2020-07-23

En dag av fir


Hej! Hur mår ni? Jag mår toppen. Vi kom till Gotland i fredags förra veckan, och har precis börjat komma in i semesterlunket. Jag tänkte skriva lite om i söndags, när vi firade två 30-åringar. Patrick i förskott, och Alek i efterskott.

En dag av fir helt enkelt.

Jag började morgonen med en promenad, sen drog vi upp ett par rödbetor ur grönsakslandet, till vad ska jag berätta alldeles strax.

Förkläde på! Vi stod i köket nästan oavbrutet från 9 till 13. Prep före kalas är den absolut roligaste matlagningen.

Rödbetorna åkte in i ugnen för att saltbakas på låg temperatur i ett par timmar. Gulliga visst?

Satte en surdegsfoccacia efter mitt vanliga recept.

Makrill fylldes med diverse örter och citron samt penslades med olivolja, salt och peppar. Gjorde även ett par snitt över varje filé, tillagningen blir jämnare då.


Jag fick så himla fina polska gherkins av Mateusz som jag ville göra något av.

Det blev coronavänliga snacks i form av gherkins, smetana, honung och svartpeppar.


Betorna dressades med olivolja, citronsaft, dill, dijon, salt och peppar. Så vackra att man blir gråtmild.

Sen kom gästerna! Vi dukade upp i ruinen, som alltid.


Och förklädet åkte av.

Boxvin ändå. Som får utstå så mycket (oförtjänt) skit. Jag tycker att det är lite ironiskt att så många menar att de aldrig skulle dricka boxvin, eftersom att det ”innehåller så mycket tillsatser och skit”. Som om alkohol i sig vore någon slags morotsjuice.

Aja! Jag älskar boxvin. Nu är det sagt.

Gjorde fördrinkar. Ni är väl med i min facebookgrupp Drinkfolk? Så himla mysig och festlig stämning där.

På bild: Le Perroquet! En parisisk drink med mintlikör och pastis. Så läskande i värmen.

Surdegsfoccacian kom ut ur ugnen. Underbar som vanligt, för att klappa mig själv lite på axeln.

Och makrillen åkte på grillen. Det är verkligen så enkelt att helgrilla fisk, räds ej!

Normalstor makrill behöver ca 10-15 minuter på varje sida.

Tråkigt var det ej.

På bordet stod även bl.a. en green godess-dressing, pevre, krossad potatis, grillade räkor, grön coleslaw med koriander och spenat, m.m. Så gott allt.

Till efterrätt hade Marta bakat en underbar pavlova med lemoncurd och sommarbär.

Ja, ni ser ju.

Hanna tog denna bild på mig med telefonens porträttläge som jag själv inte är en jättevän av, men ibland blir det verkligen jättebra?

Efter middagen spelade vi Mölkky, i.e. finsk Kubb. Har ni spelat? Jag hade aldrig hört talas om det innan denna sommar, men har redan hunnit spela det flera gånger i olika sammanhang. Verkar ha blivit en grej. Inte mig emot. Svinkul!

Puss älskling, grattis i förskott!

Vi somnade mätta belåtna glada
Så himla mysig dag

Hoppas att ni också har det fint
Var ni nu än gör er sommar

Ha det fint så länge!

34

Kommentera

A

Nyss hittat hit till den här bloggen men (efter att ha hängt lite på lite vinforum där bara naturviner från beställningssortimentet är ok) efter din hyllning till BiB:en är jag fast! 😻

Skriv ett svar till A Avbryt

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.