2020-06-14

Vår nya lägenhet – Vardagsrummet

Jag och Patrick har precis kommit hem från en underbar helg på Grytsbergs Säteri. Vi var där med mina kollegor och allas respektive och familjer. Bad, god mat, kubb, bastu. Så himla mysigt och lyckat. Och gården är så idylliskt vacker, bara ca 1,5 h från Stockholm. Kan varmt rekommendera en vistelse.

I min lilla lägenhetsserie har vi nu kommit fram till Vardagsrummet. Ett rum som jag nog personligen har minst relation till i ett hem. Kanske för att man som ung vuxen hittills har bott i delat boende, studentrum, enrummare m.m och därför helt enkelt vant sig av med det? Men nu ska vi alltså plötsligt ha ett vardagsrum. Ett ganska stort också. Nedan är mäklarbilderna.

Jag älskar de dubbla balkongdörrarna, och att rummet har öppning mot både hall och kök. Är inte vardagsrummet väldigt avgörande för ett hems personlighet? Ett kök är ju alltid ett kök, likaså ett sovrum – men ett vardagsrum speglar verkligen de som bor i hemmet. Det blir ju vad man gör det till.

Jag tror att vi kommer att behålla placeringen på soffan, om än flytta den något närmare balkongen. Till väggen mot höger vill vi nämligen få plats med ett matsalsbord (som nog kommer att stå fritt i rummet, inte mot en vägg) samt en bokhylla.

Såhär ser vår pinterestmapp ut för vardagsrummet. Det är mycket trä, färger, konst och böcker. Jag har faktiskt inga ledord här. Jag vill bara att det ska kännas som oss. Att de som går in ska känna ”Ah, här bor Patrick och Gabriella”, samt få lust att välja en bok ur bokhyllan, ta för sig i baren och slå sig ned i en fåtölj. Låt oss gå igenom lite detaljer.

Först och främst: Bra placerade gardiner, som går från golv till tak. Så som alla designers och inredare har, e.g. Susy Hoodles. Jag vill också att de ska gå längst med hela den bortre väggen. Det är min mamma som har lärt mig vikten av korrekt uppsatta gardiner. Hon har även lärt mig betydelsen av stora mattor. Tack mamma!

plantes10

bild: här.

På tal om mattor. Patrick är väldigt inne på en orientalisk matta, och jag sätter mig principiellt inte emot, så länge den är tillräckligt stor. De är inte superdyra heller om man köper begagnat. Jag har dock en stor grå matta sen tidigare som vi tänkt prova hur den känns i vardagsrummet. Kanske att den får flytta in i sovrummet sen istället.

Både jag och Patrick är riktiga bokmalar, så det känns logiskt att låta bokhyllan ta för sig ordentligt i vardagsrummet. Jag tycker att den platsbyggda bokhyllan med grönmålad vägg bakom som sitter i Beata Heuman’s hem är otrolig. Men att platsbygga.. kostar verkligen. Det blir troligtvis en något billigare variant med ett hyllsystem. Ni kanske har några förslag? Vi tänker oavsett att bokhyllan ska sitta över hela väggen mot köket, över dörrkarmen, precis som på 3 av 4 bilder ovan.

Soffa, soffbord… TV och TV-bänk. Djup suck. Bland det svåraste partiet att få balans i, och lättaste att misslyckas med. Kanske också det tråkigaste? Jag vill ha en soffa med personlighet, men den får gärna vara tidlös också. Svår kombo. Jag gillar runda soffbord, eller annan kul form för den delen, eftersom att de blir en bra kontrast mot alla kantiga möbler som soffa, matta och tavlor.

På tal om tavlor. Bakom soffan tänker vi att en tavelvägg ska få växa fram organiskt. Min absoluta inredningsskräck är nog tavelväggar och bokhyllor som känns kurerade. Allt som känns för kurerat egentligen.

Förlåt, men hur vuxet känns det inte med ett matsalsbord? Fick en uppenbarelse. Bordet där vi, två vuxna, kommer att ha massa middagsbjudningar vid – ska alltså stå i den bortre delen av vardagsrummet, framför den planerade bokhyllan samt ingången till köket. Jag är lite inne på ett massivt bord i furu, likt det uppslipade som hos Ett Hem (som man f.ö. också kan få tag på för ett par hundralappar på loppis). Patrick är.. något reserverad, vilket ni som följer mig på instagram vet. Vi är i alla fall överens om att det gärna får vara runt eller ovalt.

Herregud, nu kom jag på att vi ju har en liten balkong att inreda också. Med taktoppar och tallar som utsikt. Hoppas verkligen att det blir en fin sensommar, så att vi kan sitta där ute en del.

Ber om ursäkt om detta blev ett spretigt inlägg! Det är verkligen taget rakt ur huvudet. Vardagsrummet är ju det rum som (för oss) har flest moment i sig, så detta inlägg var bound to be långt.

Ha en underbar söndag hörni!

 

Follow my blog with Bloglovin.

45

Kommentera

Milla

Herregud vad fint det kmr bli!!!!! Ska bli så kul att följa

gabriellaskog

Jaa hoppas hoppas! Kul att du tycker det Milla!!

Cecilia

Har vänner som lät snickare ”bygga in” Billyhyllor från Ikea. Så alltihop ser helt platsbyggt ut men betydligt billigare. På andra bilden här syns en liten bit av hyllan: https://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/dromhem/sa-mixar-ingela-retro-farg-och-personlig-design/

gabriellaskog

Ja, så smart! Och vad fint det blev. Vi har också funderat på att köpa bokhyllor och bygga in dem. Det är absolut ett alternativ!

M

Så fint! Jag skulle byta vägg för soffan! Så den står mot motsatt vägg i bilden och att kortsidan hamnar under fönstret och inte dörren. Då kommer ljuset flöda in bättre! Och då hamnar matbordet mot väggen där soffan står på bilden (fast fritt i rummet!) vilket jag tror skulle bli bra för då står det inte i vägen för dörröppningarna!

gabriellaskog

Ja, du har nog rätt i ljusflödet! Tror dock inte att vi vill ha TV:n på väggen där soffan står nu, då den ju blir det första man ser. Tänker att det är trivsammare att mötas av mjuk soffgrupp och tavlor? Hmm.. så svårt!

M

Ja, sånt är så svårt att avgöra om man inte är på plats! Er lägga är så himla fin! Grattis

Amanda

så kul, inspirerande inlägg!!

Sååå fint, kul det ska bli att följa!! ? Har nog exakt alla bilder på min Pinterest med haha. Bokhylla runt dörren är min drömgrej, tror hyllplan och konsoler är den allra enklaste och snyggaste lösningen ??

gabriellaskog

Ja vad kul att du följer med! Min dröm med verkligen! Tror också att det blir någon slags konsollösning i slutändan.

Malin

Så inspirerande inlägg alla de här om er lägenhet! Min pojkvän och jag ska också flytta ihop nu under sommaren också och det är mycket tid på pinterest som läggs ner nu haha. Super kul att se dina inlägg dock, för det verkar som att vi har någon sånär samma inredstänk vilket ger mig massvis av inspo.

Ville dock kommentera om bokhyllorna!! Min pappa flyttade till en lägenhet och ville få in biblioteks-myskänslan i sitt vardagsrum. Så han köpte väggskenor och hyllplan på ikea (https://www.ikea.com/se/sv/p/algot-vaeggskena-vit-30218535/ ) och monterade upp. Hyllplanen gick över dörren också. Det blev ju såklart en del skruvande för att få upp det, men resultatet blev helt fantastiskt. Det blev en hel bokvägg liksom där han även hade tvn inramad av böcker (tvn stod på ett hyllplan). Kände bara att jag var tvungen att tipsa! Lycka till, ser fram emot att se er inreda lägenheten sen!

gabriellaskog

Jaa vad kul, och grattis till er med!!

Så bra förslag, tack för tips! Det blir nog något hyllsystemsalternativ. Snyggt med TV-n inramad också!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.