2018-01-19

Recept: Vegetarisk lasagne

Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen

Idag står menyn på vegetarisk lasagne. Kött och tomatsås är utbytt mot squash, aubergine, tomater och rödlök och den klassiska ostsåsen är ersatt av en med champinjoner. Gott, grönt och ganska enkelt om du är sugen på en annorlunda version av en italiensk klassiker.

Och förresten! Gillar du italiensk mat så har jag ett tips till nästa gång du är i Köpenhamn. Mitt inne i stan, i de lite fancy men aningen opersonliga kvartererna som jag inte är i så ofta, ligger en liten italiensk vinbar. Den heter Mother Wine och är startad av samma personer som äger Mother – en populär italiensk restaurang som serverar pizza i Köttbyn.

På Mother Wine säljer de italiensk vin. Varje torsdag, fredag och lördag kl. 17 dukar de dessutom upp en italiensk buffé med aperitivo en trappa upp. För 125 kronor får du ett glas vin och en papptallrik som du kan fylla med allt möjligt gott. Pizza, charcuteri, fantastisk ost och oliver.

M och jeg var där i fredags. Innan vi skulle in och se en taiwanesisk film på bio slank vi in och drack ett glas fredagsrött och fyllde varsin tallrik. Trappan upp till övervåningen är smal och vinglig och du trängs med folk du inte känner vid ett långbord som tar upp det mesta av platsen. Det är rörigt, trångt och ganska italienskt. Och mysigt och gott. Besök det!

3 tips till vegetarisk lasagne
✔ Skär auberginen så tunt som möjligt. Skär du tjocka skivor blir den seg i konsistensen och det är inte gott.
✔ Har du inte färsk timjan kan du ersätta det med 1 tsk torkad timjan.
✔ Kom ihåg att smaka på champinjonsåsen när du har mixat ihop den. Den är med till att ge smak till hela lasagnen. Var inte snål med salt och peppar.

Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Vegetarisk lasagne | Frk. Kräsen

Vegetarisk lasagne
(3-4 personer, 1 timme och 30 minuter)

4 dl matlagningsgrädde
1 paket lasagneplattor
500 g champinjoner
5 kvistar timjan
1 bunt persilja
2 klyftor vitlök
3 msk salt
1 tsk peppar
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
4 msk olja
2 rödlök
1 aubergine
1 squash
4 tomater
30 g parmesan

Skär rödlöken i klyftor.
Spara lite persilja till pynt och hacka resten.
Skär aubergine, squash och tomat i tunna skivor.
Blanda rödlök, persilja, aubergine, squash och tomat i en plastpåse.
Häll över 2 msk olja, 1 tsk salt, curry och paprika. Blanda innehållet.
Rensa champinjonerna. Skär i skivor.
Hacka vitlök och timjan.
Stek svamp, vitlök och timjan i 2 msk olja i 5 minuter vid hög temperatur.
Häll svamparna i en mixer. Låt stå ett par minuter.
Häll i 1 dl grädde åt gången. Mixa innehållet mellan varje dl.
Smaka till med 2 msk salt och 1 tsk peppar.
Täck botten av ett fat med grönsaker från påsen.
Lägg på lasagneplattor.
Häll över svampsås.
Repetera med alla ingredienser en eller två gånger.
Baka lasagnen i ugnen vid 200 grader i 20 minuter.
Stick 6-8 hål i lasagnen med en stor kniv. Baka i ytterligare 10 minuter.
Riv parmesan på lasagnen. Låt stå 5 minuter innan servering så sätter såsen sig bättre.

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.