2020-10-17

kom vi åker till taiwan!

Good morning Taipei! Med inspo från Sandra och Elsas fantasiinlägg har jag åkt på en weekend till Taiwan, och du är bjuden! Det känns kanske lite knäppt att skriva att reseinlägg mitt i en pågående pandemi såväl som miljökris, men kanske är det precis det vi behöver just nu? En liten flykt från allt? Jag har fått det otroliga privilegiet att resa till Taiwan i mitt jobb ett par gånger, och det är verkligen ett underbart land. Följ med!

På vår drömresa finns det inget som heter jetlag eller trötthet från flygresa. Vi vaknar pigga och redo att utforska. Hösten och vintern är verkligen en perfekt tid för att besöka Taiwan. Morgnarna är krispiga och svala, och dagarna är som ljummen svensk sommar.

Vi börjar med en morgonpromenad. Taipei visar sig från sin allra bästa sida. Det är verkligen en otroligt fin stad, håller du inte med? Full av lummiga parker och omringad av gröna berg.

Vi promenerar runt i Da’an, ett av mina favoritområden i Taipei. Pulsen är lite lugnare här, och det finns massor av mysiga små caféer, restauranger och butiker.

Ja men just det – du är väl hungrig? En klassisk frukosträtt i Taiwan är krispiga friterade brödpinnar (you tiao) som man doppar i varm sojamjölk (dou jiang), men vi är lite för sent ute för det. Vi stannar istället till vid Tian Jin, ett stånd som säljer cong youbing, i.e. scallion pancakes. Det är alltid lång kö här av förklariga skäl.

Vi tar varsin scallion pancake fylld med ägg, soja, chilisås och thaibasilika. Man får dem serverade rakt i handen, varma och krispiga och alldeles underbara. De är faktiskt ganska enkla att göra själv, Karin Lei, i.e. Chopstick Stories, har ett jättebra recept som ni hittar här.

Nej nu måste jag iväg på ett jobbmöte, men du kan väl utforska stan själv i en timme eller två? Det finns så mycket fint att se här. Vi ses senare!

Dags för jobblunch, du är såklart bjuden! Vi äter på en Szechuansk restaurang. Maten snurras runt på en platta i mitten av ett runt bord. Rätt efter rätt kommer in. Nej men jag vet, allt är så otroligt gott. Allt från scallion pancakes, sammetslen aubergine och pekinganka till perfekta dumplings och vitlöksfräst vattenspenat.

Vår favorit blir denna krispiga friterade tofu i sötstark sås. Sen: Matkoma. Detta måste vi promenera av oss.

Men först tar vi högbanan mot Xinyi district. Det är både smidigt och billigt att ta sig runt i Taipei med MRT (Metro Taipei), som består av högbana, tunnelbana och förarlösa vagnar. Korten säljs lite överallt. Här, varsågod! Jag fixade ett till dig på 7/11.


Ett bra sätt att lära känna en ny stad är att se den från ovan. Många turister åker upp i Taipei 101, en skyskrapa som faktiskt var världens högsta ett tag efter att den blev klar 2004. Den klåddes av Burj Khalifa i Dubai 2010, och många efter det. Men fin är den, visst? Den ska efterlikna ett bambuskott. Men man får faktiskt en ännu bättre utsikt om man promenerar upp för Xiangshan, a.k.a. Elefant Mountain. Vi måste dock skynda oss, annars missar vi skymningen!

Vi får stanna flera gånger på vägen upp och ta pauser, svettiga och anfådda. Förbi oss går lokalbor utan en endaste svettpärla i ansiktet, vissa ler roat men vänligt åt oss. Men visst var det väl värt utsikten?

Någonstans här stjäl Taipei ditt hjärta för gott. Och som om det vore tidsinställt börjar våra magar att kurra ikapp. Vi promenerar tillbaka nedåt staden för att äta middag.


Jag vet precis vad vi behöver. Såklart ska vi äta bao. Vi står i kö till ståndet Jan Lia, ännu ett populärt ställe.

Visste du att bao är från Taiwan? The Taiwanese Hamburger, som man skämtsamt brukar kalla det här. De heter egentligen Gua Bao, vilket betyder Sliced Bun. Alltså, när det på e.g. restaurangmenyer här i Sverige serveras ”Bao Bun” så står det alltså.. Bun Bun, hehe.

Nej men jag vet. Det är den godaste bao man någonsin har ätit. Fluffigt bröd möter mört och klibbigt kött i god sås, bräserat kål, koriander och krossade jordnötter. Mmm.

Påvägen tillbaka hotellet passerar vi en nattmarknad. Synd att vi är proppmätta, annars hade jag låtit dig prova oyster omelette, dumplings, bubble tea, runbing, black pepper buns… Va, vilken doft? Åh, den. Det är stinky tofu. Doftar lite speciellt, men är faktiskt jättegott. Oj, var det en gäspning? Ska vi kanske svalka oss med en varsin kall öl och sedan dra oss tillbaka? Jag börjar faktiskt också bli lite trött.

Godmorgon dag två i Taiwan! Oj, idag vaknar vi visst upp på östkusten, i Hualien. Naturen är så otroligt vacker här. Man tror knappt att det är sant.

Vi tar en morgonpromenad till en liten te- och kaffeplantage i utkanten av staden Ruisui. Chen Yunting, eller Kaffeprinsessan som hon även är känd som här, startade odlingen på 40-talet. Idag har den både fairtrade och ekologisk certifiering.

Morgonkaffe med utsikt över marken där bönorna har vuxit. Det finns definitivt värre platser att dricka en kopp java på. ”Det godaste kaffet jag någonsin har druckit” säger du, och jag kan bara instämma.

Efter kaffet äter vi frukost french style, varsin sockrig nyfriterad milk donut. ”Som krispiga moln i munnen” säger du. Perfekt beskrivet.

Sedan promenerar vi tillbaka mot Ruisui. Utsiken över dalen är otrolig.

Ruisui är känd för sina fruktodlingar. Det odlas allt från avokado, pomelo och banan till drakfrukt, mango och papaya. Vi passerar bl.a. ett vildvuxet ananasfält. Ja, det är såhär de växer!

Vi tar tåget tillbaka till Taipei. Det är lätt att ta sig runt i Taiwan, det finns både snabbtåg och långsammare konventionella. På östkusten går de långsamma, men fördelen är att man hinner titta ut genom fönstret. Visst skulle detta kunna vara en scen ur Jurassic Park?

Väl tillbaka i Taipei skyndar vi oss till Din Tai Fung för att äta lunch. Det var den första restaurangen i Taiwan som fick en Michelinstjärna, och nu har de ett imperium på 119 restauranger i 14 länder. Här utanför deras allra första restaurang är det välorganiserat kaos. Man får en lapp med ett könummer. Uppskattad kötid: 70 minuter. Men bord för två blir ledigt ganska snabbt. Lucky us!

På vägen till sitt bord kan man se in i köket. Här står några av världens främsta dumplingkockar.

Vi äter såklart deras berömda soup dumplings, xiao long bao. De är små konstverk i sig, flortunna och riktigt smälter i munnen. Vi utbyter blickar men inga ord behövs, vi vet, det är de godaste dumplings vi någonsin har ätit.

Synd att vår helg snart är slut hallå!

Men jag har faktiskt ett sista ställe jag måste visa dig. Visst har du lite plats kvar i magen? Ännu en matkö. Den är värd det, jag lovar.


Här görs nämligen handgjorda nudlar och wontons.

Vi delar på en skål zha jiang mian (vilket Karin upplyste mig om att det heter, hoppar att hon gör ett recept på det snart). Denna bild är tagen precis innan man blandar runt allt.


Vi tar också in en portion sichuan red oil wontons! SÅ goda. Det pirrar i hela munnen från sichuanpepparn.


Men oj jag glömde nästan, jag har ju köpt en massa souveniner till dig! Kaffe och te från kaffeodlingen vi besökte i Ruisui, tsengnuldar, suröl från ett litet bryggeri i Taipei, five spice… Ja, och så lite K-Beauty. Det har ingen dött av. Hoppas att du gillar allt!

Vad kul vi haft hallå! Så fint att du ville följa med. Tack Taiwan för denna gång. I love you.

 

 

Follow my blog on Bloglovin.

46

Kommentera

Så mysigt inlägg, tack för att jag fick följa med på resa!

Hanna

Haha åhh älskade det här. Så mysigt, blir extremt res och matsugen. Jag har ett önskemål. Jag undrar om det är möjligt att när du länkar till ställen kan göra så att de att öppnas i en ny flik (om det går vill säga) ist för att man skickas dit genom samma flik man redan är i om du förstår vad jag menar . Hittar liksom inte tillbaka till vart i ditt inlägg jag var när jag klickat på en länk och sen ska gå tillbaka. Det kanske bara är jag som tycker detta är lite jobbigt dock, men upplever att det ofta blir en bättre läsupplevelse då. Tack för en superblogg iaf! 🙂

Gabriella Skog

Hej! SÅ bra input, tack för uppmärksamhet! Åtgärdat i de senaste inläggen, och ska absolut tänka på i fortsättningen. 🙂

Klara

Men hurra vilken trevlig resa vi hade! Och vad gott allting var!!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.