2020-06-10

Vår nya lägenhet – Badrummet

Jag tänkte att vi kunde inleda lilla lägenhetssplaneringen genom att riva av hemmets kanske minst viktiga rum. I alla fall enligt oss, och vår prioritering i lägenhetsköpet:

Kök ≥ Vardagsrum > Sovrum > Badrum. Något sånt.

Badrummet i den nya lägenheten är lagom stort, helt ok, ganska tråkigt. Ett vanligt badrum verkligen. Dusch med svängdörrar. En liten tvättmaskin. En toalett med ett plåtskåp bakom som jag, när jag skulle förklara för mina vänner hur det såg ut, sa: ”Som torkskåpen på dagis”. Faktum är att jag var tvungen att smsa mäklaren efter visningen och fråga vad det var. Tydligen en s.k. våtrumskasett som är ett vanligt alternativ vid stambyten. Det är otroligt fult. Men det gör inget.

Avfotade mäklarbilder ovan, sorry för den dåliga kvalitén. You get the picture (pun intended). Ett annat litet minus är handfatet, aka ”skålen”, som faktiskt har en perfekt storlek och form för att avgjuta en chipsskål i. Dock en mindre perfekt storlek och form för funktionen av ett handfat. Min bonusmammas kommentar när hon fick se bilderna på badrummet: ”Du får använda sminkservetter” 🙂

Men, vad gör ett litet handfat egentligen. Vi tänker att det är relativt lätt att byta (säkerligen otroligt naivt, men jaja) och att vi gör det någon gång i framtiden när andan faller in. Då skulle vi i sådant fall byta bänkskivan i samma veva. Den är nämligen i trä vilket väl är ett märkligt materialval, eller? Man kan se lite bubblor i träet just runt handfatskanten. Men men. Petitesser. Jag är fortfarande så bottenlöst glad över denna lägenhet. OCH, ett otroligt plus är väl det lilla fönstret? Inte ofta man ser det i storstan.

Nå, om vi ska prata badrumsinredning och stil. Jag måste erkänna att jag får ett otroligt obehag av kliniskt fräscha och nyrenoverade badrum. Särskilt de med hård belysning. Rys. Nej, jag trivs i en mörkare, snudd på ruffig, känsla. Någon som relaterar? Jag ska försöka förklara vad jag menar.

Notera dock att vi inte tänkt renovera badrummet nu i det närmsta. Allt funkar ju och ser ändå ok ut. Men! Inreda kan man ju alltid göra. Samt fundera kring eventuell framtida renovering.


matta: här. tvål: här. bänkar: här. korgar: här.

Angående inredning. Det jag tänkt att vi kan göra direkt för att ge badrummet ett lyft är att sätta upp ett tygstycke på en lina längst med träbänken, typ som det gula på bilden ovan, så att vattenlåset och tvättmaskinen döljs. Kanske ett tyg i naturfärgat lin, eller något kul mönster? Tål att tänkas på.

Jag vill också få in träkorgar eller någon slags förvaring under handfatet, vilket är lätt att hitta second hand, likaså en matta. Kanske att det till och med finns plats för en avlastande gammal trämöbel direkt efter dörren till vänster. Det skulle göra mycket för helhetskänslan i rummet. Jag tror också att det blir fint med en större och mörkgrön växt stående på träbänken. Och kanske en murgröna hängandes från fönstret? Det borde ju gå, iom att fönstret har sol större delen av morgonen och dagen. Och sen en trevlig tvål intill handfatet, nej förlåt, skålen.

Sen tror jag att det kommer att vara ganska fint faktiskt! Ser ni något annat enkelt man skulle kunna göra?

Nu, åter till känslan jag vill ha i ett badrum. Nedan är lite utdrag från vår pinterestmapp ”Our apartment – Bathroom”.

Ledorden för mitt drömbadrum skulle jag säga är:

  • Badrummet på en stökig trattoria
  • Renoveringsobjekt
  • Ungerskt badhus

.. som ju absolut ska tas med en nypa salt. Och som jag kanske inte riktigt diskuterat med Patrick än.. hehe. Men förstår ni vad jag menar?

Känslan av att ett det förmodligen finns en mindre vattenläcka någonstans, men att man tänker ”Äsch, det gör inget, vad man inte ser skadar ingen”. Spolknappen fungerar. Handdukarna är rena. Allt funkar. Vad mer behövs? Den sydeuropeiska good enough-känslan. En lättnadens suck.

Lite ironiskt, eftersom att det är exakt ovan nämnda mentalitet som min pappa kämpat med i allt som haft med renovering och fix av deras semesterställe i Spanien och kontakt med spanska byggherrar att göra. Ni har väl sett Husdrömmar Sicilien? Gud, jag relaterade och kände igen så mycket av min pappa när Bill skulle försöka förhandla med de italienska hantverkarna. Det kan inte vara lätt att kastas in så i mañana-kulturen.

Så extremt olikt den svenska minutiösa noggrannheten. Krocken är oundviklig.

Jag välkomnar den med öppna armar.

 

Follow my blog with Bloglovin.

43

Kommentera

jennybrandtgronberg

Vi ska bygga badrum här hemma så detta var precis vad jag behövde.
Att planera HUR det ska se ut i ett nytt rum brukar vara det roligaste men med badrum är det så tråkigt. vill bara att nån kommer och bestämmer åt mig.

A

Så inspirerande! Håller också verkligen med om att allt för kliniska badrum inte alls är mysigt.

Hanna

Inspirerande!

Ellen

Älskar beskrivningen av känslan och så snyggt! Samt trevligt med lite naturligt ljus i badrummet ☀ Ett av mina absoluta minimumkrav för ett badrum är att det inte får vara kallt..usch, det värsta jag vet är när man kliver ur duschen på iskallt badrumsgolv ?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.