2018-04-27

Recept: Våfflor med citron och vallmofrön

Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen

Alla älskar väl våfflor – men ibland kan det vara kul att variera sig lite grann. Så om du någonsin tröttnar på klassiska frasvåfflor bjuder jag på en annan version idag. Våfflor med citron och vallmofrön. Så. Himla. Gott!

Efter att jag fick ett våffeljärn i present för några år sen har jag bakat och ätit massor av våfflor. Allra helst bakar jag söta våfflor med bär på toppen. Men ibland byter jag ut en del av mjölet med fullkornsmjöl och toppar dem med sallad, parmaskinka och annat gott. Och så fungerar det minst lika bra till kvällsmat. Ibland har jag till och med våfflor med i min matlåda på kontoret. Delar man en på mitten kan man nämligen lirka ner den i brödrosten. När den har varit en tur där är det nästan som om den är nybakad.

Jag undervisar amerikanska utbytesstudenter i matlagning, och förra veckan introducerade några av studenterna mig för ytterligare en sorts våfflor. Vi hade terminens sista event – och jag hade gett alla studenterna en utmaning. På två timmar skulle de uppfinna ett eget recept på smörrebröd som kombinerade både danska ingredienser och amerikansk matkultur.

I slutet av eventet presenterade en av grupperna med studenter deras version: En våffla bakad på bland annat rågmjöl (som man ju använder i rågbröd – som man använder till smörrebröd) som var toppad med friterad kyckling, picklad gurka, vårlök, röd chili och honung. En dansk version av ”chicken and waffles”.

Jag har undervisat amerikanska studenter i matlagning i tre år nu, och jag har aldrig smakat något så gott som den kombinationen. Det är nästan så att jag vågar påstå att det är strået vassare än våfflor med citron och vallmofrön. Men bara nästan!

3 tips till våfflor med citron och vallmofrön
✔ Jag använder lite havregryn i min våffelsmet. Har du inte det hemma kan du använda samma mängd mjöl istället.
✔ Ibland bakar jag de här våfflorna med mandelmjölk istället. Det ger en lite annorlunda och god smak.
✔ Blir våfflorna du bakade först kalla och tråkiga? Lägg in våfflorna på 75 grader i ugnen och låt dem ligga där till alla våfflorna är bakade.

Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen Recept: Våfflor med citron och vallmofrön | Frk. Kräsen

Våfflor med citron och vallmofrön
(6-8 våfflor, 30 minuter)

3 dl mjöl
1 dl havregryn
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 knivspets vaniljpulver
3 msk vallmofrön
3 dl mjölk
125 g smör
3 ägg
1 ekologisk citron

Blanda mjöl, havregryn, socker, salt, bakpulver, vaniljpulver och vallmofrön.
Tillsätt mjölk. Vispa till en jämn deg.
Tillsätt ägg. Blanda ihop.
Riv citronskal och pressa juicen. Tillsätt i degen.
Smält 100 g smör och blanda i degen.
Använd resterande smör till att pensla våffeljärnet. Baka våfflorna.

0