Emma konstaterade (något förundrat) i föregående inlägg att jag beställer Happy Meal på donken, och undrade om jag inte kunde skriva lite mer om just hämt- och snabbmat. Sagt och gjort, här kommer en hemmasnickrad lista om: Fast Food!

OBS: Viss mat som nämns i denna lista kvalar inte in som klassisk ”snabbmat”, men jag menar helt enkelt mat som man får snabbt och som ofta lagas i stor mängd (typ hämtmat, street food, comfort food m.m.).

Hur ofta äter du snabb-/hämtmat?
Kanske 3-4 ggr i månaden i alla fall? Men då inkluderar jag även en snabb korv på pressbyrån, samt luncher på lite ”finare” ställen men dit man går främst för att snabbt stilla hungern snarare än för mysig stämning.

Vad beställer du oftast på McDonalds? 
Jag beställer typ alltid ett Happy Meal utan leksak med cheeseburgare, pommes, cola zero och äppelbitar. Hallå, ”Lilla Menyn”?  Kanske någon tycker, men den har inte äpplen och är dessutom dyrare.

Och när du beställer pizza? 
Fulpizza: Alltid alltid alltid vegetale/vegetariana med extra tomat om det inte redan är på. Vissa pizzerior har ananas och det är ju ett fet-nej. Burkbea och en cola z på sidan av.

Finpizza: Jag tar oftast de klassiska, typ margherita eller napoletana. Älskar också Bimi på Bananas (som det nog bara är en tidsfråga innan jag förätit mig på).

Vad är din standard-take away när du är på stan och plötsligt blir hungrig?
Jag är typ alltid sugen på falafel, men det är detso mer sällan man har ett bra ställe i närheten när hungern slår till. Lyllos alla er i Malmö! Det blir istället oftast en sallad på typ Holy Greens, en Spicy Miso på Ai Ramen eller vegokorven på pressbyrån (älskar den, men den är typ alltid slut?!).


Vad skulle du aldrig beställa take away?
Jag har svårt för nudelrätter, typ pad thai, som det känns alltid blir som en enda klump? Skulle nog helst inte beställa finpizza take away, då tar jag hellre fulpizza som det känns är mer gjort för det formatet.

Vad för restaurang väljer du i en food court?
Gud, food courts i överlag stressar mig så mycket. Jag tror att jag skulle uppsöka ett mexicanskt ställe? Typ med tacos och burritos. Eller en kedja! Mvh Hon som gillar att veta vad hon får.


Vad är den godaste snabbmaten du har ätit?

Gud vad svårt.. så mycket! Det jag kommer på spontant att jag har ätit och blivit sådär ”herregud detta är det godaste någonsin” är: banh mi’s i Vietnam, lobster rolls i New York, ramen i Tokyo, red oil wontons i Taiwan och en otrolig grillad kyckling som en liten tant grillade i ett gatustånd i Peru. Men massa annat också.

Vad åt du för snabbmat när du var liten?
Inte så mycket vad jag minns? Ibland McDonalds i bilen när vi var påväg, då blev det oftast McFish. Sushi kom in i bilden när jag var typ 10, det var verkligen lyxmat på helger då. Vi brukade alltid äta tunnbrödsrulle på Lappens på väg upp till Dalarna!

Vilka är dina favoritställen inom snabbmat/take away?

Definitivt Punjabi Masala, en indisk restaurang i Tensta. På söndagar gör de långkok, rekommenderar! Otroliga naans också. Jag är även tokig i Bananas pizza, samt ramen på Totemo eller Ai Ramen. I Uppsala finns också ett ställe som heter Uppsala Banh Mi, otroligt gott! Falafelvagnarna vid Västa Ågatan är också värt ett besök.

Och vilka ställen tycker du är lite överskattade?
Kanske de mackställen som poppat upp lite på senaste åren? Eller, såhär: Det är ju gott och så, men jag blir så otroligt mätt/snudd på illamående av mängden och maten. Jag åt e.g. en grilled cheese på Sandhäxan innan jag skulle på bio en gång, och mådde tyvärr illa hela filmen haha. Tycker sån typ av mat lämpar sig bättre för take away, i.e. äta hemma. Men det är nog högst personligt också.


Slutligen: Vad saknar du för snabbmatsställen?
I can not stress this enough: SHAKE SHACK. Varför har det inte kommit till Sverige än? Saknar också ett redigt bagelhak och ett NYC Deli! Och om man får drömma: Ett stånd som säljer krispiga Taiwanesiska scallion pancakes. Och tänk om våra 7/11 var som i sydostasien? Med onigiris, grillade sötpotasisar och baozi’s m.m.? Det vore ju minst sagt otroligt.

Haha ok en grej jag kom på nu: Tänk er ett stånd som bara sålde nystekta varma tuttull och smörig slarvsylta, för typ 40-50 kr stk? Tänk den nattvickningen efter en lång kväll på stan.

Det var allt om snabbmat för denna gång! Vad beställer ni på McDonalds? Och saknar ni några snabbmatställen där ni bor?

29

Godkväll!

Nu har vi varit på Gotland i lite mer än två veckor, och har lite mer än en vecka kvar innan vi far vidare mot nästa semesterstopp. Det känns som att vi har varit här i en evighet, samtidigt jättekort? Är det inte märkligt hur ens tidsuppfattning kommer helt ur balans under semestern?

Här kommer hur som helst en uppdatering om tiden sen sist. De är ju de mysigaste inläggen ändå.

Jag går ut och plockar saker i landet nästan varje dag. Rabarber här om veckan.

Varje sommar kommer det. Huslängtet. Många av er relaterar säkert.

Jag vill ju liksom bo på landet förr eller senare, med gräs under fötterna utanför dörren, och skog vid horisonten. Jag känner i hela kroppen att jag mår så mycket bättre i hus, och att det är så jag måste bo så småningom. Men. Allt har sin tid. Älskar också Stockholm. Längtar såklart otroligt mycket till lägenheten (mindre än en månad till flytt nu!!!).


Rabarbern blev kompott som blev fyllning i surdegsbullar med citronsmör och kardemumma. Mina bästa bullar hittills tyckte Patrick.


Bakat surdegsbröd på löpande band.

En kväll var vi bortbjudna på ett till 30-årsfirande. Patrick har många barndomskompisar från samma årskull, och i år blir alla 30, så kul!

Vi cyklade till kalaset med en liten bärbar högtalare hängandes på styret, allt för feststämningen såklart.

Så mysigt firande, lekar utomhus och fest i lada.

En sak som är så himla typiskt mig att bli rörd av: Att gamla lador länge varit trofasta tjänare genom att förvara hö, djur, redskap m.m. men även fortsätter att ge och ge och ge genom att vara eminenta festlokaler. Fina gamla lador ändå, har vi tackat dem tillräckligt?


En annan kväll åt vi middag med Pinar och Dominic på Bror-San i Visby. Gott men kanske inte wow, sällskapet var desto bättre!

Badat massor såklart.

Och ätit chips och spelat backgammon på stranden. Spelet var Patricks första Traderaköp! 10 av 10

En dag mötte vi upp min mamma & Co. De har ju också hus på ön men i Åminne. Vi åkte allihopa till Asunden, en halvö utanför Slite. Gotlands kanske vackraste raukområde om du frågar mig.

Perfekt för småbrollor att springa runt i.

Så så vackert.

Fåren går fria på ön.

På kvällen lagade mamma spaghetti och köttfärssås (old school style), och jag och Patrick gick ned en sväng till havet innan vi körde tillbaka till Visby.

Ljuset!

Och! Nu kan jag lägga luggen bakom örat. Värt ett fir. Faktiskt en ganska perfekt längd på den nu?

Mer backgammonspel.

Och ett underbart grekiskt pet’ nat.

I förrgår var vi faktiskt på semesterns första riktiga loppisrunda. Lunchstopp på Broman & Son intill Gnisvärd strand. Så mysigt ställe.

På Tofta Prylmarknad såg vi denna otroligt fascinerande säng med inbygd radio och två tillhörande byråer. Undrar vem som sovit i den innan. Tänk att gå hem med någon från krogen och mötas av detta i sovrummet? Skulle ni bli glada eller rädda?

Vi fyndade faktiskt bara på Röda Korset (som man alltid kan lita på). Jag föll för denna tavla och visade Patrick som också tyckte om den.

Jag tror att ett tema för konsten i vårt hem kommer att bli mycket naturmotiv, kanske något personporträtt med intressant blick (jag älskar t.ex. Elin Danielson-Gambogi) och tavlor som har ett genomgående lugn i motivet.

Hittade också en klänning. Något över den där den hängde fastnade hos mig, och jag var tvungen att prova. Den satt som en smäck. Tyll och satin. Herregud, vanligtvis inte alls min kopp te. Men jag älskar den. Ser lite ut som något Liv Tyler skulle kunna ha haft på en gala typ 1994.

Bjud mig på ett bröllop så får ni se den på.

Hmm.. vad mer har vi gjort

Jo, ätit en massa god sommarmat såklart. Bl.a. denna no-cook puttanesca.

Stått i min marimekkoklänning på näst intill utblommat vallmofält.

Gotland ändå. All the rumours are true.

Och igår hängde jag med detta gäng i en hel dag

Game Day innehållande padel (förutom jag då som snällt stod på sidan och hejade på, relaterar så starkt med Flora), bad (min bättre sport), strandlunch, gokart, bubbelquiz, restaurangmiddag, drinkkväll! Herregu vilken dag. Så roligt.

Till saken hör VÄL att våra respektive gjorde exakt samma sak (om än i ett kanske något mer avancerat upplägg) och att vi möttes upp senare under kvällen. Alltså skratttt! Nämn en mer straight och parig semesteraktivitet

Gulliga vi ändå

Och idag har jag varit lite bakis och gått 813 steg enligt min stegräknare.

Han den snälla på bild köpte donken åt oss. Och så badade vi och hade picknick på stranden.

Finns inget som ett bad inte botar.

Hej så länge!

20


Hej hallå. Här kommer ett matigt inlägg (i dubbel bemärkelse) om i lördags när vi åt på ROT. Det är en restaurang i Norrlanda på Gotland som är speciell på många sätt, men att den endast har ett stort långbord är kanske det första man slås av när man kommer in i matsalen.

Fokus är gemenskap, intimitet och närodlat såväl som närproducerat. Matsalen verkar t.ex. även som en verkstad i vilken glasen man dricker ur på middagen görs (de som sitter nära de tusengradiga glasugnarna blir extra påminda om detta faktum, hehe).

Det är Luqaz Ottosson (tidigare bl.a. Lilla Bjers och Fabriken Furillen) som står för både koncept och mat. Förra sommaren provade jag och Patrick falafellunchen på ROT (som f.ö. nog är den godaste falafeln jag har ätit), men om middagen hade vi fram till i lördags bara hört rykten (goda).

Förväntningarna var HÖGA.

Vi var ett glatt gäng på 12 personer som hade hela restaurangen för oss själva. Att det kändes lyxigt är en underdrift. Direkt när vi anlände serverades fördrink i Jennie’s otroliga kupor.


I glasen fick vi det Österrikiska pet-nat:et ”Kalkspitz” gjort på mestadels Grüner Veltliner som får växa på jordmåner snarlika de i Champagne. Resultatet blir ett väldigt friskt, äppligt och piggt vin som jag sa ”mmm” till efter typ varje sipp. Jag kommer definitivt att prova mer av Hoch Christoph i framtiden.

Goda gurksnacks till.


Sedan satte vi oss ned för den första rätten. Duktiga Hanna Lukowiesky (även hon tidigare Lilla Bjers) stod i köket för kvällen. Lucky us.

Förrätten bestod av en klassisk ängamatssoppa med späda grönsaker i, twisten var ett pocherat plus friterat ägg. En mycket bra start.

Och till det drack vi ”Kalkundkiesel 2016” av Claus Preisinger. Även det Österrikiskt. Gjort på Weissburgunde, Grüner Veltliner, m.m. Så himla trevligt! Kul att Österrike börjar bli så duktiga på biodynamiskt. 

Rätt nummer 2. Reducerad grädde, dill, blomkål, tomat, diverse rostade nötter, m.m. Så gott i sin enkelhet.

Till det drack vi ett rosé från kära Gut Oggau (Österrike! Igen!). Så himla trevligt. De är f.ö. strax är iland med deras biodynamiska certifiering, varvid masken på etiketten kommer att åka av. Heja!


Rätt nr 3. Ryggbiff från gotländsk ko, örtsmör, kål, potatis, olika former av lök. Så gott! Min enda invändning till denna rätt var att portionen hade kunnat vara något mindre, och att ration kött:tillbehör var lite ojämn. Men så tycker jag å andra sidan ofta med kötträtter, alltid lite för stora. Mvh ”Jag äter väldigt sällan kött”-störig-person.

Till den drack vi ett Sangiovese på magnumflaska. Gott. Alltid trevligt med magnum. Detta finns faktiskt på systemet! Nr 72888.

Middagsunderhållning, ROT style.

Efterrättsperfektion! Mandelkaka, jordgubbar, hallon, glass smaksatt med tonkabönor. Otrolig. Perfekt avslut.


Efter kokkaffe, kaffegodis och avec började det hela lida mot sitt slut.

”Vill någon ha något mer?” undrade Luqaz
”Kan vi ta hela menyn igen?” svarade vi

Ingen ville riktigt åka hem. Eller lämna stämningen, som flera gånger under kvällen faktiskt snuddat på magisk.

Men tillslut tog vi en kollektiv suck, tackade för oss, vinkade hejdå till ROT och till varandra.

Och så for vi hemåt i julinatten. På olika håll, men i lika sinnen, och överens om att vi varit med om något fantastiskt tillsammans.

Just detta är exakt vad jag älskar med mat!!!

Och stämningen tog vi med oss.

38

Jag tänkte att vi ska avsluta min lilla inredningsplanering inför flytten med hemmets absolut viktigaste rum: Köket. Tidigare delar finns att läsa här. I slutet av augusti flyttar vi. Pirret.

Eftersom att både mitt och Patricks stora intressen här i livet cirkulerar kring mat och dryck var ett stort och funktionellt kök en självklar prioritet när vi gick på visningar. Det kommer det att vara även inför stundande inredning.

Alltså, prio:

  1. Funktion
  2. Utseende

Men vet ni? Jag tillhör åsikten som tycker att ett riktigt belamrat och, om man tycker det, ”plottrigt” kök, kan vara bland det vackraste som finns. Ett kök som säger ”Hej, välkommen in! Ursäkta röran, här lagas det mat. Är du hungrig?”.

… Förstår ni vad jag menar?

Såhär ser mäklarbilderna ut på köket. Det är inte direkt nyrenoverat, och vitvarorna har definitivt några år på nacken. Men det är ljust och fint. Och stort. Det ropar på mig, ”Kom hit och laga mat!”. Det är sant.

En av kriterierna vi hade när vi letade lägenhet var att köket skulle vara i ”vår stil”, just för att inte behöva renovera ett fungerande kök enbart för modets skull. Och det är det verkligen. Vår stil alltså.

Jag älskar pärlsponten (Brita Zackari ska absolut ha tack för att jag öht kan det ordet). Och att vi kommer att kunna stå och laga mat med utsikt. Fönster framför köksbänken har varit min dröm sån dröm så länge. Grin.

Och lite såhär ser vår pinterestmapp ut för köket. Den röda tråden är praktisk förvaring, en liten matplats, naturmaterial, industriytor m.m. Inget särskilt. Om jag ska vara helt frank så tänker jag inte så mycket alls på inredningen i köket, i.e. inte ”Det här är fint, det ska vi ha köket”. Det enda jag kan tänka på just nu är allt gott vi ska laga där, alla middagsbjudningar vi kommer ha, alla helgbruncher med vänner i morgonljuset i köket.

Vi kommer att fylla vårt kök (och DET, vill jag lova, kommer inte att vara ett problem. hehe) organiskt med saker vi använder och älskar. Då kommer det att bli bra. Fingers crossed.

Vi behöver inte införskaffa oss så mycket till köket, i.o.m. att jag ändå bott en hel del själv sen jag flyttade hemifrån, och har således nästan ett komplett kök. Och mitt antika slagbord som nog är min absoluta favoritägodel (och en favoritbakgrund till mina matbilder på instagram). Det kommer att få bli till en liten matplats i köket.

Det vi tänkt köpa är extra förvaring, e.g. 1-2 trådhyllor i stål. De kommer att göra plats för köksmaskiner, keramik, skafferivaror, kokböcker m.m. Och min fermentation station (absolut).

Vi har också övervägt att beställa en arbetsbänk/prep table i stål, ni vet en sån gjord för industrikök? I’m a fan. Billiga och praktiska. Vi skulle i sådant fall ha den som köksö, precis som Amiel har i den här videon (spola fram till 14.30). De är bra både som förvaring och som extra arbetsyta (e.g. för surdegsbak om andan faller in, utan att nämna några namn).

Men vi får se hur det känns när vi flyttar in. Jag är f.ö. inte främmande för att byta ut hela köksbänken i köket till rostfritt stål i framtiden.

En vinkyl vore såklart också drömmigt, men jag har inte fått någon känsla för var den skulle kunna stå i sådant fall. Jag har också lite ångest över att jag dels har sett någon jag tycker är snygg ännu (tycker att det är en sån ungkarlslya över dem – har jag fel?), samt att många av dem har ganska hög dB-nivå. Jag har läst vissa recensioner som skriver att de både låter och vibrerar som en micro. Det vill man ju helst undvika.

Ni kanske har tips på en tyst och snygg modell?

En lampa över köksbordet har jag tänkt leta second hand. Vi behöver också keramik och glas, det har Patrick redan tagit sig an (vet ingen som vänder på stengods och synar signaturer som han om man säger så).

På tal om Amiel, följde ni Bon Appétit’s youtubekanal under karantänmånaderna? Innan skandalen, det vill säga, som kanske förtjänar sitt eget inlägg. På grund av rådande situation började de ju att spela in från deras privata kök istället för i The Test Kitchen. Det var verkligen så fint av dem att släppa in oss så nära inpå deras hem och familjer. Kändes intimt. Blev rörd på något vis.

Hur som helst, det jag ville komma till, och vilket ni också kan se i videon jag länkade till tidigare: Inte en enda av dem har ett kurerat eller ett, i folkmun, ”vackert” inrett kök. Det är istället slitna köksluckor, plastiga vita vattenkokare, köksbänkar i det billigaste standardmaterialet, m.m. Men vet ni vad de har?

Smarta ytor och förvaring. Verktygen som används mest står synligt och praktiskt nära till hands framme på köksbänken. I skåpen står plastbyttor i travar med diverse spice blends och andra projekt. Bra knivar. Bra stekpannor.

Alltså: Ett bra kök. Till för att laga mat i.

Så vill vi också ha det.

32


Hej! Hur mår ni? Jag mår toppen. Vi kom till Gotland i fredags förra veckan, och har precis börjat komma in i semesterlunket. Jag tänkte skriva lite om i söndags, när vi firade två 30-åringar. Patrick i förskott, och Alek i efterskott.

En dag av fir helt enkelt.

Jag började morgonen med en promenad, sen drog vi upp ett par rödbetor ur grönsakslandet, till vad ska jag berätta alldeles strax.

Förkläde på! Vi stod i köket nästan oavbrutet från 9 till 13. Prep före kalas är den absolut roligaste matlagningen.

Rödbetorna åkte in i ugnen för att saltbakas på låg temperatur i ett par timmar. Gulliga visst?

Satte en surdegsfoccacia efter mitt vanliga recept.

Makrill fylldes med diverse örter och citron samt penslades med olivolja, salt och peppar. Gjorde även ett par snitt över varje filé, tillagningen blir jämnare då.


Jag fick så himla fina polska gherkins av Mateusz som jag ville göra något av.

Det blev coronavänliga snacks i form av gherkins, smetana, honung och svartpeppar.


Betorna dressades med olivolja, citronsaft, dill, dijon, salt och peppar. Så vackra att man blir gråtmild.

Sen kom gästerna! Vi dukade upp i ruinen, som alltid.


Och förklädet åkte av.

Boxvin ändå. Som får utstå så mycket (oförtjänt) skit. Jag tycker att det är lite ironiskt att så många menar att de aldrig skulle dricka boxvin, eftersom att det ”innehåller så mycket tillsatser och skit”. Som om alkohol i sig vore någon slags morotsjuice.

Aja! Jag älskar boxvin. Nu är det sagt.

Gjorde fördrinkar. Ni är väl med i min facebookgrupp Drinkfolk? Så himla mysig och festlig stämning där.

På bild: Le Perroquet! En parisisk drink med mintlikör och pastis. Så läskande i värmen.

Surdegsfoccacian kom ut ur ugnen. Underbar som vanligt, för att klappa mig själv lite på axeln.

Och makrillen åkte på grillen. Det är verkligen så enkelt att helgrilla fisk, räds ej!

Normalstor makrill behöver ca 10-15 minuter på varje sida.

Tråkigt var det ej.

På bordet stod även bl.a. en green godess-dressing, pevre, krossad potatis, grillade räkor, grön coleslaw med koriander och spenat, m.m. Så gott allt.

Till efterrätt hade Marta bakat en underbar pavlova med lemoncurd och sommarbär.

Ja, ni ser ju.

Hanna tog denna bild på mig med telefonens porträttläge som jag själv inte är en jättevän av, men ibland blir det verkligen jättebra?

Efter middagen spelade vi Mölkky, i.e. finsk Kubb. Har ni spelat? Jag hade aldrig hört talas om det innan denna sommar, men har redan hunnit spela det flera gånger i olika sammanhang. Verkar ha blivit en grej. Inte mig emot. Svinkul!

Puss älskling, grattis i förskott!

Vi somnade mätta belåtna glada
Så himla mysig dag

Hoppas att ni också har det fint
Var ni nu än gör er sommar

Ha det fint så länge!

30

På Topp 3-listan över mina mest önskade blogginlägg: En reseguide till Gotland. Jag fick så mycket positiv respons på min Dalarna-guide (och också så bra tips från er), det var så kul att skriva både det och detta inlägg. Hoppas att ni ska gilla även denna guide till världens bästa ö!

Min relation till ön är blandad. Både min styvpappa och pojkvän är gotlänningar, och jag har således haft ynnesten att spendera somrar såväl som jular där sen jag var liten (ok, som ung tonåring tyckte jag väl att det var måttligt kul att släpas dit på familjesemester).

Sen jag och Patrick blev ihop har ön fått en helt ny innebörd. Att åka runt vår första sommar som nykära var minst sagt drömmigt (och är såklart fortfarande). Nu har vi hittat våra egna smultronställen, badplatser, restauranger m.m. som vi gärna återkommer till varje sommar.

Smalt sidospår: Men sen jag blev geolog har jag ännu en gång fått se ön med nya ögon. Det är så intressant, för man kan avläsa nästan hela bildningen av ön längst med öns klippavsatser. Kalkberggrunden formades för ca 430 miljoner år sen. Visste ni förresten att man brukade kalla den geologiska tidsåldern Silur för Gotlandium, eftersom att Gotland är den bästa platsen i världen för att studera djurfossil från Silur? Trivia. Nu vet ni. Tyvärr blev Silur det vedertagna. Oh well.

Nog om det. Åter till guiden!

Jag har delat upp guiden i: Äta, Göra, Bada och Loppisar. Delen ”Äta” är inte helt otippat den största, hehe. Dessutom ligger alla platser i min google maps, Gabriellas Gotlandslista, som ni kan följa och ha i mobilen (enklast i google maps-appen), och således enkelt kunna se vilka lunchställen som är närmast er när blodsockret tryter, eller vilken badplats som finns runt hörnet när solen gassar som mest.

Capisci? Nu kör vi!

ÄTA
Gotland kryllar av duktiga krögare och mysiga restauranger, och nya dyker upp varje år. Nedan är mina favoriter.

Lilla Bjers
En otrolig liten eko-gård där i princip allt som serveras på restaurangen är odlat där. Konceptet jord-till-bord har aldrig varit mer bokstavligt. Jag och Patrick har haft våra absolut bästa dejter på detta ställe. Nu har dock tyvärr f.d. otroliga köksmästaren Hanna Lukowiesky slutat, det ska bli spännande och följa hennes resa härnäst. Lunchen ska också vara bra, om än något pricy. Har också hört gott om saffransglassen!

Kalkladan i Bungenäs
Ett mysigt ställe vid Bungenäs kalkbrott. Bilar förbjudna, hit går man eller cyklar. Jag har svårt att se att en Gotlandsguide har skrivits utan att detta ställe nämnts? Miljön är otrolig, maten god, drinkarna läskande. Man kan också bo över om man vill. Menyn uppdateras löpande, håll utkik på deras instagram. Ta med badkläder! Precis nedanför matsalen finns en liten stenstrand man kan doppa sig från.

Bakfickan
Visbys absolut trevligaste fisk- och skaldjursrestaurang. Patrick tar nästan alltid stekt strömming, och mina favoriter är den inlagda strömmingen och sillröran. Äsch, allt är otroligt. Drivs av vänner till oss. Gå dit och de kommer även att bli dina.

ROT
En liten intim restaurang med enbart ett långbord för middagsserveringen. Matsalen är på dagtid ett glasblåseri (som inte allt för sällan även är en del av middagsunderhållningen). Måste bokas långt i förväg, vad jag förstått är hela sommaren redan klar. På fredagar och lördagar serverar de falafel till lunch, bland den godaste jag har ätit (på bild ovan). Håll koll på deras instagram.

Bryggeriet Mat & Malt
Eftersom att min svärfar driver denna mysiga kvarterskrog, och duktiga Mateusz lagar maten, är jag såklart partisk. Men det ÄR så himla gott där, och miljön i den gamla tegelbyggnaden är så mysig – samma hus som Barlingbo Bryggeri gör sin öl. Man kan alltså dricka pinfärsk öl som inte ens har lämnat byggnaden. Rekommenderar varmt.

Sundars MOMO
En nystartad foodtruck med otroliga handgjorda nepalesiska dumplings. De står vi södercentrum i Visby.

Krönet
För bra stämning, trevliga drinkar och otrolig utsikt över Visbys takåsar.

Hamra Krog
God och prisvärd lunch i Fransk anda. Rekommenderar chèvresalladen (på bild ovan)!

Burgsviks rökeri
Ett hidden-gem på södra gotland! Uteserveringen är inte supermysig, jag rekommenderar istället att köpa med sig och sätta sig på en brygga vid hamnen istället.

Wisby Hof
För österrikisk öl, god schnitzel och en mysig innegård mitt i Visby.

GT-Villan
God hantverks-GT på stranden. Need i say more? Det tillhör Krusmyntagården (vars restaurang i min mening är överskattad och pricy, men det är mysigt att promenera runt i de prunkande kryddanden).

Övriga tips:
Världshuset Lindgården i Visby. Husmanskost.
Vilma Alma i Visby. God frukost!
LEVA Kungslador i Visby.
Grå Gåsen i Burgsvik.
Surfologiet på Tofta strand. Burgare och glamping.
Joppes Food. En food truck intill Tofta Outlet.
Razzel Dazzle Glass i Burgsvik.
Kapten Grogg i Hemse, god Fish n’ Chips, enorma portioner.
Hablingbo Crêperie.
Gula Hönan i Hemse.
Krakas Krog i Kräklingbo.
Broman & Son i Gnisvärd.
Knutens Bensin/Crêperie Tati på Fårö.
– Pastamakarna på Fårö.

GÖRA
Vad finns inte att göra, är frågan? Sätt dig i bilen eller på cykeln och åk runt. Ön kryllar av små gårdsbutiker, naturreservat, loppisar, krukmakerier, m.m. som bara väntar på att bli upptäckta. Men om inspirationen mot förmodan skulle tryta någon dag har jag hur som listat ett par tips här:

Fabriken Furillen
Furillen är värt ett besök enbart för att promenera runt i den unika industrimiljön, men att sova över på hotellet eller äta i restaurangen är pricket över i:et för upplevelsen.

Folhammar Naturreservat 
Min mamma tipsar om att promenera längre bort från parkeringen, bort från alla turister. Så vackert. Bad från klippor!

Holmhällar Naturreservat
Otroligt vackra raukstränder och badplatser. Ett tips är att bo på det gamla pensionatet där tiden stått still sen det startade på 50-talet (på ett bra sätt).

Övrigt:
– Ta en cykeltur längst med Ekstakusten i skymningen.
– Promenera i Botaniska Trädgården i Visby.
– Besöka Hoburgen och säg hej till Hoburgsgubben.
– Åka till Slite Stenhuggeri för att köpa en måttbeställd baksten i Gotländsk kalksten.

BADA

Gällande bad på Gotland kan det löna sig att hålla sig uppdaterad, t.ex. på facebookgruppen Bada på Gotland. Dels på grund av algblomningen, men också om man är intresserad av var det är varmast, bägge skiftar nämligen mycket beroende på strömmar och vind. Jag personligen är inte så kräsen vad gäller badplats, man ångrar aldrig ett bad, men får jag välja föredrar jag djupt framför långgrunt, sten och klippor framför sand, lite folk framför packat, och jag har verkligen 0 behov av strandbar/bekvämligheter.

Smöjen/Kyllaj
Ett kalkbrott (på bild ovan), men även med fin stenstrand intill.

Vitviken

Långgrunt och bländande vit sand.

Snäck
Familjepoppis strand nära Visby. Det jag gillar med denna är 1. Den är nära Visby (vi cyklar ofta dit) och 2. Det finns stora betongpirar som man kan ligga och sola på och som har stegar ned till vattnet.

Övriga tips:
– Ireviken
– Lickershamn
– Sudersand
– Gnisvärd
– Åminne strand
– Sjauster
– Follingbo Kalkbrott

(alla finns inlagda på kartan)

LOPPISAR
Om jag ska vara helt ärligt brukar jag inte loppa jättemycket på Gotland. Dels för att det brukar vara så bra väder på somrarna, och då badar jag hellre, och dels för att jag tycker att det ofta är ganska utplockat och/eller överprisat (bortskämd med Dala-standard). Men visst kan man fynda även på ön!

Som vanligt är det bäst att hålla sig uppdaterad via facebook, så som på Loppisguiden Gotland, det finns även en karta över många. Elsa Billgren brukar också dela med sig av massa bra tips varje sommar.

Jag tycker personligen att Röda Korset har de bästa loppisarna, de finns (mig veterligen) i Visby, Slite, Fårösund, och Hemse.

Mina övriga favoriter: 
Form360Design.
Gotlands Kuriåsa.
Akantus.
Fint & Fult.
– Gamla Stationshuset i Havdhem.
Bränna Loppis & Keramik.

(även här ligger alla inlagda på kartan)

Övriga länkar:
Gotlandsguiden
Gotland.com

Det var allt för nu! Hoppas att ni hittade några nya tips. Både denna guide samt kartan kommer att uppdateras löpande.

I vanlig ordning får ni gärna tipsa i kommentarsfältet om jag har missat något smultronställe.

Hej så länge!

Follow my blog on Bloglovin. 

28

I fredags förra veckan satte jag mig bakom ratten och styrde kursen mot Dalarna. Jag har fått låna min mammas bil över sommaren och det är en sån otrolig gåva, en sån frihet, som att plötsligt få en till kroppsdel (som jag våndas över att behöva amputera i slutet av augusti). Nåväl, nog om det.

I Uppsala stannade jag till för att plocka upp Fanny och Amanda!!! Mina violer! Vi skulle spendera en helg i sommarhuset i Gagnef tillsammans.

Ni kan aldrig ana vad som hände sen

Skoja, jag ska ju berätta

På fredagseftermiddagen innan vi åkte skrev jag i chattgruppen: ”Jag har handlat och systemat på vägen, lagar en snabb pasta till middag när vi kommer fram”. Mött av ovationer såklart.

Sagt och gjort. När vi kom fram hälldes rosén upp (absolut ur bib), och jag ställde mig vid spisen.

Så. mysigt.

Det finaste som finns är när vänner slår sig ned såhär medan man lagar mat.

Det blev en enkel tomatsås på lök, vitlök, sardellpasta, tomatpuré och massa färska tomater. Burrata till. Det är väl 2020 ändå.

Vi satt uppe och pratade och spelade spel till 03. Behövdes. Det är första gången vi hänger allihopa sen i mars.

Vi sov alla i samma rum trots att huset har 15 bäddar. Älskar att göra det, så tryggt. Någon snusar lite, någon kanske vänder sig i sömnen.

Är inte sånt här sängstök bland det finaste som finns förresten?

Lördagsmorgonen var sådär ljuv och närapå neongrön som bara en julimorgon kan vara.

Frukosten och gårkvällens bravader diskades undan. Notera världens lägsta diskbänk.

Sen gav vi oss iväg på tur. Diverse loppisar omkring Gagnef och Insjön besöktes. Alla fyndade vi något, jag ska visa mina fynd strax!

Panikkorvstopp pga bakis-blodtrycksfall. Rent av livsfarligt, men vi skötte det alla bra. Puh.

Here’s to the ladies who lunch.

Sen blev det bad. Otroligt.

Finns inget som vatten inte botar.

Åka hem från bad i en solvarm bil i bara handduk.

Nämn något mer somrigt. I’ll wait.

Mina fynd! Rörstrandstallrikar: En lila Spets (har ett par av dem hemma) och sex stk röda Bengali i prima skick. Ett grillgaller, och en handstickad grå väst i mohair (den lär ni få se på i sommar).

Ca 300 kr för allt (Bengali-tallrikarna kostade 200). Kap ändå!

Efter siesta och aperitivo satte vi igång med middagen, alla intagna på varsin station.

Så så gott allt.

Nedifrån och upp: Grillad zucchini och paprika i ugn, ajvar, smörstekta champinjoner, castelvetrano-oliver, nektarin- och mozzarellacaprese, halloumi, majskolvar, tomatsallad och ur bild: surdegsbröd och Amandas hemslagna aioli.

Earth men till efterrätt.

Är inte religiös eller så

Men vilken välsignelse det är ändå

Att ha dessa två

Och ett hus man kan åka till och hänga i

Vid ett tillfälle hamnade samtalsämnet drömmande om att någon gång i framtiden äga en varsin sommarstuga på samma gata.

Bullebyn-style. Eller kanske mer nutida: Schulman-style. Vore inte det nått så säg. En vacker dag!

Kompishelgen får 10 av 10. Och idag får jag semester! Vi åker till Gotland!! Och är där i typ 3 1/2 vecka. Gudbevars.

Hej så länge

48

Först och främst: KUL med alla tillägg på Dalarna-guiden! Så roligt.

Fick en fråga om jag inte kunde tipsa om lite böcker inför semestern. OM jag kan. Jag snöar ofta in på olika författare, så jag har valt att sortera mina tips efter det.

Som ni märker läser jag nästan uteslutande på engelska, men i princip allt går att hitta på svenska också. Ett tips är att många av böckerna finns att låna på bibliotek. Hoppas att ni inspireras till att läsa något kul!

Ska vi ta en titt i bokhyllan?

Kazuo Ishiguro
Först ut, nobelpristagaren i litteratur 2017. Jag tycker så mycket om Ishiguros språk, det är verkligen genomgående vackert. I The Remains of the Day är dock butlern Stevens röst, huvudkaraktären, återhållsam och formell. Konstrasten är fascinerande, ibland komisk. Andra gånger hjärtskärande i Stevens totala oförmåga att tappa sin yrkesroll ens för en sekund och leva för sig själv.⁣ Inte ens när han ser tillbaka på sitt liv. Det är en vacker, emotionell bok som jag varmt rekommenderar till alla. Dystopin Never Let Me Go är också värd en läsning. Bägge har även filmatiserats fint.

Nina Wähä
Nordic noir-boken Testamente har nog ingen missat. Vi läste den i bokklubben. Den rörde mig djupt. Kände väldigt starka kopplingar till en annan otroligt bra bok, Anna Karenina, särskilt i inledningen. Happy families are all alike; every unhappy family is unhappy in its own way.

Hanya Yanagihara
Succén kring A Little Life kan nog heller inte ha undgått någon, och jag likt de flesta andra rekommenderar verkligen att läsa den om man ännu inte har gjort det. Yanagiharas språk är verkligen trollbindande. Vi läste The People in The Trees i bokklubben, med blandad respons. Så otroligt märklig och på många plan disturbing bok, men den gjorde ändå något med mig. Kan rekommendera om man vill ha en läsupplevelse utöver det vanliga.

Scarlett Thomas
Jag läste dessa böcker för ett par år sen, och även ur bild: The End of Mr. Y som nog är Thomas’s mest kända bok. Böckerna är ofta old-school spännande, och med en viss mysticism inblandad. Karaktärerna är ofta väldigt intelligenta och cyniska (kommer hand i hand, väl?). Filosofiska samtal över vin förekommer typ i varje bok (det är f.ö. väldigt tydligt att Thomas själv är väldigt intelligent, det är också tydligt att hon vet om det – hur mycket man stör sig på det är nog individuellt).

Our Tragic Universe stannade kvar hos mig länge, kan verkligen rekommendera den, särskilt om man är typ nydumpad. Skulle säga att de är bra sommarböcker, hängmattekompatibla. Har ännu inte läst The Seed Collectors, kanske ska packa ned den i sommarhögen.

Jonathan Safran Foer
En författare som slog igenom med boken Extremely Loud & Incredibly Close, som handlar om en pojke vars far undkommer i 9/11. En väldigt rörande bok på många plan, och som introducerade ett helt ny typ av böcker för mig när jag läste den för första gången (15 år kanske?). Min favoritbok av Foer är dock den mindre kända Everything Is Illuminated, som handlar om hans påhittade resa tillbaka till Ukraina för att leta efter överlevande judiska släktingar från WWII. Otrolig bok!!! Som också filmatiserats fint med Elijah Wood i huvudrollen, en av mina favoritfilmer faktiskt.

Foers senare bok Here I Am var också väldigt fin. Fick en att tänka på det s.k. livet och dess gänglighet. Eating Animals och We Are The Weather rekommenderas om man behöver lite mer Greta Thunberg-puls i sitt liv. Väldigt välskrivna böcker.

Haruki Murakami
Är det töntigt att tipsa om Murakami? Anyhow, jag tycker att han är en väldigt bra författare, om än något svajig. Norweigan Wood var den första boken jag läste av honom. Jag var kanske 14 år och höll på att drunkna i min egen ångest. Det var kanske i och för sig inte bara på grund av boken.

Jag skulle dock vilja slå ett slag för Murakami i novellformat. Blind Willow, Sleeping Woman är en otrolig liten novellsamlig, perfekt för stranden, eller till en långsam GT på altanen. Jag tycker också att hans självbiografi What I Talk About When I Talk About Running var väldigt fin.

Jessie Burton 
Också old-school spännande. Lättsamt, kanske inget som stannar med en superlänge, men för mig som inte är superförtjust i deckare är detta ett bra alternativ. Lite mysticism, fint språk, intressanta karaktärer. Då sitter jag där och sträckläser. The Muse var otrolig!! The Miniaturist också nu när jag tänker efter, men det var så länge sen jag läste den.

Läsvärda klassiker

Ja, ingen boklista utan ett par klassiker:

  • Little Women av Louisa May Alcott. Vi läste den i bokklubben, och jag blev kär. Filmatiserades i år med bl.a. Meryl Streep, Emma Watson, Saoirse Ronan m.fl. !! Gåshud. Har alltid varit stensäker på att jag är en Jo, men jag relaterar faktiskt också till både Amy och Meg. Och så Beth då, poor Beth. Läs! Se!
  • Wuthering Heights av Emily Brontë, älskar allt med den boken. Det är inte your next door viktoriansk berättelse kring petitesser och överklassens anständighet. I promise.
  • Anna Karenina av Leo Tolstoy är upp till idag min absoluta favoritbok, och jag avundas er alla som har det framför er.
  • On the Road av Jack Kerouak. Gör ändå något med en. Perfekt bok att läsa påväg.
  • Slutligen, The Odyssey av Homer. Boken som antände min fascination till grekisk och romersk mytologi och antikvitet. Jag ser alltid tillbaka på den med kärlek. Jag älskar äventyret, monsterna Odysseus står inför och gudarna som involverar sig i hans försök att ta sig hem.

Och vad jag själv ska läsa i sommar?

Jag ska först och främst läsa ut Rodham av Curtis Sittenfield, har ca 60 sidor kvar. Den och Annika Norlins bok Jag ser allt du gör är sommarens böcker i min bokklubb. Sedan ska jag läsa JWHF:s bokklubbsbok, Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates, ni är väl med? Slutligen ser jag så mycket fram emot att äntligen ta mig an War and Peace av Leo Tolstoy.

Det lär ta ett tag.

Om jag hinner vill jag också läsa första boken i Karin Smirnoffs triologi, Jag for ner till bror. 

 

Böcker jag ser fram emot som ges ut senare i år: 
Antiken av Hanna Johansson (20:e augusti)
Ya Leila av Donia Saleh (21:a augusti)
Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunesson (24:e september)

Övriga boktips:
Aednan av Linnea Axelsson
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
Arv och Miljö – Vigdis Hjorth
Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
Klubben av Matilda Gustavsson
My Year of Rest and Relaxation av Otessa Moshfegh
The Color of Law av Richard Rothstein
The Essex Serpent av Sarah Perry
The Lord of The Rings av J.R.R. Tolkien
The Underground Railroad av Colson Whitehead

 

Vad ska ni läsa i sommar? Och längtar ni efter någon särskild bok som kommer senare i år?

41

Önskeinlägg! En reseguide till mitt absoluta favoritlandskap: Dalarna. Min pappa är från Mora, och vi har sommarhus i Gagnef, så jag borde väl kunna betrakta mig som halvkulla? Mina tips är av förklariga skäl centrerade mångt och mycket kring Siljansområdet, men med några väl värda avstickare.

Det har varit så mysigt att skriva denna guide, kändes lite som att återuppleva hela Dalarna på nytt! Hoppas att ni hittar något kul!

TA SIG HIT

Alla vägar leder till Dalarna! Skämt åsido, men det är verkligen lätt att ta sig hit, även utan bil. Tågstationer finns i Avesta, Borlänge, Djurås, Falun, Gagnef, Hedemora, Insjön, Leksand, Ludvika, Mora, Rättvik, Säter och Tällberg. Man hamnar i princip alltid centralt.

Man kan också åka buss. Masexpressen och Flixbuss går mellan Stockholm och Mora med flera stopp på vägen. Fjällexpressen tar dig längre norrut, åtminstone vintersäsong.

Lokalt är det kollektivtrafik med Dalatrafik som gäller. Se dock upp med tidtabellerna, vissa avgångar måste man ringa och boka ett par timmar i förväg för att de ska gå.

ÄTA

Såklart börjar denna guide med det allra viktigaste: MAT. Bra fik, restauranger och gårdsbutiker.

Bruntegården & Sjövillan – Rättvik
Restaurang Bruntegården är en faluröd gård med 150-åriga anor och en otrolig utsikt över Siljan. Intill ligger Sjövillan, ett lite mer modernt brasseri, även det med fantastisk utsikt. Det är krögarparet Magnus och Linn Ollas driver bägge restaurangerna. De arbetar med naturens skafferi och det lokala arvet från bygden. Bordsbokning gäller. Man kan också bo över på hotellet på Bruntegården. P.S. Tuttull på menyn! Missa ej.

Solgårdskrogen – Rättvik
En annan prisad restaurang som drivs av Jonathan och Genevieve Bjurenstedt. Säsongen styr menyn och det mesta i grönsaksväg kommer från egna odlingar. Ägg och lamm är också gårdens egna, fisken är från Siljan och kött från lokala uppfödare. Mycket tillagas utomhus året om, på vedeldad grill, rotisserie eller i en kokgrop. Otroligt ställe! Man kan bo över här. De kommer tyvärr att ha stängt sommaren 2020 på grund av rådande situation.

Fricks Konditori – Rättvik
Ett traditionellt litet hantverkskonditori i dalamiljö. Väl värt en paus för eftermiddagskaffet, eller second breakfast.

Kulinariet – Stora Skedvi
En gammal fabrik som idag fungerar som ett litet centrum för småskaligt mathantverk. Här kan du se när Skedvi Bröd gräddas för hand i vedeldade ugnar, handla delikatesser i saluhallen, fylla din glasflaska med mjölk från byn eller äta en kulinarisk lunch i restaurangen. God mat, vackra miljöer. A winner. OBS undvik 08-fällan, Skedvi uttalas Skävä och inget annat.

Burgarbussen – ?
En foodtruck som bjudit på Dalarnas bästa burgare (empirisk studie) sen 2014. Håll koll på var de befinner sig på deras instagram.

Wålstedts Gård – Dala-Floda
Här bedrivs ekologisk grönsaksodling, en liten gårdsbutik, restaurang, bakkurser m.m. Även Fäboro erbjuds, ett upplevelsebaserat boende där man får prova på fäboliv. Efter att man checkat in får man en vägbeskrivning, packad matsäck och sedan vandra själv cirka 4 km till en liten fäbod där en jordkällare väntar fylld med hemlagade godsaker. Hur underbart? Mer info här.

Snitths Hantverksbageri – Furudal
Gulligt bageri som bakar allt på lokala och ekologiska varor.  Hem till de berömda hockeybullarna. Jag själv har dock lite svårt för vaniljkräm/custard, så det är ingen personlig favorit.

Torsångs Café – Borlänge
Dalarnas äldsta café, strax sydöst om centrala Borlänge. Den modige beställer klassikern ”Hästräka” som funnits på menyn sen 70-talet, en macka med gustafskorv och räksallad.

Gårdsbutiker
Dalarna kryllar av små bodar och gårdsbutiker som säljer grödor, sylt, bröd, glass m.m. Det finns en karta över många av butikerna här, och en lista här. Varje år är det skördefest på gårdarna, detta år 4-6:e September. Förra året var vi bl.a. förbi Sahlins Struts strax söder om Borlänge och köpte massa fina grönsaker (bilden ovan).

Delikatesser
Dalfolket är väldigt stolta över sina olika lokala delikatesser, och med all rätt. Många av dem går att köpa i vanliga matbutiker. Bland mina favoriter hör: Rälta tunnbröd, Gustafskorv, Leksands knäckebröd (som f.ö. har en bageributik intill fabriken där man kan fynda), Rättviksglass, tuttull, m.m.

Övriga tips:
Bistro Apan – Rättvik
Dala-Floda Värdshus – Dala-Floda
Spruthuset – Falun
Kaffestugan – Orsa
Frö – Sälen

GÖRA

Carl Larsson-gården – Sundborn
War välkommen kära du! Missa inte denna pärla till upplevelse, Carl och Karin Larssons hem i Sundborn. Det är verkligen något alldeles extra, precis som att tiden stått stilla. Elsa Billgren har dokumenterat sitt besök här, och Johanna Bradford här.

Zorngården & muséet – Mora
Anders och Emma Zorns efterlämning i form av Zornsamlingarna. De utgörs i grunden av fyra besöksmål: Zornmuseet, Zorngården, Zorns gammelgård och Gopsmor. På senare år har även Textilkammaren vid Zorns gammelgård. Missa inte mysiga Café Zorn!

Dalhalla – Rättvik
Sveriges absolut vackraste utomhusarena, är ganska säker. Denna sommar är såklart allt inställt, men de brukar vanligtvis ha en stor bredd av artister. Allt från The National, First Aid Kit och Mando Diao till Paul Potts, Toto och Sting har spelat här.

Vidablick – Rättvik
Ett utkikstorn på Hedsåsberget som ger en vacker vy över Siljansringen och kyrkorna i Rättvik, Boda och på Sollerön. Vid riktigt klart väder lär det gå att se Städjan (ett fjäll på 1131 meter i norra Dalarna) med kikare. Det finns också en liten handverksbutik i anslutning.

Bäsna Trädgård – Gagnef
En urmysig trädgårdsbutik inredd utomhus precis som en vanlig trädgård. Massa inspiration för den trädgårdsintresserade. Vi åker hit varje år, så mysigt. Glöm ej att fika i det lilla caféet! Deras klassiker pelargonkaka är ett måste.

Vandra
Dalarna har otroligt vacker natur och gott om vandringsleder, de flesta finns listade här. En vandring (eller snarare en långpromenad) som vi gör varje år är att gå upp för Djurmoklack, ett litet berg på 358 m.ö.h. som ligger precis intill vårat sommarhus. Det är en fin liten tur med vacker utsikt som belöning. Förra året åkte vi också upp till Grövelsjön, a.k.a. Sveriges närmsta fjäll, precis vid gränsen till Norge. Så himla fint att vandra där! Vi bodde på Storsätra Fjällhotell vilket jag verkligen kan rekommendera. Mysiga lokaler, bra service och otrolig frukost. Svenska Turistföreningen (STF) har också en fjällstuga precis vid vandringsledens start.

Fiska
Fiske finns det gott om, både i sjö och älv, mer info finns här. Det finns även sjöar där man planterat in e.g. regnbåge och öring, de behöver man dock fiskekort för att få fiska i. Det finns även guidade turer att boka för att lära sig flugfiske. Har man tillgång till båt kan man fiska kräftor, men man måste köpa fiskerätt i god tid.

Övriga tips:
Nittsjö keramik – Rättvik
Sätergläntan – Insjön
Sommarrodel – Rättvik

LOPPISAR

Ingen sommar i Dalarna utan loppisar och auktioner. Gud vad mycket vi har fyndat genom åren. Förr lockade auktionsveckan i Gagnef folk från hela landet, men den har tyvärr inte arrangerats på senare år. Nu får man istället hålla utkik på skylttavlor och i facebookgrupper, eller bara kika efter skyltar där det står ”LOPPIS” längst med väggrenarna. Här nedan är mina tips på loppisar som har öppnet året om. Öppettiderna kan vara ganska oberäkeliga, A och O är att hålla sig uppdaterad.

Loppishallen – Gagnef
STOR lokal, blandat nytt och gammalt. Privatpersoner hyr in sig i hyllor. Brukar alltid kunna fynda något! Sparsmakad info online, högst oklart med öppettider. Brukar vara nya varje sommar.

Tulavippan – Gagnef
I princip samma koncept som Loppishallen (f.ö. låg Tulavippan i Loppishallens lokaler tidigare).

Röda Korset – Djurås
Ett litet gult hus intill Djurås centrum. Bra priser, har fyndat mycket här!

Rasta och Fynda – Duvnäs
Även här hyr privatpersoner in sig och säljer från hyllor. Stort! Sväng förbi Ingmar Bergmans brygga när ni ändå är i krokarna, den ligger på andra sidan vägen ca 1 km söderut.

BK’s Gammalt och Nytt – Insjön
What can I say? Dalarna älskar loppisar där man kan hyra in sig på hyllor. Fyndläge, särskilt möbler och allmoge!

Övriga tips:
PMU Second Hand – Falun
Loppmarknaden – Falun
Redhes Loppos O Kuriosa – Dala-Floda
Spader Madame – Vikarbyn
Erikshjälpen – Borlänge
Emmaus – Borlänge
Myrorna – Borlänge
Ta till Vara – Borlänge

MER INFO
Visit Dalarna – Hemsida med info om boende, event, m.m.
Upptäck Dalarna – Bok om allt du behöver veta!
White Guide – Restaurangguide (sök på Dalarna).

Det var allt för denna gång. Kommer nog att fortsätta uppdatera denna guide löpande.

Tipsa gärna i kommentarena om jag har glömt något!

32

Jag fick en önskan om att skriva lite mer vardagliga inlägg. Jovisst! Sagt och gjort. Här kommer lite blandat från helgen och veckan som har gått.

Helgen beskrivs nog bäst i vad vi åt. Patrick var lite halvsjuk, så vi höll oss mest hemma. På lördagen lagade jag nässelgnudi som vi åt med smör och parmesan. Det enkla goda livet.

Vi har startat ett nytt projekt som går ut på att se alla filmerna i Marveluniversumet i kronologisk ordning. Jag älskar dem, men tycker att tidslinjen har blivit lite rörig under de senaste årens biofilmer. Hoppas att kronologin kan bringa lite klarhet i det hela.

Till gnudin drack vi ett otroligt Sauvignon Blanc från Sancerre. Nr 95564. Jag tipsade om det på min instagram och på måndagen sålde det slut i hela Stockholm och Göteborg. Men jag tror att det fortfarande finns några flaskor kvar ute i landet. Malmö, spring och köp! Ångrar så att jag inte köpte fler. 

Patrick gjorde Toast Skagen till mig med. Jo. Man. Tackar.

På söndagen gjorde vi verkligen inget särskilt. Det har varit ett sånt lynnigt väder de senaste dagarna. Regn och rusk ena sekunden, sol nästa.

Jag gick ut och sprang i skogen på eftermiddagen. Utan hörlurar, mobil, eller löptech. En favoritgrej. Bara träden och jag och tankarna och löpstegen som trummar mot marken. Dum dum dum.

Jag kommer verkligen att sakna Stora Skuggan när vi flyttar. Det är så vackert där. Tips tips på promenadområde.

Vi åt grilled cheese till söndagsmiddag. Alltid ett bra beslut.

Efter hemmajobb på måndagen åkte jag in till stan. Såg ut såhär. Skorna är gamla favoriter från Vagabond, men säljs fortfarande. Så bekväma och klassiska, modellen heter Joyce. Tröjan är från Marimekko och är nog det mjukaste jag äger just nu. Skärpet är från COS, byxor och väska second hand.

Jag mötte upp Julia för en AW på Savant. Ett glas vin blev två blev tre så som det lätt blir när man har trevligt. Klädvalet visade sig dock vara helt fel, för på vägen dit fastnade vi båda i hagelstorm och ösregn. Men, som Julia sa: Bra vinväder.

I tisdags efter jobb mötte jag upp Fanny för en långpromenad. Stora Skuggan, igen. Tog tyvärr ingen bild på Fanny, men på svanmamma och svanpappa som skrämde livet ur henne. Olyckligt. De vaktade sina barn.

Fanny är en av mina äldsta vänner!!! Blir gråtmild när jag tänker på det.

Jag vill fred men om Fanny går ut i krig så följer jag efter.

Denna lunch har jag ätit i stort sett varje vardag sen någon månad tillbaka. Vattenmelon, mynta (köper fryst och bara strösslar över), fetaost eller halloumi, olivolja, pressad citron, salt och peppar, ibland chiliflakes. Leksands knäckebröd vid sidan av. Så gott och tar typ 5 min att montera.

På onsdagskvällen åkte jag in till stan igen. Såg ut såhär, i blus från Marimekko (igen) och resten second hand (igen).

Åt middag med Josefine på Bar Agrikultur!

Gott!

Mysigt!

Igår hann jag också med en mysig lunch med Pinar. Jag cyklade hela vägen till Matateljen från Lidingö. Tog cirka 50 minuter.

Hej! Gott var det!

Sen cyklade jag ned till Saltsjöqvarn och åkte skärgårsbåt tillbaka till min ö för lite eftermiddags- och kvällsjobb.

Sociala veckan, eller vad? Minns nog inte senaste gången jag hade planer exakt varje dag en vanlig jobbvecka. Och idag är det fredag!! Och efter jobbet ska jag ta mitt pick och pack och två bästisar under armen för att åka upp till Gagnef över helgen. Raggsockorna och bib:en är packade. Fy fan vad trevligt

Höres!

P.S. Var detta kul? Det-här-gör-jag-om-dagarna-inlägg? Är också stressad över den ojämna redigeringen på bilderna i detta inlägg. Men äsch. Den ängslige bloggaren trevar på.

 

Follow my blog on Bloglovin.

61