2018-08-13

Recept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök

Recept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. Kräsen

Jag älskar kantareller. Så varje gång det är kantarellsäsong uppfinner jag nya rätter, för ju fler ursäkter för att äta kantareller jag har ju bättre. Mitt senaste påhitt är den här vita pizzan med kantareller och picklad rödlök. Det är pizzalyx när det är som bäst!

Ibland kan det kännas som att jag slösar när jag står i grönsaksavdelningen i min matbutik och lägger ytterligare ett paket kantareller i korgen. Men då brukar jag tänka på hur otroligt mycket kål jag äter på ett år och hur billigt det är. Så om kantareller (och vin) är det dyraste som landar i min inköpskorg under några sommar- och höstmånader så känns det ändå ganska okey.

Resten av ingredienserna på den här pizzan är ganska enkla (kantarellerna förtjänar ju att spela huvudrollen). Men hoppa inte över picklad rödlök (här är receptet) om du inte har det hemma! Det tar hela pizzan till en ny nivå, så släng hellre en hackad rödlök i en glasburk med lite vatten, socker och ättika och vänta en timme extra på kvällsmaten. Picklad rödlök smakar bäst efter ett par dagar, men i det här fallet smakar snabb-picklad rödlök bättre än ingen picklad rödlök alls!

3 tips till vit pizza med kantareller
✔ Du kan baka pizzadegen själv eller köpa den färdig. Använder du mitt recept på pizzadeg bör det halveras, för annars får du för mycket deg.
✔ Vit pizza betyder att man byter ut tomatsåsen eller peston på pizzan mot ricotta, creme cheese eller ett liknande alternativ. I det här receptet använder jag creme cheese men creme fraiche, ricotta eller keso fungerar också bra.
✔ Jag använder västerbottenost på den här pizzan. Kan du inte hitta det så använd en annan ost med mycket smak. Och kom ihåg – osten ska alltid på under kantarellerna.

Recept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Vit pizza med kantareller och picklad rödlök | Frk. Kräsen

Vit pizza med kantareller och picklad rödlök
(1 stor eller 2 små pizzaer, 45 minuter)

Pizzadeg (här är mitt recept på pizzadeg och kalljäst pizzadeg)
5 msk creme cheese
50 g riven ost
1 citron
2 tsk senap
200 g kantareller
30 g smör
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar
20 hasselnötter
1 tsk olja
0,5 dl picklad rödlök
1 liten påse ruccola

Rensa kantarellerna. Skär i mindre bitar.
Stek kantarellerna i smör i cirka 8 minuter.
Smaka av med salt, peppar och timjan.
Kavla ut pizzadegen. Köp degen färdig eller använd mitt recept på pizzadeg (mitt recept bör halveras för att passa det här receptet).
Blanda creme cheese, citronsaft och senap. Bred ut på degen.
Strö riven ost på.
Fördela kantarellerna på toppen.
Baka längst upp i ugnen vid 250 grader i cirka 8 minuter.
Hacka nötterna grovt och rosta i olja i en panna.
Toppa pizzan med ruccola, picklad rödlök och nötter.

Andra goda recept på pizza:
Pizza med pesto, spenat och kronärtskocka
Pizza med salami, ruccola och körsbärstomater

1