2020-09-04

Ett litet inlägg om vermouth

Jag är en drinkperson. Jag älskar att koka upp olika sockerlager, att trycka ned diverse örter i spritflaskor och hoppas på det bästa, experimentera med smaksättning och textur såväl som dekor, och jag tar mer än gärna på mig drinkansvaret på fest. Ni fattar. För några månader sen startade jag t.o.m. en facebookgrupp på ämnet som nu har över 1700 medlemmar. Ni är väl med i Drinkfolk?

Men, i mig, precis som i alla vill jag tro, bor det också en person som också uppskattar det enkla. Det okomplicerade. Jag älskar att komma hem från jobbet en trött fredag och blanda mig själv en enkel G&T, sjunka ned i en fåtölj och avnjuta drinken långsamt ihop med en bra bok och ett litet fat oliver. Ibland gör jag den enklaste av sours genom att blanda ned en sked sirap eller t.o.m. sylt i drinken istället för sockerlag.

Jag pratar om njutningen som uppstår i stunden när man släpper efter för halvfabrikatet, för genvägen, när man helt enkelt inte orkar krångla till det. Och har inte behovet för dom stunderna blivit större under 2020? Vem kan klandra oss. Därför vill jag prata om vermouth. Som jag helst häller upp i ett enkelt glas över is, eventuellt med en citrustvist i. Jag, och många andra, både spår och hoppas nämligen att vermouth kommer att bli nästa stora trend inom dryckesvärlden.

Ska vi börja från början? Vad är vermouth?

(bildkälla: här)

Vi har ju (tyvärr) ingen större vermuttradition i Sverige, så det är inte konstigt om man känner sig vilse på ämnet. Man känner kanske igen vermouth som en drinkingrediens i Dry Martini eller Negroni, eller så kanske man till och med har druckit det på en Vermuteria i Spanien. Men, alltså: Vermouth går rent praktiskt under kategorin starkvin, men är även känt som fortifierat/aromatiserat vin. Det är alltså vin som man spritförstärker (i.e. spetsar) och kryddar enligt tycke, ofta med diverse örter, kryddor, frukt, rötter, blommor m.m. Traditionen är uråldrig, redan under Shangdynastins Kina (1600 f.Kr) ska man ha fortifierat vin på detta sätt. Vermouth som vi känner den idag föddes dock något senare i Turin, Italien, runt mitten på 1700-talet. Att påstå att det är någon slags ny trend är alltså.. minst sagt missvisande, men jag tror definitivt på ett uppsving.

De flesta vermouths brukar ligga på en alkoholprocent runt 16-18 %, och de vanligaste sorterna är röd (söt) och vit (torr), men de senaste åren har det dykt upp ännu fler sorter vilket är SÅ kul. Och sen undrar ni kanske. Vermut? Vermouth? Stavning? Uttal? Jag skulle säga att vär-mutt är ett vedertaget uttal i Sverige/Skandinavien, så är även stavningen vermut, jag själv flexar en del. I USA m.m. säger man ver-mouthh. Capisce?

Eftersom att huvudråvaran i vermouth är vin kan man med fördel förvara det kylt efter öppning för att sakta ned oxideringen. Men man behöver inte vara överdrivet rädd för att ens öppnade vermut kommer bli dålig direkt, för det blir den inte. Särskilt röd vermut kan förvaras ganska länge i rumstemperatur utan större problem, den kommer att förändras men inte nödvändigtvis till det dåliga. Ställ den dock gärna skyddad från ljus och os från matlagning, precis som med annat vin.

Och, nu till min hjärtefråga: Vermut är så mycket mer än en drinkingrediens! Det är en drink i sig själv. Jag själv dricker som sagt helst min vermut au naturel över is, det är då man verkligen kan känna smakerna och hantverket som ligger bakom. Jag ser det som vilken sällskapsdryck som helst, och tycker att det passar till aperitif såväl som avec. De sötare sorterna går också utmärkt att använda som dessertvin. Ibland blandar jag till mig en läskande V&T (Vermouth & Tonic), eller en vass Negroni.

Och det finns SÅ många sorter, producenter och smaker att utforska. Kanske inte det mest spännande utbutet på systembolaget (oroa er inte dock, klassikerna finns), men har ni vägarna förbi Köpenhamn tycker jag verkligen att ni borde smita in på Paloma – en vermuteria där man både kan dricka och köpa enormt många olika sorter. Tipset om Paloma fick jag f.ö. från min vän Charlotta Berggren, hjärnan bakom Spriteriet – hon gör sina egna vermouths och likörer i centrala Stockholm och kryddar dem med inspiration av den svenska floran. Nä men jag vet. Det är för coolt.

Denna svenska vermouth släpptes på systembolaget den 1:a september, har ni tur finns några kvar, den brukar dock ta slut på en gång. 2019 är väldigt blommig, smaksatt med honung, hägg (därav lite mandeltoner), äpple och malört. Underbar! Gjord helt på svenska råvaror, vinet är på druvan solaris från Hällåkra vingård.

Spriteriets rosé vermouth är också en favorit. Så himla folklig, lättdrucken, som jordgubbar och smultron på tungan. Jag ställde fram både den svenska vermuten och rosén på kräftskivan vi hade för ett par veckor sen, och bägge blev så uppskattade av alla – även av de som inte hade druckit vermut på det viset innan.

Jag känner att jag måste påpeka att detta är ett 100% frivilligt skrivet inlägg. Vill bara säga det. Jag tycker att det Charlotta gör är otroligt, och att det är kul att kunna lyfta kreativa svenska producenter. Framförallt: Kul att få fler att få upp ögonen för vermouth!

Andra vermouths jag gillar i olika prisklasser som finns på systembolaget:
Casa Marisol
Yzaguirre (gillar egentligen deras röda mest, men den finns tyvärr inte)
– Torino Distillati
Noilly Prat
– Gonzalez-Byass
Punt E Mes
Cocchi Storico
Carpano Antica

Gillar också Dolin Vermouth som tyvärr inte finns på systemet. Men för att summera: Välj och vraka! Det finns så mycket fantastisk vermut att upptäcka där ute.

Allt du behöver göra? Ha i en näve is i ett trevligt glas, häll över vermut, och överväg om du vill avnjuta den med en tvist citron- eller apelsincest i, eller inget alls.

 

 

 

Follow my blog on Bloglovin.

25

Kommentera

Sylvia

Men alltså JA, kärleken till Vermouth är oändlig och önskar så att det kunde öppna en vermouteria i Stockholm! ?

Gabriella Skog

Ja åh samma, vore underbart!

Åh, kul! Känns definitivt som en värld jag vill utforska mer. Tror starkt på Vermouth-trenden framöver. 🙂

Gabriella Skog

Ja, kul!! Jag med!

Amanda

SÅ roligt och lärorikt inlägg! älskar!!!!

Gabriella Skog

SÅ kul att höra Amanda!!

Vi kör på Dolin dry vermouth här i USA, och införskaffade precis Antica Torino som är väldigt god!

Gabriella Skog

Underbart! Mycket nyfiken på Torinon, hoppas jag får prova den snart.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.