2018-02-08

Recept: Stekt spetskål med brynt smör

Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen

Stekt spetskål med brynt smör är min vegetariska favoriträtt. Under vintern, när grönsakshyllorna mest bara består av deppiga rotfrukter, käkar jag kål flera gånger i veckan. Lite grönkål då och då men allra mest spetskål i diverse vegetariska rätter.

Apropå vegetariskt mat så läste jag förresten om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern för ett par veckor sedan – den där svenska undersökningen som görs med 20 000 unga mellan 15-24 år varje höst. En jag följer på Twitter delade en artikel i Göteborgsposten, och jag kunde så klart inte låta bli att klicka mig vidare.

Jag tyckte att resultatet från undersökningen var ganska spännande.

Enligt artikeln identifierar folk mellan 16-24 år sig mer genom maten de stoppar i munnen än med musiken de lyssnar på eller kläderna de har på sig. En tredjedel av alla i undersökningen är flexitarianer, vegetarianer eller veganer. En tredjedel! Hur hoppfullt för miljön är inte det? (Och även väldigt annorlunda mot när jag var 17 år och stod med för korta stuprörsjeans, tygpåse, kent i mp3-spelaren och snedlugg och väntade på bussen i Lund. Hade gärna varit flexitarian redan då i utbyte mot att ha ett par längre byxor och tjocka skor när det var minus fem grader och bussen var försenad.)

Men! En intressant detalj i resultatet är att 20% av alla som sagt att de är vegetarianer även påstår att de ”äter kött ibland”. Alltså. De är flexitarianer? Jag skrattade högt när jag läste det och var tvungen att berätta det för en av mina danska kompisar som är vegan. ”Men så kan man ju inte göra,” sa hon. Jag är inte säker på att jag håller med. För varför kan man inte göra så? Om det betyder att halva landet plötsligt förväntar att alla vegetarianer ska ”äta kött ibland” förstår jag frustrationen. Men tänk om det bara betyder att fler blir medvetna om hur mycket mer miljövänligt det är att käka grönsaker, linser och tofu? Då tänker jag att det är helt okey att vara lite yvig med uttrycken. Eller?

Dagens rätt här på bloggen är i alla fall helt vegetarisk och till på köpet en ganska bra rätt att servera till inbitna köttätare som har för vana att rynka på näsan åt vegetarisk mat. Det smakar inte så mycket kål som skeptikern är rädd för och blandingen av kapris och rödlök i brynt smör slår vilken bearnaisesås som helst!

3 tips till stekt spetskål
✔ Försök hitta en så grön spetskål som möjligt. Ju grönare och mjukare blad, ju godare blir rätten. Du kan förstås göra rätten med en vit och stabbig spetskål, men det blir inte riktigt lika gott.
✔ Det är meningen att spetskålen ska få rejält med färg i pannan. Den ska så klart inte bli svart, men våga steka den på hög temperatur i början. Blir det helt fel kan du ju bara ta bort det yttersta bladet.
✔ Äter du inte upp allt på en gång kan du sätta smöret i kylskåpet. Då stelnar det förstås, men bara kör det lite i mikron nästa dag så blir det rinnigt och gott igen.

Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. KräsenRecept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Stekt spetskål med brynt smör | Frk. Kräsen

Stekt spetskål med brynt smör
(2 personer, 30 minuter)

1 spetskål
2 msk olja
125 g smör
1 rödlök
1 bunt dill
3 msk kapris
0,5 tsk salt

Hacka dill och rödlök fint.
Blanda dill, rödlök och kapris i en skål.
Skär spetskålen i kvartar.
Värm olja i en panna. Stek spetskålen på alle tre sidor så den får fin färg. Är kålbitarna stora kan du baka dem i ugnen i 10 minuter vid 150 grader, så att de blir mjuka hela vägen igenom.
Smält smöret i en gryta på medium värme. Rör runt hela tiden. Smöret är färdigt när det kommer små bubblor, blir gyllenbrunt och börjar dofta av karamell. Det tar cirka 5 minuter.
Blanda smöret med dill, rödlök och kapris.
Häll smöret över kålen. Servera gärna med potatismos.

4

Kommentera

OMG! har aldrig helt vetat vad man kan göra med spetskål. fy tusan vad detta ser svingott ut!!!

linn

Haha, tack! Och jag vet precis vad du menar. Gick i 100 år och trodde att kål bara var en ingrediens i kålsallad men när jag insåg att den funkar på det här sättet blev det så mycket godare 🙂

Camilla

Wow! Superenkelt och jättegott ju! 😋

Linn

Så kul att höra att du gillar receptet 🙂

Catarina

Det var jättegott! Tack för tipset!

linn

Så kul att höra! Tack 🙂

Min är i ugnen, lämnar utlåtande snart 🙂 //Yvonne

Riktigt, riktigt gott!

Linn

Så himla kul att du gillade det. Tack! 🙂

Kommentarer är avstängda