2018-06-01

Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat

Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen

Det är ytterst få pizza-toppings som jag säger nej tack till. Visst, kebabpizza med bearnaisesås och pizza med ananas och curry kvalar väl inte direkt in på min personliga pizzatopplista, men skulle jag bli erbjuden en slice vid rätt tillfälle är jag rätt säker på att jag skulle säga ja. Det enda som jag helst hoppar över på toppen av en pizza är räkor. Någonstans måste man väl ändå sätta ner foten?

Köpenhamn är ett rätt schyst ställe att bo om man gillar pizza. Här finns nämligen hur många bra pizzaställen som helst.

När jag ska lyxa till det lite beställer jag bord på Bæst. Deras pizza bakas i stenugn, det mesta på deras ingredienslista är ekologiskt och de tillverkar sin egna mozzarellaost.

Ska pizzan förtäras i solsken i parken svänger jag förbi Le Quattro Stagioni. Det är så litet att man knappt kan vända sig därinne men deras pizza smakar fantastiskt. Och så ligger dom precis bredvid Assistensen som är ett av mina bästa ställen att hänga.

När Morten och jag har kompisar på besök och vi sitter och dricker rosé på bakgården brukar vi gå över och sticka in huvudet genom bakdörren på Stefanos som vi delar gård med. Dom tycker alltid att det är kul när grannarna är hungriga och levererar nybakad pizza direkt ut på gården på tio minuter.

Men mest av allt bakar jag egen pizza och då gillar jag att ta ut svängarna så mycket jag kan. För när man har chansen att experimentera med toppingen och bygga sin egen favoritpizza tycker jag att möjligheten ska utnyttjas. Och det gjorde jag med dagens pizza – som jag har toppat med grön pesto, mozzarella, kronärtskockor, spenat, citron och chiliflagor. En perfekt sommarpizza!

(En liten parantes: Jag har jobbat med texten till det här inlägget sjukt länge. Jag vet precis hur jag vill att texten ska vara på danska. Men trots perfekta förutsättningar – alltså en stor kaffe på bordet och sommarsol genom fönstret – får jag inte till det på svenska. Mina fina och finurliga formuleringar funkar inte alls när jag försöker översätta dom. Och jag har varit tvungen att konsultera Google Translate för att jag inte kunde komma på vad ”ser ens ud” heter på svenska. Enligt Google Translate heter det ”ser lika ut” men när jag skriver det känns det helt fel. MEN! Pizzan smakar väldigt gott, så jag hoppas att ni förlåter en förvirrad utlandssvensk och bakar pizzan ändå.)

Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen Recept: Pizza med kronärtskocka och spenat | Frk. Kräsen

Pizza med kronärtskocka, spenat och citron
(2 stora eller 4 små pizzor, 45 minuter)

1 pizzadeg (här är mitt recept på vanlig pizzadeg och på kalljäst pizzadeg)
1 dl pesto (här är mitt recept på pesto)
1 färsk mozzarella
1 burk marinerade kronärtskockor
1 liten påse spenat
1 ekologisk citron
0,5 dl pinjekärnor
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
0,5 tsk peppar

Förbered pizzadegen. Köp den färdig eller använd mitt recept här.
Kavla ut pizzadegen och fördela peston.
Skär mozzarellaosten i skivor. Fördela på pizzan.
Fördela kronärtskocka och spenat på pizzan.
Riv skalet på citronen. Pressa saften. Fördela skal och saft på pizzan.
Toppa pizzan med pinjekärnor, chiliflakes, salt och peppar.
Baka överst i ugnen 6-8 minuter vid 250 grader.

Andra recept på pizza:
Vit pizza med salami, ruccola och cherrytomater
Pizza med kantareller och picklad rödlök

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

2

Kommentera

men mums!! jag smäller av vad gott det här verkar.

Linn

Så gullig du är. Tack!

Cecilia

Gjorde den här pizzan i går. Godaste någonsin! Längtar redan tills jag ska få äta den nästa gång.

Linn

Åhh, så kul! Nu blir jag glad! 🙂

men ååh, dreggel!! Det ser underbart ut! Jag är inte duktig på att baka pizza, men jag bor granne med en fin pizzarestaurang och de gör utsökta pizzor!

Linn

Pizzaställen = bästa grannarna! 🙂

Kommentarer är avstängda