2018-04-05

Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater

Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen

Pizza någon? Jag älskar den här hembakade versionen med salami, ruccola och körsbärstomater. (Eller, jag älskar väl egentligen alla sorters pizza, men vem gör inte det?)

Jag fick sån pizza-feeling igår. Jag går en kvällskurs i italienska varje onsdag kväll. Det är jag och ett gulligt gäng pensionärer som spenderar två timmar i ett kallt klassrum på Frederiksberg en gång i veckan och försöker bli bara en smula flytande på italienska. Det går sådär.

Vår lärare är en gammal italiensk skådespelerska som avslutar varje gång med att påminna oss om att vi är vuxna, och när man är  vuxen är läxorna hon kommer med bara ett förslag och inte ett tvång. Sällan har jag känt mig så uppmanad till att strunta i att öva hemma. Så även om Duolingo-appen hävdar att jag är 18% flytande i italienska vid det här laget så har min inlärningskurva nog aldrig varit så stillastående som just nu.

Igår nådde vi fram till pizza-kapitlet i vår lärobok. Efter diverse dialoger och övningar – alla med pizzatema – kände jag hur min mage rumlade ovanligt högt. Två timmars djupdykning i alla italienska pizzaord som finns har tydligen den effekten. Så när jag var färdig med att låtsasbeställa pizza ”senza pomodoro” (utan tomat), cyklede jag hem och bakade en utan tomatsås. Jag smög i och för sig på några färska tomater på toppen – men det har jag inte lärt mig säga på italienska än…

3 tips till god vit pizza
✔ En vit pizza är en pizza utan tomatsås eller pesto på toppen. Jag brukar använda en blandning av keso och cream cheese istället, men föredrar du att använda ricottaost eller creme fraiche funkar det också bra.
✔ Vill du ha mer ost på pizzan är det en bra idé att lägga på det under resten av toppingen. Annars smälter osten som ett täcke över de andra ingredienserna och de blir inte ordentligt tillagade.
✔ Jag gillar att slänga på feta efter att pizzan har varit ugnen. Brukar du lägga på fetaosten innan du bakar pizzan, så testa att vänta till pizzan är färdig istället.

Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen Recept: Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater | Frk. Kräsen

Vit pizza med salami, ruccola och körsbärstomater
(1 stor eller 2 små pizza, 30 minuter)

Pizzadeg (här är mitt recept på pizzadeg och kalljäst pizzadeg)
4 msk creme cheese
4 msk keso
50 g riven ost
8 skivor salami
2 tsk torkad oregano
1 liten påse ruccola
10 körsbärstomater
50 g fetaost

Kavla ut pizzadegen. Köp degen färdig eller använd mitt recept på pizzadeg (mitt recept är till 2 stora pizzor, så halvera receptet om du använder det).
Bred ut creme cheese och feta på degen.
Lägg på salami och oregano.
Baka längst upp i ugnen vid 250 grader i cirka 8 minuter.
Smula fetaosten och halvera tomaterna.
Toppa pizzan med ruccola, tomat och fetaost.

PS.
Gillar du vit pizza tycker jag att du ska testa min vita pizza med kantareller och picklad rödlök. Den smakar mums! Föredrar du grön pizza kanske den här med pesto, spenat och kronärtskocka låter god?

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.