2020-07-25

Vår nya lägenhet – Köket

Jag tänkte att vi ska avsluta min lilla inredningsplanering inför flytten med hemmets absolut viktigaste rum: Köket. Tidigare delar finns att läsa här. I slutet av augusti flyttar vi. Pirret.

Eftersom att både mitt och Patricks stora intressen här i livet cirkulerar kring mat och dryck var ett stort och funktionellt kök en självklar prioritet när vi gick på visningar. Det kommer det att vara även inför stundande inredning.

Alltså, prio:

  1. Funktion
  2. Utseende

Men vet ni? Jag tillhör åsikten som tycker att ett riktigt belamrat och, om man tycker det, ”plottrigt” kök, kan vara bland det vackraste som finns. Ett kök som säger ”Hej, välkommen in! Ursäkta röran, här lagas det mat. Är du hungrig?”.

… Förstår ni vad jag menar?

Såhär ser mäklarbilderna ut på köket. Det är inte direkt nyrenoverat, och vitvarorna har definitivt några år på nacken. Men det är ljust och fint. Och stort. Det ropar på mig, ”Kom hit och laga mat!”. Det är sant.

En av kriterierna vi hade när vi letade lägenhet var att köket skulle vara i ”vår stil”, just för att inte behöva renovera ett fungerande kök enbart för modets skull. Och det är det verkligen. Vår stil alltså.

Jag älskar pärlsponten (Brita Zackari ska absolut ha tack för att jag öht kan det ordet). Och att vi kommer att kunna stå och laga mat med utsikt. Fönster framför köksbänken har varit min dröm sån dröm så länge. Grin.

Och lite såhär ser vår pinterestmapp ut för köket. Den röda tråden är praktisk förvaring, en liten matplats, naturmaterial, industriytor m.m. Inget särskilt. Om jag ska vara helt frank så tänker jag inte så mycket alls på inredningen i köket, i.e. inte ”Det här är fint, det ska vi ha köket”. Det enda jag kan tänka på just nu är allt gott vi ska laga där, alla middagsbjudningar vi kommer ha, alla helgbruncher med vänner i morgonljuset i köket.

Vi kommer att fylla vårt kök (och DET, vill jag lova, kommer inte att vara ett problem. hehe) organiskt med saker vi använder och älskar. Då kommer det att bli bra. Fingers crossed.

Vi behöver inte införskaffa oss så mycket till köket, i.o.m. att jag ändå bott en hel del själv sen jag flyttade hemifrån, och har således nästan ett komplett kök. Och mitt antika slagbord som nog är min absoluta favoritägodel (och en favoritbakgrund till mina matbilder på instagram). Det kommer att få bli till en liten matplats i köket.

Det vi tänkt köpa är extra förvaring, e.g. 1-2 trådhyllor i stål. De kommer att göra plats för köksmaskiner, keramik, skafferivaror, kokböcker m.m. Och min fermentation station (absolut).

Vi har också övervägt att beställa en arbetsbänk/prep table i stål, ni vet en sån gjord för industrikök? I’m a fan. Billiga och praktiska. Vi skulle i sådant fall ha den som köksö, precis som Amiel har i den här videon (spola fram till 14.30). De är bra både som förvaring och som extra arbetsyta (e.g. för surdegsbak om andan faller in, utan att nämna några namn).

Men vi får se hur det känns när vi flyttar in. Jag är f.ö. inte främmande för att byta ut hela köksbänken i köket till rostfritt stål i framtiden.

En vinkyl vore såklart också drömmigt, men jag har inte fått någon känsla för var den skulle kunna stå i sådant fall. Jag har också lite ångest över att jag dels har sett någon jag tycker är snygg ännu (tycker att det är en sån ungkarlslya över dem – har jag fel?), samt att många av dem har ganska hög dB-nivå. Jag har läst vissa recensioner som skriver att de både låter och vibrerar som en micro. Det vill man ju helst undvika.

Ni kanske har tips på en tyst och snygg modell?

En lampa över köksbordet har jag tänkt leta second hand. Vi behöver också keramik och glas, det har Patrick redan tagit sig an (vet ingen som vänder på stengods och synar signaturer som han om man säger så).

På tal om Amiel, följde ni Bon Appétit’s youtubekanal under karantänmånaderna? Innan skandalen, det vill säga, som kanske förtjänar sitt eget inlägg. På grund av rådande situation började de ju att spela in från deras privata kök istället för i The Test Kitchen. Det var verkligen så fint av dem att släppa in oss så nära inpå deras hem och familjer. Kändes intimt. Blev rörd på något vis.

Hur som helst, det jag ville komma till, och vilket ni också kan se i videon jag länkade till tidigare: Inte en enda av dem har ett kurerat eller ett, i folkmun, ”vackert” inrett kök. Det är istället slitna köksluckor, plastiga vita vattenkokare, köksbänkar i det billigaste standardmaterialet, m.m. Men vet ni vad de har?

Smarta ytor och förvaring. Verktygen som används mest står synligt och praktiskt nära till hands framme på köksbänken. I skåpen står plastbyttor i travar med diverse spice blends och andra projekt. Bra knivar. Bra stekpannor.

Alltså: Ett bra kök. Till för att laga mat i.

Så vill vi också ha det.

34

Kommentera

M

Åh vill också inte ha ett bra kök och inte bara mitt studentrumskök som är en och halv kvadratmeter stort där jag har ett skåp som är överfullt utan att ha alla nödvändiga redskap – båda potatisskalare och våg saknas hahah. När det kommer till arbetsbänkar så kan jag inte längre förstå hur folk sätter in något annat än rostfritt stål, så praktiskt så snyggt.

Gabriella Skog

Åh relaterar. Men allt har sin tid också, hoppas att du får dig ett ordentligt kök snart! Och håller verkligen meeed. Rostfritt it is!

Anna

Kjøkkenet kommer til å bli veldig fint! Jeg måtte kjøpe nytt vinskap i vinter fordi det forrige takket for seg. Mine kriterier var rustfritt stål, trehyller, lav db og hvitt lys. De fleste vinskap har blått uv-lys og det vil jeg ikke ha på kjøkkenet. Til slutt landet jeg på denne modellen fra Temptech: https://www.power.no/hvitevarer/vinskap/temptech-obiu60dss-vinskap/p-638488/. Vinskapet er integrert i kjøkkeninnredningen hos meg. Jeg er veldig fornøyd! Hører ikke vinskapet og synes det ser bra ut — uten ungkarsfølelse 🙂

Gabriella Skog

Åh, tusen tack för bra tips! Ska kolla in!

Anna

Så fin inspiration! Letar också efter en köksbänk i rostfritt stål men vaaar? Letat till och med på byggvaruhus men kostar typ 2000, vilket känns dyrt… har du tips?

Gabriella Skog

Vi kommer nog att köpa av en grossist, googla ”arbetsbänk rostfritt stål” så kommer mycket upp! Tror att minpris för ett rejält är runt 1000-2000, det har vi räknat med iaf. IKEA har ju sin FLYTTA rullbord också, har du kollat in det?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.