själva stavmixern är i stål, jag kör den rätt ned i kokheta soppor med gott samvete. Min stavmixer heter Bosch MaxxoMix, och hela kitet finns här. Älskar den!

 

7. Kökshanddukar. Dessa fungerar i princip som förlängningar av mina händer i köket. De agerar allt från ugnshandskar, disktrasor och middagservetter till sil- och jäshanddukar. Och köp kökshanddukar second hand hallå! Nästan inte ens en uppmaning, utan en order. Den bästa kvalitén på lin- och bomull hittas där, jag lovar. Extra fint vet man att det är om de har broderade initialer.

 

6. Förkläden. Jag älskar den närapå ritualsika känslan av att tvätta händerna, sätta upp håret och ta på mig ett förkläde. Cooking mode: ON.  Jag älskar linneförkläden med cross-back rygg och stora framfickor för skedar, kökshanddukar, termometrar m.m. Jag har ett naturfärgat och ett militärgrönt, de finns här.

 

5. Mandolinen. Herregud vad jag älskar denna lilla grej. Hyvlar tunnt tunnt tunnt, juliennar, strimlar. Piffar till alla maträtter. Min är från det japanska märket Benrier, har haft den i 4 år – fortfarande sylvass. P.S. Akta fingrarna!

 

4. Gjutjärnsgrytor. Dessa darlings behöver väl ingen vidare introduktion. Jag har en Le Creuset i färgen Palm, och den stora Husqvarna och den lilla Cousances har jag köpt second hand. En liten trivia är att Cousances är det märke vars design Le Creuset köpte upp 1957. Den lilla grytan har några år på nacken med andra ord. Originalknoppen var tyvärr sönder när jag köpte den, så den fick en ny från Le Creuset.

 

3. The #2 Stove Top Essentials. Ett par kokkärl som jag älskar. Den stora pastakastrullen har jag köpt second hand. Hejdå överfulla kastruller och pasta som fastnar i botten – visste ni att man bör ha 1 L vatten per 100 g pasta? Även crepepannan (använder den dock till att steka allt möjligt) i kolstål är köpt second hand – men den är ursprungligen från De Buyer och finns här. Den lilla non-stick kastrullen är från Eva Solo och finns här. Den är perfekt att göra äggröra i.

 

2. Rostfritt stål. Som jag tidigare nämnt så är jag ett fan av köksutrustning i metall. Det håller ca förevigt, och finns i överflöd i våra secondhandbutiker ute i landet. Bunkarna i olika storlekar är från Svenskt Rostfritt Stål, dessa använder jag dagligen utan att överdriva. Plåtarna är toppen när jag ska ungssteka något mindre, eller olika grejer som jag vill dela upp. Älskar dem! Allt på denna bild är köpt second hand förutom durkslagen. Det stora är från IKEA och heter Idealisk, och det lilla är från muji och finns här.

 

1. Maskeringstejp och märkpenna. En av de viktigaste grejerna i mitt kök är något så simpelt som tejp och penna. Det hjälper mig att strukturera och få en snabb överblick av vad som finns i kyl, frys och skafferi – och när det har tillagats. Det har faktiskt forskats på att man kan minska sitt matsvinn genom att märka grejer, eftersom att vi tenderar att välja varor med en tydlig ettiket över e.g. anonyma matlådor. Funny how the mind works!

 

Det var allt! Vad är era köksfavoriter? Har jag missat något?

 

Follow my blog on Bloglovin. 

51

Kommentera

Amanda

RYSER av välbehag detta var ett mycket trevligt inlägg!! håller med om prick allt!! och skulle gärna vilja se mer av lägenheten, ser så fint ut!!

Gabriella Skog

Åh kul! Och noterat!! snart snart

underbart inlägg, så tillfredsställande och feel good. min köksfavorit är min mortel för att den är så vacker och så sensorisk, förknippad med ljud och dofter och att göra saker grundligt. <3

Gabriella Skog

relaterar till 100% <3

Johanna

Otroligt mysigt inlägg, älskar att se vad folk har i köket! Jag fick en sauteuse från Demeyere i julklapp från jobbet för några år sen och sen dess är det såå mkt roligare att koka sås. Underbar kastrull till allt möjligt!

Gabriella Skog

Åh mys!! Kan verkligen tänka mig. De är så fina också!

Rebecca

Vart är era bestick ifrån? 🙂

Gabriella Skog

villeroy & boch!

Emma

Verrrkligen ett härligt å trevligt inlägg!!

Annie

Ooooh den där kolstålspannan ser perfekt instekt ut?? Snälla berätta hur! Har verkligen kollat alla videos på youtube på ämnet utan att lyckas…!

Gabriella Skog

Å det är lätt! Jag brukar bara då och då ha i en stor klick rapsolja – ca 1/2 dl, och låta den täcka pannan (likt pannankssmet) och ta på medelvärme i ca 10 min, och sen maxvärme tills det ryker ordentligt. Sedan låter jag den svalna och torkar av oljan med papper. I början gjorde jag det 3-4 ggr innan jag började steka, nu gör jag det kanske 1 gång/halvår!

Fia

Så otroligt härligt inlägg! Man vill ba hopp in i ditt köp å laga en carbonara ihop.

Gabriella Skog

Ja åh komsi komsi!

Anna

Min favorit är min kaffebryggare från moccamaster. Älskar den.

Gabriella Skog

Mmm så sant! Kärleken till dom där kaffeapparaterna alltså.

Frida

Har du någon annan våg med lång standbytid att rekommendera?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.