2018-08-07

Recept: Svart vinbärssaft

Recept: Svart vinbärssaft | Frk. Kräsen

Jag har hittat en perfekt plats den här sommaren. I parken alltså. Lite undanskymd, under ett träd, bakom en buske. Dit har jag gått när eftermiddagarna blivit långa och jag har behövt en paus från jobbet. För det mesta har jag tagit med en bra bok eller en podcast. Stoppat en banan och en termos med iskaffe i väskan eller fyllt en flaska med saft. Hittills har innehållet i flaskan mest bestått av hemmagjord flädersaft, men efter att ha gjort några flaskor svart vinbärssaft kan jag variera mig.

Mest av allt gillar jag att lyssna på nördiga podcasts och program. Meny på P1 är en favorit. Deras arkiv är massivt och för ett par veckor sedan lyssnade jag både på 30 minuter om majs och 30 minuter om potatis. Och blir det för nördigt pausar jag och lyssnar lite på P3 Dokumentär istället.

Jag har gett sommarpratarna på P1 ett par försök i sommar också. Men det är verkligen inte min kopp te. Efter tio år i Danmark är många av sommarpratarna helt okända namn för mig och varje gång jag ger det ett försök tröttnar jag 15 minuter in eftersom allt börjar på samma sätt med diverse barndomsminnen. Gäsp liksom.

Då föredrar jag att lyssna på 20 minuter om kebabens historia eller en detaljerad beskrivning av vilka sorters potatisar som forskarna tror funkar bäst i framtiden. När jag scrollade igenom Menys arkiv förra veckan hittade jag till och med ett program om saft! Så nu vet jag vad jag ska lyssna på i parken nästa gång jag går dit.

3 tips till svart vinbärssaft
✔ Jag brukar inte plocka bort dom gröna trådarna och stjälkarna när jag kokar svart vinbärssaft. Eftersom man silar allt innan det blir till färdig saft får man inte med det i saften.
✔ Har du inte vaniljpulver hemma kan du använda en halv vaniljstång istället.
✔ Jag använder inget konserveringsmedel när jag kokar saft. Istället fryser jag in saften i små flaskor och tar fram när jag tror att jag kommer dricka en flaska. Då håller den sig cirka två veckor i kylen.

Recept: Svart vinbärssaft | Frk. Kräsen Recept: Svart vinbärssaft | Frk. Kräsen Recept: Svart vinbärssaft | Frk. Kräsen

Svart vinbärssaft
(2 flaskor, 30 minuter)

1 kg svarta vinbär
8 dl vatten
1 knivspets vaniljpulver
3 dl socker

Häll vinbär, vatten och vaniljpulver i en gryta.
Koka på medium värme i cirka 10 minuter. Tryck på bären med en träslev så att alla mosas.
Häll innehållet genom ett fint durkslag eller silställning. Häll tillbaka i grytan.
Häll i socker. Låt koka upp så att sockret smälter.
Häll upp på rena flaskor eller glas.
Spä saften cirka 1:5 när den serveras.

1