2018-03-26

Recept: Spagetti alla puttanesca

Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen

Idag serverar jag italiensk spagetti alla puttanesca på bloggen. Vi käkar stora mängder pasta hemma hos oss och det här är alltid en favorit när fantasin tryter och det ska gå lite snabbt. Och så brukar det alltid vara relativt enkelt att hitta alla ingredienserna i matbutiken. Till och med en söndagskväll när hyllorna mest gapar tomt.

Några gånger drömmer jag om att flytta till Italien. Att laga pasta och dricka rödvin i ett litet kök och spendera timmar på en balkong med kvällssol. Att käka chokladcroissanter och lära mig dricka espresso. Jag har svårt att tro att jag någonsin kommer att spendera mer än ett par veckor åt gången i Italien, men man har ju lov att drömma.

Under tiden jag drömmer försöker jag lära mig italienska. Inte för att kunna småprata med grannarna om jag en dag flyttar dit. Mer för att själv kunna beställa kaffe på italienska nästa gång jag står på en kaffebar i Florens. Och så inbillar jag mig att det är lättare att övertala diverse italienare om att dela deras familjerecept med mig om jag kan fråga på deras eget språk. (Och förstår receptet!)

När Morten och jag var på Sicilien förra året (här är min guide till Sicilien) spenderade vi två dagar på ett väldigt litet pensionat på en bergstopp med havsutsikt. Familjen som ägde pensionatet lagade fantastisk italiensk mat och pratade bara italienska. Tre måltider i rad fick vi en slags italiensk radiokaka till efterrätt och innan vi drog vidare på vår roadtrip försökte jag fråga frun i familjen om jag kunde få hennes recept.

Hennes radiokaka var formad som en falukorv, och det här var innan jag började plugga italienska. Så allt jag lyckades klämma fram var ”salami dolce”, som väl bäst kan översättas som ”söt korv”. Det tog några försök innan någon förstod vad jag frågade om, och även om jag faktiskt fick med mig receptet på radiokaksfalukorven när vi åkte därifrån tänker jag att det nog varit lite lättare om mitt vokabulär varit en aning större…

3 tips till god spagetti alla puttanesca
✔ Har du inte färsk chili hemma kan du använda torkad chili. Ta ungefär en tesked torkade chiliflingor istället.
✔ Det är inte så viktigt om du använder gröna eller svarta oliver i det här receptet. Bara köp några av okey kvalitet, för det är en av ingredienserna som ger rätten mest smak.
✔ Kok din pasta al dente. Blir den för mjuk när du kokar den så blir rätten inte lika god.

Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen Recept: Spagetti alla puttanesca | Frk. Kræsen

Spagetti alla puttanesca
(2 personer, 20 minuter)

1 msk olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chili
4 ansjovisfilér
1 dl svarta oliver utan kärna
2 msk kapris
0,5 burk tomater (hackade eller hela)
250 g spagetti
1 liten bunt persilja
1 eko-citron
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar

Hacka chili och vitlök fint.
Häll ansjovis och oliver i en mixer. Mixa.
Värm olja i en panna. Stek chili och vitlök i 2 minuter.
Tillsätt ansjovis, oliver och kapris. Stek i 2 minuter.
Häll i tomaterna. Låt sjuda i 10 minuter.
Koka spagettien.
Riv citronskalet.
Blanda spagetti och citronskal i grytan.
Smaka av med salt och peppar.
Hacka och strö färsk persilja på toppen av rätten.

PS.
Har du lite mer tid till att laga mat? Testa mitt recept på spagetti bolognese. Så himla gott om du har tid till att låta rätten stå och småputtra lite på spisen.

1

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.