2017-06-11

Recept: Smulpaj med rabarber

Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen

Jag älskar rabarber. Och jag fullkomligt älskar smulpaj med rabarber. Så när min matbutik äntligen får in rabarber så vet jag alltid vad det första jag ska baka är. Smulpaj!

När man själv är så förtjust i något är det ibland svårt att förstå att alla andra inte nödvändigtvis delar ens begejstring. Det upptäckte jag för ett par år sedan. Jag underviser amerikanska utbytesstudenter i dansk matlagning och jag kommer ihåg att jag hade köpt nog rabarber till att vi kunde baka smulpaj en av de sista gångerna vi skulle ses innan de skulle åka tillbaka till USA. Jag var lyrisk över att vi hann med en nordisk specialitet mer innan de skulle lämna landet. Det var studenterna inte. När jag visade dem mitt fynd var de mest av allt skeptiska.

”What is it?” frågade en av dom förvirrat. ”Det är ju rabarber”, svarade jag totalt opedagogiskt. ”Typ världens bästa pajingrediens. Smakar hur gott som helst.” Innan jag hann säga mer hade en av killarna tagit ett stort bett av en rå rabarber och stirrade på mig i fasa, innan han spottade ut det i närmaste papperskorg. ”It’s awful!”

En förklaring senare hade jag trots en lite skakig start övertalat både honom och de andra om att rabarber inte alls är ‘awful’. I alla fall inte i en kaka. Och även om amerikanarna inte var helt övertygade om att smulpaj med rabarber är årets bästa kaka, åt de i alla fall upp alltihop. Så helt ‘awful’ kan slutresultat trots allt inte ha varit…

3 tips till smulpaj med rabarber
✔ Jag använder samma grundrecept varje gång jag bakar crumble. Det betyder att du kan ersätta rabarbern med alla möjliga bär om du vill ha lite variation.
✔ Använd kylskåpskallt smör när du bakar crumble. Så snart smöret blir varmt är det svårt att arbeta ihop till en smulig deg.
✔ Tycker du att det är godare med valnötter eller hasselnötter kan du byta ut mandlarna mot det istället.

Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med rabarber | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med rabarber | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen

Smulpaj med rabarber
(1 smulpaj, 45 minuter)

150 g smör
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1,25 dl socker
250 g rabarber
1 knivspets vaniljpulver
0,5 dl mandlar

Skär smöret i mindre bitar.
Blanda mjöl, havregryn, 1 dl socker och smör. Arbeta snabbt ihop till smulor med fingrarna.
Fördela hälften av smulorna i botten av en pajform (cirka 25-30 cm i diameter).
Baka vid 200 grader i 8 minuter.
Tvätta rabarbern och skär bort toppen och de nedersta cm. Skär stänglarna i 1 cm tjocka bitar.
Blanda rabarber, 0,25 dl socker och vaniljpulver.
Hacka mandlarna.
Fördela rabarbern i pajformen.
Fördela resten av degen och mandlarna på toppen av rabarbern.
Baka cirka 20 minuter vid 200 grader. Kakan ska bli gyllene i färgen.

Andra recept på smulpaj:
Smulpaj med plommon
Smulpaj med äpple

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.