2017-12-14

Recept: Vit glögg med äppelmust

Recept: Vit glögg med äppelmust | Frk. Kräsen

Idag har jag gjort vit glögg med äppelmust. Hemmagjord glögg blir inte lika söt som färdigköpt, och den här med äppelmust smakar väldigt gott och syrligt.

Bortsett från egen glögg går julstöket hemma hos mig väldigt långsamt. Fast att vi är mer än halvvägs till jul så har jag inte lyckats med annat än att få upp två adventsljusstakar i hela lägenheten. Och en papperstjärna utan lampa. Jag kom hem med den från Malmö för ett par dagar sedan och tejpade fast den i fönstret ut mot vår bakgård. ”Det där ser lite… o-elegant ut,” konstaterade M. En ytterst irriterande men tyvärr helt riktig observation.

Egentligen hade jag en ambition om att vi skulle ha en julgran i år. Där brukar stå en kille och sälja grannar nere på hörnet, men han har fortfarande inte dykt upp. Och även om jag brukar tänka att man kan transportera nästan allt på en cykel så går min smärtgräns vid 500 meter. Längre än så har jag faktiskt inte lust att balansera en julgran på pakethållaren.

För att väga upp för bristen på julpynt så går jag all in på julkakor och julmat istället. Jag har både gjort snaps, bakat pepparkakor och lussebullar. Och mitt första julbord ägde rum i mitten av november. Det är ju inte helt samma sak som en julgran – men visst gills det ändå?

3 tips till god vit glögg
✔ Det är viktigt att du inte kokar din glögg efter att du hällt i rom och vin. Då försvinner all alkohol.
✔ Jag sötar min glögg med lite strösocker. Du kan även använda honung eller rörsocker. Testa med två matskedar och smaka på glöggen. Vill du ha den sötare kan du tillsätta mer socker.
✔ Servera gärna glöggen med mandlar och russin.

Recept: Vit glögg med äppelmust | Frk. KräsenRecept: Vit glögg med äppelmust | Frk. Kräsen Recept: Vit glögg med äppelmust | Frk. Kräsen Recept: Vit glögg med äppelmust | Frk. Kräsen Recept: Vit glögg med äppelmust | Frk. Kräsen Recept: Vit glögg med äppelmust | Frk. Kräsen Recept: Vit glögg med äppelmust | Frk. Kräsen

Vit glögg med äppelmust
(4 glas, 2 timmar)

5 dl äppelmust
0,5 ekologisk citron
2 cm färsk ingefära
2 kanelstänger
10 kardemummafrön
2 stjärnanis
1 flaska vitt vin
0,5 dl rom
2 msk socker

Tvätta citronen. Skär i skivor. Skala ingefäran och skär i skivor.
Häll citron, ingefära, kryddor och äppelmust i en gryta.
Låt sjuda på svag värme i 15 minuter. Sätt grytan till sidan och låt dra i 1 timme.
Häll blandningen genom en sil. Häll tillbaka blandningen i grytan.
Häll i vitt vin och rom. Värm försiktigt blandningen utan att det kokar. Smaka till med socker.

PS.
Har du testat att göra din egen julsnaps? Det är ännu lättare än göra egen glögg. Här är mitt recept på julsnaps.

1