2020-08-06

Den stora listan om snabbmat

Emma konstaterade (något förundrat) i föregående inlägg att jag beställer Happy Meal på donken, och undrade om jag inte kunde skriva lite mer om just hämt- och snabbmat. Sagt och gjort, här kommer en hemmasnickrad lista om: Fast Food!

OBS: Viss mat som nämns i denna lista kvalar inte in som klassisk ”snabbmat”, men jag menar helt enkelt mat som man får snabbt och som ofta lagas i stor mängd (typ hämtmat, street food, comfort food m.m.).

Hur ofta äter du snabb-/hämtmat?
Kanske 3-4 ggr i månaden i alla fall? Men då inkluderar jag även en snabb korv på pressbyrån, samt luncher på lite ”finare” ställen men dit man går främst för att snabbt stilla hungern snarare än för mysig stämning.

Vad beställer du oftast på McDonalds? 
Jag beställer typ alltid ett Happy Meal utan leksak med cheeseburgare, pommes, cola zero och äppelbitar. Hallå, ”Lilla Menyn”?  Kanske någon tycker, men den har inte äpplen och är dessutom dyrare.

Och när du beställer pizza? 
Fulpizza: Alltid alltid alltid vegetale/vegetariana med extra tomat om det inte redan är på. Vissa pizzerior har ananas och det är ju ett fet-nej. Burkbea och en cola z på sidan av.

Finpizza: Jag tar oftast de klassiska, typ margherita eller napoletana. Älskar också Bimi på Bananas (som det nog bara är en tidsfråga innan jag förätit mig på).

Vad är din standard-take away när du är på stan och plötsligt blir hungrig?
Jag är typ alltid sugen på falafel, men det är detso mer sällan man har ett bra ställe i närheten när hungern slår till. Lyllos alla er i Malmö! Det blir istället oftast en sallad på typ Holy Greens, en Spicy Miso på Ai Ramen eller vegokorven på pressbyrån (älskar den, men den är typ alltid slut?!).


Vad skulle du aldrig beställa take away?
Jag har svårt för nudelrätter, typ pad thai, som det känns alltid blir som en enda klump? Skulle nog helst inte beställa finpizza take away, då tar jag hellre fulpizza som det känns är mer gjort för det formatet.

Vad för restaurang väljer du i en food court?
Gud, food courts i överlag stressar mig så mycket. Jag tror att jag skulle uppsöka ett mexicanskt ställe? Typ med tacos och burritos. Eller en kedja! Mvh Hon som gillar att veta vad hon får.


Vad är den godaste snabbmaten du har ätit?

Gud vad svårt.. så mycket! Det jag kommer på spontant att jag har ätit och blivit sådär ”herregud detta är det godaste någonsin” är: banh mi’s i Vietnam, lobster rolls i New York, ramen i Tokyo, red oil wontons i Taiwan och en otrolig grillad kyckling som en liten tant grillade i ett gatustånd i Peru. Men massa annat också.

Vad åt du för snabbmat när du var liten?
Inte så mycket vad jag minns? Ibland McDonalds i bilen när vi var påväg, då blev det oftast McFish. Sushi kom in i bilden när jag var typ 10, det var verkligen lyxmat på helger då. Vi brukade alltid äta tunnbrödsrulle på Lappens på väg upp till Dalarna!

Vilka är dina favoritställen inom snabbmat/take away?

Definitivt Punjabi Masala, en indisk restaurang i Tensta. På söndagar gör de långkok, rekommenderar! Otroliga naans också. Jag är även tokig i Bananas pizza, samt ramen på Totemo eller Ai Ramen. I Uppsala finns också ett ställe som heter Uppsala Banh Mi, otroligt gott! Falafelvagnarna vid Västa Ågatan är också värt ett besök.

Och vilka ställen tycker du är lite överskattade?
Kanske de mackställen som poppat upp lite på senaste åren? Eller, såhär: Det är ju gott och så, men jag blir så otroligt mätt/snudd på illamående av mängden och maten. Jag åt e.g. en grilled cheese på Sandhäxan innan jag skulle på bio en gång, och mådde tyvärr illa hela filmen haha. Tycker sån typ av mat lämpar sig bättre för take away, i.e. äta hemma. Men det är nog högst personligt också.


Slutligen: Vad saknar du för snabbmatsställen?
I can not stress this enough: SHAKE SHACK. Varför har det inte kommit till Sverige än? Saknar också ett redigt bagelhak och ett NYC Deli! Och om man får drömma: Ett stånd som säljer krispiga Taiwanesiska scallion pancakes. Och tänk om våra 7/11 var som i sydostasien? Med onigiris, grillade sötpotasisar och baozi’s m.m.? Det vore ju minst sagt otroligt.

Haha ok en grej jag kom på nu: Tänk er ett stånd som bara sålde nystekta varma tuttull och smörig slarvsylta, för typ 40-50 kr stk? Tänk den nattvickningen efter en lång kväll på stan.

Det var allt om snabbmat för denna gång! Vad beställer ni på McDonalds? Och saknar ni några snabbmatställen där ni bor?

35

Kommentera

Hanna

Underbart inlägg!!!

Lina

Sen Max kom in i bilden äter jag helst ingen annan snabbmat. Skulle gå över lik för en Triple Cheese faktiskt!

Gabriella Skog

Respekterar och uppskattar!!

Kan bara hålla me om lyxen att ha svingod falafel i varje gatuhörn.
Hälsningar, malmöbo

Elisabeth

Ånda sen jag var på road trip i USA i början av 90-talet har jag undrat när kedjor typ Taco Bell ska komma till Sverige, som alternativ till hamburgare längs motorvägarna. Visst finns det texmexställen nen sällan som supersnabb drivein bredvid mackarna. Om jag hade varit det minsta lagd åt restaurangföretagarhållet hade jag försökt introducera detta.

Maria

Eller Chipotle! Som jag önskar det kom till Sverige.

Gabriella Skog

+ 1 på både Taco Bell och Chipotle!

Amanda

Håller helt med dig om Shake Shack, VARFÖR finns det inte i Sverige!? Kan typ drömma om deras shroom burger. När jag cravear donken blir det alltid en qp cheese med pommes, cola zero och cheddar dipp.

Gabriella Skog

Samma!! Minns första gången jag åt det i NYC. Revolutionerande.

Matilda

Älskar max! Beställer du vanlig cheeseburgare på donken eller någon vegovariant av den?

Gabriella Skog

Max är också nice! Team donken dock alla dar i veckan. Tar vanlig cheese!

Lisa

Mådde också EXTREMT illa efter en ostmacka på Sandhäxan. Kan ha spelat in att jag var lite lite bakis, men ändå.

Madeleine

100 % team McDo! Antingen en saftig McVegan eller en McFish. Alltså snabbare, smarrigare snabbkäk går inte att hitta. <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.