2020-07-28

En kväll på ROT


Hej hallå. Här kommer ett matigt inlägg (i dubbel bemärkelse) om i lördags när vi åt på ROT. Det är en restaurang i Norrlanda på Gotland som är speciell på många sätt, men att den endast har ett stort långbord är kanske det första man slås av när man kommer in i matsalen.

Fokus är gemenskap, intimitet och närodlat såväl som närproducerat. Matsalen verkar t.ex. även som en verkstad i vilken glasen man dricker ur på middagen görs (de som sitter nära de tusengradiga glasugnarna blir extra påminda om detta faktum, hehe).

Det är Luqaz Ottosson (tidigare bl.a. Lilla Bjers och Fabriken Furillen) som står för både koncept och mat. Förra sommaren provade jag och Patrick falafellunchen på ROT (som f.ö. nog är den godaste falafeln jag har ätit), men om middagen hade vi fram till i lördags bara hört rykten (goda).

Förväntningarna var HÖGA.

Vi var ett glatt gäng på 12 personer som hade hela restaurangen för oss själva. Att det kändes lyxigt är en underdrift. Direkt när vi anlände serverades fördrink i Jennie’s otroliga kupor.


I glasen fick vi det Österrikiska pet-nat:et ”Kalkspitz” gjort på mestadels Grüner Veltliner som får växa på jordmåner snarlika de i Champagne. Resultatet blir ett väldigt friskt, äppligt och piggt vin som jag sa ”mmm” till efter typ varje sipp. Jag kommer definitivt att prova mer av Hoch Christoph i framtiden.

Goda gurksnacks till.


Sedan satte vi oss ned för den första rätten. Duktiga Hanna Lukowiesky (även hon tidigare Lilla Bjers) stod i köket för kvällen. Lucky us.

Förrätten bestod av en klassisk ängamatssoppa med späda grönsaker i, twisten var ett pocherat plus friterat ägg. En mycket bra start.

Och till det drack vi ”Kalkundkiesel 2016” av Claus Preisinger. Även det Österrikiskt. Gjort på Weissburgunde, Grüner Veltliner, m.m. Så himla trevligt! Kul att Österrike börjar bli så duktiga på biodynamiskt. 

Rätt nummer 2. Reducerad grädde, dill, blomkål, tomat, diverse rostade nötter, m.m. Så gott i sin enkelhet.

Till det drack vi ett rosé från kära Gut Oggau (Österrike! Igen!). Så himla trevligt. De är f.ö. strax är iland med deras biodynamiska certifiering, varvid masken på etiketten kommer att åka av. Heja!


Rätt nr 3. Ryggbiff från gotländsk ko, örtsmör, kål, potatis, olika former av lök. Så gott! Min enda invändning till denna rätt var att portionen hade kunnat vara något mindre, och att ration kött:tillbehör var lite ojämn. Men så tycker jag å andra sidan ofta med kötträtter, alltid lite för stora. Mvh ”Jag äter väldigt sällan kött”-störig-person.

Till den drack vi ett Sangiovese på magnumflaska. Gott. Alltid trevligt med magnum. Detta finns faktiskt på systemet! Nr 72888.

Middagsunderhållning, ROT style.

Efterrättsperfektion! Mandelkaka, jordgubbar, hallon, glass smaksatt med tonkabönor. Otrolig. Perfekt avslut.


Efter kokkaffe, kaffegodis och avec började det hela lida mot sitt slut.

”Vill någon ha något mer?” undrade Luqaz
”Kan vi ta hela menyn igen?” svarade vi

Ingen ville riktigt åka hem. Eller lämna stämningen, som flera gånger under kvällen faktiskt snuddat på magisk.

Men tillslut tog vi en kollektiv suck, tackade för oss, vinkade hejdå till ROT och till varandra.

Och så for vi hemåt i julinatten. På olika håll, men i lika sinnen, och överens om att vi varit med om något fantastiskt tillsammans.

Just detta är exakt vad jag älskar med mat!!!

Och stämningen tog vi med oss.

42

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.