2018-05-08

Recept: Pasta med körsbärstomater och basilika

Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen

I min drömvärld har jag alltid oceaner av tid när jag ska laga mat. Solen skiner in genom köksfönstret, jag har hittat en ny bra spellista på Spotify och min kille tömde diskmaskinen innan han cyklade till jobbet på morgonen så att köket är skinande rent.

Verkligheten är inte alltid lika rosenröd. Har Morten tömt diskmaskinen innan han cyklat iväg (vilket han gör rätt ofta) har jag med stor sannolikhet redan hunnit vända upp och ner på köket när jag har testat recept under dagen. Och om solen lyser in kan man tydligt se att det var rätt lång tid sen jag kom ihåg att torka bort dammet på locken på alla våra kryddburkar.

På sådana mindre drömmiga – men desto mer realistiska dagar – har jag sällan oceaner av tid när magen börjar rumla och man ska komma på vad man ska äta till kvällsmat. Snarare tvärtom. Efter att ha jobbat med mat i flera år kan jag fortfarande bli överraskad över att jag ska äta kvällsmat några dagar. Och när jag väl upptäcker det får det gärna gå rätt snabbt att komma på och fixa ihop något.

När tidspressen är maximal och kreativiteten i botten har jag några fasta rätter som jag varvar mellan. I toppen av listan ligger den här pastan med körsbärstomater, basilika och rostade pinjekärnor. Det är väl antagligen så långt från gourmetmat som man överhuvudtaget kan komma, men maten kan stå på bordet på under 15 minuter. Och några gånger är antalet minuter från idé till färdig rätt lika viktigt som smaken.

Så dagens rätt kommer nog inte revolutionera dina smaklökar. Men jag vågar nästan lova att du kommer att älska den när klockan har blivit lite för mycket, energin är slut och maten ska serveras på kortast möjliga tid.

Tips till god pasta
I det här receptet på pasta så sparar jag lite av pastavattnet när pastan är färdig. Pastavatten är fullt av stärkelse och gör att din pasta kan få en extra god och krämig konsistens. I många pastarecept behöver man inte grädde för att pastan ska bli krämig – att blanda i lite pastavatten är ofta nog.

Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen Recept: Snabb pasta med körsbärstomater och basilika | Frk. Kräsen

Pasta med körsbärstomater och basilika
(2 personer, 15 minuter)

250 g spagetti
20 körsbärstomater
2 kvistar basilika
1 liten påse ruccola
1 klyfta vitlök
1 tsk honung
1 tsk olja
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar
50 g pinjekärnor
10 g parmesan

Skär tomaterna i kvartar.
Hacka basilika grovt. Hacka vitlök fint.
Vänd ihop tomater, basilika, ruccola, vitlök, honung, olja, salt och peppar.
Rosta pinjekärnorna på en panna. Hacka grovt.
Koka pastan. Spara lite av vattnet du kokat pastan i när du häller av det.
Blanda pasta och tomatblandningen på svag värme. Tillsätt lite pastavatten för att ge rätten bättre konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Servera och toppa med pinjekärnor och parmesan.

Andra goda recept med pasta
Spagetti bolognese
Spagetti alla puttanesca
Pasta med grönkål och lax

4