Varning för ett extremt smalt inlägg!! Och varning för youtuberrubrik, hehe. Hur som helst. Sen början av juli har jag och Patrick spenderat lite drygt 50 timmar på att se om alla hittills utgivna filmer i Marvel Cinematic Universe (MCU) i kronologisk ordning. Alltså, filmer vi sett förut, men denna gång i ”rätt” ordning i tidslinjen, inte i ordningen som de har getts ut. Ett väldigt trevligt projekt faktiskt. Hela grejen med MCU är ju att alla filmer är sammanlänkade, och att det sker väldigt mycket internskämt och referenser under filmerna (precis som i t.ex. Star Wars). Alltså, även om det går att se många av filmerna fristående så GER det verkligen något till helhetsupplevelsen att ha sett alla i rätt ordning.

Och, något måste jag ju göra med all information. Har därför bestämt mig för att lista alla filmer i kronologisk ordning, året de släppts, när de utspelar sig, samt mitt betyg. Enjoy!

Phase 1:

1. Captain America: The First Avenger (2011). Regissör: Joe Johnston. Utspelar sig under WWII.
Gillar verkligen historien om Captain America. Chris Evans spelar bra. Det är också så intressant hur de gjorde honom som skinny Steve Rogers, det finns en artikel om Lola VFX’s specialeffekter här. Mysig action, om ni förstår vad jag menar. Men kanske mest nödvändig för historien än något man vill se flera gånger.
Betyg: 3 av 5

2. Captain Marvel (2019). Regissör: Anna Boden, Ryan Fleck. Utspelar sig 1995.
Förstår inte varför denna ”bara” har 6.9 på imdb? Jag tycker att den är OTROLIG. Är jag bias för att det är den första filmen i MCU med ett female lead, och för att det ligger feministiska blinkningar inbakade i varenda tagning? Ja men jag kanske är lättköpt då!! Må så va. Brie Larson spelar jättebra! Captain Marvel är en av mina favoritkaraktärer. Hon är SÅ cool. Så snygg och bra film.
Betyg: 4 av 5

3. Iron Man (2008). Regissör: Jon Favreau. Utspelar sig 2010.
En film som tyvärr inte har åldrats jättebra. Visst, storyn är spännande. Men jag stör mig så mycket på att Pepper i princip är Irons Mans mamma, samtidigt som hon är kär i honom (trots att han är odräglig?), samt springer runt i stilettklackar i två timmar och är i allmänhet vår bekanta karaktär: Hjälplös kvinna i nöd. Iron Mans karaktär är också så snark. MEN, det är ändå väldigt bra action, animeringen håller, och ploten är indragande. Det drar upp betyget.
Betyg: 3 av 5

4. Iron Man 2 (2010). Regissör: Jon Favreau. Utspelar sig efter Iron Man.
Nej men om den första Iron Man åldrats dåligt så är det inget emot tvåan. Så sunkig emellanåt, och varken storyn eller dialogen räddar. Tycker fortfarande att kärlekshistorien är helt obegriplig? Pepper, get a divorce.
Betyg: 2 av 5

5. The Incredible Hulk (2008). Regissör: Louis Leterrier. Ospecificerad tid, utspelar sig pre-Avengers. 
Nej men den här filmen är så kass, tyvärr. Edward Norton är så fel castad, och manuset är emellanåt så pinsamt att man skrattar rakt ut. Det är SYND, för Hulken är en av mina favoritavengers. Jag tycker verkligen att han förtjänar en ny film med Mark Ruffalo.
Betyg: 1 av 5

6. Thor (2011). Regissör: Kenneth Branagh. Utspelar sig sex månader innan Avengers.
En film som ändå checkar av det mesta en bra sci-fi actionfilm bör innehålla: En snygg hjälte med daddy issues, en antagonist som man semisympatiserar med, fightscener som man håller andan i, rymdportaler och, såklart: En helt ologisk kärlekshistoria.
Betyg: 3 av 5

7. The Avengers (2012). Regissör: Joss Whedon. Utspelar sig 2012.
Nära actionperfektion, men tyvärr lite för långsam emellanåt. Där tappar den mig. Har inte så mycket mer att tillägga. Denna film innebär början på hela project Avengers. Ny Hulk också! Mark Ruffalo!
Betyg: 3,5 av 5

Phase 2:

8. Iron Man 3 (2013). Regissör: Shane Black. Utspelar sig 6 månader efter The Avengers.
Här känner jag att Iron Man verkligen fick en film för mycket. Shane Black har tagit över regin efter Favreau och även om jag tycker att det var till fördel vad gäller karaktärsskildringarna så är utbudet av actionscener snudd på för generöst. Tempot är uppskruvat (vilket man ändå gillar), men explosionerna så många att det ändå bromsar in allt. Just den detaljen gissar jag dock kanske tilltalar majoriteten av publiken?
Betyg: 2 av 5

9. Thor: Dark World (2013). Regissör: Alan Taylor. Utspelar sig post-Avengers, pre-Ultron.
Absolut lite B handling och dialog, men denna film hade ändå något!! Mycket tid för många favoritkarakärer som Thor, Loki, Frigga, Heimdall, m.fl. Jag gillar verkligen Asgard-miljöerna och mytologin. Thor gör f.ö. sin stora karakärtutväckling i denna film (alas, är tyvärr en väldigt grund karaktär ändå). P.S. Även om ni inte är sugna på filmen så är Chris Hemsworth’s perfekta bringa värd en titt, spara tid genom att beundra den här. You’re welcome 🙂
Betyg: 3 av 5

10. Captain America: Winter Soldier (2014). Regissör: Anthony & Joe Russo. Utspelar sig post-Avengers, pre-Ultron.
Actionperfektion! Bra handling. Gillade verkligen denna film!! Inget kärlekstjafs. Förlåt, men MCU’s track record so far på att porträttera kärleksrelationer är… sådär, kan vi väl säga? Jag föredrar faktiskt att de skippar det helt, som de gjort i denna film. Bara svinbra action, vänskap, otroliga hjältar. Bravo!
Betyg: 4 av 5

11. Guardians of the Galaxy (2014). Regissör: James Gunn. Utspelar sig under 2014.
Jag älskar den här filmen!!!! James Gunn gör både regin och skriver manus ihop med Nicole Perlman (som även var med och skrev Captain Marvel – som jag också älskade, inte en slump). Karaktärerna är underbara, storyn perfekt, och dialogen spot on.
Betyg: 4,5 av 5

12. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017). Regissör: James Gunn. Utspelar sig efter Guardians of the Galaxy.
Nej men precis som Vol. 1, SÅ bra. Har inget mer att tillägga!
Betyg: 4 av 5

13. Avengers: Age of Ultron (2015). Regissör: Joss Whedon. Utspelar sig 2015.
Ja. Nej. Hmm. En film jag vill gilla men tyvärr inte gör. Idé och tema kring AI är ju intressant i teorin, jag älskar t.ex. I Robot, men utförandet i denna blev liksom för mycket. Den tappade mig någonstans mellan svävande städer och AI:ns väldigt överdrivna bad guy-röst
Betyg: 2,5 av 5

14. Ant-Man (2015). Regissör: Peyton Reed. Utspelar sig 2015.
En film jag tyvärr hade svårt att behålla engagemanget för. Scrollfingret åkte upp då och då. Jag är helt enkelt inte särskilt intresserad av Ant-Man, vare sig som privatperson eller superhjälte. Förlåt 🙁
Betyg: 2,5 av 5

Phase 3:

15. Captain America: Civil War (2016). Regissör: Anthony & Joe Russo. Utspelar sig post-Ultron, pre-Infinity War.
Jo men absolut, denna film är bra. Tyvärr känner jag att porträttet av antagonisten tillika anti-heron (som i princip hela filmen kretsar kring) Bucky aka Barnes, Captain America’s vän från WWII, är lite platt emellanåt – och därför blir tyvärr hela filmen och storyn också lite platt. Bra action dock!
Betyg: 3 av 5

16. Spider-Man: Homecoming (2017). Regissör: Jon Watts. Utspelar sig post-Civil War, pre-Infinity War.
Den av filmerna som kanske har mest feel good i sig? Förutom Guardians of The Galaxy då. Peter Parker är ju blott 15 i denna film, så allt är ju liksom.. gulligare, lugnare, snällare och liksom mindre… mindre. För mig gjorde det tyvärr filmen ganska ointressant som superhjältefilm, och den flyger tyvärr inte heller som collagedrama. Jag somnade :-/
Betyg: 2,5 av 5. 

17. Doctor Strange (2016). Regissör: Scott Derrickson. Utspelar sig 2016.
Allmänt snygg, Inception-esque film. Otrolig line-up också: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen m.fl. Jag måste erkänna att det emellanåt blir svårt att urskilja Doctor Strange från Sherlock Holmes. Frågan är om Benedict Cumberbatch är en ensidig skådespelare (jag vill inte tro det), eller om vi bara älskar lågempatiska narcissistiska män i populärkulturen?
Betyg: 3,5 av 5. 

18. Black Panther (2018). Regissör: Ryan Coogler. Utspelar sig 2017.
Det blir svårt att skriva om den här filmen utan att påtala det faktum att Chadwick Boseman, som spelar King T’Challa, väldigt tragiskt gick bort i cancer den 28:e augusti i år. Att Black Panther var näst på tur i vår kronologi kändes menat på något sätt. Vi såg alltså filmen bara ett par dagar efter hans bortgång. Den här filmen är så mycket mer än en tegelsten i MCU. Förutom att den är ett mästerverk i sig, så har den betytt obeskrivligt så mycket för otroligt många. Se bara på detta klipp. Tack för allt Chadwick. Wakanda forever <3
Betyg: 5 av 5.

19. Thor: Ragnarok (2017). Regissör: Taika Waititi. Utspelar sig post-Ultron, pre-Infinity War.
Den bästa Thorfilmen i min mening. Inte bara för att den är snyggare än de tidigare, utan ockå för att Chris Hemsworth och Tom Hiddleston blir så bra när de får mycket skärmtid ihop. Filmens stjärnor är ju dock till 110% Cate Blanchett och Tessa Thompson, otroliga! Även A+ för soundtrack.
Betyg: 4 av 5.

20. Avengers: Infinity War (2018). Regissör: Anthony & Joe Russo. Utspelar sig 2017.
Ahhh, den här filmen. Så så SÅ bra. Bröderna Russo i sitt esse. Man tänker att det ska bli rörigt att slänga ihop alla våra favorithjältar i samma fim? Istället har den de allra bästa delarna av de allra bästa Marvelfilmerna.
Betyg: 5 av 5. 

21. Ant-Man and The Wasp (2018). Regissör: Peyton Reed. Utspelar sig troligtvis mellan Infinity War och Endgame.
Snäppet bättre än den första filmen, mest p.g.a. att karaktären The Wasp spelad av Evangeline Lilly får ta plats.
Betyg: 3 av 5.

22. Avengers: Endgame (2019). Regissör: Anthony & Joe Russo. Utspelar sig 2017 till 2022.
Åh gud. Actionperfektion igen. Den här filmen är.. så jävla bra? Bröderna Russo gör det igen. Absolut konstant gåshud genom de 15 sista minuterna.
Betyg: 5 av 5.

23. Spider-Man: Far From Home (2019). Regissör: Jon Watts. Utspelar sig post-Endgame.
Likt den första Spider-Man så är även denna uppföljare åt det barnsliga, gull-gull hållet. Handlingen centreras mycket kring sanning/osanning, och fake news. Spider-Man får nämligen slåss mot en antagonist som är en s.k. låtsashjälte, som lyckas lura omvärlden med hjälp av projektorer och hologram. Hur otroligt det än kan verka, blir filmen en ganska snygg blinkning till Trump-samhället, ”Folk vill tro. Och nuförtiden tror de på allt.”. F.ö. kan jag tycka att det är ganska avslappnande med opretentiös tönt-action ibland.
Betyg: 3 av 5.

~

Och det var allt! Otroliga lows och extrema highs kan man ju lugnt säga, men herregud vad jag älskar detta lilla universum.

En annan liten sammanfattning for y’all:

Antal filmer med kvinnliga regissörer och/eller manusförfattare: 2 av 23 (Captain Marvel och Guardians of the Galaxy).
Antal filmer med POC regissörer och/eller manusförfattare: 3 av 23 (Iron Man, Black Panther och Thor: Ragnarok)

Det jag vill säga är representation och mångfald saknas på väldigt många plan, särskilt bakom kameran. Marvel Studios har dock meddelat att de kommer att fortsätta att jobba för bättre representation under Phase 4, listad enligt nedan:

Black WidowNovember 6,2020 Update: May 7, 2021
The EternalsFebruary 12, 2021 Update: November 5, 2021
Shang-Chi and The Legend of The Ten RingsMay 7, 2021 Update: July 9, 2021
Thor: Love and Thunder – February 11, 2022
Doctor Strange and the Multiverse of Madness – March 25, 2022
Black Panther II – May 6, 2022 (kommer med stor sannolikhet att bli uppskjuten)

bl.a. kommer The Eternals att ha MCU’s första gaykaraktär, och Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings har universumets första asiatiska lead. Dessutom kommer Tessa Thompson’s roll Valkyrie (som är svart och queer, och har tidigare setts i Thor: Ragnarok och Avengers: Endgame), att ha en större roll i Thor: Love And Thunder. Och, såklart, Black Panther II. Disney’s alternativ till uppföljaren har endast spekulerats kring än så länge. Kanske byter de ut Chadewicks roll mot en helt ny skådespelare (troligtvis med protester från fans), eller så gör de som serietidningarna – låter King T’Challas syster Suri ärva panterdräkten. Jag hoppas innerligt på det sistnämnda.

Jag ser också väldigt mycket fram emot Black Widow’s första film, den andra filmen i MCU med ett female lead. Trailer här. Gåshud!

23

Good morning Taipei! Med inspo från Sandra och Elsas fantasiinlägg har jag åkt på en weekend till Taiwan, och du är bjuden! Det känns kanske lite knäppt att skriva att reseinlägg mitt i en pågående pandemi såväl som miljökris, men kanske är det precis det vi behöver just nu? En liten flykt från allt? Jag har fått det otroliga privilegiet att resa till Taiwan i mitt jobb ett par gånger, och det är verkligen ett underbart land. Följ med!

På vår drömresa finns det inget som heter jetlag eller trötthet från flygresa. Vi vaknar pigga och redo att utforska. Hösten och vintern är verkligen en perfekt tid för att besöka Taiwan. Morgnarna är krispiga och svala, och dagarna är som ljummen svensk sommar.

Vi börjar med en morgonpromenad. Taipei visar sig från sin allra bästa sida. Det är verkligen en otroligt fin stad, håller du inte med? Full av lummiga parker och omringad av gröna berg.

Vi promenerar runt i Da’an, ett av mina favoritområden i Taipei. Pulsen är lite lugnare här, och det finns massor av mysiga små caféer, restauranger och butiker.

Ja men just det – du är väl hungrig? En klassisk frukosträtt i Taiwan är krispiga friterade brödpinnar (you tiao) som man doppar i varm sojamjölk (dou jiang), men vi är lite för sent ute för det. Vi stannar istället till vid Tian Jin, ett stånd som säljer cong youbing, i.e. scallion pancakes. Det är alltid lång kö här av förklariga skäl.

Vi tar varsin scallion pancake fylld med ägg, soja, chilisås och thaibasilika. Man får dem serverade rakt i handen, varma och krispiga och alldeles underbara. De är faktiskt ganska enkla att göra själv, Karin Lei, i.e. Chopstick Stories, har ett jättebra recept som ni hittar här.

Nej nu måste jag iväg på ett jobbmöte, men du kan väl utforska stan själv i en timme eller två? Det finns så mycket fint att se här. Vi ses senare!

Dags för jobblunch, du är såklart bjuden! Vi äter på en Szechuansk restaurang. Maten snurras runt på en platta i mitten av ett runt bord. Rätt efter rätt kommer in. Nej men jag vet, allt är så otroligt gott. Allt från scallion pancakes, sammetslen aubergine och pekinganka till perfekta dumplings och vitlöksfräst vattenspenat.

Vår favorit blir denna krispiga friterade tofu i sötstark sås. Sen: Matkoma. Detta måste vi promenera av oss.

Men först tar vi högbanan mot Xinyi district. Det är både smidigt och billigt att ta sig runt i Taipei med MRT (Metro Taipei), som består av högbana, tunnelbana och förarlösa vagnar. Korten säljs lite överallt. Här, varsågod! Jag fixade ett till dig på 7/11.


Ett bra sätt att lära känna en ny stad är att se den från ovan. Många turister åker upp i Taipei 101, en skyskrapa som faktiskt var världens högsta ett tag efter att den blev klar 2004. Den klåddes av Burj Khalifa i Dubai 2010, och många efter det. Men fin är den, visst? Den ska efterlikna ett bambuskott. Men man får faktiskt en ännu bättre utsikt om man promenerar upp för Xiangshan, a.k.a. Elefant Mountain. Vi måste dock skynda oss, annars missar vi skymningen!

Vi får stanna flera gånger på vägen upp och ta pauser, svettiga och anfådda. Förbi oss går lokalbor utan en endaste svettpärla i ansiktet, vissa ler roat men vänligt åt oss. Men visst var det väl värt utsikten?

Någonstans här stjäl Taipei ditt hjärta för gott. Och som om det vore tidsinställt börjar våra magar att kurra ikapp. Vi promenerar tillbaka nedåt staden för att äta middag.


Jag vet precis vad vi behöver. Såklart ska vi äta bao. Vi står i kö till ståndet Jan Lia, ännu ett populärt ställe.

Visste du att bao är från Taiwan? The Taiwanese Hamburger, som man skämtsamt brukar kalla det här. De heter egentligen Gua Bao, vilket betyder Sliced Bun. Alltså, när det på e.g. restaurangmenyer här i Sverige serveras ”Bao Bun” så står det alltså.. Bun Bun, hehe.

Nej men jag vet. Det är den godaste bao man någonsin har ätit. Fluffigt bröd möter mört och klibbigt kött i god sås, bräserat kål, koriander och krossade jordnötter. Mmm.

Påvägen tillbaka hotellet passerar vi en nattmarknad. Synd att vi är proppmätta, annars hade jag låtit dig prova oyster omelette, dumplings, bubble tea, runbing, black pepper buns… Va, vilken doft? Åh, den. Det är stinky tofu. Doftar lite speciellt, men är faktiskt jättegott. Oj, var det en gäspning? Ska vi kanske svalka oss med en varsin kall öl och sedan dra oss tillbaka? Jag börjar faktiskt också bli lite trött.

Godmorgon dag två i Taiwan! Oj, idag vaknar vi visst upp på östkusten, i Hualien. Naturen är så otroligt vacker här. Man tror knappt att det är sant.

Vi tar en morgonpromenad till en liten te- och kaffeplantage i utkanten av staden Ruisui. Chen Yunting, eller Kaffeprinsessan som hon även är känd som här, startade odlingen på 40-talet. Idag har den både fairtrade och ekologisk certifiering.

Morgonkaffe med utsikt över marken där bönorna har vuxit. Det finns definitivt värre platser att dricka en kopp java på. ”Det godaste kaffet jag någonsin har druckit” säger du, och jag kan bara instämma.

Efter kaffet äter vi frukost french style, varsin sockrig nyfriterad milk donut. ”Som krispiga moln i munnen” säger du. Perfekt beskrivet.

Sedan promenerar vi tillbaka mot Ruisui. Utsiken över dalen är otrolig.

Ruisui är känd för sina fruktodlingar. Det odlas allt från avokado, pomelo och banan till drakfrukt, mango och papaya. Vi passerar bl.a. ett vildvuxet ananasfält. Ja, det är såhär de växer!

Vi tar tåget tillbaka till Taipei. Det är lätt att ta sig runt i Taiwan, det finns både snabbtåg och långsammare konventionella. På östkusten går de långsamma, men fördelen är att man hinner titta ut genom fönstret. Visst skulle detta kunna vara en scen ur Jurassic Park?

Väl tillbaka i Taipei skyndar vi oss till Din Tai Fung för att äta lunch. Det var den första restaurangen i Taiwan som fick en Michelinstjärna, och nu har de ett imperium på 119 restauranger i 14 länder. Här utanför deras allra första restaurang är det välorganiserat kaos. Man får en lapp med ett könummer. Uppskattad kötid: 70 minuter. Men bord för två blir ledigt ganska snabbt. Lucky us!

På vägen till sitt bord kan man se in i köket. Här står några av världens främsta dumplingkockar.

Vi äter såklart deras berömda soup dumplings, xiao long bao. De är små konstverk i sig, flortunna och riktigt smälter i munnen. Vi utbyter blickar men inga ord behövs, vi vet, det är de godaste dumplings vi någonsin har ätit.

Synd att vår helg snart är slut hallå!

Men jag har faktiskt ett sista ställe jag måste visa dig. Visst har du lite plats kvar i magen? Ännu en matkö. Den är värd det, jag lovar.


Här görs nämligen handgjorda nudlar och wontons.

Vi delar på en skål zha jiang mian (vilket Karin upplyste mig om att det heter, hoppar att hon gör ett recept på det snart). Denna bild är tagen precis innan man blandar runt allt.


Vi tar också in en portion sichuan red oil wontons! SÅ goda. Det pirrar i hela munnen från sichuanpepparn.


Men oj jag glömde nästan, jag har ju köpt en massa souveniner till dig! Kaffe och te från kaffeodlingen vi besökte i Ruisui, tsengnuldar, suröl från ett litet bryggeri i Taipei, five spice… Ja, och så lite K-Beauty. Det har ingen dött av. Hoppas att du gillar allt!

Vad kul vi haft hallå! Så fint att du ville följa med. Tack Taiwan för denna gång. I love you.

 

 

Follow my blog on Bloglovin.

36

Idag lämnade jag in en filmrulle som jag haft i kameran sen i början av augusti. Då hade vi fortfarande semester. Det ääär något med det analoga fotandet. Jag har varit inne på det förut. Det långsamma, engångsvärdet i varje bild, och att man helt glömt bort vad som finns på rullen när man väl framkallar.

Ska vi ta en titt?

Vi börjar i mitten av augusti. Tropisk kväll. Några vänner kom upp dagen innan vår kräftskiva.

Pasta i stor skål ändå <3

Hanna! <3 Dagen därpå kom resten av gänget kom upp.

Kräftskivan prickade vi in på Dalarnas absolut varmaste dag. Vi trängdes med iskall öl i skuggan.

Det lektes! Här: Kast i badring med diverse föremål.

Gänget!

<3

En otrolig kväll!

Som slutade i dans på stol, på bord, och nattbad.

Tillbaka i stan igen! Första träffen med vinklubben, och kanske den mysigaste bilden på hela rullen. Åh vad jag gillar detta gäng.

Från en annan kväll när jag och Patrick åkte 1 1/2 h för att hämta ett bord. Det var det värt.

Och så fint där.

Och här kommer de två enda bilderna på mig på hela rullen.

hej!

Någon vecka senare, pizzadate med Fanny och Filip.

ÄLSKLINGAR!

En eftermiddag när jag fikade med farmor och farfar, coronavänligt på deras balkong. Farfars odlade persikor i förgrunden.

Nyinflyttade!

Första middagen i lägenheten.

Bild från en kväll när jag åkte till Uppsala för möte med bokklubben. Blev sentimental och gick en sväng i mina gamla skogar uppe på Uppsalaåsen. Här har jag sprungit många gånger. Glad, ledsen, arg, stressad, lugn.

Försnack hos Filippa innan middag och boksnack, vi hade läst Rodham av Curtis Sittenfield och Annika Norlins Jag ser allt du gör.

Fina bokklubben! Tack för er!

Torild kom in i mitt liv! Blev nykär.

Vinlubbsträff nummer två, numera komplett klubb även med Ema och Sarah. Hemma hos mig! Jag hade valt temat signaturviner, alla fick ta med sig en flaska som på något sätt representerade dem.

Denna bild togs nog i slutet av kvällen, heh. Men den var underbar. Underbara viner. Underbara personer. Så glad över dom.

Projekt platsbygd bokhyllevägg satte igång.

Här står jag i dunklet och drar de första riktiga penseldragen.

Det blev höst på vår gata.

Afternoon tea med en av de gulligaste jag vet! Fanny <3

Hemmajobbet.

Och så två bilder från så sent som denna fixarhelg. Patricks föräldrar kom över från Gotland för att hjälpa oss att bygga bokhyllan.

En helg av rummy, god mat, fix, massa fix.

Och det var den rullen! Älskar dem här bilderna. Det var så länge sen jag fotade analogt, behöver öva lite. Tur att jag redan köpt mer film.

18

Sparar och sparar och sparar på instagram. Vet inte hur det är med er, men mina senast sparade bilderna kan verkligen säga något om vart mina tankar drar åt just nu. Mat, inredning, höstlandskap, mode och böcker. Som vanligt egentligen. Här är lite fint jag sparat ned på sistone, välkommen in i mitt huvud:


Jag är på jakt efter ett par stövlar. Jag har nog aldrig ägt ett par höga skinnstövlar? Bortsett från ridstövlar då. Men nu är det dags. Vagabond la upp denna bild på Amalie Moosgaard i deras Hedda Boots. De är.. perfekta. De verkar dock tyvärr vara slut i min storlek överallt just nu, jakten fortsätter. Hoppet består dock om att ett felköp ska dyka upp på tradera. Anytime now.

Dusty Deco la upp denna bild, och något fick mig att haja till. Rummet är egentligen lite för stelt för min smak, men det har ändå lite samma grundkänsla som jag gillar i ett hem. Värme. Uppnås effektivt genom: Något gammalt, något nytt, något designat, något mjukt, något levande och något handgjort.

My Little Expat Kitchen la upp en bild på dessa grekiska ostpajer, s.k. tyropitakia. They had me at hello! Mmmm. Fnissade också lite åt hennes formulering ”It’s a vegan dough, for any of you interested in that kind of thing. The filling is not.”.

Little Duck The Picklery, en naturvinsbar i London, la upp denna bild på en s.k. Fig ”drinking vinegar”, även känt som en Shrub, vilket är ett sätt att pickla e.g. bär, frukt m.m. i socker och vinäger och sedan göra en drink på det. Visst ser den ooootroligt läskande ut? Längtar till helgen. Tänkte prova detta recept.

Sanna Töringe, ni vet kokboksförfattaren som jag skrev om i tidigare inlägg, la upp en bild på denna peperonata. Kan ha stirrat på den lite för länge. Fatet, färgerna, ljuset.. Och faktum är att samma dag som jag sparade ner denna kom jag lägligt över 8 röda paprikor på Willys för en struntsumma (i en sån rädda-halvbra-grönsaker-låda), och lagade detta på en gång. SÅ GOTT. Och enkelt. Underbart på macka eller till ugnsrostad potatis med varm fetaost eller halloumi. Helt otroligt hur goda paprikor blir, om man bara ger dem tid tid tid.

Sanna skriver: Stek hackad lök och vitlök försiktigt i olivolja, lägg i strimlade röda och ev gula paprikor, låt steka sakta först i 10 minuter, sedan med lock ytterligare 20 minuter, sedan i med tomater, låt puttra ytterligare 15-20 minuter. Salta o peppar. Gärna chili i, gärna sardeller som får smälta från början, gärna kapris, kanske oliver. 1 gul lök, 2 klyftor vitlök, 4 normalstora paprikor, 2-4 tomater, olivolja.

Recidence Mag la upp ett par bilder på Dusty Deco-grundarna (tidigare nämnda) Edin and Lina Kjellvertzs hem på Mallorca. I couldn’t help but wonder.. om de vill adoptera en snart 25-åring?

Snälla rara ni, ni följer väl paret Ben Pentreath och Charlie McCormick? Kanske mina favoritkonton på hela instagram. Prunkande trädgårdar, söta corgis och daggiga ängar i Dorset utlovas. Bilden ovan är från en av Ben’s morgonpromenader. *deep & dramatic victorian sigh* .. varför bor man inte här?

Fikon igen! Denna gång på en tjock skiva bröd och i sällskap av ricotta, honung, timjan och olivolja. Vattnades det i era munnar också? Via Letitia Clark, en annan favorit på instagram. Har länge varit sugen på att köpa hennes kokbok som kom ut i år, ”Bitter Honey: Recipes from Sardinia”. Det blir nog ett klick.

Min läslust har gått upp otroligt sen vi portade mobilerna från sovrummet. Läser varje kväll nu. Näst på tur i läslistan är O av Judith Kiros som vi ska läsa i bokklubben, samt The Hungover Games: A true story av Sophie Heawood som Olia Hercules recenserar här. Blev rörd av recensionen och la direkt upp boken på min läslista. Den är baserad på Sophie’s liv som ensamstående mamma, och verkar ha berört många och blivit hyllad lite överallt. Hon får också A+ för witty titel.

 

 

Follow my blog on Bloglovin. 

20

Hej Gabriella, det var ett tag sen sist. Hur mår du? 
Hej! Det var det verkligen. Tack, det är fint med mig.

Vad har du gjort idag? 
Idag har både jag och Patrick jobbat hemifrån. Vi målade ett sista lager färg på vår bokhyllevägg. Lite småfix och så. Jag hann också med att posta ett paket, en promenad i solen och att ringa en vän. Nu ska vi strax äta middag. En mjukstartad vecka.

Har du konsumerat någon kultur?
Ja, jag läste ikapp DN’s B-del från i söndags till frukost. På lunchen tittade vi på S03E01 av The Good Place som släppts nu. Och jag lyssnade på fredagsavsnittet av Alex & Sigge på promenaden. Ikväll ska jag nog se avsnitt S02E04 av Älska Mig som kom igår, tittar ni? Jag gillar den faktiskt. Jag började kolla förra veckan och är redan ikapp. Mycket bingekompatibel. Sen ska vi såklart se Halv 8 Hos Mig samt Decenniets Mästerkock som visas ikväll. Innan jag somnar ska jag också läsa ett par kapitel ur Capital and Ideology av Thomas Piketty. Den är bra, men likväl en utmärkt sängfösare.

Vad har du ätit då? 
Jag åt granola med soyghurt, en bit focaccia och kaffe till frukost, till lunch blev det rester från helgen, och till middag har jag tänkt laga en caprese mac&cheese.


Oj, det låter gott! Förresten, vad gjorde du i helgen? 

I fredags utforskade vi ett nytt AW-ställe här i Sumpan med våra kompisar som också bor här, och sen gick vi hem till oss och åt en ankragù som stått och puttrat i ugnen i ett par timmar. Så mysigt att kunna vara spontan med vänner som bor nära! I lördags var jag ute och red på morgonen, och på kvällen kom vinklubben hem till mig. En riktig 10/10 kväll. Massa gott vin dracks, hoppas att de gillade maten också. I söndags var jag lite svag. Vi tog en solig promenad i t-shirt, åt korv och började måla om i vardagsrummet. Jag slocknade på soffan till Avengers: Infinity War.

Det låter som en perfekt helg. Och hur ser veckans planer ut? 
Det var det verkligen! Förutom jobb då: Imorgon ska jag rida, på torsdag ska jag fira en kompis nya jobb, och i helgen kommer Patricks föräldrar.


Låter som en bra vecka det med. Men på riktigt nu. Hur MÅR du? 

Jo men jag mår bra. På onsdag har vi bott i lägenheten i en hel månad, och jag älskar det. Jag är också så himla glad över att ha börjat rida igen, mår så bra av det. Känner mig grundad i livet för första gången på länge typ? Kanske någonsin? Som att begynnelser till rötter börjat växa. Och det känns: Underbart. Om något så känner jag mig lite stressad över att ha så många helger uppbokade framöver. OBS massa roliga grejer, men jag är en sån som också behöver helger med helt tom kalender ibland.

I värsta fall kan man ju stryka grejer också. Om det blir för mycket. Eller hur?
Ja, jo. Jag vet. Bra påminnelse.

Är det något mer du tänker på? 
Att jag är så trött så trött på att inte kunna hänga med min familj och släkt som vanligt. Saknar att krama alla.

Förstår det. Ska vi avsluta på en positiv not? Vad ser du fram emot just nu? 
– Att Patricks föräldrar kommer till helgen, att umgås och äta och dricka gott, och att bokhyllan blir klar!
– Att vi ska få vår handdrejade keramik som vi beställt! Pastatallrikar, platta tallrikar, frukostskålar och kaffekoppar x8. Ska bli så spännande att se.
– Att sätta upp våra tavlor!
– Att vi snart är inne i peak-höst. Eldröda träd, tjocka kappor, frostiga morgnar och rosiga kinder. Mmmm!

Du kanske vill tipsa om något nu när vi ändå har dig på tråden? 
Ja, Sanna Töringes instagram. Hon är kokboksförfattare och har ett otroligt litet stenhus i Italien, Apulien. Idyll, vacker mat och mys utlovas. Jag vill också tipsa om Maja Delborns blogg här på JWHF. Hon skriver om somrar hemma i Västerbotten, att plugga Objekt Smyckekonst och således ha en verkstad som skolsal, att sy sina egna kläder, att bli frisk från utmattning och annat fint.

Ska vi kanske säga så?
Ja. Hej så länge!

 

36

Jag såg ett så bra inlägg inne hos Julia om hennes planer och drömmar inför hösten, och blev så inspirerad att jag var tvungen att skriva en egen lista. Så, här kommer den. Den stora höstplaneringen.

– Bygga vår bokhylla! Den första helgen i oktober ska Patricks föräldrar bo hos oss, Patricks pappa ska nämligen hjälpa oss att bygga en platsbygd bokhylla. Så himla taggad på detta! Nu måste vi bara bestämma oss för färgen bakom hyllan. Jag har hittills målat upp 5 streck på väggen i olika gröna nyanser, men ingen känns rätt. Jag tror dock att jag har hittat den rätta nu! Ska hämta upp en provburk idag efter jobbet.

– Bli bättre på vin. Kommande helg ska vi ha den första riktiga träffen med vinklubben, och jag ska vara värd. Peppen! Det ska bli så himla kul att hänga med 5 otroliga personer tillika vinentusiaster, och förhoppningsvis lära sig lite mer om vin som en bonus.

– Gå på restaurang! Hösten är helt klart den bästa restaurangsäsongen. Jag och Patrick är snart klara med vårt sparande till en middag på Frantzén. Nu ska vi bara lyckas boka en plats också. Jag är också väldigt nyfiken på den nyöppnade restaurangen Främmat, som även Julia skrev om. Dessutom är senhöst/vinter den bästa tiden att besöka Sushi Sho. Jag: Yippe! Plånboken: *akut stroke*


– Bjuda över folk på middagar. Även på vardagar. Det behöver verkligen inte vara något fancy. Grytsäsong nu också ju! Perfekt att ställa ett långkok på spisen eller i ugnen de dagar man jobbar hemma.

– Cykla mycket. Jag cyklar ju fram- och tillbaka till jobbet, men jag skulle även vilja komma iväg på lite längre cykelutflykter på helgerna. Kanske cykla till Uppsala en solig söndag i oktober? Det vore väl något.

– Ha sleepovers. I helgen var Patrick bortrest, och Sofia kom på besök och sov över. Så himla mysigt sätt att umgås med kompisar. Vi åt take away och kollade på film (Life of Brian och Lilla Sjöjungfrun <3), helt utan stress på att någon så småningom måste ta sig hem själv sent på kvällen. När vi blev trötta gick vi och la oss, och pratade pratade pratade länge tills meningarna blev långsamma och grumliga. Morgonen därpå åt vi en lång frukost, tog en solig söndagspromenad till MoS och gick i affärer. Exakt som man umgicks när man var tonåring, minns ni? När vi skiljdes åt bestämde vi att jag snart ska sova över hos henne.

– Minska min skärmtid. För en vecka sen köpte jag och Patrick analoga väckarklockor. Nu är vårt sovrum helt skärmfritt. Jag ska återkomma med en utförlig recension om någon månad eller så, men jag kan redan nu säga att det har gjort en otroligt skillnad. På ämnet såg vi också The Social Dilemma på Netflix igår, rekommenderar. Den innehöll egentligen inget som jag inte redan visste, t.ex. det hemska faktumet att depression och självmord bland Generation Z (de som är födda ~1996 och framåt, och alltså skaffade sociala medier i mellanstadiet) har ökat enormt. Det säger ändå något att nyckelpersonerna bakom e.g. Pinterest och Facebook knappt låter sina barn sitta vid skärmar alls. Ugh. Ångest.

– Vara mycket i skogen. Lämna mobilen hemma. Promenera. Rida ut. Plocka svamp och nypon och fläderbär.

– Grotta ned mig i Hagalunds Blåkulla. Jag vet inte varför, men första gången jag cyklade förbi Blåkulla för någon veckor sen så blev jag fängslad. Jag har ju sett kvarteret förut, men aldrig på så nära håll. Sen dess har jag slukat alla möjliga artiklar och rapporter om de 100 meter långa och 14 våningar höga miljonprojektshusen som byggdes på 70-talet. 1800 lägenheter. Det är något med det som är så otroligt fängslande. Politiken. Haveriet. Stigmatiseringen. Att man tänkte att nya Hagalund skulle rymma många fler boende än vad det gamla hade gjort, men i slutändan så blev det i princip plus minus noll. Jag har tänkt låna boken ”I skuggan av Blåkulla” av Bo Madestrand som släpptes i år. Jag vill också besöka Olle Olsson Hagalund-museet, men det är just nu stängt på grund av ni vet vad.

– Fota mer analogt. Jag har en rulle från sommaren som måste framkallas. Det ska bli så spännande att se resultatet. Det långsamma fotandet alltså, det har något. Att man hinner glömma vilka bilder man tagit. Att inte kunna kurera och fota om hundra gånger tills man är nöjd.

– Mer en dröm än en faktiskt plan men: Göra ett jobb inom mat & dryck. Vore kul! Kanske något rörligt projekt? Vi får se!

– Gå på hemmafester! Visst känns det som att de intima hemmafesterna kommer få ett uppsving nu när klubbarna är stängda? Redan nu i oktober har jag två födelsedagsfester inbokade, och en inflyttningsfest i november. Så KUL. Jag har nog aldrig längtat så mycket efter dans som efter denna festsvälta vår och sommar.

– På tema hemmafest: Ha min egen kombinerade inflyttnings- och 25-årsfest! Den blir nog dock troligtvis inte förrän i tidiga december. Men hey, man behöver något att se fram emot även då.

Så, hösten, come at me. Jag är redo.

 

Follow my blog on Bloglovin.

38

Lågintensiv uppdatering här på sistone, det har hänt mycket men jag har glömt att fota. Ska bli bättre lovar!!

Här kommer i alla fall 7 saker som gjort mig glad den senaste tiden:

7. Jag och Patrick är sambos!! Om någon har missat det. Hehe. Vi trivs så bra i lägenheten. Och i mysiga underbara Sundbyberg. Och jag älskar sambolivet! Det är så fint att vakna upp bredvid honom varje dag. Att äta middag ihop. Att komma hem och pussas och säga hej älskling hur var din dag.

6. Jag har unnat mig en ny cykel! Eftersom att jag cyklar till och från jobbet samt hit och dit på ärenden varje dag så kändes det som en rimlig investering. Det är en Specialized Dolce Evo och jag älskar den djupt. Så snabb, så snygg. Det är jag och alla Mamils* nu.

*middle-aged men in lycra

Reklam: Väskan var en gåva från Marimekko.

5. Jag har en ny väska! Från Marimekko! Tack tack tack <3 Den är det finaste jag har sett på länge. Det heter Milli Matikuri Lea bag och är i mörkgrönt läder. Ser fram emot en höst ihop. Nej jag menar ett liv!

4. Igår efter jobbet cyklade jag till Fanny (aka Schulverket) Schultz’s studio på Kungsholmen och köpte två otroliga små fat. Älskar dem! Ska ha till oliver, flingsalt, kanske mina favoritringar. Time will tell. Schulverket har en butik på www också, tur!

3. Tomaterna är så goda nu!! Försöker att äta dem varje dag och njuta njuta njuta. Carpe tomatsäsongen! Kanske att man ska koka en stor batch tomatsås på färska tomater i helgen och frysa in? Ja så blire.

2. I helgen lagade jag och Patrick en pasta med bl.a. vitt vin, chili, massa persilja, smör och kammusslor. Mmm. Och till det drack vi detta otroliga riesling från Sybille Kuntz. Mmmm! Nr 75210 på systemet.

1. Jag har blivit medryttare! Blir nästan gråtmild av att skriva det. För er som inte vet så har jag ridit i nästan hela mitt liv, men har haft en paus sen jag flyttade till Stockholm. Har varit så nedstämd över det. MEN nu har jag alltså hittat ett übermysigt stall på ynka 10 minuters cykelväg från där vi bor (!!!). Det är så perfekt att jag knappt kan tro det. 2 gånger i veckan ska jag hänga med denna gullis. Bara hon och jag och skogen, kanske något pass på banan då och då. Hon heter Torild och är underbar.

Ser fram emot att bli bästis med henne. Den sista pusselbiten.

Hej så länge!

 

 

Follow my blog on Bloglovin.

54

Hej! Så kul att ni var så många som gillade min loppishaul. Här kommer ett till önskeinlägg. Eftersom att inlägget med favoriter i mitt badrumsskåp uppskattades tänkte jag följa upp med ett nytt inlägg om saker som tagit slut i skåpet på sistone, samt nya saker jag har uppdaterat det med. Häng på!

Slut: Radience Serum från Avène. Jag skrev även om det i favoritinlägget. Den går ej att pumpa längre, men samtidigt ser man ju att det är ganska mycket kvar i förpackningen? Just nu skruvar jag liksom upp pumpen och gröper ur resterna med hjälp av det lilla plaströret haha.

Detta ger mig också lite ångest över alla ogenomskinliga pumpförpackningar som man slänger trots att det säkert finns en månads användning kvar i dem. Jag hade f.ö. faktiskt inte tänkt köpa en ny även om jag älskade denna, men sen såg jag att den fanns på rea här. Det blev ett klick. Man är väl dödlig.

Slut: Emma S, Ageless Night Creme (adlink). Jag har hyllat denna tidigare, även dagkrämen (adlink). Jag köpte en ny samma dag som den tog slut. Dramatiskt. Men den funkar så bra på min hy! Lätt, mild, doftar otroligt. Lite minus för att man inte kan skruva upp pumpen, då hade man säkert kunna få ut mer ur förpackningen. Ja hallå? Joakim Von Anka här.

Slut: Avène Cold Cream. Denna tog slut för någon vecka sen. PRESSAD till bristningsgränsen som ni ser. Jag skrev även om denna i favoritinlägget, bl.a. att jag använder den som en allt-i-allo kräm, som highlighter m.m. Men denna gång har jag faktiskt inte köpt en ny, utan har bytt ut den mot…

Nytt: Egyptian Magic (adlink)! Denna världsberömda lilla burk gjord på helt biologiska ingredienser. All the rumours are true. Herregud vad jag älskar den. Finns nog inte en millimeter på min kropp som jag inte skulle använda denna på. Den kommer sitta fint på allt torrt som komma skall i vinter.

Nytt: Clinique Lash Power Mascara (adlink). Jag bytte ut min trotjänare Sensai 38 (adlink) mot denna, och helt ärligt saknar jag Sensai. Bägge är baserad på en formula som tvättas bort vid en viss temperatur (fantastisk grej i sig), och även om jag tycker att fransarna blir otroliga med denna så är den så jobbig att tvätta bort? Känns som att halva fransraden åker med varje gång. Har någon av er denna? Hur gör ni? Nä, det blir nog tillbaka till Sensai när denna är slut.

Nytt: Kiehl’s Liquid Hand Soap (adlink). Så besviken på denna haha. Skulle köpa en ~fin~ tvål till nya lägenheten, fick syn på denna med doft av KORIANDER och kunde absolut ej motstå. Men den luktar verkligen som vilken basic tvål som helst, absolut inte illa, men inte i närheten av örtig och frisk koriander som jag föreställt mig. Den finns i grapefruit också, kanske är den bättre.

Nytt: Indy Beauty Cleansing Mousse (adlink). Ja ni vet ju att jag är ett fan av cleansing mousse. Billigt, snabbt, gör sitt jobb. Denna gång köpte jag ett av Indy Beauty. Gillar den! Köpte den i ett kit med dagkräm också. Kommer använda dem när jag är på språng (alltid!).

Nytt: Living Proof Perfect Hair Day Dry Shampoo (adlink). Kanske det första parfymerade torrschampot jag provat vars doft jag faktiskt gillar (läs: inte får kväljningar av)? Doftar nytvättat. Det är toppen! Absolut en liten utmaning som brunett, det blir verkligen vitt till att börja med, men har förstått att man ska vänta 30 sek efter sprayning och sen borsta ut det ordentligt för bäst effekt.

Sist ut, ett bud jag fick från Eucerin för någon vecka sen. Den snälla ducholjan (adlink) är en favorit sen tidigare, men Hyaluronprodukterna i form av sheetmasks och en moisture booster var positiva överraskningar. Bägge känns väldigt svala och återfuktande, och det gillar vi.

Det var alles! Har ni uppdaterat höstnecessären med något skoj?

Follow my blog on Bloglovin.

28

Är ni redo för en haul över allt vi köpt begagnat till lägenheten? ÅH GUD denna sommar har varit så rolig!! Eftersom att både jag och Patrick har flyttat ut ur våra studentrum till ett nästan fyra gånger så stort utrymme så har vi ju behövt.. en del så att säga. Vi har orienterat oss på loppisar i Stockholm, Dalarna och på Gotland, samt även en del på blocket och marketplace.

Bortsett från soffa, säng och TV och ett par hyllor så har vi alltså köpt allt second hand. Fördelarna med det är (enligt mig) följande:

– Personligt och roligt
– Billigare
– Miljövänligt
– Mindre tid för montering av möbler

Den sistnämnda vänder tyngre än vad man kanske tror (särskilt om man heter Gabriella Skog). Ska vi kika?

Först ut är soffbordet. Jag hittade det av en ren tur på marketplace, det var ett kontor på söder som sålde av massa möbler. Det är från CARLSSON & CO, Möbelfabriks AB, Bengtsfors, serien Silva som producerades på 70-talet. Jag har sett detta gå för tusentals kronor på auktioner. Jag köpte det för rungande… 250 kronor.  
Älskar färg- och materialkontrasterna här.

Soffan är alltså inte begagnad, utan från Sofacompany om någon undrar. Lavendellila sammet, och alldeles ljuvlig.

Jag fick så många frågor om vinstället när jag la upp föregående bild på instagram. Den är ur IKEAs serie Omar. Vinstället till höger köpte vi på Skopan second hand i Uplands Väsby för en tjuga.

Och så har vi detta otroliga allmogebord som vi köpte via marketplace i Dalarna. 1800-tal/tidigt 1900 och alldeles underbart. Tyvärr var det för stort för där vi tänkt ha den i hallen, och det blir för trångt att ha det i vardagsrummet, så vi tog det tuffa beslut att sälja det. Kill your darlings så att säga. Hoppas att nya ägaren kommer älska det lika mycket som jag gör!


Till höger om halvmånebordet står vår bar i form av en liten teakbyrå. Den hittade jag faktiskt i ”varsågod att ta”-hörnan i huset jag bodde i tidigare, där alla studenter ställer grejer när de flyttar. Jag har tänkt putsa upp det lite med vinäger och olivolja enligt detta knep, så blir den nog som ny igen.

Matsalsbordet har jag ju pratat om tidigare. Är så kär. Både bordet och stolarna är fynd från marketplace. Stolarna är från Blå Station, jag har inte lyckats hitta när de producerades, men skulle gissa 80-tal. Den mörka trästolen köpte vi för en 50-lapp på Myrornas i Barkarby.

En enorm blå lampa som jag älskar mer än jag någonsin har älskat en lampa. Köpte för en hunka på Skopan.

Över till lite konst. Till vänster, ett print av ”Vid frukostbordet” av Laurits Andersen Ring, 1896. Älskar det. Ska rama in det lite bättre bara. Till höger, en olja med motiv vallmo i vas. Har inte kunnat tyda signaturen, men jobbar på det. Så vacker hur som. Färgerna är verkligen perfekta i vår lägenhet. Båda är köpta på Myrornas i Borlänge.

Och en gullig akvarell som satt i plastram när vi köpte den. Jag tyckte att den förtjänade bättre.

Ska vi förflytta oss till köket? Det antika slagbordet är mitt sen tidigare. Jag köpte det på Emmaus i Gryttby för 500 kr när jag var 20 år, och det är nog min absoluta favoritägodel. Kanske för att det var det första jag köpte till mitt eget hem som jag verkligen kände något för? Jag har sån vördnad för det! Oljar in det flera gånger per år. Aldrig ska vi skiljas åt. Stolarna stod i ett av mina barndomshem i Uppsala, de är från IKEA ursprungligen tror jag, men säkert 20 år gamla vid detta lag.

Hyllan är också IKEAs Omar, men den får vara med eftersom att i princip allt som står i den är loppisfynd. Ja, förutom min Benriermandolin, Le Creuset-grytan, mina linneförkläden och många av kokböckerna.

De blytunga kristallglasen betalade vi 30 kr/stk eller något sånt för, också på Myrornas i Borlänge. Perfekta för champagne, drinkar eller iskall apelsinjuice på söndagsbrunchen.

Håll förresten utkik på min instagram den kommande tiden om ni är nyfikna på mina favoritkokböcker (varav endast hälften är upppackade här). Jag har tänkt nämligen göra en IGTV om dem så snart som möjligt.

Lite smått och gott. Två fina vaser, och en Guldkroken som jag 100% blev influerad av Saskia till att köpa. Älskar den!

En ostkupa från Smålands slöjd. Patricks fynd. Gillar!

Gamla träskärbrädor som man inte direkt kan låta bli. And why should you.

Detta gulliga tidningsställ fyndade Patrick igår för 50 kr på Myrornas i Sundbyberg (typ 500 meter från oss vilket både är underbart och farligt). Perfekt eftersom att han fick en helgprenumeration på DN av mig i 30-årspresent.

Nu tar vi en tvär sväng genom hallen in i sovrummet. Här sover vi nu! Jag älskar vår tall utanför. Sover så bra här. Linnelakanen är från Høie, även de fick Patrick i present av mig. Jag älskar också deras lakan i bäckebölja. Tips tips.

Denna furubyrå köpte jag för 400 kr via marketplace. Spegeln kostade 50 kr på Erikshjälpen i Borlänge. Så fina ihop.


Och igår köpte vi två sängbord i furu för 200 kr, också via marketplace. Det blev ett sovrum i furuts tecken alltså. En sänglampa och en sängkappa på det (inte i furu), sen är denna hörna komplett.

Ett litet axplock av allt vi har fyndat helt enkelt! Hoppas att ni tyckte att det var kul att se. Vi har också loppisfyndat en hel del kanske mindre kul men praktiska grejer som trådhyllor, galgar, förvaringslådor till under sängen och så.

Såhär ser vyn ut från köket in till vardagsrummet just nu. Älskar den. Lite småfix kvar bara. Tavlor och TV:n ska upp på väggen (nu känns den så otroligt stor, men jag hoppas att den kommer smälta in lite bättre när den väl sitter på väggen), taklampa ska monteras, TV-bänk ska införskaffas (SÅåå svårt f.ö.), gardiner ska måttas, lilla blå lampan ska få sig ett bord. Ja, ni vet. Det mysiga kvar.

Men det blir ju bra det här hörni.

 

 

Follow my blog on Bloglovin.

53

Jag är en drinkperson. Jag älskar att koka upp olika sockerlager, att trycka ned diverse örter i spritflaskor och hoppas på det bästa, experimentera med smaksättning och textur såväl som dekor, och jag tar mer än gärna på mig drinkansvaret på fest. Ni fattar. För några månader sen startade jag t.o.m. en facebookgrupp på ämnet som nu har över 1700 medlemmar. Ni är väl med i Drinkfolk?

Men, i mig, precis som i alla vill jag tro, bor det också en person som också uppskattar det enkla. Det okomplicerade. Jag älskar att komma hem från jobbet en trött fredag och blanda mig själv en enkel G&T, sjunka ned i en fåtölj och avnjuta drinken långsamt ihop med en bra bok och ett litet fat oliver. Ibland gör jag den enklaste av sours genom att blanda ned en sked sirap eller t.o.m. sylt i drinken istället för sockerlag.

Jag pratar om njutningen som uppstår i stunden när man släpper efter för halvfabrikatet, för genvägen, när man helt enkelt inte orkar krångla till det. Och har inte behovet för dom stunderna blivit större under 2020? Vem kan klandra oss. Därför vill jag prata om vermouth. Som jag helst häller upp i ett enkelt glas över is, eventuellt med en citrustvist i. Jag, och många andra, både spår och hoppas nämligen att vermouth kommer att bli nästa stora trend inom dryckesvärlden.

Ska vi börja från början? Vad är vermouth?

(bildkälla: här)

Vi har ju (tyvärr) ingen större vermuttradition i Sverige, så det är inte konstigt om man känner sig vilse på ämnet. Man känner kanske igen vermouth som en drinkingrediens i Dry Martini eller Negroni, eller så kanske man till och med har druckit det på en Vermuteria i Spanien. Men, alltså: Vermouth går rent praktiskt under kategorin starkvin, men är även känt som fortifierat/aromatiserat vin. Det är alltså vin som man spritförstärker (i.e. spetsar) och kryddar enligt tycke, ofta med diverse örter, kryddor, frukt, rötter, blommor m.m. Traditionen är uråldrig, redan under Shangdynastins Kina (1600 f.Kr) ska man ha fortifierat vin på detta sätt. Vermouth som vi känner den idag föddes dock något senare i Turin, Italien, runt mitten på 1700-talet. Att påstå att det är någon slags ny trend är alltså.. minst sagt missvisande, men jag tror definitivt på ett uppsving.

De flesta vermouths brukar ligga på en alkoholprocent runt 16-18 %, och de vanligaste sorterna är röd (söt) och vit (torr), men de senaste åren har det dykt upp ännu fler sorter vilket är SÅ kul. Och sen undrar ni kanske. Vermut? Vermouth? Stavning? Uttal? Jag skulle säga att vär-mutt är ett vedertaget uttal i Sverige/Skandinavien, så är även stavningen vermut, jag själv flexar en del. I USA m.m. säger man ver-mouthh. Capisce?

Eftersom att huvudråvaran i vermouth är vin kan man med fördel förvara det kylt efter öppning för att sakta ned oxideringen. Men man behöver inte vara överdrivet rädd för att ens öppnade vermut kommer bli dålig direkt, för det blir den inte. Särskilt röd vermut kan förvaras ganska länge i rumstemperatur utan större problem, den kommer att förändras men inte nödvändigtvis till det dåliga. Ställ den dock gärna skyddad från ljus och os från matlagning, precis som med annat vin.

Och, nu till min hjärtefråga: Vermut är så mycket mer än en drinkingrediens! Det är en drink i sig själv. Jag själv dricker som sagt helst min vermut au naturel över is, det är då man verkligen kan känna smakerna och hantverket som ligger bakom. Jag ser det som vilken sällskapsdryck som helst, och tycker att det passar till aperitif såväl som avec. De sötare sorterna går också utmärkt att använda som dessertvin. Ibland blandar jag till mig en läskande V&T (Vermouth & Tonic), eller en vass Negroni.

Och det finns SÅ många sorter, producenter och smaker att utforska. Kanske inte det mest spännande utbutet på systembolaget (oroa er inte dock, klassikerna finns), men har ni vägarna förbi Köpenhamn tycker jag verkligen att ni borde smita in på Paloma – en vermuteria där man både kan dricka och köpa enormt många olika sorter. Tipset om Paloma fick jag f.ö. från min vän Charlotta Berggren, hjärnan bakom Spriteriet – hon gör sina egna vermouths och likörer i centrala Stockholm och kryddar dem med inspiration av den svenska floran. Nä men jag vet. Det är för coolt.

Denna svenska vermouth släpptes på systembolaget den 1:a september, har ni tur finns några kvar, den brukar dock ta slut på en gång. 2019 är väldigt blommig, smaksatt med honung, hägg (därav lite mandeltoner), äpple och malört. Underbar! Gjord helt på svenska råvaror, vinet är på druvan solaris från Hällåkra vingård.

Spriteriets rosé vermouth är också en favorit. Så himla folklig, lättdrucken, som jordgubbar och smultron på tungan. Jag ställde fram både den svenska vermuten och rosén på kräftskivan vi hade för ett par veckor sen, och bägge blev så uppskattade av alla – även av de som inte hade druckit vermut på det viset innan.

Jag känner att jag måste påpeka att detta är ett 100% frivilligt skrivet inlägg. Vill bara säga det. Jag tycker att det Charlotta gör är otroligt, och att det är kul att kunna lyfta kreativa svenska producenter. Framförallt: Kul att få fler att få upp ögonen för vermouth!

Andra vermouths jag gillar i olika prisklasser som finns på systembolaget:
Casa Marisol
Yzaguirre (gillar egentligen deras röda mest, men den finns tyvärr inte)
– Torino Distillati
Noilly Prat
– Gonzalez-Byass
Punt E Mes
Cocchi Storico
Carpano Antica

Gillar också Dolin Vermouth som tyvärr inte finns på systemet. Men för att summera: Välj och vraka! Det finns så mycket fantastisk vermut att upptäcka där ute.

Allt du behöver göra? Ha i en näve is i ett trevligt glas, häll över vermut, och överväg om du vill avnjuta den med en tvist citron- eller apelsincest i, eller inget alls.

 

 

 

Follow my blog on Bloglovin.

24