2017-10-28

Recept: Smulpaj med äpple

Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen

Jag älskar smulpaj! I början av sommaren bakar jag smulpaj med rabarber. I mitten af sommaren fyller jag den med vinbär och andra sommarbär. Så snart man kan köpa danska eller svenska plommon börjar jag baka smulpaj med plommon. Och nu när äppelsäsongen är igång bakar jag smulpaj med äpple igen och igen. Mums!

Man kan ju egentligen baka smulpaj med äpple året runt, men jag föredrar att hålla mig till ingredienser som är i säsong. För äpplen från svenska eller danska träd smakar bara bättre än dem, som har blivit transporterade från Polen eller Spanien. Även om det betyder att smulpajssäsongen med äpple blir en aning kortare än vad den hade varit annars.

Allra bäst smakar de äpplen som man själv varit med och plockat. Jag är uppvuxen i ett område med massor av äppelträd och varje år gick vi ut och plockade korgar fulla och satte utanför. Så hade man svenska äpplen i flera månader. Nu får jag nöja mig med att cykla förbi Torvehallerne i mitten av Köpenhamn om jag vill ha lite ”direkt från trädet”-känsla när jag köper äpplen. Det är ju inte helt samma sak, men så länge äpplena är goda och smulpajen blir perfekt, är det egentligen ganska okej.

3 tips till god smulpaj med äpple
✔ Det är viktigt att använda kallt smör när man bakar smulpaj med äpple. Är smöret för varm blir degen för mjuk.
✔ Där finns många kryddor som passar bra med äpple. Vill du ha ännu mer smak på din smulpaj kan du blanda i 0,5 tsk kardemumma eller 0,5 tsk nejlikor med äpplena.
✔ Alla sorters nötter och mandlar är goda på toppen, så du kan byta ut hasselnötterna mot din egen favorit.

Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. Kräsen

Smulpaj med äpple
(1 smulpaj, 45 minuter)

1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl mjöl
125 g smör
3 äpple
3 msk brun farin
1 msk kanel
0,5 tsk stött ingefära
15 hasselnötter

Skär smöret i mindre bitar.
Blanda havregryn, mjöl, socker och smör. Arbeta snabbt ihop till smulor med fingrarna.
Fördela hälften av smulorna i botten av en pajform (cirka 25-30 cm i diameter).
Baka vid 200 grader i 8 minuter.
Skär äpple i smala klyftor.
Blanda försiktigt ihop äpple, brun farin, kanel och ingefära.
Fördela frukten i formen.
Hacka nötterna.
Fördela resten av degen och nötterna i formen över äpplena.
Baka i ugnen cirka 20 minuter vid 200 grader. Kakan ska bli gyllenbrun.

Andra recept på smulpaj:
Smulpaj med plommon
Smulpaj med rabarber

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.