2018-07-09

Recept: Smulpaj med röda vinbär och vit choklad

Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen

När jag handlade bär till den här smulpajen med röda vinbär för några dagar sen tänkte jag det igen. Hur otroligt mycket jag önskar mig en kolonilott. Med egna bärbuskar. För oavsett hur charmiga grönsaksbodarna utanför Torvehallerna i Köpenhamn är (det är där jag brukar köpa bär) finns det inget som slår att gå barfota ut på en liten gräsplätt med en skål i handen och själv plocka vinbär, hallon och krusbär.

I min drömvärld är jag innehavare av två saker. En balkong med solsken och en kolonilott med världens minsta hus. För flytta från stan, det har jag absolut inte lust att göra. Jag älskar att gå ner på gatan och stå bredvid vår lokala pizzeria. Att en av mina favoritbarer ligger så nära lägenheten att jag bara kan gå över gatan och gå hem på toa om kön inne på baren är för lång. Det konstanta surret. Men med en bakgård på samma storlek som en skokartong vore en balkong och en kolonilott drömmen.

Förra året fick alla våra grannar balkong. Alla utom vi. Det är något med avståndet mellan fönster, trottoar och grannhuset och av 28 lägenheter var vi dom enda som drog en nitlott när kommunen gick igenom ansökningarna. Så nu har våra 27 grannar varsin balkong med pelargonier och hemmagrodd timjan i lådor, små parasoller och solsken till sent på kvällen.

Jag var bitter över grannarnas balkonger längre än jag tycker om att erkänna. Efter att ha andrahandsbott i fem år borde jag egentligen bara vara överlycklig över att äntligen ha en egen lägenhet. Men när där sattes upp byggställningar utanför och våra grannar en efter en fick sina balkonger monterade förra hösten tyckte jag faktiskt att innerstansorättvisan var total.

Men i maj, när sommaren kom. Då insåg jag plötsligt att grannarnas nya balkonger betyder att absolut ingen av dom använder bakgården längre. Det är bara Morten och jag som balanserar ner kaffekoppar och lastade middagstallrikar, som läser böcker i skuggan av gårdens enda träd och vattnar krukorna med blommor. Det är nästan som om vi fått en helt egen bakgård. Så jag har bestämt mig för att tänka positivt och försöka glömma min balkongdröm ett tag. Men googla vidare kolonilotter, det har jag alltså tänkt mig att fortsätta med…

3 tips till en god smulpaj med röda vinbär
✔ Jag använder alltid samma grundrecept på smulorna när jag bakar smulpaj. Har du andra bär i kylen eller trädgården kan du använda samma recept på smulorna och bara byta ut några eller alla bären.
✔ Det är viktigt att smöret är kallt för att degen ska ”smula”. Använder du för mjukt smör får du bara en stor klump deg.
✔ Ibland varierar jag mig och hackar andra slags mandlar och nötter på toppen. Bestäm själv och använd det du gillar.

Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad | Frk. Kräsen

Recept: Crumble med röda vinbär och vit choklad
1 smulpaj, 40 minuter

1,5 dl socker
1 dl havregryn
2 dl mjöl
150 g smör
400 g röda vinbär
75 g vit choklad
0,5 dl mandlar

Skär smöret i mindre bitar.
Blanda mjöl, havregryn, 0,75 dl socker och smör. Arbeta snabbt ihop till smulor med fingrarna.
Fördela hälften av smulorna i botten av en pajform (cirka 25-30 cm i diameter).
Baka vid 200 grader i 8 minuter.
Hacka chokoladen.
Rensa vinbären.
Blanda vinbär, choklad och 0,75 dl socker i en skål.
Fördela blandningen i pajformen.
Hacka mandlarna.
Fördela resten av degen och mandlarna på toppen av bären.
Baka 20-25 minuter vid 200 grader. Kakan ska bli gyllene i färgen.

Andra recept på smulpaj:
Smulpaj med rabarber
Smulpaj med äpple
Smulpaj med plommon

3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.