2018-02-02

Recept: Spaghetti bolognese

Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen

Idag serverar jag spaghetti bolognese här på bloggen. Eller köttfärssås och spagetti, om du hellre vill kalla rätten det. Oavsett vilket namn du föredrar hoppas jag att du gillar min version. Den kräver lite extra tid på spisen, men jag lovar att det är värt varenda minut.

Jag överraskar faktiskt mig själv med att publicera ett recept på spaghetti bolognese. När jag startade min danska matblog för sju år sedan levde jag verkligen upp till bloggens namn. Jag var onekligen kräsen. Överst på min lista med rätter jag helst hoppade över var hackat kött i olika format. På förstaplatsen kom köttfärslimpa (det äter jag fortfarande inte) och lite längre ner låg köttfärssås med spagetti.

När jag mötte M och informerade honom om att jag inte åt köttfärssås var han ganska skeptisk. ”Är du säker på att du inte gillar bolognese?” undrade han. ”Jag tror bara att du käkat kass bolognese tidigare och att du inte gillar den. Men om du smakar min så kommer du att älska den,” fortsatte han lagom självsäkert.

Jag var inte så förtjust i idéen, men när vi möttes ett par veckor senare hade M dukat upp med hemmagjord bolognese och rödvin på sitt lilla studentrum. Och M var så charmig och maten så god att jag inte ens behövde övertalas till att ta en portion till.

Så receptet idag är faktiskt hans. Det tar lite längre tid än många andra recept på klassisk köttfärssås, men M har lärt mig att de där extra timmarna gör under för smaken. Och det verkar som att han har rätt.

3 tips till god spaghetti bolognese
✔ Har du inte färsk rosmarin kan du ersätta det med 1 tsk torkad rosmarin.
✔ I det här receptet har jag använt hackat bacon men det fungerar lika bra med hela skivor bacon. Skär skivorna i mindre bitar innan du tillsätter dem i grytan.
✔ Ju längre din spaghetti bolognese står på spisen och småkokar, ju bättre smak får den. Blir två timmar till tre timmar gör det ingenting. Har du bara en timme, fungerar det också, men två är förstås bättre.

Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen Recept: Spaghetti bolognese | Frk. KräsenRecept: Spaghetti bolognese | Frk. Kräsen

Spaghetti bolognese
(4 personer, 3 timmar)

1 lök
1 klyfta vitlök
2 msk olja
4 kvistar rosmarin
75 g bacon
3 morötter
400 g nötfärs
75 g soltorkade tomater
1 burk hackade tomater
2 dl rött vin
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
4 kvistar basilika
500 g spagetti/pasta

Hacka lök och vitlök fint.
Skär morötterna i mindre bitar.
Värm oljan i en gryta. Stek vitlök, lök, rosmarin och bacon i 5 minuter.
Tillsätt morötterna. Stek 2 minuter.
Tillsätt nötfärsen. Stek i 5 minuter.
Mixa de soltorkade och hackade tomaterna.
Tillsätt tomaterna och vinet i grytan.
Låt småkoka på låg värme i 2 timmar under lock.
Smaka till med salt och peppar.
Pynta med färsk basilika.
Koka pastan och servera tillsammans.

PS.
Har du köttfärs, soltorkade tomater och rosmarin över efter att ha gjort bolognese? Du kan använda resterna till grekiska köttbullar. Det smakar också väldigt gott.

0

Kommentera

Ida

Åh så gott och vilka underbara foton 🙂 Blir hungrig!

linn

Tack, vad glad jag blir! 🙂

Måste säga att jag älskar dina bilder! (och ett extra plus för snygg gröna anna-tallrik såklart) Mmm, ska kolla igenom dina andra recept nu.

linn

Tack. Och jag tycker också så himla mycket om tallriken! Hittade den i en secondhand-butik i Umeå när jag besökte min faster där i somras och blev så himla nöjd och glad.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.